İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik

18 Haziran 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28681

YÖNETMELİK

Çalış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğın­dan:

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yö­net­me­li­ğin ama­cı, iş­yer­le­rin­de acil du­rum plan­la­rı­nın ha­zır­lan­ma­sı, ön­le­me, ko­ru­ma, tah­li­ye, yan­gın­la mü­ca­de­le, ilk yar­dım ve ben­ze­ri ko­nu­lar­da ya­pıl­ma­sı ge­re­ken ça­lış­ma­lar ile bu du­rum­la­rın gü­ven­li ola­rak yö­ne­til­me­si ve  bu ko­nu­lar­da gö­rev­len­di­ri­lecek ça­lı­şan­la­rın be­lir­len­me­si ile il­gi­li usul ve esas­la­rı dü­zen­le­mek­tir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yö­net­me­lik, 20/​6/​2012 ta­rih­li ve 6331 sa­yı­lı İş Sağ­lı­ğı ve Gü­ven­li­ği Ka­nu­nu kap­sa­mın­da yer alan iş­yer­le­ri­ni kap­sar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yö­net­me­lik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 11 inci, 12 nci ve 30 uncu mad­de­le­ri­ne da­ya­nı­la­rak ha­zır­lan­mış­tır.

Tanımlar

MADDE 4 (1) Bu Yö­net­me­lik­te ge­çen;

a) Acil du­rum: İşye­ri­nin ta­ma­mın­da veya bir kıs­mın­da mey­da­na ge­le­bi­lecek yan­gın, pat­la­ma, teh­li­ke­li kim­ya­sal mad­de­ler­den kay­nak­la­nan ya­yı­lım, do­ğal afet gibi acil mü­da­ha­le, mü­ca­de­le, ilk­yar­dım veya tah­li­ye ge­rek­ti­ren olay­la­rı,

b) Acil du­rum pla­nı: İşyer­le­rin­de mey­da­na ge­le­bi­lecek acil du­rum­lar­da ya­pı­la­cak iş ve iş­lem­ler da­hil bil­gi­le­rin ve uy­gu­la­ma­ya yö­ne­lik ey­lem­le­rin yer al­dı­ğı pla­nı,

c) Gü­ven­li yer: Acil du­rum­la­rın olum­suz so­nuç­la­rın­dan ça­lı­şan­la­rın et­ki­len­me­ye­ce­ği me­sa­fe­de veya ko­ru­nak­ta be­lir­len­miş yeri,

ifa­de eder.

İKİNCİ BÖLÜM

İşveren ve ÇalışanlarınYükümlülüğü

İşverenin yükümlülükleri

MADDE 5 (1) İşve­re­nin acil du­rum­la­ra iliş­kin yü­küm­lü­lük­le­ri aşa­ğı­da be­lir­til­miş­tir:

a) Çalış­ma or­ta­mı, kul­la­nı­lan mad­de­ler, iş ekip­ma­nı ile çev­re şart­la­rı­nı dik­ka­te ala­rak mey­da­na ge­le­bi­lecek ve ça­lı­şan ile ça­lış­ma çev­re­si­ni et­ki­le­yecek acil du­rum­la­rı ön­ce­den de­ğer­len­di­re­rek muh­te­mel acil du­rum­la­rı be­lir­ler.

b) Acil du­rum­la­rın olum­suz et­ki­le­ri­ni ön­le­yi­ci ve sı­nır­lan­dı­rı­cı ted­bir­le­ri alır.

c) Acil du­rum­la­rın olum­suz et­ki­le­rin­den ko­run­mak üze­re ge­rek­li öl­çüm ve de­ğer­len­dir­me­le­ri ya­par.

