Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No:23)

22 nolu tebliğin güncellenmiş hali için tıklayınız
_________________________________________________________

22 Mayıs 2012 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28300

TEBLİĞ

Maliye Bakanlığından:

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

(SERİ NO: 23)

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu1 uygulamasına ilişkin olarak aşağıda belirtilen hususlara göre işlem yapılması uygun görülmüştür.

A) TAŞIT ARAÇLARI BİLDİRİM FORMU

213 sayılı Vergi Usul Kanununun2 149 uncu ve mükerrer 257 nci maddeleri uyarınca ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi kara nakil araçlarını imal eden veya satmak üzere ithal edenlerin, ilk iktisap kapsamı dışında ÖTV uygulamaksızın yurt içine satışını yaptıkları araçlarla ilgili olarak (EK:1) numaralı “Taşıt Araçları Bildirim Formu”nu, faturayı düzenledikleri gün sonuna kadar internet vergi dairelerine göndermeleri uygun görülmüştür. 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren bu kapsamda fatura düzenlenecek araçlar için “Taşıt Araçları Bildirim Formu”nun faturanın düzenlendiği gün sonuna kadar internet vergi dairelerine gönderilmesi zorunludur.

İmalatçı veya ithalatçıları tarafından Emniyet Genel Müdürlüğünce oluşturulan Araç ve Sürücü Bilgi Sistemine (ASBİS) bilgi girişi yapılan kara nakil araçları için düzenlenecek (EK:1) numaralı “Taşıt Araçları Bildirim Formu”nda aracın şasi ve motor seri numarası girildiğinde “Taşıta İlişkin Bilgiler” bölümü, ASBİS’e girişi yapılan ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılan bilgiler doğrultusunda ekranda görüntülenecek olup, bu durumda bildirimin sadece “Aracın Alış ve Satış Bilgileri” kısmının düzenlenmesi yeterli olacaktır.

ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi kara nakil araçlarını imal ederek ilk iktisap kapsamı dışında yurt içine teslim eden imalatçılar ile yurt içinde satmak üzere gümrükte ÖTV ödemeden ithalini gerçekleştiren ithalatçılar, KDV yönünden bağlı bulundukları vergi dairelerinden kullanıcı kodu ve kişisel şifre alacaklardır.

Söz konusu bildirimin düzenlenmesi ve gönderilmesi amacıyla kullanıcı kodu ve kişisel şifre alınabilmesi için 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği3 ekindeki (EK: 15 ve EK: 16) İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formunun, otomasyonlu vergi dairelerinden temin edilerek veya Gelir İdaresi Başkanlığının “www.gib.gov.tr” adresindeki İnternet Vergi Dairesi/Kurumlar-Gelir Vergi Dairesinden döküm alınarak düzenlenmesi ve KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Bu başvuru üzerine mükelleflere kullanıcı kodu ve kişisel şifre verilecektir.

Daha önce KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesinden kullanıcı kodu ve kişisel şifre almış olanların (EK:1) numaralı “Taşıt Araçları Bildirim Formu” göndermek için yeniden kullanıcı kodu ve kişisel şifre almaları gerekmemektedir. Ancak bu işlemi yapabilmek için vergi dairesinden “Taşıt Araçları Bildirim Formu” gönderme yetkisi alınması gerektiği tabiidir.

Bu Tebliğde yapılan açıklamalara göre (EK:1) numaralı “Taşıt Araçları Bildirim Formu” gönderecek olan imalatçı veya ithalatçılar, ÖTV Kanunu eki (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi kara nakil araçlarını ilk iktisap kapsamı dışında ÖTV uygulamaksızın fatura ettiği gün sonuna kadar, Gelir İdaresi Başkanlığının “www.gelirler.gov.tr” adresindeki İnternet Vergi Dairesine kullanıcı kodu ve kişisel şifre kullanmak suretiyle giriş yapacak ve düzenleyecekleri (EK:1) numaralı formu onaylayarak İnternet Vergi Dairesi/Kurumlar-Gelir Vergi Dairesine göndereceklerdir. Ayrıca imalatçı veya ithalatçılar tarafından gönderilecek olan (EK:1) numaralı formda yer alan bilgilerin Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenecek yöntem ile elektronik ortamda toplu veri olarak gönderilmesi de mümkündür.

