Kod Virüsü Temizleniyor- Şükrü Kızılot

Hürriyet Gazetesi-13.01.2010

Şükrü KIZILOT

skizilot@yaklasim.com

KOD VİRÜSÜ TEMİZLENİYOR

HÜRRİYET’te ısrarla dile getirip mutlaka el atılması gerektiğini belirttiğimiz, iş dünyasıyla ilgili bir sorun daha çözümleniyor.

Hürriyet’te defalarca yazdığımız, Akşam Gazetesi’nde de manşet habere konu olan “kod virüsü” ya da “kod gribi”ne Maliye Bakanı müdahale etti.

Dün Hürriyet’te okuduğunuz gibi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasında büyük sıkıntı yaratan kod uygulamasının, bir ay içinde kaldırılacağını söyledi. Onun yerine, hafta sonunda ayrıntılarının açıklanması beklenen, grup sistemi şeklinde yeni bir uygulamanın getirilmesi bekleniyor.

KOD SİSTEMİ NEYDİ?

Kod sistemi ya da listesi, Maliye’nin sahte ve muhteviyatı (kapsamı) itibariyle yanıltıcı belge, halk arasındaki deyimle “naylon fatura” alış-verişini önlemek amacıyla oluşturduğu bir “kara liste”.
Bu listede, mükellefler Kod-1, Kod-2, Kod-5 gibi sınıflamalara tabi tutuluyor ve naylon fatura düzenleyen, kullanan, kullanandan alış-veriş yapan, ondan mal alan derken, neredeyse tüm işletmeleri listeye alınıyordu.

Böyle olunca, kod olayı bir virüs gibi yayılıyor ve kurunun yanında yaş da yanıyordu.
Listeye girenler, bir yandan vergi incelemesine tabi tutuluyorlar diğer yandan da “vebalı” gibi muamele görüyorlardı. Bir işletmenin koda girdiğini öğrenenler “biz de koda gireriz” endişesiyle, ondan alış-veriş yapmıyordu. Bu da firmanın zora girmesine neden oluyordu.

ÖDEYENLER NE OLACAK?

Kod sistemi kaldırılacak. Peki, daha önce kod uygulaması nedeniyle kendilerine yazı gönderilen ve koda giren mükelleflerden alış-veriş yaptıkları belirtilenler var. Bunlara; “koda girenlerden yaptığınız alış-verişin KDV’sini faiziyle ödeyin ya da vergi incelemesi ve koda alınmanız söz konusu olabilir” diye yazılar gönderildi.

Bunların çoğu, ya KDV’yi faiziyle vergi dairesine ödediler ya da “Varlık Barışı” yasasından yararlanmak için başvurdular. Kod uygulamasının kaldırılması halinde, bu kişilere ödedikleri vergilerin iadesi söz konusu olmayacak. Vergi tahakkuk etmiş ancak henüz ödememiş bulunanların da tahakkuk eden vergiyi ödemeleri gerekiyor.

İnşaatçılara KDV iadesi müjdesi

HÜRRİYET’te dile getirdiğimiz ve çözüm yolu önerdiğimiz sorunlardan biri de 150 m2’nin altında konut inşa edenlerin, iki üç yıl hatta 5-6 yıl sonra alabildikleri “KDV iadeleri” ile ilgiliydi.

Bunlar, demir, çimento, kereste, fayans ve benzeri inşaat malzemesini yüzde 18 KDV ile alıyor, buna karşılık (o da inşaat bittiğinde), fatura düzenleyip, yüzde 1 KDV tahsil ediyorlardı. Girdi KDV’si yüzde 18, çıktılar yüzde 1 olunca, yap-satçı inşaat firmalarında milyonlarca liralık indirilecek KDV birikimi oluyordu.

Hürriyet okurları hatırlayacaktır, konut inşa edenlerde, biriken KDV’lerin hiç değilse yüzde 70-80 oranında, “üç ayda bir” iadesini ya da her ay vergi ve sigorta borçlarından mahsup edilmesini önermiştik.

Dün Hürriyet’te okudunuz, Maliye Bakanı, inşaatçılara KDV iadesi yönünden müjde verdi. Yeni uygulamanın ayrıntılarını, Maliye Bakanı yakında açıklayacak.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,085