ç) Acil du­rum plan­la­rı­nı ha­zır­lar ve tat­bi­kat­la­rın ya­pıl­ma­sı­nı sağ­lar.

d) Acil du­rum­lar­la mü­ca­de­le için iş­ye­ri­nin bü­yük­lü­ğü ve ta­şı­dı­ğı özel teh­li­ke­ler, ya­pı­lan işin ni­te­li­ği, ça­lı­şan sa­yı­sı ile iş­ye­rin­de bu­lu­nan di­ğer ki­şi­le­ri dik­ka­te ala­rak; ön­le­me, ko­ru­ma, tah­li­ye, yan­gın­la mü­ca­de­le, ilk yar­dım ve ben­ze­ri ko­nu­lar­da uy­gun do­na­nı­ma sa­hip ve bu ko­nu­lar­da eği­tim­li ye­ter­li sa­yı­da ça­lı­şa­nı gö­rev­len­di­rir ve her za­man ha­zır bu­lun­ma­la­rı­nı sağ­lar.

e) Özel­lik­le ilk yar­dım, acil tıb­bi mü­da­ha­le, kur­tar­ma ve yan­gın­la mü­ca­de­le ko­nu­la­rın­da, iş­ye­ri dı­şın­da­ki ku­ru­luş­lar­la ir­ti­ba­tı sağ­la­ya­cak ge­rek­li dü­zen­le­me­le­ri ya­par.

f) Acil du­rum­lar­da ener­ji kay­nak­la­rı­nın ve teh­li­ke ya­ra­ta­bi­lecek sis­tem­le­rin olum­suz du­rum­lar ya­rat­ma­ya­cak ve ko­ru­yu­cu sis­tem­le­ri et­ki­le­me­yecek şe­kil­de dev­re dışı bı­ra­kıl­ma­sı ile il­gi­li ge­rek­li dü­zen­le­me­le­ri ya­par.

g) Var­sa alt iş­ve­ren ve ge­çi­ci iş iliş­ki­si ku­ru­lan iş­ve­re­nin ça­lı­şan­la­rı ile müş­te­ri ve zi­ya­ret­çi gibi iş­ye­rin­de bu­lu­nan di­ğer ki­şi­le­ri acil du­rum­lar ko­nu­sun­da bil­gi­len­di­rir.

(2) Acil du­rum­lar­la il­gi­li özel gö­rev­len­di­ri­len ça­lı­şan­la­rın so­rum­lu­luk­la­rı iş­ve­ren­le­rin ko­nu­ya iliş­kin yü­küm­lü­lü­ğü­nü or­ta­dan kal­dır­maz.

Çalışanların yükümlülük ve sorumlulukları

MADDE 6 (1) Çalı­şan­la­rın acil du­rum­lar­la il­gi­li yü­küm­lü­lük­le­ri aşa­ğı­da be­lir­til­miş­tir:

a) Acil du­rum pla­nın­da be­lir­ti­len hu­sus­lar da­hi­lin­de alı­nan ön­le­yi­ci ve sı­nır­lan­dı­rı­cı ted­bir­le­re uy­mak.

b) İşye­rin­de­ki ma­ki­ne, ci­haz, araç, ge­reç, te­sis ve bi­na­lar­da ken­di­le­ri ve di­ğer ki­şi­le­rin sağ­lık ve gü­ven­li­ği­ni teh­li­ke­ye dü­şü­recek acil du­rum ile kar­şı­laş­tık­la­rın­da; he­men  en ya­kın ami­ri­ne, acil du­rum­la il­gi­li gö­rev­len­di­ri­len so­rum­lu­ya veya ça­lı­şan tem­sil­ci­si­ne ha­ber ver­mek.

c) Acil du­ru­mun gi­de­ril­me­si için, iş­ve­ren ile iş­ye­ri dı­şın­da­ki il­gi­li ku­ru­luş­lar­dan olay ye­ri­ne in­ti­kal eden ekip­le­rin ta­li­mat­la­rı­na uy­mak.

ç) Acil du­rum­lar sı­ra­sın­da ken­di­si­nin ve ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rı­nın ha­ya­tı­nı teh­li­ke­ye dü­şür­me­yecek şe­kil­de dav­ran­mak.

