(2009/15199) Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar

16 Temmuz 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27290

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2009/15199

Ekli “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”ın yürürlüğe konulması; Yüksek Planlama Kurulu’nun 10/7/2009 tarihli ve 2009/23 sayılı Raporu üzerine, 14/5/1964 tarihli ve 474 sayılı Kanunun değişik 2 nci, 28/7/1967 tarihli ve 933 sayılı Kanunun 3/C, 20/6/2001 tarihli ve 4684 sayılı Kanunun geçici 3 üncü, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Kanunun 5 inci, 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kanunun 32/A, 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddeleri, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (a) ve (d) bentleri ile 2/2/1984 tarihli ve 2976 sayılı Kanun hükümlerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 14/7/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Kararın amacı, Kalkınma Planları ve Yıllık Programlarda öngörülen hedefler ile  uluslararası anlaşmalara uygun olarak, tasarrufları katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirmek, üretimi ve istihdamı artırmak, yatırım eğiliminin devamlılığını ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, uluslararası rekabet gücünü artıracak teknoloji ve araştırma-geliştirme içeriği yüksek büyük ölçekli yatırımları özendirmek, doğrudan yabancı yatırımları artırmak, bölgesel gelişmişlik farklılıklarını gidermek, çevre korumaya yönelik yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemektir.

Tanımlar

MADDE 2 – (1) Bu Kararın uygulanmasında;

a) Aracı kurum: Faiz desteğini uygulayacak kamu bankaları dâhil olmak üzere bankaları ve finansal kiralama şirketlerini,

b) Büyük ölçekli yatırım: 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinde belirtilen 50 milyon Türk Lirasının üzerindeki yatırımlardan ek-3’te yer alan listede belirtilen yatırımları,

c) Muhasebe birimi: Hazine Müsteşarlığı İç Ödemeler Muhasebe Birimini,

ç) Müsteşarlık: Hazine Müsteşarlığını,

d) Teşvik belgesi:Yatırım teşvik belgesini,

e) Yatırım malı: Bina ve arsa hariç, teşvik belgesi kapsamındaki mal ve hizmet üretimi için kullanılan her tür makine, teçhizat, tesisat ve yatırımın cinsine bağlı olarak mefruşat gibi sabit harcamaları,

ifade eder.

Bölgeler ve destek unsurları

MADDE 3 – (1) Yatırım desteklerinin uygulanması açısından 28/8/2002 tarihli ve 2002/4720 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması- Düzey 2 bölgeleri, sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak ek-1’de belirtilen dört gruba ayrılmıştır. Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırım konuları her bir il grubunun yatırım potansiyeli ve rekabet gücü dikkate alınarak ek-2’de gösterildiği şekilde belirlenmiştir.

(2) Bu Karara ekli ek-4’teki listede yer alan; teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile aranan şartları sağlayamayan yatırım konuları hariç olmak üzere, 4 üncü maddede belirtilen asgarî sabit yatırım tutarının üzerindeki tüm yatırımlar, bölgesel ayrım yapılmaksızın gümrük vergisi muafiyeti ile katma değer vergisi (KDV) istisnasından yararlanırlar.

(3) Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar, ikinci fıkrada belirtilen destek unsurlarına ilave olarak;

a) I inci ve II nci bölgelerde;

1) Vergi indirimi,

2) Sigorta primi işveren hissesi desteği,

3) Yatırım yeri tahsisi,

b) III üncü ve IV üncü bölgelerde;

1) Vergi indirimi,

2) Sigorta primi işveren hissesi desteği,

3) Yatırım yeri tahsisi,

4) Faiz desteği,

desteklerinden yararlanabilir.

(4) Büyük ölçekli yatırımlara;

a) Gümrük vergisi muafiyeti,

b) KDV istisnası,

c) Vergi indirimi,

ç) Sigorta primi işveren hissesi desteği,

d) Yatırım yeri tahsisi,

uygulanabilir.

(5) Yatırımların bu Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanabilmesi için, makro ekonomik programlar, arz-talep dengesi, sektörel, malî ve teknik değerlendirmeler çerçevesinde projenin uygun görülmesi ve teşvik belgesi düzenlenmesi gerekir.

(6) Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilecek yatırımlar için finansal kiralama şirketi adına ayrı bir teşvik belgesi düzenlenmez. Yatırımcının mükellefiyetlerini yerine getirmemesi hâlinde uygulanacak olan müeyyidelerden finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata tekabül eden bölümü kısmen veya tamamen finansal kiralama şirketlerine de uygulanır.

(7) Teşvik belgesi düzenlenmesine yönelik müracaat tarihinden önce gerçekleştirilmiş bulunan yatırım harcamaları teşvik belgesi kapsamına alınmaz.

Sabit yatırım tutarları ve asgarî kapasiteler

MADDE 4 – (1) Yatırımın, destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgarî sabit yatırım tutarının I inci ve II nci bölgelerde birmilyon Türk Lirası, III üncü ve IV üncü bölgelerde ise beşyüzbin Türk Lirası tutarında olması gerekir. Ancak, büyük ölçekli yatırımlar, bölgesel yatırımlar ile genel teşvik sisteminden yararlanacak yatırımların varsa ekli listelerde her bir konuya yönelik olarak belirlenen yukarıdaki tutarların üzerindeki asgarî sabit yatırım ve/veya asgarî kapasite şartlarını sağlaması gerekir.

(2) Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılacak yatırımlarda finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata ait toplam tutarın her bir finansal kiralama şirketi için asgarî ikiyüzbin Türk Lirası olması gerekir.

(3) Bu Kararın 12 nci maddesi kapsamında sadece taşınma desteklerinden yararlanacak tesisler için asgarî sabit yatırım tutarı aranmaz.

Müracaat usulleri

MADDE 5 – (1) Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için;

a) Yatırımı gerçekleştirecek şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilere ait imza sirküleri,

b) Şirketin nihaî durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi,

c) Bu Karara istinaden çıkarılacak tebliğde yer alan örneğe uygun Yatırım Bilgi Formu ile eki bilgi ve belgeler,

ç) Muhasebe birimi hesabına yatırılan ve ikinci fıkrada belirtilen meblağa ait makbuzun aslı,

d) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca Türkiye genelinde prim ve idarî para cezası bulunmadığına veya tecil ve taksitlendirildiğine ya da yapılandırıldığına ve yapılandırmanın bozulmadığına dair Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimlerinden alınacak yazının aslı,

e) 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin eki listelerde yer alan yatırım konuları için ÇED olumlu kararı veya ÇED gerekli değildir kararı,

ile birlikte Müsteşarlığa müracaat edilir. Ancak, yabancı sermayeli yatırımlar, büyük ölçekli yatırımlar, bölgesel uygulamalar kapsamındaki yatırımlar ile araştırma ve geliştirme ile çevre yatırımları hariç olmak üzere sabit yatırım tutarı sekizmilyon Türk Lirasını  aşmayan ve tebliğle belirlenecek imalat sanayi yatırımları için firmanın tercihine bağlı olarak yatırımın yapılacağı yerdeki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı sanayi odalarına da müracaat edilebilir.

(2) Teşvik belgesine ilişkin müracaat Müsteşarlığa yapılacak ise bütçeye irat kaydedilmek üzere muhasebe birimi hesabına dörtyüz Türk Lirası, sanayi odalarına yapılacak ise muhasebe birimi hesabına üçyüz Türk Lirası ile birlikte ilgili sanayi odası hesabına da yüz Türk Lirası yatırılır. Bu meblağlar hiçbir surette iade edilmez.

(3) İlgili sanayi odalarınca tebliğle belirlenen tamamlama ekspertiz ücretleri dışında, teşvik belgesi ile ilgili olarak yapılacak tüm işlemler için hiçbir ücret talep edilemez.

(4) Sanayi odalarına yapılacak müracaatların değerlendirme sonuçları, bu Karara istinaden çıkarılacak tebliğle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ilgili odaca Müsteşarlığa iletilir. Müsteşarlığın yapacağı nihaî değerlendirme sonucunda uygun görülen yatırımlar teşvik belgesine bağlanır.

(5) Müsteşarlık, gerekli görülen hâllerde ilave bilgi ve yatırımın konusuna bağlı olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alınmış görüş, izin, ruhsat ve benzeri belgeleri istemeye yetkilidir.

Gümrük vergisi muafiyeti

MADDE 6 – (1) Teşvik belgesi kapsamındaki yatırım malları ile otomobil ve hafif ticarî araç yatırımlarında yatırım dönemi içinde kalmak kaydıyla, CKD aksam ve parçalarının ithali, gemi ve elli metrenin üzerindeki yat inşa yatırımları ile ilgili tekne kabuğu ithali, yürürlükteki İthalat Rejimi Kararı gereğince ödenmesi gereken gümrük vergisinden muaftır.