İmalatçı veya ithalatçılar tarafından ilk iktisap kapsamı dışında satılan aracın iade edilmesi, satış işleminin gerçekleşmemesi veya işlemden vazgeçilmesi hallerinde, bu işlemlerin gerçekleştiği gün sonuna kadar  (EK:2) numaralı “Taşıt Araçları Bildirim İptal Formu” düzenlenerek İnternet Vergi Dairesine gönderilecektir. Bu şekilde (EK:2) numaralı bildirim formu düzenlenmiş olan araçların ilk iktisap kapsamı dışında yeniden fatura edilmesi halinde, bu satış için de (EK:1) numaralı “Taşıt Araçları Bildirim Formu” düzenlenerek faturanın düzenlendiği gün sonuna kadar İnternet Vergi Dairesine gönderileceği tabiidir.

Bildirimin içeriğinde değişiklik olması halinde de yukarıda belirtilen şekilde önce (EK:2) numaralı “Taşıt Araçları Bildirim İptal Formu” düzenlenip İnternet Vergi Dairesine gönderildikten sonra (EK:1) numaralı bildirim formu gönderilebilecektir.

Gelir İdaresi Başkanlığınca (EK:1) ve (EK:2) numaralı bildirim formlarında gerekli görülmesi halinde değişiklikler yapılabilecektir.

Yukarıda belirtilen (EK:1) ve (EK:2) numaralı bildirim formlarını, faturanın düzenlendiği veya değişikliğin yapıldığı tarihi takip eden gün sonuna kadar göndermeyen mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

B) 6 SERİ NO.LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde4 bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

a) Tebliğin “Tanımlar” başlıklı 1 inci bölümünde yer alan “Müsteşarlık” tanımı çıkarılmış, “Yakıt Alım Defteri” tanımındaki “Denizcilik Müsteşarlığı” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilgili Liman Başkanlığı” ibaresi eklenmiştir.

b) Tebliğin (2/c) bölümünün;

– birinci paragrafında yer alan “DTO veya” ile ikinci paragrafında yer alan “günlük, üç aylık” ibareleri çıkarılmış,

– üçüncü paragrafında yer alan “yakıt alım defteri deniz aracının tadilat veya onarımının yapılacağı liman başkanlığına teslim edilir” ibaresi “yakıt alım defterine deniz aracının tadilat veya onarımının yapılacağı liman başkanlığınca bloke konulur, gerekli görülmesi halinde el konulabilir.” olarak değiştirilmiş,

– dördüncü paragrafında yer alan “Gemi Sörvey Kurulu uzmanlarınca” ibaresi “Gemi Sürvey Uzmanlarınca” olarak değiştirilmiş,

– beşinci paragrafındaki “el konulur.” ibaresi “bloke konulur, gerekli görülmesi halinde el konulabilir.” olarak değiştirilmiş,

– altıncı paragrafında yer alan “deniz aracının deniz yakıtı alma hakkını geçici olarak durdurabilir ve yakıt alım defterine el koyabilir.” ibaresi “deniz aracının deniz yakıtı alma hakkını ilgili liman başkanlığınca bloke koydurmak suretiyle geçici olarak durdurabilir veya yakıt alım defterine el koyabilir.” olarak değiştirilmiş ve aynı paragrafın sonuna “Ayrıca, Tebliğde belirtilen usul ve esaslara aykırı durumları nedeniyle yakıt alım defterleri ilgili liman başkanlığınca bloke edilen donatanlar ve/veya kiracıları ilgili vergi dairelerine bildirilir. Bu durumda vergi dairesi tarafından blokenin kaldırılabileceği yönünde yazı gönderilmedikçe bloke kaldırılmaz.” cümleleri eklenmiştir.

c) Tebliğin 3 üncü bölümünde yer alan “500.000.000.000-TL karşılığı” ibaresi “500.000 Türk Lirası karşılığı” olarak değiştirilmiş ve aynı bölüme son paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Dağıtım izin belgeleri her yıl için 31 Aralık tarihine kadar geçerli olacak şekilde düzenlenir. Dağıtım izin belgesi düzenleyen veya iptal eden vergi daireleri, söz konusu belgelerin bir nüshasını Bakanlığın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına da gönderir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, Tebliğdeki usul ve esaslara aykırı durumları tespit edilen dağıtım izin belgesi sahibi firmalar Bakanlığa bildirilir.”

d) Tebliğin (4/a) bölümünün;

