Sosyal Güvenlikte “Eğitim Şart”- Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-05.11.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

SOSYAL GÜVENLİKTE “EĞİTİM ŞART”

Sosyal Güvenlik Reformu’nun üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti.

Reformla, Türk sosyal güvenlik tarihindeki en köklü değişim yaşandı. Öyle ki, eski sistemin uzmanları dahi yeni dönemin cahilleri haline geldi. Vatandaşın halini siz hesap edin!

Reform sonrası uzman ihtiyacı o kadar arttı ki, gazeteler yana yana sosyal güvenlik uzmanı yazar aramaya başladı. Yani bırakın toplumun ihtiyacını, gazetelerin ihtiyacını karşılayacak uzman bile kalmadı. Fakat bu arada piyasa kendi çözümlerini üretmeye çalıştı. İnsanlar birkaç aylık eğitimlerle sosyal güvenlik uzmanı yapılmaya çalışıldı. Birkaç ayda bırakın sosyal güvenliği, “sos” uzmanı bile olunmazdı ama eğitim verenler aldığı paraya, katılımcılar da verilen “belge”ye sevindiler.

Kısa vadede eğitim, orta vadede müşavirlik

Reform yürürlüğe girdiğinden beri işverenler, mali müşavirler, özel hastaneler, personel ve insan kaynakları uzmanları ve hatta SGK’nın kendi memurları dahi danışacak insan arıyorlar. Dolayısıyla gelinen noktada ilk olarak SGK personelinden başlamak üzere bir eğitim seferberliğinin acilen başlatılması gerekiyor. Fakat orta ve uzun vadede eğitim seferberliği de yeterli olmayacaktır. Zira çalışma hayatı ve özellikle sosyal güvenlik mevzuatı, gün geçtikçe daha girift bir hal alıyor. Şu halde hem piyasanın ihtiyacını karşılamak üzere hem de SGK’nın yükünü hafifletmeye dönük olarak iş ve sosyal güvenlik müşavirliği mesleğinin bir an önce ihdas edilmesi gerekiyor. Aksi halde SGK’nın mevcut 23 bin çalışanının tamamı uzman olsa, toplumun talebini karşılamaya yetişemez.

Teşekkürler Mustafa Kuruca

Eğitim seferberliğinden bahsetmişken, yapılan icraatlara değinmemek olmaz. Evet, SGK İstanbul İl Müdürlüğü’nün organizasyonu ile 17-19 Kasım tarihlerinde SGK Beşiktaş Eğitim ve Dinlenme Tesisleri’nde Türkiye-Almanya danışma günleri düzenleniyor. Böylece Almanya’da çalışmış gurbetçilerimizin ve diğer ilgili vatandaşların bilgilendirileceği bir platform oluşacak. İl Müdürü Sayın Mustafa Kuruca’ya bu önemli organizasyon için teşekkür ediyor, bu tür faaliyetlerin yoğunlaşarak devamını rica ediyoruz.

Okur sorularına cevaplar

Babam yaş haddinden ne zaman emekli olur?

Soru: Sadettin Bey; benim babam 30.09.1953 doğumlu. 1985 yılında Bağ-Kur’a

girişi var ve Bağ-Kur’dan 1 yıl 11 ay 20 gün pirimi var. Daha sonra 1987

yılında SSK’ya geçmiş ve askerlik borçlanması ile birlikte 2970 günü var.

Askerliğini 1973 yılında yapmış. Bağ-Kur’la birlikte toplam 3.685 gün pirimi var. Babam 3.600 günden hangi tarihte emekli olabilir? Cevap verirseniz sevinirim. Gülcan Yılmaz

Cevap: Değerli okurum babanız 58 yaşını tamamlayacağı 30.09.2011 tarihinde yaş haddinden emekli olabilir.

Farklı isme yatan primler, emekliliği etkiler mi?

Soru: Sadettin Bey iyi günler. Gazetemizdeki yazılarınızı takip etmekteyim. Bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Benim sorum teyzemin emekliliği hakkında. Kendisi 22.08.1969 doğumlu. İşe giriş tarihi 01.06.1989. Şu an 4935 primi gözüküyor. Yalnız 1989’dan 1994’e kadar çalıştığı günler başka bir numaraya yatırılmış. Elimizde yattığına dair dekontlar var. Bunları tescil ettirdiğimizde emekliliği fark eder mi? Gökhan Çorbacı

Cevap: Gökhan Bey, eğer teyzenizin hizmet dökümünde belirttiğiniz döneme dair primler görünüyor fakat başka bir sicil numarası adına yer alıyorsa, yapmanız gereken ilgili müdürlüğe dilekçe vererek sicil numarasını düzelttirmektir. Yok, eğer hizmet dökümünde söz konusu dönem hizmeti hiç görünmüyorsa, yine dilekçe verip, ekine de elinizdeki dekontları koyacaksınız ve söz konusu 5 yıllık dönemin teyzeniz adına tescilini talep edeceksiniz. Bu 5 yılın hizmet cetveline eklenmesi teyzenizin emeklilik tarihini 5 yıl erkene çekecektir.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,078