Emekliler İki Kere Düşünmeli!-Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-13.10.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

EMEKLİLER İKİ KERE DÜŞÜNMELİ!

Bu ayın başından itibaren tedavilerde yeni katılım payı uygulaması başladı.

Önceki yazılarımızda hastalardan tahsil edilecek yeni rakamları verdik. Ancak konuyu bir kere de emekliler açısından ele almak istiyoruz. Yeni katılım payları tabloda görüldüğü gibi uygulanacak.

Sağlık Kuruluşu        Eski Katılım Payı      Yeni Katılım Payı     İlaç Yazılmazsa

1. Basamak                            0 TL                            2 TL                          0 TL

2. ve 3. Basamak                 3-6 TL                           8 TL                          5 TL

Özel Sağlık Kuruluşu           10 TL                          15 TL                        12 TL

Yukarıda yer alan katılım paylarının bir kısmı muayene sonrası eczanelerde tahsil edilirken, bir kısmı da emekli aylıklarından (dul ve yetim aylığı dahil) kesilecek. Örneğin birinci basamakta tedavi olan emekli, eczaneye gittiğinde kendisinden 2 TL tahsil edilecek. Eğer tedavi sonrası ilaç yazdırmadıysa herhangi bir ödeme yapmayacağı gibi aylığından kesinti de olmayacak. İkinci ve üçüncü basamak muayenelerde ise ilaç yazdırmayan emeklinin aylığından 5 TL kesilirken, ilaç yazdırmışsa ayrıca eczane tarafından 3 TL tahsil edilecek.

Özele giderken iki, ilaç yazdırırken dört kere düşünün!

Özel hastanelere başvuran emeklilerin aylıklarından 12 TL katılım payı kesilecek. Aynı emekli ilaç da yazdırmışsa, ayrıca eczaneye 3 TL ödeyecek. Böylece hem muayene olup hem de ilaç yazdıran emeklinin cebinden toplamda 15 TL çıkmış olacak. Ortalama emekli aylığının 600-700 TL civarında olduğu ülkemizde, emeklilerin özel sağlık kuruluşlarına giderken ve ilaç yazdırırken iki kere düşünmesi gerekiyor. Zira ayda birkaç kere özel hastaneye giden bir emekli, ay başında kesintili maaşını çektiğinde tansiyonu fırlayabilir.

En uygunu 1. basamak

Mutlaka tam teşekküllü hastaneye gitmesi gerekmeyen emeklilerin, mümkünse işlerini 1. basamak sağlık kuruluşlarında halletmelerini tavsiye ediyoruz. Böylece emekli aylığını çektiklerinde kötü sürprizlerle de karşılaşmamış olurlar. 1. basamak sağlık kuruluşları; kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezi ile Sağlık Bakanlığı ile aile hekimliği sözleşmesi yapmış aile hekimleri, 112 acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin mediko sosyal birimleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birinci basamak sağlık ünitelerinden oluşuyor. Yine 1. basamak olarak kabul edilen özel sağlık kuruluşları ise özel poliklinikler ile ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özel sağlık kuruluşlarıdır.

Okur sorularına cevaplar…

Yurtdışında yaşayıp, Türkiye’den emekli olabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey, ben 1998 den beri SSK’lıyım ve şu an yurtdışında ikametli kalmam gerekiyor. Yurtdışında hiçbir kuruma bağlı olmadan Türkiye’de SSK sigortamı devam ettirebilir miyim? Primimi her ay Türkiye’deymişim gibi ödemeye devam edebilir miyim? Yusuf Kasapçı

Cevap: Değerli okurum, SSK’lı olarak sigortanızın devam edebilmesi için Türkiye’de bir işyerinde fiilen çalışıyor olmanız gerekir. Yurtdışında bulunduğunuz süre içerisinde Türkiye’de ancak isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta ise 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sadece Bağ-Kur (4/b) kapsamında değerlendirilmektedir. Yani şuan yurtdışındayken isteğe bağlı sigorta öderseniz, ödediğiniz primler SSK’ya değil, Bağ-Kur’a sayılacaktır. Bu durumu göz önünde bulundurmak koşuluyla isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz.

Basındaki çalışmalarım emekliliğimi nasıl etkiler?

Soru: Sadettin Bey öncelikle kolay gelsin diyorum. Ben 01.07.1984 tarihinde işe başladım. 05.10.1967 doğumluyum. Basında 9 yıl çalıştım. Yani 9 yıl itibari hizmetim var. 11 Eylül 2009 itibarıyla değişen basın indirimi kanunundan ne kadar yararlanabiliyorum. Yani ne zaman emekli olabilirim? İbrahim Ertuğrul

Cevap: Değerli okurum, verdiğiniz bilgilere göre işe giriş tarihiniz kazanmış olduğunuz itibari hizmet süreniz kadar geri gidecek ve yaklaşık olarak 01.04.1982 olacak. Ayrıca kazanmış olduğunuz 810 günlük itibari hizmet süreniz emeklilik yaşınızdan da indirilecek. Böylece 5075 günü doldurduktan sonra 43 yaş 9 ayı tamamlayacağınız 05.07.2011 tarihinde emekliliğe hak kazanmış olacaksınız.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,066