(2) Makine ve teçhizat bedelinin yüzde beşini geçmemek kaydıyla yedek parçaların, otobüs, çekici (Euro normlarına uygun yeşil motoru haiz olanlar hariç), treyler (frigorifik olanlar hariç), mobilya, motorbot, kamyon (off-road truck tipi karayoluna çıkması mümkün olmayan kaya tipi damperli kamyonlar hariç), transmikser, beton santrali, forklift ve beton pompası ithal edilmesi hâlinde yürürlükteki İthalat Rejimi Kararında öngörülen oranlarda gümrük vergisi tahsil edilir.

(3) Bu Karar uyarınca düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında birinci fıkrada belirtilenler hariç ham madde, ara malı ve işletme malzemesi ithal edilemez. Ayrıca, binek aracı, inşaat malzemeleri, porselenden ve seramikten mamul sofra ve mutfak eşyası teşvik belgesi kapsamına alınmaz.

(4) Teşvik belgesi kapsamında, bölgesel ve sektörel kısıtlamalar gözönüne alınarak;

a) İthalat Rejimi Kararı uyarınca yayımlanan Eski, Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal Edilebilecek Maddelere İlişkin Tebliğ hükümleri uyarınca ithali mümkün olan makine ve teçhizatın (karayolu nakil vasıtaları hariç),

b) İthalat Rejimi Kararının 7 nci maddesi uyarınca ithaline izin verilen makine ve teçhizatın,

teşvik belgesi kapsamına alınması,

c) Kullanılmış komple tesisin Müsteşarlıkça proje bazında yapılacak değerlendirme sonucunda uygun görülmesi hâlinde ithali,

uygun görülebilir.

(5) Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon yatırımlarına yönelik teşvik belgeleri kapsamında kullanılmış makine ve teçhizat ithal edilemez.

(6) Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilecek yatırımlar için finansal kiralama şirketi adına ayrı bir teşvik belgesi düzenlenmeksizin yatırımcının teşvik belgesi dikkate alınarak ithalat işlemleri yapılır. İthalat işlemleri ile ilgili olarak yatırımcı ile finansal kiralama şirketleri müteselsilen sorumludur.

(7) Teşvik belgesi almak üzere müracaat edilmiş, ancak teşvik belgesine bağlanmamış yatırımlara ilişkin makine ve teçhizatın ithaline, Müsteşarlığın görüşüne istinaden Gümrük Müsteşarlığınca gümrük vergisi ile katma değer vergisinin toplam tutarı kadar teminatın alınması suretiyle müsaade edilebilir. Teminatla ithalatta, bir defada verilecek teminat süresi azamî altı aydır. Teminat süresi içinde kesin ithalat için gerekli işlemler tamamlanmamış ise, süre uzatımı için Gümrük Müsteşarlığına müracaat edilir. Teminatın başlangıç tarihi, eşyanın serbest dolaşıma giriş tarihidir. Yatırımcının, teminatın çözümü için teminat süresi içinde teşvik belgesi ve eki ithal makine ve teçhizat listesi ile birlikte Gümrük Müsteşarlığına müracaat etmesi gerekir. Aksi takdirde, teminat irat kaydedilir.

Katma değer vergisi istisnası

MADDE 7 – (1) 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, teşvik belgesi kapsamında uygun görülen makine ve teçhizatın ithali ve yerli teslimleri katma değer vergisinden istisna edilir.

Faiz desteği

MADDE 8 – (1) Talep edilmesi hâlinde, bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli kredilerin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yetmişine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının;

a) III üncü bölgede yapılacak yatırımlarda Türk Lirası cinsi kredilerin üç puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerin bir puanı,

b) IV üncü bölgede yapılacak yatırımlarda Türk Lirası cinsi kredilerin beş puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerin iki puanı,

c) Bölge ayrımı yapılmaksızın araştırma ve geliştirme yatırımları ile doğrudan ticarî mal üretimine yönelik olmayan, mevcut veya gerçekleştirilecek tesisin katı, sıvı veya gaz gibi atıklarının temizlenmesi veya yok edilmesine yönelik çevre yatırımlarında ise Türk Lirası cinsi kredilerin beş puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerin iki puanı,

Müsteşarlıkça da uygun görülmesi hâlinde azamî ilk beş yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilir.

(2) Faiz desteği içeren teşvik belgelerine konu yatırımlardan finansal kiralama şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilecek olanlar için de faiz ödemelerini içeren itfa planı yapılması kaydıyla aynı şartlarla faiz desteği öngörülebilir.

(3) Proje bazında bütçe kaynaklarından karşılanabilecek yatırım kredisi için azamî faiz desteği miktarı; araştırma ve geliştirme ve çevre yatırımları için üçyüzbin Türk Lirasını, III üncü ve IV üncü bölgelerde yapılacak yatırımlar için beşyüzbin Türk Lirasını geçemez.

(4) Döviz kredisi ile gerçekleştirilecek yatırımlarda faiz desteği uygulaması, vade tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru dikkate alınarak yapılır.

(5) Kullanılmış makine ve teçhizat için ve kamu iktisadi teşebbüsleri dâhil kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yapacağı yatırımlar için faiz desteği öngörülmez. Ayrıca, diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca kullandırılan veya kamu kaynaklarından sübvanse edilen krediler için de faiz desteği uygulanmaz.

(6) Aynı teşvik belgesi kapsamındaki yatırım için faiz desteği uygulamasına yönelik olarak birden fazla banka talepte bulunamaz veya finansal kiralama işlemi yapılamaz.

(7) Kullanılan kredilerin faiz, kâr payı veya ana paralarının firma tarafından itfa planlarında belirtilen sürelerde ilk defa geri ödenmemesi hâlinde, bu durum ilgili aracı kurumlar tarafından en kısa sürede Müsteşarlığa bildirilir ve Müsteşarlıkça faiz desteği ödemeleri durdurulur. Yatırımcının kredi geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirdiğinin daha sonra ilgili aracı kurumca Müsteşarlığa bildirilmesi hâlinde, bildirimi takip eden dönemler için faiz desteği ödemeleri başlangıçta öngörülen ödeme tarihlerinde herhangi bir uzatmaya gidilmeksizin tekrar başlatılır. Kredi geri ödemesine ait yükümlülüklerin yeniden aksaması hâlinde faiz desteği ödemesine son verilir.

(8) Teşvik belgesi kapsamı yatırımın başka bir yatırımcıya devredilmesi durumunda, devralan yatırımcının teşvik belgesinde faiz desteğinin öngörülmüş olması ve aracı kurumca da uygun görülmesi hâlinde, yeni yatırımcı için eski itfa planındaki vade, faiz desteği miktarı ve benzeri şartlar değiştirilmeksizin bakiye kredi için düzenlenecek yeni itfa planına göre faiz desteği ödenmesine devam edilir. Aksi takdirde, devredilen makine ve teçhizata yönelik faiz desteği uygulaması durdurulur.

(9) Teşvik belgesinin herhangi bir nedenle iptal edilmesi hâlinde yararlanılan faiz desteği tutarı 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde tahsil edilir.

(10) Aracı kurum, faiz desteğine esas olan kredinin teşvik belgesi kapsamındaki harcamalar için kullandırılmasıyla yükümlüdür. Kredinin amacı dışında kullanıldığının tespiti hâlinde bankaca, Müsteşarlıkça kullandırılan faiz desteği tutarına ilgili bankanın bu kapsamdaki krediye uygulanan faiz oranı uygulanmak suretiyle tespit edilecek meblağın, finansal kiralama şirketlerince ise itfa planında belirtilen toplam faiz desteği miktarının beş iş günü içerisinde bütçeye gelir yazılmak üzere muhasebe birimi hesabına yatırılması gerekir. Aksi takdirde söz konusu meblağlar Müsteşarlıkça;

a) Bankalar için, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdindeki karşılık hesabından virman yapılmak veya diğer hukukî yöntemler kullanılarak,

b) Finansal kiralama şirketleri için ise 6183 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak,

geri alınır.

(11) Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan, bu maddede belirtilen değerleri bir katına kadar artırmaya ve yüzde yetmişbeş oranında azaltmaya yetkilidir.