(2) İşve­ren, ça­lı­şan­la­rın ken­di­le­ri veya di­ğer ki­şi­le­rin gü­ven­li­ği için cid­di ve ya­kın bir teh­li­ke ile kar­şı­laş­tık­la­rı ve ami­ri­ne he­men ha­ber ve­re­me­dik­le­ri du­rum­lar­da; is­ten­me­yen so­nuç­la­rın ön­len­me­si için, bil­gi­le­ri ve mev­cut tek­nik do­na­nım­la­rı çer­çe­ve­sin­de mü­da­ha­le ede­bil­me­le­ri­ne im­kân sağ­lar. Böy­le bir du­rum­da ça­lı­şan­lar, ih­mal veya dik­kat­siz dav­ra­nış­la­rı ol­ma­dık­ça yap­tık­la­rı mü­da­ha­le­den do­la­yı so­rum­lu tu­tu­la­maz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Acil Durum Planının Hazırlanması

Acil durum planı

MADDE 7 (1) Acil du­rum pla­nı, tüm iş­yer­le­ri için ta­sa­rım veya ku­ru­luş aşa­ma­sın­dan baş­la­mak üze­re acil du­rum­la­rın be­lir­len­me­si, bun­la­rın olum­suz et­ki­le­ri­ni ön­le­yi­ci ve sı­nır­lan­dı­rı­cı ted­bir­le­rin alın­ma­sı, gö­rev­len­di­ri­lecek ki­şi­le­rin be­lir­len­me­si, acil du­rum mü­da­ha­le ve tah­li­ye yön­tem­le­ri­nin oluş­tu­rul­ma­sı, do­kü­man­tas­yon, tat­bi­kat ve acil du­rum pla­nı­nın ye­ni­len­me­si aşa­ma­la­rı iz­le­ne­rek ha­zır­la­nır.

Acil durumların belirlenmesi

MADDE 8 (1) İşye­rin­de mey­da­na ge­le­bi­lecek acil du­rum­lar aşa­ğı­da­ki hu­sus­lar dik­ka­te alı­na­rak be­lir­le­nir:

a) Risk de­ğer­len­dir­me­si so­nuç­la­rı.

b) Yan­gın, teh­li­ke­li kim­ya­sal mad­de­ler­den kay­nak­la­nan ya­yı­lım ve pat­la­ma ih­ti­ma­li.

c) İlk yar­dım ve tah­li­ye ge­rek­ti­recek olay­lar.

ç) Do­ğal afet­le­rin mey­da­na gel­me ih­ti­ma­li.

d) Sa­bo­taj ih­ti­ma­li.

Önleyici ve sınırlandırıcı tedbirler

MADDE 9 (1) İşve­ren, be­lir­le­di­ği müm­kün ve muh­te­mel acil du­rum­la­rın oluş­tu­ra­bi­le­ce­ği za­rar­la­rı ön­le­mek ve daha bü­yük et­ki­le­ri­ni sı­nır­lan­dır­mak üze­re ge­rek­li ted­bir­le­ri alır.

(2) Acil du­rum­la­rın olum­suz et­ki­le­rin­den ko­run­mak üze­re ted­bir­ler be­lir­le­nir­ken ge­rek­li ol­du­ğu du­rum­da öl­çüm ve de­ğer­len­dir­me­ler ya­pı­lır.

(3) Alı­na­cak ted­bir­ler, risk­ler­den ko­run­ma il­ke­le­ri­ne uy­gun olur ve top­lu ko­ru­ma­yı esas alır.

Acil durum müdahale ve tahliye yöntemleri

MADDE 10 (1) İşve­ren­ce acil du­rum­la­rın mey­da­na gel­me­si ha­lin­de uya­rı ver­me, ara­ma, kur­tar­ma, tah­li­ye, ha­ber­leş­me, ilk yar­dım ve yan­gın­la mü­ca­de­le gibi uy­gu­lan­ma­sı ge­re­ken acil du­rum mü­da­ha­le yön­tem­le­ri be­lir­le­nir ve ya­zı­lı hale ge­ti­ri­lir.

(2) Tah­li­ye son­ra­sı, iş­ye­ri dâ­hi­lin­de kal­mış ola­bi­lecek ça­lı­şan­la­rın be­lir­len­me­si için sa­yım da dâ­hil ol­mak üze­re ge­rek­li kont­rol­ler ya­pı­lır.

(3) İşve­ren, iş­ye­rin­de acil du­rum­la­rın mey­da­na gel­me­si ha­lin­de ça­lı­şan­la­rın bu du­ru­mun olum­suz et­ki­le­rin­den ko­run­ma­sı için bu­lun­duk­la­rı yer­den gü­ven­li bir yere gi­de­bil­me­le­ri ama­cıy­la iz­le­ne­bi­lecek uy­gun tah­li­ye dü­zen­le­me­le­ri­ni acil du­rum pla­nın­da be­lir­tir ve ça­lı­şan­la­ra ön­ce­den ge­rek­li ta­li­mat­la­rı ve­rir.

