Abd’de Savaş Gibi Barış- Şükrü Kızılot

Hürriyet Gazetesi-19.09.2009

Şükrü KIZILOT

skizilot@yaklasim.com

ABD’DE SAVAŞ GİBİ BARIŞ

BU barış, ABD’de 23 Eylül 2009’da sona erecek olan “Varlık Barışı” ile ilgili…

Türkiye’deki “Varlık Barışı” uzatılmadığı takdirde 30 Eylül 2009’a, uzatılırsa aralık ayının sonuna kadar devam edecek.

ABD’de sık sık telaffuz edilen “Ölümden ve vergiden kaçılmaz” sözü, 23 Eylül’de sona erecek olan yasada da hissediliyor. Türkiye’deki Varlık Barışı uygulamasına kıyasla “çok sert” olan bu yasa ile ABD vatandaşlarının yurt dışındaki finansal hesaplarını beyan etmeleri isteniyor. Olay beyanla da kalmıyor, bir de geçmişe yönelik vergilendirme söz konusu…

6 YILLIK VERGİ VE HAPİS

ABD Vergi İdaresi’nce, “Denizaşırı Gönüllü Beyan Programı” çerçevesinde beyanda bulunacak olan ABD vatandaşlarından;

– Geçmiş 6 yılın vergisi, faizi ile birlikte istenecek.

– Ayrıca hesap tutarının yüzde 20’si oranında da ceza uygulanacak.

Yurt dışındaki finansal hesaplarını (tasarruf hesabı, vadesiz hesap, menkul kıymet yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları, hedge fonları vb) beyan etmeyenlere 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Ayrıca en az 100 bin ABD doları olmak üzere, hesap tutarının yüzde 50’si kadar ceza uygulanacak.

Nasıl, okurken bir ara nefesinizi tuttunuz değil mi?

“ABD’de ölümden ve vergiden kaçılmaz” sözü boşuna söylenmiyor…

TÜRKİYE’DEKİ DURUM

Türkiye’deki “Varlık Barışı” ABD’ninkinden çok farklı.

Bildirimde bulunmayanlara “hapis” ya da hesap tutarının yüzde 50’si gibi ağır cezalar yok.

– Yurt dışındaki parasını beyan eden Türklerden, yüzde 2 oranında vergi alınacak.

– Buna karşılık, 2004-2007 yılları ile ilgili olarak “Yurt dışındaki paranın getirisini Türkiye’de niçin beyan etmedin ve vergisini de ödemedin?” diye, sorgulama ve vergi isteme yoluna gidilmeyecek.

– Mevcut yasada 2008 yılı yer almadığı için 2008’e ilişkin sorgulama, vergi yönünden yapılabilecek.

– Yurt dışındaki parasını beyan etmeyenlere, tespit edilmesi halinde, bu paranın getirisini (örneğin faizini) “Türkiye’de niye beyan etmedin?” diye sorulacak. Ardından vergisi, gecikme faizi ve verginin bir katı vergi ziyaı cezası istenecek. Ancak, Türkiye’nin yurt dışı banka hesaplarına ulaşması ve faiz gelirlerini öğrenmesi, en iyimser ihtimalle 3-4 yıl alır. 3-4 yıl sonra da 2004-2007 dönemi zamanaşımına uğrayacağı için bu yıllar için vergi ve ceza istenemez. Kaldı ki bankalara, örneğin İsviçre bankalarına “Türklere ait hesapları bildirin” denilmesi halinde, bunların bildirilmesi de mümkün değil. OECD’nin “Administrative Assistance in Tax Matters (yönetimin vergi konusunda yardımı)” metnine uygun olarak; isim, IBAN numaraları şüpheli işlem ya da olayın bildirilmesi koşuluyla, hesap bildirimi söz konusu olabilecek.

BAŞARI ŞANSI

Türklerin, yurtdışında 125 milyar dolar civarında parasının olduğu iddia ediliyor ve bunun önemli bir kısmının “Varlık Barışı” yasası ile Türkiye’ye getirilmesi amaçlanıyor.

Düşünce güzel ama mevcut yasa ve uygulamalar karşısında, yurt dışındaki paraların getirilmesi konusunda, fazla hayale kapılmamak gerekiyor.

Varlık Barışı Yasası’nda bir değişiklik yapılıp, paranın getirildiği tarih itibariyle, o tarihe kadar olan gelirler için vergi yönünden işlem yapılmayacağı açık ve net olarak belirtilir, mevduat güvencesi de artırılırsa, Varlık Barışı Yasası başarılı olur.
Tefeci faizi ne zaman inecek

DÜN Hürriyet‘te okudunuz; Merkez Bankası faiz oranlarını yıllık yüzde 7.25’e indirdi. Vergi borcunu ödemeyenlere uygulanan yıllık yüzde 30 gecikme zammı ise, bunun yüzde 400’ünden fazla!.. Tefecileri bile gölgede bırakan bu oran, acilen indirilmeli.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,082