Bugün Gazetesi-17.11.2009
Sadettin ORHAN
HASTANELERE PUAN SISTEMİ GELİYOR
Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte Genel Sağlık Sigortası da ilk defa hayatımıza girdi.
Yeni sistemde Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık hizmetlerinin finansörü rolünde. Sigortalılar devlet veya özel hastanelerden sağlık yardımlarını aldıktan sonra hizmetin faturası SGK’ya gönderiliyor. SGK da Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirlediği standartlara göre ödemeyi yapıyor.
Sistemin bugüne kadar uygulandığı haliyle özel hastaneler veya vakıf üniversitesi hastaneleri için hizmet kalitesi açısından bir sınıflandırmaya gidilmemişti. Örneğin bir katarakt ameliyatı için en kaliteli hastane de en düşük kalitedeki hastane de aynı ücreti tahsil ediyordu. Ancak SGK tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması Hakkında Yönerge, artık kaliteli ile kalitesiz hizmeti birbirinden ayıracak.
Ne kadar kalite, o kadar ödeme
Yeni sistemde özel hastaneler ile vakıf üniversite hastaneleri;
Bu puanlama neticesinde hastaneler 5 gruba ayrılacak. Buna göre;
Yeni puanlama sisteminde hastaneler, aldıkları puan ölçüsünde, SGK’nın fiyat tarifesine ek olarak hastalardan ilave ücret talep edebilecek. Ancak bu ilave ücretin üst sınırı, Bakanlar Kurulu’nca belirlenen %30’luk fark sınırını aşamayacak. Bunun yanında duyumlarımıza göre, 2010 yılı için Bakanlar Kurulu bu %30’luk fark ücret sınırını yükseltecek.
Yeni uygulama ile SGK vatandaşa, “Ey sigortalı ve hak sahipleri, ben sizlere verilecek sağlık hizmetini en alt kalite üzerinden öderim. Fakat siz, sağlık hizmetini daha kaliteli veya en kaliteli hastaneden almak isterseniz, pamuk eller cebe…” Aynı SGK hastanelere de “Ey özel hastane ve vakıf üniversite hastaneleri, kalite puanınızı artırmak şartıyla hastalardan ilave ücret tahsil edebilirsiniz” mesajını veriyor. 2010 yılında yeni uygulamanın hastalar ve sağlık sektörü tarafından nasıl karşılanacağını hep birlikte göreceğiz.
Devleti kimler taşıyor?
Yer Adana’nın Aladağ İlçesi. Toros Dağları’nın eteğinde 3 bin küsur nüfuslu bir doğal güzellik. Bir dost ziyareti için gittiğimiz ilçede, havanın soğuğuna inat, insanın sıcağı sarıyor etrafımızı. Milli Eğitim’in yerel bürokratları ile tanışıyoruz. Mustafa, Mücahit, Mehmet beyler ve daha fazlası. Mücahit Bey, Yatılı Bölge İlköğretim okulu müdürü, Mehmet Bey yardımcısı, Mustafa Bey şube müdürü. Gazeteci kimliğimi de bildikleri için merkezi yönetimin duyarsızlığından, yerel imkânsızlıklardan ya da başka mağduriyetlerden şikâyet edeceklerini düşünüyorum. Ama onlar beni utandırırcasına, hiçbir imkânsızlığın ya da mağduriyetin arkasına sığınmaksızın yaptıklarını, yapacaklarını ve hayallerini sıralıyorlar. Yatılı öğrenciyi kendi evladı kadar düşünen, okulunu, işini, eşini, evini birbirine katmış, meczetmiş müdürleri görmenin huzuruyla ayrılıyorum ilçeden. Ve bir kere daha görüyorum ki devleti taşıyanlar ne bakanlar, ne müsteşarlar, ne kırmızı plakalı araçlar. Devlet, millete dokunan sinir uçları mesabesindeki yerel fedakâr bürokratların omzunda taşınıyor.
Anneme dul aylığı bağlanır mı?
Soru: Babam 01.07.1941 doğumluydu. 1971 ve 1981 yılları arasında aralıklı olarak toplam 727 gün SSK’dan prim yatırmış. 1987 yılında ise 5 ay 13 gün Bağ-Kur’dan prim yatırmış. Kendisi 10 Ekim 1987 yılında vefat etti. Şu an anneme babam üzerinden maaş bağlatmak istiyoruz. Ancak bildiğimiz kadarıyla Bağ-Kur gün sayısı dolmuyor ve SSK üzerinden emeklilik için ise en son Bağ-Kur’lu olduğundan sorun çıkıyor. Bu arada babam 30 ay askerlik yapmış. Anneme SSK veya Bağ-Kur üzerinden maaş bağlatmak için ne yapmalıyız veya böyle bir şey mümkün mü? Serkan Durukan
Cevap: Serkan Bey, askerlik borçlanması ve SSK günleriyle birlikte babanızın toplam Bağ-Kur hizmeti 1790 gün ediyor. Yani 1800 gün tamamlanmamış oluyor. Buna göre normalde SGK tarafından Bağ-Kur şartlarına göre annenize aylık bağlanması mümkün değil. Fakat SGK, yayınlamış olduğu 2009/114 sayılı Genelge ile babanızın durumundaki sigortalılar lehine bir uygulama başlattı. Buna göre babanızın Bağ-Kur şartlarında 1800 günü olmamakla birlikte, SSK için gerekli olan 900 günü tamamlanmış olduğu için, annenize dul aylığı bağlanacaktır. Size en yakın SGK müdürlüğüne dilekçe ile başvurabilirsiniz.
© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.