(4) İşyer­le­rin­de yaş­lı, en­gel­li, gebe veya kreş var ise ço­cuk­la­ra tah­li­ye es­na­sın­da re­fa­kat edil­me­si için ted­bir­ler alı­nır.

(5) Acil du­rum mü­da­ha­le ve tah­li­ye yön­tem­le­ri oluş­tu­ru­lur­ken 27/​11/​2007 ta­rih­li ve 2007/​12937 sa­yı­lı Ba­kan­lar Ku­ru­lu Ka­ra­rıy­la yü­rür­lü­ğe ko­nu­lan Bi­na­la­rın Yan­gın­dan Ko­run­ma­sı Hak­kın­da Yö­net­me­lik hü­küm­le­ri dik­ka­te alı­nır.

(6) Acil du­rum mü­da­ha­le ve tah­li­ye yön­tem­le­ri oluş­tu­ru­lur­ken ça­lı­şan­lar dı­şın­da müş­te­ri, zi­ya­ret­çi gibi iş­ye­rin­de bu­lun­ma­sı muh­te­mel di­ğer ki­şi­ler de göz önün­de bu­lun­du­ru­lur.

Görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi

MADDE 11 (1) İşve­ren; iş­yer­le­rin­de teh­li­ke sı­nıf­la­rı­nı tes­pit eden Teb­liğ­de be­lir­len­miş olan çok teh­li­ke­li sı­nıf­ta yer alan iş­yer­le­rin­de 30 ça­lı­şa­na, teh­li­ke­li sı­nıf­ta yer alan iş­yer­le­rin­de 40 ça­lı­şa­na ve az teh­li­ke­li sı­nıf­ta yer alan iş­yer­le­rin­de 50 ça­lı­şa­na ka­dar;

a) Ara­ma, kur­tar­ma ve tah­li­ye,

b) Yan­gın­la mü­ca­de­le,

ko­nu­la­rı­nın her biri için uy­gun do­na­nı­ma sa­hip ve özel eği­tim­li en az bi­rer ça­lı­şa­nı des­tek ele­ma­nı ola­rak gö­rev­len­di­rir. İşye­rin­de bun­la­rı aşan sa­yı­lar­da ça­lı­şa­nın bu­lun­ma­sı ha­lin­de, teh­li­ke sı­nı­fı­na göre her 30, 40 ve 50’­ye ka­dar ça­lı­şan için bi­rer des­tek ele­ma­nı daha gö­rev­len­di­rir.

(2) İşve­ren, ilk­yar­dım ko­nu­sun­da 22/​5/​2002 ta­rih­li ve 24762 sa­yı­lı Res­mî Ga­ze­te­’­de ya­yım­la­nan İlk­yar­dım Yö­net­me­li­ği esas­la­rı­na göre des­tek ele­ma­nı gö­rev­len­di­rir.

(3) Her konu için bir­den faz­la ça­lı­şa­nın gö­rev­len­di­ril­me­si ge­re­ken iş­yer­le­rin­de bu ça­lı­şan­lar ko­nu­la­rı­na göre ekip­ler ha­lin­de ko­or­di­ne­li ola­rak gö­rev ya­par. Her ekip­te bir ekip başı bu­lu­nur.

(4) İşve­ren ta­ra­fın­dan acil du­rum­lar­da ekip­ler ara­sı ge­rek­li ko­or­di­nas­yo­nu sağ­la­mak üze­re ça­lı­şan­la­rı ara­sın­dan bir so­rum­lu gö­rev­len­di­ri­lir.

(5) 10’­dan az ça­lı­şa­nı olan ve az teh­li­ke­li sı­nıf­ta yer alan iş­yer­le­rin­de bi­rin­ci fık­ra­da be­lir­ti­len yü­küm­lü­lü­ğü ye­ri­ne ge­tir­mek üze­re bir kişi gö­rev­len­di­ril­me­si ye­ter­li­dir.

