Eski Bir Bürokratın Telefonu- Şükrü Kızılot

Hürriyet Gazetesi-15.10.2009

Şükrü KIZILOT

skizilot@yaklasim.com

ESKİ BİR BÜROKRATIN TELEFONU

ÖNCEKİ gün Maliye Bakanlığı’nda uzun süre üst düzeyde görev yapmış eski bir bürokrat aradı.

“Şirket Hissesi Satışında KDV Var mı, Yok mu?” başlıklı yazımı okumuş. “O yazıyla ilgili aradım” diyerek devam etti:

“Çok basit bir şekilde, herkesin anlayabileceği üslupta, açıkladıklarınızın dayanağını da göstererek, konuyu net olarak ortaya koymuşsunuz, elinize sağlık. Böylece olayı bilmeyenler neyin ne olduğunu ya da olmadığını öğrenmiş oldular. Yalnız, 1 No.lu KDV Tebliği’nde yapılan açıklamalara ve bunun ilmühaberle olan bağlantısına çok kısa yer vermişsiniz. Buna ayrıntılı olarak yer verirseniz, bazılarının ‘Efendim, KDV ile ilgili açıklamalar, KDV tebliğinde yapılır. KDV tebliğlerinde, ilmühaber tesliminin KDV’den müstesna olduğuna dair açıklama yok’ şeklindeki iddiaları da açıklığa kavuşmuş olurdu.”

TEBLİĞ NE DİYOR?

Yılların deneyimli maliyecisi böyle diyorsa, mutlaka bir bildiği vardır.

Salı günü yayımlanan yazımızda şirket hissesi satışının KDV karşısındaki durumunu; KDV Yasası (Md.17/4 ‘g’ ve ‘r’ bendleri), Türk Ticaret Yasası (Md. 411), 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği, 1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği, 232 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ve Maliye Bakanlığı’nın konu ile ilgili bir özelgesini dayanak göstermek suretiyle açıklamış, 1 No.lu KDV Genel Tebliği’nin de ilgili bölümünden kısaca söz ederek “Geçici ilmühaberle yapılan satışın KDV’den müstesna olduğu, 1 No.lu KDV Tebliği’nde de belirtiliyor” demekle yetinmiştik.

Peki.. o tebliğ yani 1 Seri No.lu KDV Genel Tebliği, tam olarak ne diyor?

Tebliğin, VI/F-4/f bölümünü birlikte okuyalım:

“hisse senedi ve tahvil teslimleri yanında, aynı mahiyette olan kâr ortaklığı belgesi, gelir ortaklığı belgesi gibi faiz veya TEMETTÜ GETİREN kıymetli evrak teslimlerinin de vergiden müstesna olduğu açıktır.”

TEMETTÜ GETİREN

Görüldüğü gibi, 30 Kasım 1984 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde de “Temettü getiren kıymetli evrak teslimlerinin” KDV’den müstesna olduğu vurgulanıyor.

Evet, Tebliğ’de açık bir şekilde “Geçici ilmühaber” ya da “ilmühaber” sözcüğü kullanılmıyor ama “temettü getiren kıymetli evrak teslimi” denilmek suretiyle, Türk Ticaret Kanunu’nun 411. maddesi uyarınca, hisse senedi yerine geçen ve temettü getiren ilmühaber de belirtilmiş oluyor.

Özetle, dönüp ne tarafa baksak, hisse senedi ve ilmühaber teslimlerinin KDV’den müstesna olduğunu görüyoruz. Olay çok açık ve net…

Türkiye bir hukuk devleti olduğuna göre; ortada yasalar, tebliğler, Yargıtay Kararları, Danıştay Kararları ve Maliye Bakanlığı’nın özelgeleri (idari görüşleri) varken, kişisel görüş ve yoruma dayalı vergilendirmeye itibar edilmez.

Anayasa’nın 73. maddesine göre de; vergi, resim ve harç ancak kanunla alınır.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 26 - 0,073