Sigorta primi işveren hissesi desteği

MADDE 9 – (1) Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında desteklenen yatırımlardan, teşvik belgesinde kayıtlı istihdam öngörüleri ile tutarlı olmak kaydıyla;

a) Komple yeni yatırımlarda, işletmeye geçiş tarihinden itibaren sağlanan,

b) Diğer yatırım cinslerinde, yatırımın tamamlanmasını müteakip, yatırıma başlama tarihinden önceki son altı aylık dönemde (mevsimsel özellik taşıyan yatırımlarda bir önceki yıla ait mevsimsel istihdam ortalamaları dikkate alınır) Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne verilen aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen ortalama işçi sayısına ilave edilen,

Bölgeler

31/12/2010 tarihine kadar başlanılan yatırımlar

31/12/2010 tarihinden sonra başlanılan yatırımlar

I

2 yıl

II

3 yıl

III

5 yıl

3 yıl

IV

7 yıl

5 yıl

istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgarî ücrete tekabül eden kısmı aşağıda belirtilen sürelerde Hazinece karşılanır.

(2) 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Kanun kapsamındaki desteklerden yararlanmakta olan işletmeler için, bu Karar kapsamında ayrıca prim desteği uygulanmaz. Ancak, söz konusu işletmelerde bu Karara istinaden düzenlenecek teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlara istinaden oluşacak ilave istihdam için de prim desteği uygulanır.

(3) İşveren hissesine ait primlerin karşılanabilmesi için, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 5510 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarın Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarı ödemiş olması şarttır. İşveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi hâlinde, Hazineden Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı işverenden tahsil edilir.

(4) Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak aktarımlarla ilgili usul ve esaslar, Müsteşarlık tarafından belirlenir.

Vergi indirimi

MADDE 10 – (1) Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilen yatırımlarda, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesi çerçevesinde, kurumlar vergisi veya gelir vergisine uygulanacak indirim oranları ile yatırıma katkı oranları aşağıda belirtilmiştir.

Bölgesel Uygulama

Büyük Ölçekli Yatırımlar

Bölgeler

Yatırıma katkı oranı (%)

Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%)

Yatırıma katkı oranı (%)

Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%)

I

10

25

25

25

II

15

40

30

40

III

20

60

40

60

IV

25

80

45

80

(2) Ancak, teşvik belgesi kapsamında 31/12/2010 tarihine kadar yatırıma başlanması hâlinde aşağıda belirtilen indirim oranları ile yatırıma katkı oranları uygulanır.

Bölgesel Uygulama

Büyük Ölçekli Yatırımlar

Bölgeler

Yatırıma katkı oranı (%)

Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%)

Yatırıma katkı oranı (%)

Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı (%)

I

20

50

30

50

II

30

60

40

60

III

40

80

50

80

IV

60

90

70

90

(3) İndirilen kurumlar vergisi veya gelir vergisi tutarı yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli vergi uygulamasına devam edilir.

(4) Arazi, arsa, royalti, yedek parça ve amortismana tâbi olmayan diğer harcamalar indirimli vergi uygulamasından yararlanamaz.

(5) 5520 sayılı Kanun gereği finans ve sigortacılık konularında faaliyet gösteren kurumlar ve iş ortaklıkları ile 4283 sayılı Yap-İşlet Modeli ile Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar, indirimli kurumlar vergisi veya gelir vergisi uygulamasından yararlanamaz.

(6) İndirimli oranlar stopaj suretiyle yapılan vergilendirmede uygulanmaz.

Yatırım yeri tahsisi

MADDE 11 – (1) 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesi hükmü çerçevesinde Müsteşarlıkça teşvik belgesi düzenlenmiş büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.

(2) Bu Kararın 10 uncu maddesinin beşinci fıkrası hükmü, yatırım yeri tahsisinde de uygulanır.

Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerine taşınma desteği

MADDE 12 – (1) Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde I inci ve II nci bölgelerdeki illerde faaliyette bulunan işletmelerin IV üncü bölgedeki illere 31/12/2010 tarihine kadar bütünüyle taşınması ve en az elli kişilik istihdam sağlanması hâlinde bu tesisler için;

a) 5520 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi uyarınca kurumlar vergisi veya gelir vergisi beş yıl süreyle yüzde yetmişbeş oranında indirimli olarak uygulanır,

b) Bu Kararda belirtilen esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir,

c) Çalışanların asgarî ücrete tekabül eden sigorta primi işveren hissesinin tamamı taşınma tarihinden itibaren beş yıl süre ile bütçeden karşılanır.

(2) Tesislerin taşınma işleminin 2009 yılı sonuna kadar tamamlanması hâlinde taşınma giderleri bütçeden karşılanabilir.

(3) Bu Kararın 10 uncu maddesinin altıncı fıkrası hükmü taşınma desteği için de uygulanır.

Odalarca yapılacak işlemler

MADDE 13 – (1) Sanayi odalarınca yapılan değerlendirme sonucunda uygun görülen teşvik belgeleri Müsteşarlığa gönderilir. Müsteşarlıkça da uygun görülen teşvik belgeleri onaylanarak ilgili odalara iade edilir.

(2) Bu Kararın 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendi ile 15 inci maddesi dışındaki diğer tüm işlemler, teşvik belgesini düzenleyen ilgili sanayi odasınca sonuçlandırılır. Tamamlama vizesi işlemi yapılan teşvik belgesi kapsamındaki yatırımın gerçekleşme değerleri tebliğle belirlenecek formatta Müsteşarlığa bildirilir. Müsteşarlığın uygun görüşü alınmadan tamamlama vizesi işlemleri tekemmül etmiş sayılmaz.

(3) Sanayi odaları, teşvik belgeleri ile ilgili yapılacak işlemleri için kadrolarında tam süreli olarak çalışan yeterli teknik personel bulundurmak ve işlemleri bu personel ile yürütmek zorundadır.

(4) Bu Karar hükümlerine aykırı davrandığı veya tamamlama vizesi ekspertiz işlemi dışında diğer işlemler için ücret aldığı tespit edilen sanayi odalarına görev verilmez.

Bütçeden yapılacak ödemeler

MADDE 14 – (1) Yatırımların desteklenmesi için her yıl bütçe kanunu ile ayrılan ödenek çerçevesinde ilgili mevzuatında öngörülen usul ve esaslar uyarınca aşağıda belirtilen ödemeler yapılabilir:

a) Bu Karar uyarınca yapılacak ödemeler.

b) Önceki dönemlere ait ilgili Bakanlar Kurulu kararları uyarınca ödenmesi gereken yatırım ve işletme kredilerine ait bakiye tutarlar.

c) Yatırımlarda Devlet yardımları ile ilgili olarak daha önceki kararlarda belirtilen hükümler çerçevesinde ödenmesi gereken destek unsurlarına ait tutarlar.

ç) Teşvik belgesi müracaatı ve zayi olan belgelerle ilgili olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına yatırılan tutarlardan sehven fazla yatırılması nedeniyle iade edilmesi gereken tutarlar.

d) Yatırımlarda Devlet yardımları ile ilgili olarak açılmış davaların aleyhe sonuçlanması sonucu geri verilmesi gereken tutarlar ile mahkeme ve icra masrafları gibi giderler.

(2) Müsteşarlıkça yapılacak ödemeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aracılığıyla gerçekleştirilir.

Devir, satış, ihraç ve kiralama

MADDE 15 – (1) Yatırım tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın, devir, satış, ihraç veya kiralanması, söz konusu yatırım mallarının teminini müteakip beş yılı doldurmuş olması hâlinde serbesttir. Ancak, söz konusu satışların işletmenin asgarî beş yıl süre ile faaliyette bulunmasını engelleyecek mahiyet taşımaması gerekir.

(2) Teşvik belgesi kapsamındaki yatırımını tamamlamış ancak tamamlama vizesi yaptırılmamış yatırımlarla ilgili makine ve teçhizatın, teminini müteakip beş yıl geçtikten sonra satışının yapılmış olması hâlinde, işletmenin asgarî beş yıl süreyle faaliyette bulunmuş olması şartıyla, Müsteşarlıkça herhangi bir müeyyide uygulanmaksızın tamamlama vizesi yapılabilir.

(3) Tamamlama vizesi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın beş yılını doldurmamış makine ve teçhizatın yatırımın bütünlüğünün bozulmaması kaydıyla veya bütünü ile birlikte;

a) Teşvik belgeli bir başka yatırım için devri,

b) Teşvik belgesi olmayan bir başka yatırımcıya satışı,

c) İhracı,

ç) Kiralanması,

Müsteşarlığın iznine tabidir.

(4) Tamamlama vizesi yapılmamış veya tamamlama vizesi yapılmış olmakla birlikte beş yılını doldurmamış makine ve teçhizata satış izni verilebilmesi için yatırımın bütünlüğünün bozulmaması şartı aranır. Bu tür durumlarda satış izni verilen makine ve teçhizata uygulanan destekler tahsil edilmez. Ancak yatırımcının teşvik belgesinin satış iznini müteakip diğer nedenlerle iptali hâlinde izin verilen makine ve teçhizata uygulanan destekler de ilgili mevzuatı çerçevesinde kısmen veya tamamen geri alınır.

