Varlık Barışı ve Bazı İnce Noktalar- Şükrü Kızılot

Hürriyet Gazetesi-22.10.2009

Şükrü KIZILOT

skizilot@yaklasim.com

VARLIK BARIŞI VE BAZI İNCE NOKTALAR

ÖNCEKİ gün Antalya’daydım.

Eşimle birlikte konuşmacı olduğumuz “Mali Mevzuatta Yaşanan Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu toplantı, sorular ve yanıtları ile birlikte tam 5 saat sürdü.

En çok gelen soru da “Varlık Barışı” ile ilgiliydi…

KAFALAR KARIŞIK

Gerek Antalya’da gerekse diğer illerde yöneltilen sorulardan ve okuyucularımızdan gelen e-postalardan anladığımız kadarıyla, belli bir kesimin yurtdışında ciddi parası var. İçlerinden bir kısmı bu parayı Türkiye’ye getirmek istiyor ama bazı konularda kafaları karışık. Yurt içinde Varlık Barışı’ndan yararlanmak isteyenlerin de bir kısmının yine kafası karışık.

Anlayabildiğim kadarıyla, Maliye “Varlık Barışı” konusunda, ilkokul mezunu birinin dahi rahatça anlayabileceği, bol örnekli, karikatürlü bir broşür çıkarsaydı ve kafa karıştıran bazı konular, yasaya eklenip çözümlenseydi, yılsonuna kadar ciddi bir başvuru olurdu.

En çok merak edilen konuları ve bunlarla ilgili bazı ince noktaları, kısaca belirtelim.

– Yararlanma Süresi: 31 Aralık 2009’da bitiyor. Bakanlar Kurulu’nun uzatma yetkisi yok.

– Nereden Buldun: Yurt dışından getirilecek ya da yurt içinde beyan edilecek paralar ve diğer kıymetler için “Nereden buldun?” ya da “Geçmiş yıllarda bunun vergisini ödedin mi?” gibi bir sorgulama, söz konusu değil. Zaten 9 Ocak 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4783 sayılı yasa da “Nereden buldun?” diye sorulmasına engel.

– Vergi İncelemesine Sigorta: Varlık Barışı Yasası’ndan yararlananlar, 2004-2007 yılları vergi incelemesine tabi tutulduğunda, bildirdikleri tutar, bulunan matrah farkından mahsup edilecek. Gelir-Kurumlar vergisi, KDV ve ceza alınmayacak.

19 Haziran 2009’dan itibaren vergi incelemesine alınanlar: Bulunan matrah farkının (gizlendiği belirtilen gelirin) yüzde 5’ini (yurtdışından para getirirse yüzde 2’sini) ödeyip, vergilerden ve cezalardan kurtulabilecek.

BİLDİRİLMEYEN GELİRLER

Varlık Barışı Yasası, beyan edilmeyen geçmiş yıl gelirleri için de avantajlı.

Örneğin; 2004-2007 yıllarında kira geliri, kâr payı, temettü, ortaklık payı ya da hisse senedi satışı, gayrimenkul satış kazancı ve benzeri gelir elde edip beyan etmeyenler, bu gelirleri kadar tutarı bir günlüğüne dahi olsa bankaya yatırıp, yüzde 5’ini (yurt dışından para getirirse yüzde 2’sini) vergi olarak öderse, o yıllar için vergi ve ceza alınamayacak.

YURT DIŞI BANKA HESAPLARI

Bir Türk vatandaşının, yurt dışına banka aracılığıyla, dilediği kadar para çıkarması, yurt dışı bankalarda hesap açtırması, yasak ya da suç değil.

Ancak, yurt dışındaki paranın getirisi ne kadarsa, onun Türkiye’de beyan edilip, vergisinin ödenmesi gerekiyor.

Yurt dışındaki parası örneğin 1 milyon dolar, 2004-2007 getirisi de 50 bin dolar olan bir kişinin, parasının tamamını değil, getirisi kadar tutarı yani 50 bin doları Türkiye’ye getirip, 1 milyon dolar yerine 50 bin doların yüzde 2’sini ödemesi, yasadan yararlanması için yeterli.

ÜÇ EKSİKLİK

Daha önce de yazdık. Varlık Barışı Yasası’nda “üç ciddi eksiklik” var.

1- Yurt dışından para getirecek olanlar, parayı getirdiklerinde 31 Aralık 2013’e kadar, “Hani bu paranın 2008 yılı vergisi?” sorgulamasından çekiniyorlar. Yasaya 2008 yılı dahil edilseydi ya da 2008 vergisinin “cezasız ve faizsiz” ödenebileceği belirtilseydi, bildirim çok artardı.

2- 19 Haziran 2009’dan önce vergi incelemesine alınanlar: Varlık Barışı’ndan yararlanabilmeliydi.

3- İncelenmeyecek yıllara, 2008 yılı da dahil edilmeliydi.

Henüz zaman geçmiş değil. Yasada küçük bir rötuş, bildirimlerde patlama yaratabilir.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,081