Otomobil Vergisine Hem Zam, Hem Müjde- Şükrü Kızılot

Hürriyet Gazetesi-01.01.2010

Şükrü KIZILOT

skizilot@yaklasim.com

OTOMOBİL VERGİSİNE HEM ZAM, HEM MÜJDE

2009’un son günü vergi artışları arka arkaya yağmur gibi yağdı. Yan tarafta ayrıntılı olarak okuyacağınız gibi, akaryakıt ürünleri, sigara ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artırıldı. ÖTV’nin de yüzde 18 KDV’si alındığı için, vergi artışının yansıması, daha yüksek oranda oldu. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi ve harçlar da Bakanlar Kurulu Kararı ile artırıldı.

Yaklaşık 13 milyon taşıt sahibini ilgilendiren “2010 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi”, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yıllardır, Motorlu Taşıtlar Vergisi, bir önceki yıl vergisinin “yeniden değerleme oranına göre” yükseltilmesi suretiyle belirleniyordu.

Bu yıl, yeniden değerleme oranı yüzde 2,2 çıkınca, daha fazla vergi toplayabilmek amacıyla, Bakanlar Kurulu kendisine tanınan yetkiyi de kullandı ve 2010 yılı MTV’si yüzde 3.3 artırıldı.

– Otomobil, cip ve motosikletler ile minibüslerin vergisi, taşıtın yaşı ve motor silindir hacmine bakılarak hesaplanıyor.

– Otomobil ve ciplerin 2010 yılı vergisi, en düşük 45 TL en yüksek 14 bin 689 TL olarak belirlendi.

– Kamyon ve kamyonetlerin vergisi, taşıtların ağırlığı ve yaşına göre belirleniyor. Bu taşıtların 2010 yılı vergisi, en düşük 144 TL, en yüksek 2 bin 200 TL.

– Otobüslerin vergisi ise oturma yeri sayısına ve yaşına göre belirleniyor.

Otobüslerin 2010 yılı vergisi en düşük 322 TL, en yüksek 1.955 TL. Otomobilinizle ilgili daha az vergi ödeme avantajı, 2010’da da devam ediyor. Geçmiş yıllarda yararlanılan indirim, 2010 yılında da uygulanacak.

Düşük vergi ödeme olayından, bazı taşıtlar örneğin; otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve  benzeri taşıtlar yararlanabiliyor. Kamyon, kamyonet, minibüs ve otobüs bu avantajdan yararlanamıyor.

Buna göre, 2010 yılı ile ilgili tablodaki MTV, aracınızın kasko değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, vergi bir alt tarifeden, daha düşük olarak ödeniyor.

ÖRNEK: Nuri Bey’in motor silindir hacmi 3.000 cm3 olan 2005 model otomobilin, kasko sigortasına esas olan değeri 40 bin TL, 2010 yılı MTV tarifesinde yazılı olan vergisi de 3.362 TL’dir.

Bu duruma göre, tarifedeki 3.262 TL’lik MTV, otomobilin kasko değerinin yüzde 5’i olan 2.000 TL’yi aşmaktadır. O halde, otomobilin MTV’si bir alt kademeye göre 1.855 TL olarak belirlenecektir.

Görüldüğü gibi, Nuri Bey‘in, otomobilinin kasko değerine göre hesaplama yaptığında, yaklaşık 1.307 TL daha az MTV ödeyecek.

İndirimli vergi için ne yapılması gerekiyor

1- Öncelikle, aracınızın “kasko sigortası değerini” öğreneceksiniz.

2- Kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini hesaplayıp, tarifedeki verginizle kıyaslayacaksınız.

3- Tarifedeki MTV, kasko değerinin yüzde 5’inin altında ise, yapacağınız bir şey yok. Tarifeye göre MTV’yi ödeyeceksiniz. Yüzde 5’inin üzerinde ise, o zaman bir alt kademeye bakarak, ödeyeceğiniz vergiyi bulabilirsiniz (O da üzerinde ise ikinci alt kademeye bakılamıyor).

4- İndirimli tarifeden yararlanabilmek için, yetkili sigorta acenteleri tarafından düzenlenen “bildirim formu” ile vergi dairesine başvuruda bulunulacak.

5- Araçlarını, kasko sigortası yaptırmayanlar da “MTV indirimi” uygulamasından yararlanabiliyor.

Ödeyeceği MTV’nin aracın kasko sigorta değerinin yüzde 5’ini aştığını fark eden araç sahibinin, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunması gerekiyor. Vergi dairesi bu hesaplamayı, başvuru olmadan kendiliğinden yapmıyor.

Otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıt sahipleri, 2005, 2006, 2007,2008 ve 2009 yıllarında, kasko sigorta değerinin yüzde 5’inden fazla MTV ödemişlerse, “düzeltme dilekçesi” vermek ve araçlarının “kasko sigorta değeri bildirim formunu” da eklemek suretiyle, fazla ödedikleri vergileri de iade olarak geri alabilirler.

Zamanaşımı süresi 5 yıl olduğu için, 2005-2009 yıllarında, fazla ödenen vergileri geri isteme bakımından, süre geçmesi diye bir durum da söz konusu değil.

Cep vergisine ince ayar

CEP telefonu kullananlardan, değişik adlar altında 7 çeşit vergi ve yüzde 58’i aşan vergi yükü nedeniyle “dünya rekoru” Türkiye’ye ait. Türkiye’den sonra gelen iki ülke Uganda ve Zambia!.. Bu ülkelerde bile Türkiye’dekinin yarısı kadar vergi alınıyor.

2010 yılında cep telefonu kullananlardan alınacak olan insafsız vergilerde indirim yapılmadı. Ancak 2010 yılı yeni tesis Özel İletişim Vergisi tutarı, 6 No.lu Tebliğ ile 31.78 TL’ye yükseltildi.

Cep telefonu kullananlardan 2010 yılında alınan vergiler tabloda gösterilmiştir.

Kurum masraflarına katkı payı  % 0.35

2010’da yeni tesis özel iletişim vergisi (abonelik başlangıcında alınır)  31.78 TL

Telsiz İşleri Genel Müdürlüğü (TİM) ruhsat ücreti (abonelik başlangıcında alınır) 12.00 TL

TİM kullanım ücreti (yıllık) 12.00 TL

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 19 - 0,060