(5) Beş yıllık süreyi doldurmamış makine ve teçhizatın tamamlama vizesinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın izinsiz satıldığının tespit edilmesi hâlinde satışı yapılan makine ve teçhizat ile ilgili tahsil edilmeyen gümrük vergisi ve KDV ile varsa indirimli kurumlar vergisi veya gelir vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan destekler ilgili mevzuatı çerçevesinde tahsil edilir. Satış dolayısıyla yatırım tutarında meydana gelen azalma nedeniyle kullanılabilecek azamî kredi tutarında da azalma oluşması durumunda fazladan kullanılan krediye tekabül eden faiz desteği 8 inci madde çerçevesinde, vadeli ithalat ile kredi kullanımında tahsil edilmeyen Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi ise ilgili mevzuatı çerçevesinde geri alınır.

(6) Teşvik belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın, üretilecek mal veya hizmetlerin teşvik belgesi sahibi yatırımcı tarafından satın alınması koşuluyla diğer bir yatırımcıya herhangi bir ücret alınmaksızın geçici olarak verilmesi veya kiralanması Müsteşarlığın iznine tabidir.

(7) Teşvik belgesi kapsamında yer alan yatırımlardan  tamamlama vizesi ve belgede kayıtlı özel şartların vizesi yapılabilecek durumda olan firmaların cebrî icra takiplerine konu olması veya iflas masasına girmesi durumunda; yatırımcı, icra organı veya iflas organı tarafından icra ile satışın veya iflasın kesinleşme tarihinden önce talep edilmesi hâlinde, Müsteşarlıkça teşvik belgesinin tamamlama vizesi yapılabilir. Ancak, satışın kesinleşmesi hâlinde kesinleşme tarihi itibarıyla varsa satış için gerekli süreleri doldurmamış olan makine ve teçhizata yönelik olarak yararlanılan destekler 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde tahsil edilir.

(8) Yatırımcı firmanın ilgili kanun hükümlerine göre tasfiyeye girmesi hâlinde de firmanın, ilgili tasfiye kurulunun veya organının talebi üzerine yedinci fıkra hükümlerine göre işlem yapılabilir.

Yatırımların nakli

MADDE 16 – (1) Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilen yatırımların, işletmeye geçiş tarihinden itibaren asgarî beş yıl süre ile bulunduğu bölgede faaliyette bulunması gerekir. Ancak, Müsteşarlıktan izin alınmak ve yatırım konusunun taşınılacak bölgede desteklenecek konular arasında yer alması kaydıyla diğer bölgelere taşınılabilir. Sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesi daha yüksek bölgelere veya ilgili yatırım konusunun desteklenmediği bölgelere taşınmalarda, fazladan yararlanılan destekler ilgili mevzuatı çerçevesinde geri alınır. İşletmeye geçiş tarihinden itibaren beş yıllık süre ile bulunduğu bölgede faaliyette bulunan yatırımların diğer bölgelere taşınması serbesttir. Ancak bu durumda, varsa taşınma tarihinden itibaren bakiye yatırıma katkı tutarı için indirimli kurumlar vergisi veya gelir vergisi uygulaması yapılmaz.

(2) Beş yıllık süreyi doldurmuş ancak tamamlama vizesi yaptırılmamış yatırımlar için, taşınma öncesinde Müsteşarlığa müracaat edilerek tamamlama vizelerinin yaptırılması gerekmektedir. Bu tür yatırımlara taşınma sonrasında da yer değişikliği izni verilebilir. Ayrıca, genel teşvik sisteminden yararlanan yatırımların yer değişikliği talepleri, yatırım dönemi de dâhil olmak üzere Müsteşarlıkça değerlendirilerek proje bazında sonuçlandırılır.

Yatırımın süresi ve tamamlama vizesi

MADDE 17 – (1) Teşvik belgesi kapsamındaki yatırımların proje bazında yapılacak değerlendirme sonucunda öngörülen sürede gerçekleştirilmesi esastır. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi hâlinde, teşvik belgesinde kayıtlı ilk sürenin yarısı kadar ek süre verilebilir. İlgili mevzuatı gereği kamu kurum ve kuruluşlarından alınması gerekli izin ve ruhsat gibi diğer belgelerin temini veya kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamaları sonucu firmaların faaliyetlerini durdurmalarından veya yürütememelerinden kaynaklanan süre nedeniyle, yatırımın verilen ek süreler de dâhil belgede kayıtlı yatırım süresi sonuna kadar gerçekleştirilemediğinin yatırımcılar tarafından tevsik edilmesi hâlinde veya tebliğle belirlenecek mücbir sebep veya fevkalade hâl durumlarında Müsteşarlıkça proje bazında ek süre verilebilir.

(2) Öngörülen süre veya ek süre bitimini müteakip altı ay içinde yatırımın tamamlama vizesinin yapılması için, teşvik belgesini düzenleyen merciye veya Müsteşarlığa müracaat edilmesi gerekir. Bu süre içinde müracaat edilmemesi hâlinde, Müsteşarlık resen tamamlama vizesi işlemlerini başlatabilir.

(3) Müsteşarlıkça uygun görülmesi hâlinde, yatırımların tamamlama vizesi işlemleri için  ticaret ve sanayi odaları, sanayi odaları, ticaret odaları, deniz ticaret odaları, bankalar veya yatırımın bulunduğu il valiliği görevlendirilebilir.

(4) Yatırımların öngörülen süre içinde tamamlanamaması veya 4 üncü maddede belirtilen asgarî yatırım tutarlarına uyulmaması hâlinde, teşvik belgeleri iptal edilerek veya kısmî olarak müeyyide uygulanarak, sağlanmış olan destek unsurları ilgili mevzuat çerçevesinde yatırımcılardan geri alınır.

Belge zayii

MADDE 18 – (1) Teşvik belgesi veya eki belgelerin zayi olması nedeniyle yatırımcı tarafından yeniden tasdikinin talep edilmesi durumunda, bütçeye irat kaydedilmek üzere tasdiki istenilen her bir belge için muhasebe birimi hesabına üçyüz Türk Lirası yatırılır. Söz konusu meblağ hiçbir surette iade edilmez.

Uygulama

MADDE 19 – (1) Teşvik belgesinde öngörülen destek unsurlarının ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanması zorunludur.

(2) Müsteşarlık, tebliğler ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bu Karar kapsamındaki uygulamaya yönelik bazı işlemlerin yürütme yetkisini diğer kurum ve kuruluşlara devredebilir.

(3) Müsteşarlık, bu Kararın uygulanmasını teminen; makro ekonomik politikalar ve gelişen şartları gözönünde bulundurarak gerekli tedbirleri almaya, gerekli düzenlemeleri yapmaya,  çeşitli kurum ve kuruluşlara verilecek görevlere ilişkin usul ve esasları tebliğler ile belirlemeye, ilgili kuruluşlardan bilgi istemeye, bu Kararda öngörülen hâller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya, mücbir ve haklı sebeplerin varlığı hâlinde teşvik belgesi ile ilgili gerekli işlemleri yapmaya, yatırımlarda öngörülen şartlara uyulup uyulmadığını denetlemeye ve denetim sonuçlarına göre gerekli tedbirleri almaya, belgelerde tahrifat yapan, yanlış ve yanıltıcı bilgi ve belge veren yatırımcıların işlemlerini sınırlamaya, teşvik belgelerini iptal etmeye veya teşvik belgesi kapsamında sağlanan destek unsurlarına yönelik kısmen veya tamamen müeyyide uygulamaya yetkilidir.

(4) Bu Kararda yer alan destek unsurlarının uygulanmasında ortaya çıkacak tereddüt ve ihtilaflarda Müsteşarlığın görüşü doğrultusunda işlem tesis edilir.

Düzenleme yetkisi

MADDE 20 – (1) Bu Kararın 9 uncu ve 10 uncu maddelerinde belirtilen yatırıma başlama ile Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Müsteşarlıkça yayımlanacak tebliğler ile belirlenir.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 21 – (1) 28/8/2006 tarihli ve 2006/10921 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar yürürlükten kaldırılmıştır.

Sonuçlandırılmamış müracaatlar

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Kararın yayımı tarihinden önce sonuçlandırılmamış müracaatlar, müracaat tarihinde yürürlükte bulunan Karar hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılır. Ancak, yeni teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin müracaatlar, talep edilmesi hâlinde bu Karara istinaden değerlendirilebilir.

Daha önceki kararlara ilişkin uygulama

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önceki kararlara istinaden  düzenlenen teşvik belgeleri ile ilgili uygulamalara, teşvik belgesinin dayandığı karar ve ilgili diğer kararlar çerçevesinde devam olunur.

