Sporcular İçin Sosyal Güvenlik Rehberi /5- Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-24.10.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

SPORCULAR İÇİN SOSYAL GÜVENLİK REHBERİ -5

Uluslararası alanda başarı kazanan sporculara sağlık sigortası devletten.. 18 yaş üstü, başarı kazanamamış amatörlerin mağduriyeti ise giderilmedi

AMATÖR ÇARE BEKLİYOR

Ülkemizdeki 2.5 milyon lisanslı sporcunun büyük çoğunluğunu amatörler oluşturuyor. Sadece

geçici değil, kalıcı sakatlıklara karşı da çare, Kısmi Zorunlu Sigorta kapsamına alınmalarıdır

Başarılı sporcunun sağlık sigortası devletten

Dünkü yazımızda uluslararası müsabakalarda başarı kazanan sporculara ve ailelerine bağlanan aylıkları yazdık. Bu kapsamdaki amatör sporculara sadece aylık bağlanmıyor, aynı zamanda sağlık yönüyle de sigorta kapsamına alınıyor.

Başarılı amatörler GSS kapsamında sayılacak

Hali hazırda Genel Sağlık Sigortası hükümleri gereği 18 yaşın altındaki amatör sporcular doğrudan sağlık güvencesi kapsamında sayılıyor. 18 yaşın üzerindeki sporcular ise olimpiyat oyunlarında, Dünya veya Avrupa şampiyonalarında ferdi ya da takım sporlarında takım halinde birinci, ikinci ve üçüncü olmak şartıyla sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Elde ettikleri dereceler dolayısıyla aylığa hak kazanan bu sporcular, aylık aldıkları sürece hem kendileri hem de aile bireyleri bu sağlık güvencesinden yararlanabiliyor.

18 yaş üzeri amatörler için boşluk var!

Yukarıda, 18 yaş altı amatör sporcuların GSS kapsamında sayılacağını ifade ettik. 18 yaş üstü olup da uluslararası derecesi olan sporcular da şeref aylığı sebebiyle (40 yaşından sonra olsa da) sağlık güvencesine kavuşuyordu. Peki, 18 yaş üzerinde olup da dereceye girememiş olan sporcuların sağlık güvencesi ne olacak? Aktif spor yaşamı sebebiyle sürekli sakatlık riskiyle karşı karşıya olan bu sporcuların sağlık sorunları nasıl çözülecek? Ülkemizde 2,5 milyon lisanslı sporcunun olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun amatör olduğunu dikkate alırsak, bu sorunun yüz binlerce kişiyi ve bunların ailelerini yakından ilgilendirdiğini söyleyebiliriz.

Spor Şurası’nda da gündeme geldi

Aslında Genel Sağlık Sigortasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ülke nüfusumuzun tamamına yakını sağlık güvencesine kavuşmuş oldu. 1 Ekim 2008’de başlayan yeni sistem, ödeme gücü olanların prim ödeyerek, imkanı olmayanların ise ücretsiz/primsiz olarak sağlık yardımı almasını öngörüyor. Fakat buna rağmen 18 yaş üstü amatör sporcuların sağlık sigortası yönünden mağduriyetleri giderilebilmiş değil. Nitekim bu sorun geçtiğimiz yıl düzenlenen Spor Şurası’nda da gündeme getirilmişti. Öneri olarak da “zorunlu özel sağlık sigortası” sunulmuştu. Tabii ki bu öneri de dikkate alınabilir fakat sadece sağlık sigortası meseleyi çözmez.

Çözüm: Zorunlu “kısmi” sigorta

Örneğin bir müsabakada kafasına aldığı darbe ile kısmi felç geçiren ve yatağa mahkum olan bir amatör sporcu, sağlık sigortası sayesinde geçici tedavilerini yaptırabilir. Fakat yatağa mahkum olduktan sonra bu sporcuya sürekli gelir bağlanmaz. İşte bu tür riskleri de karşılamak üzere amatör sporcuların hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı yönünden de “kısmi zorunlu sigorta” kapsamına alınması gerekir. Böylece sadece geçici rahatsızlıklar için değil, kalıcı sakatlıklara karşı da amatör sporcular güvence altına alınmış olur.

SORU-CEVAP

Özel sağlık sigortası emekliliğe geçer mi?