Dokümantasyon

MADDE 12 (1) Acil du­rum pla­nı as­ga­rî aşa­ğı­da­ki hu­sus­la­rı kap­sa­ya­cak şe­kil­de do­kü­man­te edi­lir:

a) İşye­ri­nin un­va­nı, ad­re­si ve iş­ve­re­nin adı.

b) Ha­zır­la­yan­la­rın adı, so­ya­dı ve un­va­nı.

c) Ha­zır­lan­dı­ğı ta­rih ve ge­çer­li­lik ta­ri­hi.

ç) Be­lir­le­nen acil du­rum­lar.

d) Alı­nan ön­le­yi­ci ve sı­nır­lan­dı­rı­cı ted­bir­ler.

e) Acil du­rum mü­da­ha­le ve tah­li­ye yön­tem­le­ri.

f) Aşa­ğı­da­ki un­sur­la­rı içe­ren iş­ye­ri­ni veya iş­ye­ri­nin bö­lüm­le­ri­ni gös­te­ren kro­ki:

1) Yan­gın sön­dür­me amaç­lı kul­la­nı­la­cak­lar da dâ­hil ol­mak üze­re acil du­rum ekip­man­la­rı­nın bu­lun­du­ğu yer­ler.

2) İlk­yar­dım mal­ze­me­le­ri­nin bu­lun­du­ğu yer­ler.

3) Ka­çış yol­la­rı, top­lan­ma yer­le­ri ve bu­lun­ma­sı ha­lin­de uya­rı sis­tem­le­ri­nin de yer al­dı­ğı tah­li­ye pla­nı.

4) Gö­rev­len­di­ri­len ça­lı­şan­la­rın ve var­sa ye­dek­le­ri­nin adı, so­ya­dı, un­va­nı, so­rum­lu­luk ala­nı ve ile­ti­şim bil­gi­le­ri.

5) İlk yar­dım, acil tıb­bi mü­da­ha­le, kur­tar­ma ve yan­gın­la mü­ca­de­le ko­nu­la­rın­da iş­ye­ri dı­şın­da­ki ku­ru­luş­la­rın ir­ti­bat nu­ma­ra­la­rı.

(2) Acil du­rum pla­nı­nın say­fa­la­rı nu­ma­ra­lan­dı­rı­la­rak; ha­zır­la­yan ki­şi­ler ta­ra­fın­dan her say­fa­sı pa­raf­la­nıp, son say­fa­sı im­za­la­nır ve söz ko­nu­su plan, acil du­rum­la mü­ca­de­le edecek ekip­le­rin ko­lay­ca ula­şa­bi­le­ce­ği şe­kil­de iş­ye­rin­de sak­la­nır.

(3) Acil du­rum pla­nı kap­sa­mın­da ha­zır­la­nan kro­ki bina için­de ko­lay­ca gö­rü­le­bi­lecek yer­ler­de ası­lı ola­rak bu­lun­du­ru­lur.

Tatbikat

MADDE 13 (1) Ha­zır­la­nan acil du­rum  pla­nı­nın uy­gu­la­ma adım­la­rı­nın  dü­zen­li ola­rak ta­kip edi­le­bil­me­si ve uy­gu­la­na­bi­lir­li­ğin­den emin ol­mak için iş­yer­le­rin­de yıl­da en az bir defa ol­mak üze­re tat­bi­kat ya­pı­lır, de­net­le­nir ve göz­den ge­çi­ri­le­rek ge­rek­li dü­zel­ti­ci ve ön­le­yi­ci fa­ali­yet­ler ya­pı­lır. Ger­çek­leş­ti­ri­len tat­bi­ka­tın ta­ri­hi, gö­rü­len ek­sik­lik­ler ve bu ek­sik­lik­ler doğ­rul­tu­sun­da ya­pı­la­cak dü­zen­le­me­le­ri içe­ren tat­bi­kat ra­po­ru ha­zır­la­nır.

(2) Ger­çek­leş­ti­ri­len tat­bi­kat ne­ti­ce­sin­de var­sa ak­sa­yan yön­ler ve ka­za­nı­lan de­ne­yim­le­re göre acil du­rum plan­la­rı göz­den ge­çi­ri­le­rek ge­rek­li dü­zelt­me­ler ya­pı­lır.