– dördüncü paragrafındaki “(mt), günlük, üç aylık” ibaresi “(mt), (m³)”  olarak,  “Bu değişiklik ve tespitler” ibaresi ise “Tüm değişiklik ve tespitler” olarak değiştirilmiş,

– altıncı paragrafındaki “16 no.lu satırına” ve yedinci paragrafındaki  “16 ncı satırına” ibareleri “ilgili bölümüne” olarak değiştirilmiş,

– sekizinci paragrafının ikinci cümlesi “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı dağıtıcılardan gelen bilgileri, deniz yakıtı kullanıcılarının kullanım kapasiteleri ile satın aldıkları miktarları yakıt cinsi bazında kontrol edip değerlendirmek suretiyle istenmesi halinde Bakanlığın ilgili birimleri ile elektronik ortamda paylaşır.” şeklinde değiştirilmiş ve üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

– son paragrafından sonra gelmek üzere,

“Karada sabit kurulu deniz yakıtı depoları ve deniz yoluyla düzenli sefer yapmak için hat izni bulunan, toplu ulaşım hizmetlerinde kullanılan yolcu ve/veya taşıt aracı taşıyan deniz araçlarını işleten özel sektöre ait firmalardan, filolarında bir yılda alabilecekleri azami deniz yakıtı miktarı toplamı asgari 5.000 (m³) ya da karşılığı (mt) olan ve en az 15 adet aracı bulunanlar da filolarındaki tüm bu deniz araçlarını kapsamak ve sadece bu depolarındaki deniz yakıtını kullanmak şartıyla; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ilgili liman başkanlığına müracaat ederek, her bir deniz aracı için alacakları yakıt alım defterinde kullanabilecekleri azami deniz yakıtı miktarının ayrı ayrı belirlenmesi yerine, bu kapsamdaki deniz araçları için kullanabilecekleri azami deniz yakıtı miktarının topluca belirlenmesini talep edebileceklerdir.

Söz konusu talepte bulunan firmalar, firma donatanı ve/veya kiracısı oldukları deniz araçlarının teknik özellikleri, bir yılda yaptıkları sefer sayıları ile ihtiyaç duydukları yakıt miktarlarını içeren raporu ilgili liman başkanlığına sunacaklardır. Liman başkanlığınca oluşturulacak komisyon tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda uygun görülen yakıt miktarları belirlenerek, bu firmalara bahse konu deniz araçlarında kullanacakları yakıtı toplu olarak almalarına yönelik toplu yakıt alım izin belgesi düzenlenebilecektir. Bu durumda DTO ile ilgili liman başkanlığınca onaylanmış olan yakıt alım defterleri, firmanın kullanabileceği azami toplam yakıt miktarını gösteren izin belgesi ile birlikte ilgili vergi dairesince de onaylanacaktır. Bu kapsamda verilmesi gereken toplu yakıt talep formu ve taahhütnamelerinin deniz yakıtı miktarlarına ilişkin bölümlerinin de doldurulması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen firmalar, toplu yakıt alım izin belgesinde belirlenen azami yakıt miktarını aşmamak, her yakıt teslimatında alınan yakıt miktarını izin belgesine kaydettirmek ve dağıtıcıya izin belgesini imzalatmak kaydıyla birden fazla deniz aracı için, kendilerine ait karada sabit kurulu deniz yakıtı depolarına dağıtıcılardan topluca yakıt alabileceklerdir. DTO,  liman başkanlığı ve vergi dairesince onaylanmış olan yakıt alım defterlerinin kullanımında, defterlerin ait olduğu deniz araçlarına söz konusu depolardaki sayaçlardan yapılan her deniz yakıtı teslimatında, defterin teslimata ilişkin bölümleri firma yetkililerince doldurulacak ve kaşe tatbik edilerek imzalanacaktır. Bu firmalar, izin belgelerinde kendilerine topluca tahsis edilen azami yakıt miktarının üzerinde deniz yakıtı alamayacaklardır. Bu kapsamdaki firmalar için düzenlenecek yeminli mali müşavir faaliyet raporunda, her bir deniz aracının ilgili faaliyet döneminde aldığı/kullandığı yakıt miktarı ve yakıtın türü ile deniz aracının rapor döneminde ne kadar yol yaptığına ilişkin bilgilerin de bulunması gerekmektedir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, toplu yakıt alım izin belgesine sahip özel sektöre ait firmaların teslimat düzenekleri ile teslimat yöntem ve süreçlerine ilişkin düzenleme ve inceleme yapabilir, tedbir alınmasını talep edebilir.

