Tedavi ve Ameliyatları 2010’a Bırakmayın!- Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-19.11.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

TEDAVİ VE AMELİYATLARI 2010’A BIRAKMAYIN!

Bir sağlık sorununuz var veya olduğunu düşünüyorsunuz.

Bu sorununun giderilebilmesi için tedavi ya da ameliyat gerekiyor. Ama siz ha bugün ha yarın diye erteliyorsunuz. Belki işleriniz yoğun belki de korkuyorsunuz. Ancak sizi cesaretlendirecek bir faktörü hatırlatalım; 2010 yılında sağlık hizmetleri 2009’a göre daha pahalı olacak. Bunun iki sebebi var. Birincisi bir önceki yazımızda da ele aldığımız hastanelerin kaliteye göre sınıflandırılması konusu. Evet, beş ayrı faktör açısından puanlamaya tabi tutulacak olan özel hastaneler ve vakıf üniversitesi hastaneleri, aldıkları puana göre hastalardan ilave ücret alabilecekler. Örneğin aynı hastanede aynı ameliyatı bu yıl yerine gelecek yıl olmanız durumunda, sizden daha fazla fark ücret istenebilecek.

Global bütçe geliyor

Sağlık konusunda acele etmenizi gerektirecek bir diğer sebep de 2010 yılında devreye sokulması planlanan global bütçe uygulaması. Şu an hazırlıkları devam eden global bütçe sistemine gelecek yıl geçilirse, özel sağlık sektörünün SGK’dan tahsil edeceği hizmet bedelinde bazı kısıtlamalara gidilmiş olacak. Her ne kadar Sayın Bakan Ömer Dinçer, bu uygulamanın vatandaşa olumsuz yansımayacağı noktasını ısrarla vurgulasa da güneş çarığı, çarık da ayağı sıkacak gibi. Zira global bütçenin esası, sağlık harcamalarında tasarrufu öngörüyor. Bu da özel sağlık sektörüne daha az kaynak transferi anlamına geliyor. Bunun doğal sonucu ise verilen hizmetin hem kalite hem de içerik açısından düşürülmesi olacaktır.

Şu halde aklınızdan geçen tedavi ve ameliyatları 2009 içinde halletmeniz, hem alacağınız hizmetin kalitesi ve içeriği hem de cebinizden çıkacak para açısından yararınıza olacaktır.

Okur sorularına cevaplar…

Gazeteci olarak ne zaman emekli olurum?

Soru: Sayın Orhan, ben de bir gazeteci olarak emeklilik tarihimi merak ediyorum. Malumunuz, yıpranma payı kaldırıldı ancak kazanılmış haklar korundu. Fakat yıpranma payının nasıl uygulanacağı konusunda benim de birçok meslektaşımın da kafası karışık. Kimilerine göre 11.9.2009 tarihli genelge ile 3600 günü doldurmasak da çalıştığımız sürenin dörtte biri oranında işe giriş tarihimiz ve dolaysıyla emeklilik koşullarımız değişecek. Ancak SSK’nın Unkapanı’ndaki emeklilik dairesine gittiğimde bana sadece çalıştığımız sürenin 1/4’ü oranında yaş indiriminden yararlanabileceğimizi, ancak emeklilik başlangıç tarihinin ve dolayısıyla yaş ve ödenmiş gün koşulunun değişmeyeceğini söylediler. 17.08.1965 doğumluyum, ilk sigortalılık tarihim 01.12.1985. 23.05.2002 tarihine kadar basın İş Kanunu’nun kapsamındaki sigortalılık günüm 848. 01.10.2008 tarihine kadar olan toplam Basın İş Kanunu kapsamındaki günüm 2252. Toplam SSK gün sayım 4732’dir. Bu koşullar altında ben ne zaman emekli olabilirim? Alper Geçer

Cevap: Değerli okurum, sizin de belirttiğiniz gibi konuya dair yayınlanan SGK genelgesi ile yıpranma kapsamındakilerin 23.05.2002 tarihine kadar 3600 günü doldurmuş olma şartı kaldırıldı. Bu da haliyle sizin durumunuzdaki çalışanların, emeklilik tarihini önemli ölçüde etkiliyor. Size SGK’nın ilgili birimi tarafından verilen bilgi yanlıştır. 1 Ekim 2008 tarihine kadar yıpranmalı geçen çalışmalarınız sayesinde hem yaştan indirimi hem de ilave sigortalılık süresine hak kazanıyorsunuz. Verdiğiniz bilgilere göre 5300 günü doldurarak 25.01.2013 tarihinde erken emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur’dan SSK’ya geçeyim mi?

Soru: Merhaba Sayın Orhan. Öncelikle çalışma hayatınızda başarılar diliyorum. Ben 1970 Temmuz doğumluyum. Benim 1989 yılında SSK girişim var. Toplam 330 gün SSK primim ödendi. Son 9 yıldır da Bağ-Kur’luyum. Bağ-Kur’a da 3350 gün prim ödemem var. Sorum şu; Bağ-Kur’dan emekli olmak için daha kaç gün prim ödemem gerekli ve kaç yaşını beklemem gerekiyor? Eğer Bağ-Kur’dan SSK’ya geçersem daha erken emekli olma şansım var mı? Bu geçişten sonra kaç prim günü SSK’lı çalışmam gerekir. Murat D.

Cevap: Değerli okurum, verdiğiniz bilgilere göre Bağ-Kur şartlarında emekli olabilmeniz için 9000 günü (SSK dahil) ve 60 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Eğer bundan sonra SSK’ya (4/a) geçer ve en az 1260 gün prim öderseniz, SSK başlangıcınızın 23.11.1989 öncesi olması durumunda 51 yaş ve 5450 gün ile emekli olma şansınız olur. Yani Bağ-Kur’dan SSK’ya geçmek, sizin için 9 yıl daha erken emeklilik anlamına geliyor.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 19 - 0,086