(2) Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında devam etmekte olan yatırımların, bu Kararda öngörülen ilgili yatırım konusuna ait asgarî kapasiteleri ve bakiye kısımlarının asgarî yatırım tutarını sağlaması hâlinde, yatırımların bakiye kısımlarına bu Kararın lehe gelen hükümleri uygulanmak üzere yeni teşvik belgesi düzenlenebilir.

(3) Bu Kararın 15 inci maddesinin ikinci fıkrası, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlüğe giren kararlara göre düzenlenmiş teşvik belgelerine de uygulanır. Bu hüküm, iptal edilmiş ancak ilgili kurumlarca müeyyide uygulanmamış veya müeyyide uygulanmasına rağmen henüz tahsil edilmemiş teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar için de geçerlidir.

Yürürlük

MADDE 22 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 23 – (1) Bu Karar hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

EK-1

YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARINDA BÖLGELER

I.Bölge

II.Bölge

III.Bölge

IV.Bölge

TR10

İstanbul

TR22

Balıkesir

Çanakkale

(Bozcaada, Gökçeada hariç)

TR52

Konya

Karaman

TR82

Kastamonu

Çankırı

Sinop

TR21

Tekirdağ

Edirne

Kırklareli

TR32

Aydın

Denizli

Muğla

TR63

Hatay

Kahramanmaraş

Osmaniye

TR90

Trabzon

Ordu

Giresun

Rize

Artvin

Gümüşhane

TR31

İzmir

TR61

Antalya

Isparta

Burdur

TR71

Kırıkkale

Aksaray

Niğde

Nevşehir

Kırşehir

TRA1

Erzurum

Erzincan

Bayburt

TR41

Bursa

Eskişehir

Bilecik

TR62

Adana

Mersin

TR33

Manisa

Afyonkarahisar

Kütahya

Uşak

TRA2

Ağrı

Kars

Ardahan

Iğdır

TR42

Kocaeli

Sakarya

Düzce

Bolu

Yalova

TR72

Kayseri

Sivas

Yozgat

TRB2

Van

Muş

Bitlis

Hakkari

TR51

Ankara

TR81

Zonguldak

Karabük

Bartın

TRB1

Malatya

Elazığ

Bingöl

Tunceli

TR83

Samsun

Tokat

Çorum

Amasya

TRC2

Şanlıurfa

Diyarbakır

TRC1

Gaziantep

Adıyaman

Kilis

TRC3

Mardin

Batman

Şırnak

Siirt

TR22

Çanakkale İli Bozcaada, Gökçeada İlçeleri

EK-2

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER
(US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI  KODLARIYLA)

Bölgeler

Düzey 2

SEKTÖRÜN
US 97 KODU

Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler

Asgari Yatırım Tutarları ve Kapasiteleri

1.BÖLGE

TR10
(İstanbul)

1911

*derinin tabaklanması, işlenmesi (sadece İstanbul Deri İhtisas OSB ve Tuzla OSB’de yapılacak yatırımlar) 1 Milyon TL

2423

*ilaç / eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı 5 Milyon TL

2929

*sınai kalıp 5 Milyon TL

30

*büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 5 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 5 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

1.BÖLGE

TR21
(Tekirdağ,
Edirne,
Kırklareli)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 1 Milyon TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 2 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 500 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 700 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 2000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 1 Milyon TL

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 2 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 1 Milyon TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 1 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 5 Milyon TL (sadece modernizasyon ve tevsi yatırımları
desteklenecektir.)

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

2423

*ilaç / eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı 5 Milyon TL

26 (2693.2, 2694.1,2695.1,2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 5 Milyon TL

2720

*demir-çelik dışındaki ana metal sanayi 5 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 5 Milyon TL

30

*büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 5 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 5 Milyon TL

34

*motorlu kara taşıtı ve yan sanayi motorlu kara taşıtlarında  yatırım tutarı 50 Milyon TL

motorlu kara taşıtları yan sanayi  yatırım tutarı 5 Milyon TL

3591 ve 3592

*motosiklet ve bisiklet üretimi 1 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 5 Milyon TL (sadece modernizasyon ve tevsi yatırımları
desteklenecektir.)

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 2 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

1.BÖLGE

TR31
(İzmir)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 1 Milyon TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 2 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 500 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 700 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 2000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 25 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 1 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 5 Milyon TL (sadece modernizasyon ve tevsi yatırımları
desteklenecektir.)

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

24

*kimyasal madde ve ürünlerin imalatı 5 Milyon TL

2691.2, 2691.3, 2693.1

*seramikten yapılan sıhhi ürünler, seramik yalıtım malzemeleri, seramik karo ve kalıdırım taşı imalatı 5 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 5 Milyon TL

30

*büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 5 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 5 Milyon TL

34

*motorlu kara taşıtı ve yan sanayi motorlu kara taşıtlarında  yatırım tutarı 50 Milyon TL

motorlu kara taşıtları yan sanayi  yatırım tutarı 5 Milyon TL

3591 ve 3592

*motosiklet ve bisiklet üretimi 1 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 5 Milyon TL (sadece modernizasyon ve tevsi yatırımları
desteklenecektir.)

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 2 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

1.BÖLGE

TR41
(Bursa,
Eskişehir,
Bilecik)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 1 Milyon TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 2 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 500 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 700 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 2000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 25 dekar

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 2 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 1 Milyon TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 1 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 5 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

26 (2693.2, 2694.1 ,2695.1,2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 5 Milyon TL

2812.2, 2813

*merkezi ısıtma radyatörleri ve kazanlarının imalatı, buhar kazanı imalatı (merkezi kalorifer kazanları hariç) 5 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 5 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

34

*motorlu kara taşıtı ve yan sanayi motorlu kara taşıtlarında  yatırım tutarı 50 Milyon TL

motorlu kara taşıtları yan sanayi  yatırım tutarı 5 Milyon TL

3520

*demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı 5 Milyon TL

3530

*hava ve uzay taşıtları imalatı 5 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 5 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 2 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

1.BÖLGE

TR42
(Kocaeli,
Sakarya,
Düzce,
Bolu,
Yalova)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 1 Milyon TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 2 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 500 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 700 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 2000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 25 dekar

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 2 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 1 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 5 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

2423

*ilaç / eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı 5 Milyon TL

2511

*iç ve dış lastik imalatı 5 Milyon TL

2610.1, 2610.2 (2610.2.03.01 hariç),  2610.3, 2610.4

*düz cam, düz camın şekillendirilmesi ve işlenmesi (çok katlı yalıtım camları hariç) çukur cam ve cam elyafı imalatı 5 Milyon TL

2720

*demir-çelik dışındaki ana metal sanayi 5 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 5 Milyon TL (revolverler,tabancalar ve diğer silahlar  için 1 Milyon TL)

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

34

*motorlu kara taşıtı ve yan sanayi motorlu kara taşıtlarında  yatırım tutarı 50 Milyon TL

motorlu kara taşıtları yan sanayi  yatırım tutarı 5 Milyon TL

3520

*demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı 5 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 5 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 2 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

1.BÖLGE

TR51
(Ankara)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 1 Milyon TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 2 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 500 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 700 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 2000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

173

*trikotaj (örme) ürünleri imalatı 2 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 5 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

2423

*ilaç / eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı 5 Milyon TL

2610.1, 2610.2 (2610.2.03.01 hariç),  2610.3, 2610.4,2610.5.07, 2691.3

*düz cam, düz camın şekillendirilmesi ve işlenmesi (çok katlı yalıtım camları hariç) çukur cam, cam elyaf ve camdan elektrik izolatörleri ve seramik yalıtım malzemeleri imalatı 5 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 5 Milyon TL

30

*büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 5 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 5 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 5 Milyon TL

34

*motorlu kara taşıtı ve yan sanayi motorlu kara taşıtlarında  yatırım tutarı 50 Milyon TL

motorlu kara taşıtları yan sanayi  yatırım tutarı 5 Milyon TL

3530

*hava ve uzay taşıtları imalatı 5 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 5 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 2 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

2.BÖLGE

TR22
(Balıkesir, Çanakkale-Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri hariç-)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 1 Milyon TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 2 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 500 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 700 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 2000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 25 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 1 Milyon TL

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 1 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 4 Milyon TL

2429.1

*patlayıcı madde imalatı 1 Milyon TL

26 (2693.2, 2694.1,2695.1, 2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 4 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 4 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 4 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 4 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 2 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

2.BÖLGE

TR32
(Aydın,
Denizli,
Muğla)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 1 Milyon TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 2 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 500 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 700 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 2000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 25 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 1 Milyon TL

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 1 Milyon TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 1 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 4 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

26 (2693.2, 2694.1 ,2695.1,2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 4 Milyon TL

2720.4.06

*bakır teller 4 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 4 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 4 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 4 Milyon TL

