Yenıden Merhaba…- Sadettın Orhan

Bugün Gazetesi-05.08.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

YENIDEN MERHABA…

Sevgili BUGÜN okurları, hepinize yeniden merhabalar. Yıllık izin gerekçesiyle köşeme 4 yazı ara verdim. Bu da sizlerden yaklaşık on gün ayrılığa tekabül ediyor.

Çalışma hayatı o kadar dinamik ve yasal düzenlemeler öylesine hızlı değişiyor ki, bu on gün zarfında bile önemli düzenlemeler hayatımıza girdi. Bunları önümüzdeki günlerde ayrı ayrı değerlendireceğiz. Fakat öncelikle sizlerden gelen ve izin süremde oldukça biriken sorulara cevap vermek istiyorum.

%29 özürle emekli olabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey, ben 1995 yılında işe başladım. Özürlü olarak çalışmaktayım. 1996 yılında %45 özürlü raporu aldım ve emeklilik için müracaat ettim. Kanunlar değişti diye bana %29 rapor verdiler. Bu rapora göre ne zaman emekli olabilirim. İsmail Fidan

Cevap: İsmail Bey, anladığım kadarıyla %45 olarak almış olduğunuz rapor, vergi indirimi için müracaatınız sırasında %29’a düşürülmüş. Şu durumda %29’luk özür oranıyla erken emekli olmanız mümkün değil. Ancak bu rapora itiraz etmek veya SGK’ya yeniden özür durumunuzun tespiti için başvurma hakkınız var. Eğer bu başvurular sonucunda en az %40 oranında rapor alabilirseniz, 2012 yılında en az 3920 prim günü ile emekli olursunuz.

Kıdem tazminatımı nasıl kurtarırım?

Soru: 17 yıldır çalıştığım işletmede işten çıkarıldım. Maaşım net 1300 TL idi ancak işveren resmiyette brüt 688 TL’den bildiriyordu. 14 Temmuz 2009 tarihinde çıkışım yapıldı. Kıdem ihbar, geciken maaş, mesailerime karşılık olarak 5 aylık senet verilmek istendi almadım. Elimde şirketin bana daha evvelden verdiği net 2.250 TL’lik bir resmi evrak var. Mahkemeye versem sonuç ne olur? 1.300 TL net maaştan tazminatımı alabilir miyim? Geriye dönük eksik yatan primlerimi işverene ödettirebilir miyim? Ömer Yakan

Cevap: Değerli okurum, mahkemeye gitmeden önce bulunduğunuz ildeki veya en yakın Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi verin. Eğer şikayetinizden herhangi bir sonuç çıkmazsa zaten dosyanız İş Mahkemesi’ne havale edilecektir. Elinizdeki belgeler, şahitlerin beyanları ve işyeri kayıtları göz önünde bulundurulmak suretiyle karara varılacağından, şimdiden sonucu tahmin etmemiz mümkün olmaz. Ancak şunu da belirtelim ki iş hukukunda işçinin beyanı esas olup, işveren aksini ispat etmek zorundadır. Yani hukuken güçlü olan taraf sizsiniz.

SGK’ya bildirilmeyen hizmetlerinize gelince, şikayet dilekçenizde buna da yer verin. Böylece Bölge Çalışma Müdürlüğü, bu konuyla alakalı inceleme yapılması için dilekçenizin bir örneğini SGK Müdürlüğü’ne gönderecektir.

Astsubaylıktan ayrıldım, nasıl emekli olurum?

Soru: Sadettin Bey ben 04.01.1972 doğumluyum. Jandarma Genel Komutanlığı’nda astsubay iken 2006 yılı Haziran ayında resen emekli edildim ve memurluktan ve de TSK’dan çıkartıldım. Buna göre Emekli Sandığı’ndan fiili hizmet zammım dahil olmak üzere 16 yıl 6 ay 4 gün olmak üzere toptan ödeme yapılarak hizmetlerim tasfiye edildi. O gündür de SSK’lı olarak 830 gün prim ödenmiştir. Size sormak istediğim, hizmetlerimi nasıl birleştirebilirim? Emekli Sandığı’ndan öğrendiğim kadarı ile 15 yıl dolduktan sonra açıktan söz konusu oluyormuş. Bir de Anayasa Mahkemesi kararıyla, memur olarak çalıştığım süre için ikramiye almam mümkünmüş. Bu doğru mudur? Ben ne zaman ve nasıl emekli olurum? Ender Güler

Cevap: Ender Bey, Emekli Sandığı kapsamında 10 yıldan fazla hizmeti olanlar, görevlerinden ayrılsalar da hizmetleri tasfiye edilmez. Dolayısıyla sizin 16 yıl 6 ay 4 günlük hizmetinizin tasfiye edilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Mevcut Emekli Sandığı hizmetinizle bundan sonra hiç çalışmasanız da 61 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olursunuz. Size bahsedilen açıktan emeklilik budur. Ancak SSK (4/a) kapsamında sigortalı çalışmaya devam ederseniz ve 830 günü 1260 güne tamamlarsanız, 55 yaşınızı dolduracağınız 2027 yılında emekli olursunuz. SSK’lı olarak veya Emekli Sandığı hizmetinizle yaş haddinden emekli olduğunuz tarihte, TSK bünyesindeki hizmetinizin karşılığı olan ikramiyenizi de alabilirsiniz.

Hangi özürlü raporu geçerlidir?

Soru: Sadettin Bey, ben 13 senelik ms hastalığım nedeniyle defterdarlığın sevkiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden %90 özürlü raporu aldım. Ancak bu rakam Ankara’dan, düzeltilerek %76 olarak onaylı geldi. Şimdi ben hangi rapora göre emeklilik hakkına sahibim? Ersin Badak

Cevap: Ersin Bey, emekliliğinizde Maliye Bakanlığı onaylı %76’lık oran dikkate alınacaktır. Yani II. derece özürlü sıfatıyla emekli olacaksınız.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,050