(3) Bir­den faz­la iş­ye­ri­nin bu­lun­du­ğu iş mer­kez­le­ri, iş han­la­rın­da­ki iş­yer­le­rin­de tat­bi­kat­lar yö­ne­ti­min ko­or­di­nas­yo­nu ile yü­rü­tü­lür.

Acil durum planının yenilenmesi

MADDE 14 (1) İşye­rin­de, be­lir­len­miş olan acil du­rum­la­rı et­ki­le­ye­bi­lecek veya yeni acil du­rum­la­rın or­ta­ya çık­ma­sı­na ne­den ola­cak de­ği­şik­lik­le­rin mey­da­na gel­me­si ha­lin­de et­ki­nin bü­yük­lü­ğü­ne göre acil du­rum pla­nı ta­ma­men veya kıs­men ye­ni­le­nir.

(2) Bi­rin­ci fık­ra­da be­lir­ti­len du­rum­lar­dan ba­ğım­sız ola­rak, ha­zır­lan­mış olan acil du­rum plan­la­rı; teh­li­ke sı­nı­fı­na göre çok teh­li­ke­li, teh­li­ke­li ve az teh­li­ke­li iş­yer­le­rin­de sı­ra­sıy­la en geç iki, dört ve altı yıl­da bir ye­ni­le­nir.

Çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitim

MADDE 15 (1) Tüm ça­lı­şan­lar acil du­rum plan­la­rı ile ara­ma, kur­tar­ma ve tah­li­ye, yan­gın­la mü­ca­de­le, ilk­yar­dım ko­nu­la­rın­da gö­rev­len­di­ri­len ki­şi­ler hak­kın­da bil­gi­len­di­ri­lir.

(2) İşe yeni alı­nan ça­lı­şa­na, iş sağ­lı­ğı ve gü­ven­li­ği eği­tim­le­ri­ne ila­ve ola­rak acil du­rum plan­la­rı ile il­gi­li bil­gi­len­dir­me ya­pı­lır.

(3) Acil du­rum ko­nu­la­rıy­la il­gi­li özel ola­rak gö­rev­len­di­ri­len­ler, yü­rü­te­cek­le­ri fa­ali­yet­ler ile il­gi­li özel ola­rak eği­ti­lir. 11 inci mad­de­nin bi­rin­ci fık­ra­sı uya­rın­ca gö­rev­len­di­ri­len ça­lı­şan­la­ra, eği­tim­le­rin iş­ye­rin­de iş gü­ven­li­ği uz­ma­nı veya iş­ye­ri he­ki­mi ta­ra­fın­dan ve­ril­me­si ha­lin­de, bu du­rum iş­ve­ren ile eği­tim ve­ren­ler­ce im­za­la­na­rak bel­ge­len­di­ri­lir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Büyük endüstriyel tesislerde acil durum planı

MADDE 16 (1) İş Sağ­lı­ğı ve Gü­ven­li­ği Ka­nu­nu­nun 29 uncu mad­de­si ge­re­ğin­ce gü­ven­lik ra­po­ru ha­zır­la­nan iş­yer­le­rin­de ha­zır­la­na­cak da­hi­li acil du­rum plan­la­rı bu Yö­net­me­lik­te be­lir­ti­len acil du­rum pla­nı ha­zır­lı­ğın­da dik­ka­te alı­na­rak kul­la­nı­lır.

Birden fazla işveren olması durumunda acil durum planları

MADDE 17 (1) Aynı ça­lış­ma ala­nı­nı bir­den faz­la iş­ve­re­nin pay­laş­ma­sı du­ru­mun­da, yü­rü­tü­len iş­ler için di­ğer iş­ve­ren­le­rin yü­rüt­tü­ğü iş­ler de göz önün­de bu­lun­du­ru­la­rak acil du­rum pla­nı iş­ve­ren­ler­ce or­tak­la­şa ha­zır­la­nır.

(2) Bir­den faz­la iş­ye­ri­nin bu­lun­du­ğu iş mer­kez­le­ri, iş han­la­rı, sa­na­yi böl­ge­le­ri veya si­te­le­ri­nin iş­yer­le­rin­ce ha­zır­la­nan acil du­rum plan­la­rı­nın ko­or­di­nas­yo­nu yö­ne­tim ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­lür.