3430

*motorlu kara taşıtı yan sanayi 4 Milyon TL

3591 ve 3592

*motosiklet ve bisiklet üretimi 1 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 4 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000  metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 2 Milyon TL

80  (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

2.BÖLGE

TR61
(Antalya,
Isparta,
Burdur)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 1 Milyon TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 2 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 500 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 700 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 2000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 25 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 1 Milyon TL

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 1 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 4 Milyon TL

2424

*parfüm ile kozmetik ve tuvalet malzemeleri imaları 1 Milyon TL

2695.1.02

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları 4 Milyon TL

2921

*tarım makineleri imalatı 4 Milyon TL

2927.0.03

*revolverler,tabancalar ve diğer silahlar 1 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 4 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 4 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 2 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

2.BÖLGE

TR62
(Adana,
Mersin)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 1 Milyon TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 2 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 500 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 700 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 2000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 25 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 1 Milyon TL

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 1 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 4 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

24

*kimyasal madde ve ürünlerin imalatı 4 Milyon TL

2610.1, 2610.2 (2610.2.03.01 hariç),  2610.3, 2610.4

*düz cam, düz camın şekillendirilmesi ve işlenmesi (çok katlı yalıtım camları hariç) çukur cam ve cam elyafı imalatı 4 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 4 Milyon TL

30

*büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 4 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 4 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 4 Milyon TL

34

*motorlu kara taşıtı ve yan sanayi motorlu kara taşıtlarında  yatırım tutarı 50 Milyon TL

motorlu kara taşıtları yan sanayi  yatırım tutarı 4 Milyon TL

3520

*demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı 4 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 4 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 2 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 1 Milyon TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

3.BÖLGE

TR33
(Manisa,
Afyonkarahisar,
Kütahya,
Uşak)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

1721.0.01

*battaniyeler 1 Milyon TL

1810.1

*deri giyim eşyası imalatı 1 Milyon TL

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 500 Bin TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 3 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

26 (2693.2, 2694.1 ,2695.1,2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 2 Milyon TL

28

*metal eşya 3 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 3 Milyon TL

30

*büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 3 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

34

*motorlu kara taşıtı ve yan sanayi motorlu kara taşıtlarında  yatırım tutarı 50 Milyon TL

motorlu kara taşıtları yan sanayi yatırım tutarı 3 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 3 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

3.BÖLGE

TR52
(Konya,
Karaman)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

1810.1

*deri giyim eşyası imalatı 1 Milyon TL

1912 ve 1920

*bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı 1 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

24

*kimyasal madde ve ürünlerin imalatı 3 Milyon TL

2695.1.02

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları 2 Milyon TL

2720

*demir-çelik dışındaki ana metal sanayi 3 Milyon TL

28

*metal eşya 3 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 3 Milyon TL ( revolverler,tabancalar ve diğer silahlar  için 500 Bin TL)

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 3 Milyon TL

34

*motorlu kara taşıtı ve yan sanayi motorlu kara taşıtlarında  yatırım tutarı 50 Milyon TL

motorlu kara taşıtları yan sanayi  yatırım tutarı 3 Milyon TL

3591 ve 3592

*motosiklet ve bisiklet üretimi 500 Bin TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 3 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

3.BÖLGE

TR63
(Hatay,
K.Maraş,
Osmaniye)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 500 Bin TL

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

18

*giyim eşyası imalatı 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

1912 ve 1920

*bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı 1 Milyon TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

24

*kimyasal madde ve ürünlerin imalatı 3 Milyon TL

28

*metal eşya 3 Milyon TL

3430

*motorlu kara taşıtı yan sanayi 3 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 3 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

3.BÖLGE

TR71
(Kırıkkale,
Aksaray,
Niğde,
Nevşehir,
Kırşehir)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

18

*giyim eşyası imalatı 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 500 Bin TL

2511

*iç ve dış lastik imalatı 3 Milyon TL

2695.1.02

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları 2 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 3 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

34

*motorlu kara taşıtı ve yan sanayi motorlu kara taşıtlarında  yatırım tutarı 50 Milyon TL

motorlu kara taşıtları yan sanayi  yatırım tutarı 3 Milyon TL

3530

*hava ve uzay taşıtları imalatı 3 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 3 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

3.BÖLGE

TR72
(Kayseri,
Sivas,
Yozgat)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

18

*giyim eşyası imalatı 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 3 Milyon TL

24

*kimyasal madde ve ürünlerin imalatı 3 Milyon TL

26 (2693.2, 2694.1 ,2695.1,2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 2 Milyon TL

2720

*demir-çelik dışındaki ana metal sanayi 3 Milyon TL

28

*metal eşya 3 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 3 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 3 Milyon TL

3430

*motorlu kara taşıtı yan sanayi 3 Milyon TL

3520

*demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı 3 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 3 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

3.BÖLGE

TR81 (Zonguldak, Karabük,
Bartın)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 500 Bin TL

18

*giyim eşyası imalatı 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 3 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

26 (2693.2, 2694.1 ,2695.1,2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 2 Milyon TL

28

*metal eşya 3 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 3 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 3 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

3.BÖLGE

TR83
(
Samsun,
Tokat,
Çorum,
Amasya)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 500 Bin TL

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

18

*giyim eşyası imalatı 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

1912 ve 1920

*bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı 1 Milyon TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 3 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

2423

*ilaç / eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı 3 Milyon TL

26 (2693.2, 2694.1 ,2695.1,2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 2 Milyon TL

2720

*demir-çelik dışındaki ana metal sanayi 3 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 3 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 3 Milyon TL

3430

*motorlu kara taşıtı yan sanayi 3 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 3 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 1000 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

3.BÖLGE

TRC1 (Gaziantep, Adıyaman,
Kilis)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

18

*giyim eşyası imalatı 1 Milyon TL’nin üzerindeki tevsi ve modernizasyon yatırımları

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

1912 ve 1920

*bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı 1 Milyon TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 3 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

26 (261, 2693.2, 2694.1, 2695.3 ve 2695.4 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (cam ve cam ürünleri, fırınlanmış kilden kiremit, briket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, hazır beton ve harç hariç) 2 Milyon TL

28

*metal eşya 3 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 3 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 3 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 3 Milyon TL

3430

*motorlu kara taşıtı yan sanayi 3 Milyon TL

3591 ve 3592

*motosiklet ve bisiklet üretimi 500 Bin TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 3 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

4.BÖLGE

TR82 (Kastamonu
Çankırı,
Sinop)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 500 Bin TL

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırımlar için 500 Bin TL

18

*giyim eşyası imalatı 500 Bin TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 2 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

2429.1

*patlayıcı madde imalatı 500 Bin TL

26 (2693.2, 2694.1,2695.1,2695.3, 2695.4, 2610.2.03.01 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç) 500 Bin TL

28

*metal eşya 2 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 2 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 2 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 2 Milyon TL

3430

*motorlu kara taşıtı yan sanayi 2 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

4.BÖLGE

TR90
(Trabzon,
Ordu,
Giresun,
Rize,
Artvin,
Gümüşhane)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 500 Bin TL

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 500 Bin TL

18

*giyim eşyası imalatı 500 Bin TL

1912 ve 1920

*bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı 500 Bin TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 2 Milyon TL

21

*kağıt ve kağıt ürünleri imalatı selüloz üretiminden başlamak kaydıyla entegre kağıt üretim tesisleri

2695.1.02, 2694.2.01, 2694.3.01

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, kireç, alçı 500 Bin TL

2927.0.03

*revolverler,tabancalar ve diğer silahlar 500 Bin TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 2 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 2 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

4.BÖLGE

TRB1
(Malatya,
Elazığ,
Bingöl,
Tunceli)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 500 Bin TL

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 500 Bin TL

18

*giyim eşyası imalatı 500 Bin TL

1912 ve 1920

*bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı vb imalatı 500 Bin TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 2 Milyon TL

2519 ve 2520

*plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç) 2 Milyon TL

2695.1.02, 2694.2.01, 2694.3.01

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı; sadece çimento,beton veya suni taştan inşaat amaçlı prefabrik yapı elemanları, kireç, alçı 500 Bin TL

28

*metal eşya 2 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 2 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 2 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 2 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

4.BÖLGE

TRA1
(Erzurum, Erzincan,
Bayburt)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 500 Bin TL

18

*giyim eşyası imalatı 500 Bin TL

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 500 Bin TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 2 Milyon TL

2519 ve 2520

*plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç) 2 Milyon TL

26 (2610.2.03.01, 2693.2, 2694.1, 2695.3, 2695.4 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (çok katlı yalıtım camları, kiremit, briket, tuğla, çimento, hazır beton ve harç hariç) 500 Bin TL

28

*metal eşya 2 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 2 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 2 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 2 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 2 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

