Hesap Uzmanları Kurulu-Veysi Seviğ

Referans Gazetesi-02.06.2009

Veysi SEVİĞ

HESAP UZMANLARI KURULU

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu’nun 64’üncü kuruluş yıldönümü Ankara’da “Küresel kriz ortamında para ve maliye politikalarında uyum sorunu” konulu bir panelle geçen cuma günü kutlanmıştır. Küresel krizin dünya üzerindeki etkisini ve bu bağlamda Türkiye’nin söz konsu kriz nedeniyle alması gereken önlemler panelde bilim adamları, işadamları ve bürokratlar tarafından değerlendirilmiş ve tartışmaya açılmıştır.

Açılış konuşmalarında Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in üzerinde durduğu konular gelecek günlerde ülkemizde özellikle vergicilik alanında ciddi bazı değişikliklerin yapılacağının habercisi niteliğinde olmuştur.

Panele konuşmacı olarak katılanların kendi alanlarındaki konum ve uzmanlarıyla teori ve pratiği birlikte yaşamaları, görüş ve değerlendirmeleri tartışmaları üst düzeye taşımıştır. Bu bağlamda panele IMF Türkiye Temsilcisi Sn. Hossein Samiel de bir tebliğ ile katılarak IMF açısından Türkiye’nin küresel kriz karşısındaki durumunu değerlendirmiştir.

Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Sayın Mahmut Vural’ın açış konuşmasında da vurguladığı gibi “Bir cumhuriyet kurumu olan Hesap Uzmanları Kurulu ülkemizde kuşkusuz bir ihtiyaçtan doğmuştur. Kurulun tarih sahnesine çıkışı tam da cumhuriyetimizin ikinci bir atılıma geçtiği döneme” rastlamıştır. Bu bağlamda da çok partili hayata ya da demokrasiye geçişle birlikte bilimin yol göstereceği bir vergi yönetimi ve vergi düzenlemeleri ihtiyacını karşılamak üzere Hesap Uzmanları Kurulu ihdas edilmiştir.

Sayın Başkan’ın vurguladığı gibi Türkiye’de ortaya çıkan değişime paralel olarak modern bir vergi mevzuatı oluşturup güçlü bir gelir idaresi kurma amacı ancak çağdaş gelişmeleri takip eden, donanımlı bir kurumla gerçekleştirilebilirdi.

O dönemlerde mükellefe kendi gelirini kendisinin beyan etmesine imkân sağlayıp sadece denetim mekanizmalarıyla gerçek gelirini kavramak, mükellefin kendi rızasıyla vergilendirilmesi demek olduğu kadar demokrasinin de bir gereğiydi.

Bu gerçekle yola çıkan Hesap Uzmanları Kurulu ülkemizde 1949 yılında başlayan vergi mevzuatının modernizasyonunun gerçekleştirilmesinde ve sonraki yıllarda pek çok kanunun tedvini ile hayata geçirilmesinde önemli bir rol üstlenirken sonraki yıllarda vergi incelemelerinde gösterdiği ciddiyet ve erdemlilik anlayışıyla gerçek bir saygınlık kazanmıştır. Kurul, vergi inceleme görevinin yanı sıra Maliye Bakanlığı’nın ihtiyaç duyduğu konularda yaptığı inceleme ve araştırmalar ile çeşitli kamu kurumlarına ve özel sektöre üst düzey yönetici yetiştiren bir okul olmuştur.

Hesap Uzmanları Kurulu ocağında yetişen hesap uzmanları sayısı kuruluşundan bugüne kadar 1276’dır. Bunların 258’i kurul dışındaki kamu kesimine idareci olarak naklen atanmış, 630’u istifa ederek özel sektöre geçmiştir. Bugün için Maliye Hesap Uzmanları Kurulu’nda fiilen görevli hesap uzmanı sayısı 309’dur.

Yaklaşık 15 yıllık bir süreç içinde kurul sayısal olarak kendisini yenilemektedir. Kurulun bu kadar yüksek ayrılma oranına karşın kurum kültürünü korumakta olup, bu kültürü gelecek kuşaklara aktarabilmektedir. Bu durum ülkemiz açısından son derece önemlidir.

Hesap Uzmanları Kurulu gerek ülke içinde, gerekse ülke dışındaki gelişmeleri yakından izlemekte, bunlardan mesleki açıdan yararlı gördüklerini uygulamakta ve gereken durumlarda Maliye Bakanlığı bünyesinde diğer birimlere konuya ilişkin destek vermektedir.

Hesap Uzmanları Kurulu 4709 sayılı yasa ile kurulmuş olup, sözü edilen yasanın 10’uncu maddesi gereği olarak kuruluşu, yasanın yürürlük tarihi olarak 29 Mayıs 1945’te gerçekleşmiştir.

Kurulun ilk oluşumunda ve bugünkü düzeye gelmesinde, kuruluşu gerçekleştiren ve ülkemize Hesap Uzmanları Kurulu’nu kazandıranların unutulması mümkün olmayan emekleri vardır.

Hesap Uzmanları Kurulu kuruluş yıldönümlerini devamlı bir biçimde güncel nitelikte “ekonomik ve mali konuları ve sorunları” tartışmaya açan bir panelle değerlendirmektedir.

Diğer yandan Hesap Uzmanları Vakfı tarafından her yıl düzenlenen ödüllü bilimsel çalışma yarışması ile genç bilim adamlarına destek verilmektedir. 2008 yılı için vakıf tarafından düzenlenen “Maliye ve para politikalarında uyum sorunu ve Türkiye örneği” konulu yarışmaya “Finansal olarak kırılgan ekonomilerinde risk primlerinin azaltılmasında para ve maliye politikalarının rolü” başlıklı çalışması ile katılan Gazi Üniversitesi İİBF Öğretim Görevlisi Sayın Tolga Dağlaroğlu ödüle layık görülmüştür. Genç bilim adamı panelin açış konuşmalarından sonra sunumunu yapmış ve sunumunda göstermiş olduğu performansla katılımcıların takdirini kazanmıştır.

Maliye Hesap Uzmanları Kurulu’nun bu günlere gelmesinde en önemli etken, daha kurula girilmeden önce adayların seçiminde gösterilen titizlik ve ciddiyet ile kurula kabulden sonra yetişme ve çalışma aşamasında kazanılan iş disiplini ve ahlakı ile mesleki onurdur.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 19 - 0,096