Özürlü Çocuk Annesi Memura Müjde!-Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-01.06.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

ÖZÜRLÜ ÇOCUK ANNESİ MEMURA MÜJDE!

Sosyal güvenlik reformunun geçtiğimiz yıl yürürlüğe girmesine sevinen kesimlerden birisi de özürlü evlat sahibi annelerdi.

Yeni düzenlemeye göre, 1 Ekim 2008 itibariyle özürlü (bakıma muhtaç malul) çocuğu olduğu halde, çalışmak zorunda olan annelere erken emeklilik hakkı verildi. Buna göre, kapsama giren anneler, 1 Ekim 2008 itibariyle çalıştıkları her yıl için 1/4 oranında ilave prim kazanmış ve kazandıkları bu ilave primler de emeklilik yaşlarından indirilmiş olacak.

SSK (4/a) ve Bağ-Kur (4/b) kapsamında çalışan veya isteğe bağlı prim ödeyen anneler için bir sorun bulunmuyor. Onlar, verilmiş olan bu haktan 1 Ekim 2008 itibariyle yararlanmaya başladılar. Ancak yapılan bu düzenleme, memur annelerle ilgili bir taştırma başlatmıştı; 1 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyete başlamış olup 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olan eski memur anneler bu haktan yararlanacak mıydı? Bir görüşe göre bu hak sadece 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı memur (bu kavramın patenti SGK Müfettişi Gürsel Yıldırım’a ait olup, son derece isabetli bir tanımlama) olan, yani 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memuriyete başlamış olan özürlü annelere verilmişti. Bizim de dahil olduğumuz bir diğer görüş ise bu haktan eski memur (iştirakçi) annelerin de yararlanabileceği yönündeydi.

SGK, son noktayı koydu!

SGK, geçtiğimiz hafta yayınladığı genelge ile tüm bu tartışmalara noktayı koydu ve “erken emeklilik hakkından, eski memur anneler de yararlanabilecek” dedi. Böylece gözü kulağı SGK’da olan binlerce memur anne de rahatlamış oldu. Peki bu yeni hak eski memur anneler için nasıl uygulanacak? İsterseniz konuyu bir örnekle açıklayalım;

1 Ekim 2003 tarihinde memuriyete başlamış olan Zeynep Hanım, normal şartlarda 25 yıl hizmet süresi ve 58 yaşını tamamladığı tarihte emekli olacak. Zeynep Hanım’ın 2004 yılında dünyaya gelmiş, bakıma muhtaç malul çocuğu olsun. Zeynep Hanım, kendisine verilen erken emeklilik hakkı sayesinde, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra 20 yıl yerine 16 yıl çalışacak ve 20 yıl çalışmış gibi değerlendirilecek. Ayrıca kazanmış olduğu bu 4 yıllık ilave hizmet süresi, tabi olduğu 58 yaştan da indirilecek. Böylece Zeynep Hanım, toplamda 25 yıl yerine 21 yıl çalışarak 58 yerine 54 yaşında emekli olabilecek.

Başvurular nasıl ve nereye yapılacak?

Bakıma muhtaç malul çocuğu bulunan anneler, erken emeklilik hakkından yararlanabilmek için;

  • Çocuklarının maluliyet durumunu sağlık kurulu raporu ile belgeleyecekler.
  • Aldıkları raporla Sosyal Sigortalar Genel Müd. Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Bşk. Milli Müdafaa Cad. No:24 Bakanlıklar/ANKARA adresine müracaat edecekler.
  • İlgili daire başkanlığı tarafından değerlendirilen raporlar, çocuğun ve annenin gerekli şartları taşıdığının tespiti durumunda dikkate alınacak ve anne erken emeklilik hakkından faydalanacak.

Yurtdışına çıkınca ikramiye hakkımı yitirdim mi?

Soru: Ben 1974 doğumlu bir bayanım. Türkiye’de devlete bağlı okullarda öğretmen olarak 1997-2004 yılları arasında görev yaptıktan sonra eşimin işi dolayısıyla istifa edip yurtdışında yaşamaya başladık. Burada yarı zamanlı işlerde çalıştım. Şu an bebeğim olduğu için çalışmıyorum. Buradaki devletten de hiçbir yardım almıyorum. Sorum, acaba ne kadar borçlanma yapmalıyım ki, Türkiye’deki ortalama bir emekli öğretmen maaşı alabileyim? Süheyla Straw

Cevap: Değerli okurum, Türkiye’den emekli olabilmeniz için, Türkiye’de geçen çalışma sürenizi 20 yıla tamamlayacak kadar (yaklaşık 12 yıl) borçlanma yapmanız gerekir. Aylığınızın miktarını, borçlanma bedelini hangi tutar üzerinden ödeyeceğiniz belirler. Borçlanma bedeli aylık 213 TL ile 1.385 TL arasında sizin belirleyeceğiniz bir tutar üzerinden hesaplanır. Bütçeniz elverdiği ölçüde mümkün olduğunca yüksek tutardan borçlanmak elbette lehinizedir.

İki maaşı birden alma konusu

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü yayınlanan yazımızda, aslında muvazaalı boşanmalar ve bu sayede haksız yere dul-yetim aylığı alma konusunu işlemiştik. Fakat yazımızda detay olarak yer alan bir ifade hatası, haddinden fazla ilgi gördü ve sanal alemde çok hızlı bir şekilde yayıldı. Yazıda, “Emekli Sandığı’ndan emekli olan bir bekar memur bayanın, SSK’lı babasından yetim aylığı alabileceği” şeklinde bir ifade yer alıyor. Oysa o ifadenin tam tersi yani, “SSK’dan emekli bekar/dul bir bayanın, memur emeklisi babasından yetim aylığı alabileceği” şeklinde olması gerekiyordu. Düzeltir ve özür dileriz.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,071