4.BÖLGE

TRA2
(Ağrı,
Kars,
Iğdır,
Ardahan)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 500 Bin TL

18

*giyim eşyası imalatı 500 Bin TL

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 500 Bin TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 2 Milyon TL

2519 ve 2520

*plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç) 2 Milyon TL

26 (2610.2.03.01, 2693.2, 2694.1, 2695.3, 2695.4 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (çok katlı yalıtım camları, kiremit, briket, tuğla, çimento, hazır beton ve harç hariç) 500 Bin TL

28

*metal eşya 2 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

4.BÖLGE

TRB2
(Van,
Muş,
Bitlis,
Hakkari)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 500 Bin TL

18

*giyim eşyası imalatı 500 Bin TL

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 500 Bin TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 2 Milyon TL

2519 ve 2520

*plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç) 2 Milyon TL

26 (2610.2.03.01, 2693.2, 2694.1, 2695.3, 2695.4 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (çok katlı yalıtım camları, kiremit, briket, tuğla, çimento, hazır beton ve harç hariç) 500 Bin TL

28

*metal eşya 2 Milyon TL

2921

*tarım makineleri imalatı 2 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 2 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

4.BÖLGE

TRC2
(Şanlıurfa,
Diyarbakır)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 500 Bin TL

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 500 Bin TL

18

*giyim eşyası imalatı 500 Bin TL

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 500 Bin TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 2 Milyon TL

24

*kimyasal madde ve ürünlerin imalatı 2 Milyon TL

26 (2610.2.03.01, 2693.2, 2694.1, 2695.3, 2695.4 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (çok katlı yalıtım camları, kiremit, briket, tuğla, çimento, hazır beton ve harç hariç) 500 Bin TL

28

*metal eşya 2 Milyon TL

29

*makine ve teçhizat imalatı 2 Milyon TL

31

*elektrikli makine ve cihazları imalatı 2 Milyon TL

32

*radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı 2 Milyon TL

33 (333 hariç)

*tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı (saat hariç) 2 Milyon TL

3591 ve 3592

*motosiklet ve bisiklet üretimi 500 Bin TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

4.BÖLGE

TRC3
(Mardin,
Batman,
Şırnak,
Siirt)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

17

*tekstil ürünleri imalatı (Dip not 8’de belirtilen konular hariç) tekstilin aprelenmesi yatırımları için 15 Milyon TL, diğer yatırım konularında 500 Bin TL

18

*giyim eşyası imalatı 500 Bin TL

19

*derinin tabaklanması ve işlenmesi 500 Bin TL

2010.0.02.55, 2021,

*döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı 2 Milyon TL

*akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil 500 Bin TL

2519 ve 2520

*plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (iç ve dış lastik imalatı hariç) 2 Milyon TL

26 (2610.2.03.01, 2693.2, 2694.1, 2695.3, 2695.4 hariç)

*metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (çok katlı yalıtım camları, kiremit, briket, tuğla, çimento, hazır beton ve harç hariç) 500 Bin TL

28

*metal eşya 2 Milyon TL

361

*mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç) 2 Milyon TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02, 5510.5.04

*oteller 3 yıldız ve üzeri

5510.3.01

*öğrenci yurtları 100 öğrenci

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

*tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri

4.BÖLGE

TR22
(
Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri)

11-12-13-14

*madencilik ve taşocakçılığı yatırımları (1 inci grup madenler, mıcır, rödovanslı madencilik hariç) 500 Bin TL

15

*gıda ürünleri ve içecek imalatı (Ek 4 de yer alan teşvik edilmeyecek konular ile dip not 6’da belirtilen ve genel teşvik sisteminden yararlanacak konular hariç) 1 Milyon TL

0121

*entegre hayvancılık yatırımları (entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil) süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 büyük baş,

büyük baş besicilik entegre tesislerinde 500 büyük baş/dönem

süt ve et yönlü küçük baş entegre tesislerinde 1000 küçük baş/dönem

kanatlı entegre tesislerinde 200.000 adet/dönem

*seracılık 10 dekar

0500.0.04

*su ürünleri yetiştiriciliği 500 Bin TL

5510.1.01, 5510.2.01, 5510.5.02

*oteller 3 yıldız ve üzeri

6302.0.01

*soğuk hava deposu hizmetleri 500 metrekare

6302.0.03

*lisanslı depoculuk 1 Milyon TL

80 (809 hariç)

*eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç) 500 Bin TL

8511.0, 8511.0.01-05, 8511.0.99, 8531.0.01-03

*hastane yatırımı, huzur evi 100 kişilik huzur evi

DİP NOTLAR:

1- İstanbul hariç olmak üzere, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşturulan yatırım konuları, ilgili bölgede seçilmiş sektörler arasında yer almasa dahi, bölgede uygulanan desteklerden yararlanır.

2- Denizyolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar İkinci Bölgede uygulanan desteklerden, havayolu ile yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar Birinci Bölgede uygulanan desteklerden yararlanır. Havayolu taksi işletmeciliği yatırımları teşvik edilmez.

3- Özel sektör tarafından yapılacak şehirler arası yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları ile şehir içi yük taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları tüm bölgelerde teşvik edilir. Birden fazla bölgede taşımacılık yapılması durumunda vagon teminine yönelik harcamalar faaliyet gösterilen alanda gelişmişlik düzeyi en düşük olan bölgenin desteklerinden faydalanır.

4- Jeotermal enerji ile veya enerji santralleri atık ısısı ile konut ısıtma/soğutma yatırımları bulunduğu bölgede uygulanan desteklerden yararlanır.

5- Avrupa Kömür-Çelik Topluluğu Anlaşması kapsamına giren yatırımlar desteklerden yararlanamaz.

6- Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı yatırımlarından; “pirinç, bulgur, ev hayvanları için hazır yem, balık unu, balık yağı, balık yemi, ekmek, kek, gofret, rakı ve bira” üretimine yönelik komple yeni ve tevsi yatırımları,  “kuru yemiş, turşu,  linter pamuğu, çay ve fındık” üretimine yönelik komple yeni ve tevsi yatırımlar, “hazır çorba ve et suları ve müstahzarları üretimleri ile tahıl ve baklagil tasnif ve ambalajlanması” yatırımları  bölgesel ve sektörel desteklerden yararlanamaz.

7- Derinin tabaklanmasına yönelik yatırımlar sadece organize sanayi bölgelerinde teşvik edilir.

8- Tekstil sektöründe ;

-kütlü pamuk işleme yatırımları teşvik edilmez.

-sentetik elyaf ve sentetik iplik üretimine yönelik komple yeni,tevsi, entegrasyon cinsindeki yatırımlar teşvik edilmez.

-iplik ve dokuma (yün ipliği, akıllı ve çok fonksiyonlu teknik tekstil, halı, tafting, dokunmamış-örülmemiş kumaş, çuval hariç)

konularında sadece modernizasyon cinsindeki yatırımlar teşvik edilir.

EK-3

BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR*

Sıra No

Sektör

50 Milyon TL’nin Üzerindeki Asgari Sabit Yatırım Tutarları

(Milyon TL)

1

Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı

1-a

Ana Kimyasal Maddelerin İmalatı

1000

1-b

Diğer Kimyasal Ürünlerin İmalatı

300

2

Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı

1000

3

Transit Boru Hattıyla Taşımacılık Hizmetleri Yatırımları

4

Motorlu Kara Taşıtlarının İmalatı Yatırımları

250

5

Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ve/veya Vagon İmalatı Yatırımları

6

Liman ve Liman Hizmetleri Yatırımları

250

7

Elektronik Sanayi Yatırımları

7-a

LCD/Plazma Üretimi Yatırımları

1000

7-b

Modül Panel Üretimi Yatırımları

150

7-c

Lazer Televizyon, Üç Boyutlu Televizyon ve OLED Televizyonlar ve benzeri Televizyon Üretimi Yatırımları

7-d

Diğer Elektronik Sektörü Yatırımları

8

Tıbbi Alet, Hassas ve Optik Aletler İmalatı Yatırımları

9

İlaç Üretimi Yatırımları

100

10

Hava ve Uzay Taşıtları İmalatı Yatırımları

11

Makine İmalat Yatırımları

12

Madencilik Yatırımları
Maden Kanununda belirtilen IV/c grubu metalik madenlerle ilgili nihai metal üretimine yönelik izabe (cevher işleme) tesisleri ile bu tesislere entegre maden üretimine yönelik (istihraç+işleme) yatırımlar (AKÇT kapsamı ürünler hariç).

(*) 13/06/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 18/02/2009 tarihli ve 5838 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ile değişik 32/A maddesinde belirtilen 50 Milyon Türk Lirasının üzerindeki yatırımlar.

