Bağ-Kur’lunun Doğum Borçlanması-Resul Kurt

Star Gazetesi-30.07.2009

Resul KURT

info@resulkurt.com

BAĞ-KUR’LUNUN DOĞUM BORÇLANMASI

Analık borçlanması SSK’lılara ve memurlara var. Acaba 4-1/b’lilere de (Bağ-Kur) var mı? Yeni bir yönetmelik çıktı mı? 3 çocuklu bir anne analık borçlanması yapsa emekli olabilir mi? Nahit Pazarbaşı

Doğum yapan kadınların çalışma yaşamından uzaklaşmasıyla birlikte, emeklilik için gerekli gün sayılarını dolduramadıkları görülmekte. İşte Sosyal Güvenlik Reformu’yla birlikte doğum yapan kadınlara 2 doğum ve her doğum için de 2’şer yıl borçlanma hakkı gelmiştir. 5510 Sayılı Kanun’a göre sigortalı sayılanların, kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4-1/a (SSK) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanma hakkı bulunmaktadır.

Tebliğe göre 4-1/a (SSK) sigortalılarının, 4-1/a (SSK) sigortalılarının, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonra, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden itibaren geçen iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreler borçlanılabilecektir. Sizin de belirttiğiniz üzere, hem SSK’lıların ve hem de memurların doğum borçlanması hakkı bulunmaktadır. Ancak 4-1/b’lilere bu şekilde iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi borçlanma hakkı verilmemektedir.

Doğum borçlanmasının şartları

1982 Mart ayında çalışmaya başladım ve 1986 Ağustos ayında işten ayrıldım. 1987 Temmuz ayında da doğum yaptım. 4207 gün isteğe bağlı ödemem var. Eski bakan televizyondaki açıklamalarında doğum yapan her kadının borçlanma yapabilmesini ifade etmiştir. Doğum borçlanması için başvurabilir miyim? Sevil Adıgüzel

Borçlanma yapılabilmesi için, sigortalı kadının doğum tarihinden sonraki iki yıllık süresinin tabi olduğu işyerince onaylanan hizmet borçlanması başvuru belgesi ile yapılacak. 4-1/a’lı (SSK’lı) sigortalı kadının ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonra iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden itibaren geçen iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla;

  • Hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması,
  • Çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süre borçlanma kapsamındadır.İşten ayrılan sigortalıların doğum borçlanmasında 300 gün koşulu aranmaktadır. Doğumun işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi, doğumdan sonra adına prim ödenmemesi ve borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması gerekmektedir.4-1/a (SSK) bendine tabi kadın sigortalılardan ücretsiz doğum izin süreleri ya da analık izin süreleri ile doğumdan sonra geçen iki yıllık sürelerini borçlanmak isteyenlerin borçlandırılacak süreleri, sigortalının işten ayrıldığı tarih, sigortalının doğum yaptığı tarih ve kadın sigortalı adına doğumdan sonra prim ödenip ödenmediği hususları göz önünde bulundurularak kurumca belirlenecek. Bu süreler için ayrıca belge istenmeyecektir. Bunların borçlanma talep dilekçesiyle başvurmaları yeterli olacaktır.

    4-1/a (SSK) sigortalılarının, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonra iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden itibaren geçen iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreler borçlanılabilecek borçlanma yapılabilmesi için, sigortalı kadının doğum tarihinden sonraki iki yıllık sürenin tabi olduğu işyerince onaylanan hizmet borçlanma başvuru belgesi ile yapılacak. 01.10.2008 tarihinden önceki doğumlar içinde borçlanma yapılacak, ancak sigortalı olduğu tarihten önceki doğumlar için borçlanma olmayacak.

    4-1/a sigortalıları, kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde (asgari ücretle, asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere) kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’si üzerinden borçlanma yapabilecek. Asgari ücretten borçlanma yapıldığında aylık ödenecek tutar 01.07.2009-31.12.2009 döneminde, 693×0,32 =221,76 TL olacaktır.

    İşten ayrıldığınız tarihten itibaren 300 gün içinde doğum olması koşulu aranmaktadır. Bu süreyi geçirdiğiniz için borçlanma yapmanız mümkün olmayacaktır. Ancak, yasada 300 gün koşuluna yer verilmediğinden yargıya başvurmanız halinde büyük olasılıkla mahkemeyi kazanmanız söz konusu olacaktır.

  • Print Preview

    Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

    Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

    © 2009 - 2018 vergiburosu.com
    - Tüm hakları saklıdır.

    modul
    single - 21 - 0,050