Ankara Basınına Zam Şart!- Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-16.11.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

ANKARA BASININA ZAM ŞART!

Mademki çalışma hayatına dair soru ve sorunları ele alıyoruz.

Arada bir de olsa meslektaşlarımızın sorunlarına da yer vermek hakkımız olsa gerek. Evet, bugünkü yazımızda Ankara basını veya “basının Ankara’sında” görevli meslektaşlarımıza değinmek istiyoruz.

Evinin yolunu unutan gazeteciler…

Ankara gündemi siyasetiyle, bürokrasisiyle ve diplomasisiyle daima medyanın gündeminde olmuştur. Özellikle hareketli zamanlarda medyanın Ankara ayağı ekstra efor sarf eder. Gelişmeleri takip etmek, fısıltıları kollamak, koridorlarda ve kulislerde konuşulanları ve olanı biteni ilk önce halka duyurma gayreti; bitmek bilmeyen bir yarış içinde sürer gider. Fakat bu çaba ve yarış, özellikle son aylarda Ankara’da hiç olmadığı kadar yorucu ve yıpratıcı bir şekilde cereyan ediyor.

Türkiye’nin iç ve dış politika gündemindeki değişim hızının kalbi şüphesiz Ankara’da atıyor. İşte Ankara gazetecilerini yıpratan da bu kalp atışındaki ritmin artık son raddesine ulaşmış olması. Ankara basını son aylarda, aldığı olağanüstü siparişi çok kısa sürede yetiştirmeye çalışan bir fabrika gibi çalışıyor. Bu yüzden medya temsilcilerinden muhabirlere, canlı yayın şoförlerinden hizmetlisine varıncaya kadar herkes, bir günde 48 saat çalışıyor. Dolayısıyla Ankara basını, evinin yolunu unutmuş durumda. Kısa sürede bulacak gibi de görünmüyor.

Mademki Ankara olağanüstü zamanları yaşıyor, mademki basın mensupları buna ayak uydurma gayretinde ve mademki bu gayret aylarca daha sürecek gibi görünüyor; medya patronlarının da Ankara’nın ücret skalasını gözden geçirmesi gerekiyor. Yıpratıcı sürecin, eşten, çocuktan ayrı geçen saatlerin/günlerin elbette para ile telafisi olmaz. Ancak motivasyon unsuru olarak paradan daha iyi bir araç henüz geliştirilebilmiş değil.

Okur sorularına cevaplar…

Sağlık yardımlarını ne kadar süre alabilirim?

Soru: Sadettin Bey, ben bir işyerinde çalışırken bu ayın başında (02.11.2009) işten çıktım. Kendi isteğimle ayrıldığım için ne kıdem tazminatını ne de işsizlik ödeneğini alabildim. Ancak sağlık yardımlarını almaya ihtiyacım var. İki yıldır çalıştığım bu işten ayrıldıktan sonra ne kadar daha sağlık yardımlarını alabileceğim? Mahmut Ünver

Cevap: Değerli okurum, 5510 Sayılı Kanun sonrasında, işten ayrılan sigortalılar, ayrılma tarihinden sonra 100 gün daha sağlık yardımlarını alabilmektedirler.

Ne zaman emekli olabilirim?

Soru: Sadettin Bey, ben 01.01.2002 tarihinde SSK isteğe bağlı sigortasına başladım. O günden beri primlerimi aksatmadan ödedim. Ancak 1 Ekim 2008 sonrasında primlerimiz Bağ-Kur’a sayıldığı için geçtiğimiz ay bir işyerinden sigortalı oldum. Şu an da yeni kanuna göre 4/a kapsamında prim ödüyorum. Bundan önce ödediklerim de dahil olmak üzere ne kadar daha prim ödemem gerekiyor ve ne zaman emekli olabilirim? Pakize Mahir

Cevap: Değerli okurum, doğum tarihinizi vermemişsiniz ancak verdiğiniz bilgilere göre 7000 gün prim ödeyerek 58 yaşınızda normal emekliliğe hak kazanacaksınız. Dilerseniz 4500 gün prim ödeyip 25 yıllık sigortalılık süresini ve 58 yaşınızı doldurduğunuz tarihte de yaştan emekli olabilirsiniz.

Prim düşük bildirilmiş, ne yapmam lazım?

Soru: Sadettin Bey, son ayrıldığım işyerinde net 1.200 TL ücret aldığım halde, SGK’ya bildirimlerim asgari ücretten yapılmış. Bu durumu nereye ve nasıl şikâyet etmem gerekir? Şikâyetten bir sonuç çıkar mı? Rumuz: Talihsiz

Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz durum kayıt dışı istihdamın tipik bir türü. Bu durumda varsa işyerinden elde ettiğiniz belge ve bilgileri de dilekçenize ekleyerek, bulunduğunuz ildeki SGK müdürlüğüne şikâyet dilekçesi vermektir. Dilekçenizden herhangi bir sonuç alamazsanız, iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,072