Bir Şehit Eşinin Sitemi!-Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-11.05.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

BİR ŞEHİT EŞİNİN SİTEMİ!

Okurlarımdan Sibel Kurt isimli hanımefendiden bir e-posta aldım.

Kendisi bir şehit pilot eşi. Yaşadığı bir mağduriyeti yazmış. Ancak ben kendisine herhangi bir cevap vermek yerine, cevapsız ve yorumsuz olarak e-postasını aynen buraya almayı tercih ettim. Umarım konunun ilgilileri tarafından fark edilir ve mağduriyeti giderilir.

“Sayın Orhan, 1983 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmenliğe başladım. Aynı yıl evlendim fakat eşim 1987’de şehit oldu (şehit plt yzb. Selim Kurt) ve ben eşimden maaş almaya başladım. Bu arada eşimden olan sağlık karnem memur olduğum için alındı ve o günden beri kendi karnemle sağlık giderlerim karşılandı. Bir kızım var o da babasından maaş alıyor.

5 Mayıs 2009’da maaşımı almaya gittiğimde benim maaşımın 1500 lira, kızımın ise 750 lira kesintisi olduğunu fark ettim. Emekli Sandığı Bostancı’ya gittim, “ne dilekçesi, borçluymuşsun kesiliyor” deyip dilekçe kabul etmediler. Bugün Ankara Emekli Sandığı’nı aradım, memur olduğum için bunu bildirmediğimi ve %10 emsallere göre daha az almam gerekirken yüksek aldığımı söylediler. Oysa ben çalışmaya yeni başlamadım, 1983 yılından beri çalışıyorum. Emekli Sandığı’nın yaptığı hatayı ben neden mağdur edilerek ödeyeceğim? Maaşıma göre kredi aldım, borçlarım var. Şimdi kızım 7000 küsur bense 13000 lira geriye dönük borçlandırılıp maaş kesimi cezasına mahkum edildik. Üstelik hiç haber vermeden.

Durumu mahkemeye intikal ettireceğim. Sizin yardımınızı rica ediyorum. Kartal Vakfı’nı aradım yardımcı olmaları için, biz karışmayız deyip telefonu kapattılar. Giden gittiğiyle kalıyor biz de mücadeleyle. Sibel Kurt.

Sibel Hanım’ın mağduriyetini gidermek isteyen yetkililer, gazetemiz aracılığı ile kendisine ulaşabilirler.

Fiili hizmet zammıyla ne zaman emekli olurum?

Soru: Sayın Orhan, bir kamu personeli olarak BUGÜN gazetesindeki bizlere ışık tutan yazılarınızı bularak okumaktayım. Bu anlamda benim de size bir sorum olacak. Sorum şöyle: Ben, bir kamu kurumunda 657 sayılı kanuna göre çalışan kadrolu memur mühendisim. Doğum tarihim: 06/05/1963, işe başlangıç tarihim: 01/10/1986. Kesintisiz bugüne kadar (09/05/2009) ilgili kurumda çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Askerliğimi 01/04/1987-31/07/1988 tarihleri arasında yedek subay olarak yaptım. Yedek subay öğrencilik dönemine ait 4 aylık süreyi Emekli Sandığı’na para yatırarak borcumu kapattım. Yani askerlikle ilgili sorunum yok. Ayrıca mesleğim gereği 1996 yılına kadar 2 yıl 4 ay 15 gün fiili hizmet zammı aldım. Sizden ricam, bu açıklamaların ışığında, gün-ay-yıl olarak ne zaman emekli olabilirim? Mustafa Koç

Cevap: Değerli okurum, fiili hizmet zammınızla birlikte 23.05.2002 tarihine kadarki hizmetiniz 18 yıl 7 gün ediyor. Buna göre emeklilik için 25 yıl hizmet süresi ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Bu iki şarttan en son 25 yıl şartını yerine getireceğiniz için 01.10.2011 tarihinde emekliliğe hak kazanmış oluyorsunuz.

Sağlık primi emeklilikte işe yarar mı?

Soru: Sadettin Bey, ben yakın zamana kadar isteğe bağlı prim ödüyordum ama bir süredir imkansızlıktan dolayı ödeyemiyorum. Dolayısıyla sağlık güvencem de yok. Yeşil karta başvurdum ama alamadım. Bana, “sadece sağlık primi olarak 26 TL öde ve sağlık karnesi al” dediler. Bu primi ödersem emeklilik primi yerine de geçer mi? Emekli olurken bana herhangi bir faydası olur mu? Ramazan Aslan

Cevap: Ramazan Bey, bahsettiğiniz prim genel sağlık sigortası primi olup emeklilikle herhangi bir alakası yoktur. Bu prim sadece sizin ve aile bireylerinizin sağlık güvencesi için tahsil edilmektedir. Emeklilik için gerekli olan prim gün sayınıza herhangi bir etkisi olmaz. Emekliliğinize bir katkısı olabilmesi için ya isteğe bağlı ya da zorunlu sigorta kapsamında prim ödemeniz gerekir.

Sosyal güvenlik haftanız kutlu olsun!

Sosyal güvenlik sistemimizde SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nı Sosyal Güvenlik Kurumu altında toplayan 5502 sayılı kanun, 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edildi. Söz konusu kanunun kabul edildiği haftanın her yıl Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanması kararlaştırıldı. Ülkemizde sosyal güvenlik bilincinin ne denli düşük olduğu malum. Dolayısıyla bu tür kutlama ve etkinliklerin, bu bilinci geliştirme anlamında çok büyük katkısının olacağı kanaatindeyiz. Bu vesileyle tüm SGK mensuplarının ve SGK’nın hizmet verdiği 70 milyonun sosyal güvenlik haftasını kutluyoruz.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 19 - 0,068