EK-4

GENEL TEŞVİK SİSTEMİNDEN

TEŞVİK EDİLMEYECEK VEYA TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI

YATIRIM KONULARI:

I – TEŞVİK EDİLMEYECEK YATIRIMLAR

A. TARIM VE TARIMSAL SANAYİ

1. Öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta ve nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı (pirinç, bulgur, ev hayvanları için hazır yemler, balık yemi ve entegre hayvancılık yatırımları içerisindeki yem üretimi hariç)

2. Bisküvi,

3. Yufka ve kadayıf,

4. Makarna, irmik, şehriye, kuskus vb ürünler,

5. Dışarıya yemek hizmeti sunan işletmeler (hazır yemek),

6. Küp şeker,

7. Bitkisel üretim (seracılık, kültür mantarı yetiştiriciliği ve entegre hayvancılık yatırımları içerisindeki yem bitkileri yetiştiriciliği  hariç),

8. Bölgesel yatırımlar kapsamında teşvik edilecek entegre hayvancılık yatırımları ve şartlı desteklenecek hayvancılık yatırımları dışındaki hayvancılık yatırımları,

B.  İMALAT VE MADENCİLİK YATIRIMLARI

1- 1/8/1996 tarihli ve 22714 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Kömür Çelik Topluluğu Arasında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu Kuran Andlaşmanın Yetki Alanına Giren Ürünlerin Ticareti ile İlgili Anlaşma” Eki ürün listesinde yer alan ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar,

2- Tuğla ve kiremit üretimine yönelik modernizasyon cinsi dışındaki yatırımlar,

3- Kamu kurum ve kuruluşları ile yapılanlar da dahil olmak üzere rödovanslı madencilik yatırımları,

4- Kütlü pamuk işleme yatırımları,

5- Sentetik elyaf ve sentetik iplik üretimine yönelik komple yeni, tevsi ve entegrasyon cinsindeki yatırımlar,

6- İplik ve dokuma (yün ipliği, akıllı ve çok fonksiyonlu teknik tekstil, halı, tafting, dokunmamış ve örülmemiş kumaş, çuval hariç) konularında modernizasyon yatırımları haricindeki yatırımlar.

C. HİZMETLER SEKTÖRÜ

1- Okul öncesi eğitim, ilköğretim, lise, yüksekokul, üniversite, yükseköğretim ve teknik ve mesleki öğretim dışında kalan eğitim yatırımları ile yetişkinlerin eğitilmesine yönelik (kurslar, dersaneler vb) yatırımlar,

2- Hastane yatırımları, tıp merkezleri, diyaliz merkezleri, tahlil laboratuvarları ve  manyetik görüntüleme merkezleri dışında kalan sağlık yatırımları,

3- Oteller, tatil köyleri, apart oteller, dağ (yayla) evleri dışında kalan turizm konaklama tesisleri,

4- Ulusal çapta yayım yapan günlük gazete basım hizmetleri, televizyon ve radyo yayıncılığı dışındaki basın ve yayın yatırımları,

5- Kayıt amaçlı stüdyo yatırımları

6- Konut üretimi ve müteahhitlik hizmetleri yatırımları,

7- Yolcu ve yük taşımacılığına yönelik otobüs ile çekici ve treyler yatırımları (Belediyelerin yapacakları yatırımlar hariç),

8- Hipermarket, ticaret merkezi, alışveriş merkezi ve otopark yatırımları dahil toptan ve perakende ticarete yönelik yatırımlar,

9- Kara taşıtları bakım, onarım ve servis istasyonu yatırımları,

10- Petrol ürünleri (LPG dahil) dağıtım yatırımları, akaryakıt istasyonu yatırımları

11- Karayolları dinlenme tesisi yatırımları,

12- Lokantalar,

13- Yat ithali yatırımları,

14- Taşıt kiralama yatırımları,

15- Çamaşırhane ve halı yıkama yatırımları,

16- Sınai üretim tesisleri ile altyapı yatırımlarının otomasyonu dışında yapılacak diğer otomasyon yatırımları,

17- Yazılım ve ar-ge faaliyetleri hariç olmak üzere gayri menkul kiralama ve iş faaliyetleri,

18- Finansal kiralama faaliyetleri hariç olmak üzere mali aracı kuruluşların yatırımları,

19- Gösteri merkezi yatırımları,

20- Kapalı alanı 500 m2’nin altında olan soğuk hava deposu yatırımları

II   –TEŞVİKİ BELİRLİ ŞARTLARA BAĞLI YATIRIM KONULARI

A. TARIM VE TARIMSAL SANAYİ

1- Süt inekçiliği yatırımlarında asgari 150 büyükbaş süt inekçiliği ve süt mamulleri üretimi başlangıç olmak kaydıyla, yem ünitesi ve/veya soğuk hava deposu ile entegre olması şartı aranır.

2- Besicilik yatırımlarında asgari 150 büyükbaş/dönem besicilik ve kesimhane başlangıç olmak üzere, soğuk hava deposu ve/veya yem ünitesi ve/veya et mamülleri üretimi ile entegre olması şartı aranır.

B. HİZMETLER SEKTÖRÜ

1- Ulaştırma Bakanlığından alınmış L2 belgesini haiz, bir veya birkaç yerde gümrükleme ve sigortacılık hizmetlerinin de sunulduğu antrepo, elleçleme-paketleme ve otomasyon hizmetlerini birlikte içeren, asgari toplam kapalı alanı 10.000 m2 olan, ulusal ve/veya uluslararası yük taşımacılığına yönelik araçları içerebilen entegre lojistik yatırımları için teşvik belgesi düzenlenebilir.

2- Boru hattıyla taşımacılık, petrol ve doğalgaz ürünleri, dolum ve depolama tesisi yatırımlarında dağıtım araçları ve tüpler hariç olmak üzere, sadece sabit tesise yönelik harcamalar için teşvik belgesi düzenlenebilir.

3- Alışveriş, iş ve/veya ticaret merkezi hüviyetinde olmayan ve müstakil olarak inşa edilen fuar, kongre, sergi ve kültür merkezi yatırımları teşvik belgesine bağlanabilir. Fuar ve sergi merkezlerinde, otopark hariç asgari kapalı alanın 5000 m2, kongre merkezlerinde ise asgari koltuk sayısının 1000 olması şartı aranır.

Kültür yatırımları için Kültür ve Turizm Bakalığından alınacak kültür yatırımı belgesine istinaden proje bazında yapılacak değerlendirme sonucunda teşvik belgesi düzenlenebilir.

4- Spor tesisi yatırımlarında asgari 10 Milyon TL  sabit yatırım şartı aranır.

5- Konteyner kiralama yatırımları hariç olmak üzere karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolundan en az ikisinde kombine taşımacılık yaptığını tevsik eden yatırımcıların gerçekleştirecekleri kara, deniz, hava ve demiryolu kombine konteyner taşımacılığı yatırımları için teşvik belgesi düzenlenebilir.

6- Havaalanı yer hizmeti yatırımlarında teşvik belgesi kapsamına trafiğe çıkmayan ve sadece apronda kullanılan motorlu taşıtlar dahil edilebilir. Binek otomobilleri proje kapsamına dahil edilmez.

7- Havayolu işletmeciliği ve kargo taşımacılığı yatırımlarında temin edilecek uçaklarda birim başına asgari kapasitenin 100 koltuk, kargo uçaklarında ise asgari kargo kapasitesinin 30.000 kg. olması şartı aranır.  Faaliyet konusu bizatihi havayolu işletmeciliği ve/veya kargo taşımacılığı olan yatırımlar dışında genel amaçlı ve hava taksi işletmeciliği amaçlı yatırımlar için teşvik belgesi düzenlenmez.

8- Uydu, telsiz, kablo vb iletişim ortamlarından gelen haberleşme, radyo, televizyon ve veri sinyallerini birleştirip tek bir paket halinde nihai tüketiciye iletimini sağlayan hizmet yatırımları proje bazında değerlendirilerek teşvik belgesine bağlanabilir. Ancak nihai hizmeti alanlar tarafından kullanılan yatırım malları destek unsurlarından faydalandırılmaz.

9- Gümrük kapılarında yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek, yerli ve yabancılara hizmet sağlamaya yönelik gümrük muhafaza kontrol ünitelerini de ihtiva eden tesislere yönelik yatırımlar için teşvik belgesi düzenlenebilir.

10- Altyapı yatırımları proje bazında değerlendirilerek uygun görülenleri teşvik belgesine bağlanabilir.

11- Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, il özel idareleri, birlik, kooperatif vb. kuruluşların görev alanlarına yönelik olarak yapacakları yatırımlar proje bazında değerlendirilerek teşvik belgesi düzenlenebilir.

_____

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 19 - 0,094