Asıl işveren ve alt işveren ilişkisinin bulunduğu işyerlerinde acil durum planları

MADDE 18 (1) Bir iş­ye­rin­de bir veya daha faz­la alt iş­ve­ren bu­lun­ma­sı ha­lin­de acil du­rum plan­la­rı­nın ha­zır­lan­ma­sı ko­nu­sun­da iş­ye­ri­nin bü­tü­nü için asıl iş­ve­ren, ken­di ça­lış­ma ala­nı ve yap­tık­la­rı iş­ler ile sı­nır­lı ol­mak üze­re alt iş­ve­ren­ler so­rum­lu­dur.

Bir aydan kısa süreli geçici işlerde acil durum planlaması

MADDE 19 (1)  Bir ay­dan kısa sü­re­li iş­ler­de, iş­ye­ri­nin veya ya­pı­la­cak işin ma­hi­ye­ti iti­ba­rıy­la ça­lı­şan­la­rı doğ­ru­dan et­ki­le­me­si muh­te­mel acil du­rum­lar için bu Yö­net­me­lik kap­sa­mın­da ya­pı­lan özel gö­rev­len­dir­me­ler iş­ve­ren­ce ya­pı­lır ve ça­lı­şan­lar özel gö­re­vi bu­lu­nan­lar ve acil du­rum­lar ile il­gi­li bil­gi­len­di­ri­lir.

Acil durum planı rehberleri

MADDE 20 (1) Kamu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı, kamu ku­ru­mu ni­te­li­ğin­de­ki mes­lek ku­ru­luş­la­rı, işçi-iş­ve­ren ve me­mur sen­di­ka­la­rı ile kamu ya­ra­rı­na ça­lı­şan si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın fa­ali­yet gös­ter­dik­le­ri sek­tör­de ha­zır­la­dık­la­rı reh­ber tas­lak­la­rın­dan, Ba­kan­lık­ça bu Yö­net­me­lik hü­küm­le­ri­ne uy­gun­lu­ğu yö­nün­den de­ğer­len­di­ri­le­rek onay­la­nan tas­lak­lar, Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan sek­tör, mes­lek veya ya­pı­lan iş­le­re özgü acil du­rum pla­nı reh­ber­le­ri ola­rak ya­yım­la­nır.

Mevcut acil durum planları ve tatbikatlar

GEÇİCİ MADDE 1 (1) 6331 sa­yı­lı Ka­nun ge­re­ğin­ce ve bu Yö­net­me­li­ğin ya­yım ta­ri­hi ön­ce­sin­de;

a) Ha­zır­lan­mış olan acil du­rum plan­la­rı bir yıl içe­ri­sin­de Yö­net­me­li­ğe göre göz­den ge­çi­ri­le­rek re­vi­ze edi­lir.

b) İşyer­le­rin­de ger­çek­leş­ti­ril­miş olan tat­bi­kat­lar sü­re­sin­ce ge­çer­li sa­yı­lır.

Ekip eğitimlerinin tamamlanması

GEÇİCİ MADDE 2 (1) Bu Yö­net­me­lik kap­sa­mın­da ku­ru­la­cak olan ekip­le­rin eği­tim­le­ri, bu Yö­net­me­li­ğin ya­yı­mı ta­ri­hin­den iti­ba­ren bir yıl için­de ta­mam­la­nır.

Yürürlük

MADDE 21 (1) Bu Yö­net­me­lik ya­yı­mı ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe gi­rer.

Yürütme

MADDE 22 (1) Bu Yö­net­me­lik hü­küm­le­ri­ni Çalış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­ka­nı yü­rü­tür.

_____

www.ver­gi­bu­ro­su.com

Print Preview
S.M.Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN - info@ortakmusavir.com - 232.4843627 -İzmir

Site içe­ri­ği Mali Mü­şa­vir İsma­il ŞENGÜN ta­ra­fın­dan sağ­lan­mak­ta­dır. Hiz­met sağ­la­yı­cı İzmir mer­kez­li­dir.

De­tay­lı bil­gi için ortakmusavir.com ad­re­si­ni zi­ya­ret edi­niz.

© 2009 - 2025 ver­gi­bu­ro­su.com
- Tüm hak­la­rı sak­lı­dır.

modul
single - 69 - 0,651