ÖTV’si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı kullanan firmaların yıl içerisinde toplu yakıt alım izin belgesi için başvuru yapması halinde, bu firmalara deniz araçlarının kullandığı mevcut yakıt miktarı yıllık yakıt limitlerinden düşülerek elde edilen toplam miktar için toplu yakıt alım izin belgesi düzenlenebilecek ancak bu durumda yakıt talep formu ve taahhütnamelerinin deniz yakıtı miktarlarına ilişkin bölümleri doldurulmayacaktır. Bu durumdaki firmalar, mevcut yakıt alım defterlerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde kullanabilecektir.” paragrafları eklenmiştir.

e) Tebliğin (4/b) bölümünün son paragrafından sonra gelmek üzere, “Donatanın aynı kiracı ile yakıt alım defterinin kullanım hakkı bulunan yıldan daha uzun süreli kira sözleşmesi yapması durumunda, ilk yıldan sonraki yıllarda sadece deniz aracını kendi adına deniz ticaretinde kullanmakta olan kiracı (EK: 2) taahhütnameyi vermek suretiyle yakıt alım defteri alabilecektir. Bu durumda donatandan (EK:1) taahhütname istenmeyecektir.  Ayrıca, yıl içerisinde donatanın kendi adına yakıt alım defteri aldıktan sonra kiralama yapması durumunda kiracı, (EK: 2) taahhütnamesinde deniz yakıtı miktarlarına ilişkin bölümleri donatanın kullandığı yıllık yakıt limitinden düşerek elde edilen yakıt miktarını yıllık yakıt limiti olarak beyan edecektir. Aynı şekilde donatan kiralama sonunda yakıt alım defterini kendi adına kullanmak isterse; deniz yakıtı miktarlarına ilişkin bölümleri kiracının kullandığı yakıtı, yıllık yakıt limitinden düşerek elde edilen miktarı, yıllık yakıt limiti olarak (EK:1) taahhütnamesinde beyan edecek ve liman başkanlığı tarafından defterin kullanımı için gerekli işlemler yapılacaktır.” paragrafı eklenmiştir.

f) Tebliğin (4/d) bölümünün;

– başlığı “ÖTV’si Sıfıra İndirilmiş Deniz Yakıtı Kullanan Deniz Araçlarının Yıl İçerisinde Terkini, Satışı veya Kiralanması Durumunda Yapılacak İşlemler” şeklinde değiştirilmiş,

– birinci paragrafının “donatanı tarafından satılan deniz araçlarının deposunda ÖTV’si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı bulunması halinde” ibaresi “donatanı tarafından satılan veya terkin edilen deniz araçlarının deposunda ÖTV’si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı bulunup bulunmadığına bakılmaksızın” olarak; “kiraya veren, kiracı veya deniz aracını satan” ibaresi ise “kiraya veren, kiracı, deniz aracını satan veya terkin eden” olarak değiştirilmiş,

– (iv) alt bölümünde yer alan “teslim edildiği” ibaresinden sonra gelmek üzere “, terkin edilmesi halinde ise terkin edildiği” ibaresi eklenmiş,

– son paragrafından sonra gelmek üzere, “Emniyet açısından zaruret oluşturan hallerde toplu alım kapsamındaki deniz araçları hariç olmak üzere bakım ve onarıma girecek deniz araçlarının yakıtları liman başkanlığı veya bağımsız sörvey kuruluşları nezaretinde yapılacak bir başlangıç ölçümü (sörveyi) ile bir depoya alınacaktır. Tutulan tutanak doğrultusundaki tespit liman başkanlığınca yakıt alım defterinin ilgili sayfasına işlenecektir. Bakım ve onarım sonunda da liman başkanlığı veya bağımsız sörvey kuruluşları nezaretinde yapılacak son ölçüm ile yakıt deniz aracına transfer edilecek ve tutanak hazırlanarak liman başkanlığınca yakıt alım defterinin yine ilgili sayfasına işlenecektir. Bu ölçümler arasında yakıt miktarında fark olması halinde yakıt kullanıcısı vergi dairesine bildirilecek, vergi dairesince gerekli görülmesi halinde bu kullanıcılar vergi incelemesine sevk edilecektir. Toplu alım kapsamında satılan, terkin edilen, kiraya verilen veya bakıma girecek deniz araçlarının yakıtları ise liman başkanlığı veya bağımsız sörvey kuruluşları nezaretinde yapılacak ölçüm ile kendi toplu alım belgeleri kapsamındaki başka bir deniz aracına veya depolarına yakıt alım defterinin ilgili sayfasına işlenmek kaydı ile transfer edilebilecektir.” paragrafı eklenmiştir.