Soru: Sadettin Bey, ben amatör kümede mücadele eden bir belediye takımında futbol oynuyorum. Belediye bizim için özel sağlık sigortası yaptırıyor. Bu sayede ben ve eşim bazı hastanelerden yararlanabiliyoruz. Benim sormak istediğim, bu özel sağlık sigortası bizim emekliliğimiz için de geçerli midir? Coşkun Hekimoğlu

Cevap: Değerli okurum, özel sigorta şirketleri aracılığı ile yapılan sağlık sigortaları, poliçenin içeriği ile sınırlı olarak dikkate alınır. Örneğin sizin için yapılan sağlık sigortası, adı üzerinde sadece sizin ve aile bireylerinizin sağlık sorunlarını karşılamaktadır. Bunun dışında emeklilik için geçerli değildir. Bu sigorta için ödenen primler karşılığında size ilerde herhangi bir gelir veya aylık verilmez. Ancak belediye veya kendiniz ayrıca bireysel emeklilik primleri de öderseniz, ilerde gelir-aylık almanız söz konusu olabilir. Ayrıca dilerseniz SGK’ya başvurarak, isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödeyebilir ve bu kapsamda emekli aylığına hak kazanabilirsiniz.

Yarın: Devlet sporculuğu unvanı kimlere verilir?

Fenerbahçeli İsmail KURT

Gençler paranın kıymetini bilsin

“Eskiden sakatlandın mı, jübile yaparlardı. Sahada Çarşamba günleri atlar koşar, hafta sonu maç yapardık! Gençler, yatırıma yönelsin. Çok şükür, futbolculuktan kalma hastalığım yok”

Fenerbahçe’de yetişti. Karagümrük’te yıldızı parladı. Ardından Beşiktaş, Galatasaray ve yeniden Fenerbahçe’de futbol kariyerine devam etti. Kendi deyimiyle; Karagümrük’te futbolu öğrendi, Beşiktaş’ta pişti, Galatasaray’da gençliğini harcadı, Fenerbahçe’de doktora verdi! 1960’da Fenerbahçe’ye transfer olarak, 7 yılda 185 maçta sahaya çıktı. İsmail Kurt’un, defansta sağ ve sol bek olarak yer aldığı futbolculuk dönemi tekniği, markajı ve güvenilir oyunu ile hatırlanır.

1966’da futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük yapmaya başladı. Galatasaray ve Fenerbahçe formasıyla toplam 4 kez şampiyonluk sevinci yaşayan Kurt, 17 defa da milli formayı giydi.

İşte Kurt’tan, yıllar önce sporculara yapılan ‘sağlık kontrollerinin’ halini ortaya koyan cümleler: “Eskiden bir kalbimizi dinleyip sahaya gönderirlerdi! Sakatlanan, Jübile yapardı. Ben bir defa sakatlandım, o da kulüpten ayrılmama sebep oldu. 1960 yılında Beykoz’la oynadığımız bir lig maçında ilk devre adalem koptu. Adam değiştirme yoktu. 2-0 mağluptuk. Adaleme kapsolin sürdüm. Oynamaya devam ettim. Takımımı 10 kişi bırakmadım. Sol açığa geçtim. Maçı 3-2 kazandık.  O dönem Galatasaray’daydım. Ben maçtan sonra bayılmışım. Gece evime geldiğimde birkaç merdiveni bile çıkamadım. On beş gün yüreyemedim!”

Futbolcular kesinlikle yatırım yapmalı Kurt’a göre. “Şimdi iyi para kazanılıyor. Gençlik geri gelmiyor” diyor..

Devam ediyor: “Sakatlığım üç ay sürmüştü. Galatasaray beni satışa çıkardı. İyileşmiştim. Ama gene sakat adam denirken, transferim gerçekleşti. Fenerbahçe beni aldı. Fenerbahçe sakat denildiği halde beni transfer etti. Türk futboluna yeniden kazandırdı. Fenerbahçe camiasına ve bu transfere vesile olanlara şükran ve minnet borçluyum. ”

Can Bartu’lu, Lefter’li, Basri’li Fenerbahçe’nin nice şampiyonluğunu omuzlayan İsmail Kurt, yedi yıl 185 maçta Sarı-Kanarya formasını giydi. “Şimdi ki futbolcular bize göre çok şanslılar” diyen Kurt, şu ifadeleri kullanıyor: “Çarşamba günü atlar koşardı. Biz hafta sonu top oynardık o çamurlu sahalarda. O zamanlar bir menisküsü olan adam futbolu bırakırdı. Fenerbahçe’de Reşat Dermanver vardı. Doktordu. Tedavi salonu vardı. Bir şey olduğu zaman oraya giderdik. Bursa’da Aslanağzı’na da giderdik. Sıcak sular vardı”

Kurt’un aralarında kardeşinin olduğu bir grup, o dönemde Profesyonel Futbolcular Derneği’ni kurmaya çalışmış. Hatta sırf bu yüzden Galatasaray’dan Kayserispor’a gönderilmiş. O zaman kabul görmüyormuş bu işler. Şimdilerde böyle bir derneğin olduğunu hatırlatalım.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,073