İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Gelişen İşletmeler Piyasası Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

12 Ağustos 2010 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27670

YÖNETMELİK

Sermaye Piyasası Kurulundan:

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI GELİŞEN İŞLETMELER

PİYASASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 18/8/2009 tarihli ve 27323 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Gelişen İşletmeler Piyasası Yönetmeliğinin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11 – (1) Payları GİP Listesinde bulunan şirketin bedelli ve/veya bedelsiz sermaye artırımları nedeniyle ihraç edeceği payların sermaye artırımı öncesinde GİP Listesinde bulunan mevcut paylara karşılık gelen kısmının GİP Listesine kabulü için ilave kabul başvurusu yapılması zorunludur. Bunların dışında kalan paylar için GİP Listesine ilave kabul başvurusu yapılamaz.

(2) GİP Listesine ilave kabul başvurusunda bulunulacak payların GİP Listesine kabulü için, piyasa danışmanı ve şirketi temsile yetkili kişilerin birlikte imzalayacakları GİP Listesine ilave kabul başvurusu dilekçesinin, sermaye artırımının tescil edildiğini gösteren Ticaret Sicili Tescil Belgesi ve GİP Listesine ilave kabul bilgi formu ile birlikte ilgili belgelerin tamamlanmasından itibaren yedi iş günü içinde Borsaya gönderilmesi gereklidir.

(3) GİP Listesine ilave kabul başvurusunda bulunulacak paylar 5 inci maddenin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen GİP Listesine kabul kriterleri aranmaksızın GİP Listesine kabul edilir ve ortaklara dağıtım tarihinden itibaren ilgili düzenlemeler çerçevesinde GİP’te işlem görmeye başlar.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ç) Şirketin kamunun aydınlatılması düzenlemeleri çerçevesinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bilgi, belge ve açıklama gönderilmesine ilişkin usul ve esaslara uymaması,  özel durum açıklaması yapılmasının gerekli olduğu durumlarda kamuyu aydınlatma yükümlülüklerine aykırı olarak Kamuyu Aydınlatma Platformuna bilgi, belge ve açıklama göndermemesi ve/veya bu durumu birçok defa tekrarlaması,”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin başlığı “Kapanış fiyatı ve kapanış seansı” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(2) Yönetim Kurulu kapanış fiyatının kapanış seansı düzenlenerek belirlenmesine karar verebilir.

(3) Kapanış seansı, seansın başladığı ana kadar gerçekleşmemiş emirler ile bu bölümde girilen yeni emirlerin kapanış fiyatını belirlemeye yönelik olarak eşleştirildiği zaman dilimidir.

(4) Kapanış seansının zamanı ve süresi, kapanış seansında uygulanacak işlem yöntemi ve kapanış fiyatı hesaplama esasları Yönetim Kurulunca belirlenir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendine aşağıdaki (6) numaralı alt bent eklenmiş, (c) bendinin ilk paragrafında yer alan “ve eksper onayı ile gerçekleştirilen” ifadesi yürürlükten kaldırılmış ve (c) bendinin (3) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“6) Kapanış fiyatlı emirler (KAFE): Kapanış seansı süresince yalnızca miktar belirtilerek fiyatsız girilen emirlerdir. Öncelik açısından kapanış fiyatına eşit ve kapanış fiyatından daha iyi limit fiyatlı emirlerden sonra gelirler, kendi aralarında ise zaman önceliğine göre sıralanırlar. Bu emirler, karşı tarafta bekleyen limit fiyatlı emirlerle ya da kapanış fiyatlı emirlerle eşleşerek kapanış fiyatından işlem görürler.”

“3) Bir özel emrin karşı tarafında özel emrin fiyatına eşit ya da daha iyi fiyatlı ve girilen özel emri tamamıyla karşılayacak miktarda limit fiyatlı emirler varsa işlem gerçekleştirilmez. Yönetim Kurulu, işlem yöntemi bazında bu kuralın uygulanmamasına karar verebilir. Bir özel emrin karşı tarafında özel emrin fiyatına eşit ya da daha iyi fiyatlı ve girilen özel emri tamamıyla karşılayacak miktarda özel emir varsa önce bu emirler karşılanmak suretiyle işlem gerçekleştirilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Açılış fiyatlı emirler, kapanış fiyatlı emirler ve özel emirler hariç olmak üzere Sistem’e kaydedilen emirler eşleştirilirken önceliklerin belirlenmesinde aşağıdaki kurallar sırasıyla uygulanır:”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 56 – (1) Mahkemeler, icra daireleri ve diğer resmi daireler GİP’te yapılmasına gerek gördükleri pay satım işlemleri için Borsa’ya yazılı olarak müracaat ederler.

(2) Resmi müzayede satışı için yapılacak yazılı başvuruda Borsa Başkanlığı tarafından istenen bilgi ve belgelerin yanı sıra, satışı talep edilen payların MKK nezdinde haczinin yapıldığını teyit eden bilgi ve belgelerin de yer alması gereklidir.

(3) Resmi müzayede satış işlemi, Borsa Başkanlığı tarafından satılacak payın likidite durumuna göre ilgili payın işlem sırasında ya da açılacak ayrı bir resmi müzayede pazarında gerçekleştirilebilir. Sadece GİP’te işlem gören paylar için resmi müzayede işlemi yapılabilir.

(4) Ayrı bir resmi müzayede pazarı açılması durumunda satılacak paylara ilişkin duyuru, satışın yapılacağı günden bir gün önce Kamuyu Aydınlatma Platformunda yapılır. Borsa Başkanlığı tarafından ayrı bir resmi müzayede sırası açılmasına gerek görülmediği durumlarda, işlemler ilgili payın ikincil piyasadaki işlem sırasında gerçekleştirilir ve önceden bir duyuru yapılmaz.

(5) Resmi müzayede işlemlerine aracılık edecek kurumun belirlenmesi ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin esaslar Borsa Başkanlığı tarafından düzenlenir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Mevcut ortakların yeni pay alma haklarının kısmen veya tamamen kısıtlanması suretiyle sermaye artırımı yoluyla ihraç edilecek payların,”

“b) GİP Listesinde bulunan payların”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 67 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Üyelerin içeriği Yönetim Kurulu tarafından belirlenen GİP Risk Bildirim Formunu müşterilerinin emirlerinin GİP’e iletilmesine ilk defa aracılık etmeden önce müşterilerine imzalatmaları zorunludur. Bir müşteriye ait GİP Risk Bildirim Formunun Borsa tarafından talep edilmesi halinde üyenin söz konusu formu derhal ibraz etmesi zorunludur.”

MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

18/8/2009

27323

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

16/2/2010

27495

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 19 - 0,116