g) Tebliğin (5/a) bölümünün ikinci paragrafındaki “yakıt alım defterlerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “bloke konularak” ibaresi eklenmiştir.

h) Tebliğin (5/c) bölümünün birinci paragrafının ikinci cümlesi “Bu başvuru üzerine liman başkanlığı, yakıt alım defterine bloke koyacak ve defterin onaylatıldığı vergi dairesine aynı iş günü içerisinde bildirecektir.” şeklinde değiştirilmiş; üçüncü paragrafındaki “mt” ibaresinden önce gelmek üzere “m³/” ibaresi eklenmiştir.

ı) Tebliğin (5/d) bölümünün birinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.

“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca denetim için çağrı yapılmış donatan veya kiracıların, çağrıya cevap vermemesi veya haklı ve geçerli bir mazereti olmaksızın deniz aracını getirmemesi ya da defterlerini ibraz etmemesi hallerinde, yakıt alım defterine bloke konularak bunlar defterin onaylatıldığı ilgili vergi dairesine bildirilecektir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ÖTV’si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı teslimlerinin kontrolü ve takibi amacıyla gerekli görülen hallerde çevresel, teknik ve ticari boyutlu (miktar, mekan, zaman ve deniz aracı türlerine yönelik) düzenlemeler yapabilir. Ayrıca elektronik ortamda uygulamanın yürütülmesini kolaylaştırmak için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yapılan düzenlemeler, uygulamada kullanılan basılı evrak ile eş değer hükme haizdir.”

i) Tebliğin ekindeki (EK:1) ve (EK:2) numaralı yakıt talep formu ve taahhütnameleri bu Tebliğ ekinde yer aldığı şekilde değiştirilmiştir.

j) Tebliğin “Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı”, “Denizcilik Müsteşarlığı” ve “Müsteşarlık” ibareleri “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” olarak değiştirilmiştir.

C) 22 SERİ NO.LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

22 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinde5 bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

Tebliğin (A) bölümünün;

– “Elektronik ortamdaki 2A numaralı ÖTV beyannamesinin:” ibaresinden sonra gelmek üzere:

“- “Taşıta İlişkin Bilgiler” bölümündeki “Araç Şasi Numarası” ve “Motor Seri Numarası” bilgileri girildiğinde “Taşıta İlişkin Bilgiler” bölümü, aracın imalatçısı veya ithalatçısı tarafından verilen “Taşıt Araçları Bildirim Formu”nda yer alan bilgiler itibariyle ekrana gelecektir. Mükellefin ÖTV beyannamesi vereceği araca ilişkin bu bilgilerin doğruluğunu onaylayarak veya farklı bilgiler girerek bu bölümü oluşturması mümkün bulunmaktadır. ÖTV mükellefinin araç üzerinde tadilat veya ek imalat yaparak ilk iktisap kapsamında teslimi halinde, araç bilgilerinin yapılan tadilata uygun olarak düzenleneceği tabiidir.” cümleleri eklenmiştir.

– Son paragrafının birinci cümlesinde yer alan “Müzayede yoluyla satışlarda, araçların tadilatında veya istisnadan yararlanmış olan araçların satın alınmasında ÖTV beyan edecek olan kişi ve kuruluşlardan sürekli katma değer vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar,” ibaresi “Müzayede yoluyla satışlarda, daha önce ÖTV beyan edilmiş araçların tadilatında veya istisnadan yararlanmış olan araçların satın alınmasında ÖTV beyan edecek olan kişi ve kuruluşlar,” olarak değiştirilmiştir.

Tebliğ olunur.

 

——————————

1 12/6/2002 tarihli ve 24783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

2 10/1/1961 tarihli ve 10703 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

3 30/7/2002 tarihli ve 24831 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

4 31/12/2003 tarihli ve 25333 (3 üncü Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

5 1/11/2011 tarihli ve 28102 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

 

 

 

Ekleri için tıklayınız.
_____
www.vergiburosu.com

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 19 - 0,085