Sanayi Sicil Tebliği (Sgm 2008/2)

12 Ocak 2008 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 26754

TEBLİĞ

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

SANAYİ SİCİL TEBLİĞİ

(SGM 2008/2)

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hususlar

Amaç

MADDE 1 – Bu Tebliğin amacı, 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Müracaat şekli, istenen bilgi ve belgeler

MADDE 2 – (1) Bir sanayi işletmesinin sanayi siciline kayıt edilebilmesi için, aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte üretim yerinin bulunduğu İl’in Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne müracaat edilmesi gerekmektedir.

a) Sanayi Sicil Beyannamesi SANSİC A ve SANSİC C Formları

1) SANSİC A Formu işletme ile ilgili genel bilgileri içermektedir.

2) SANSİC C Formu sadece Gayri Maddi Hak (Lisans, Patent,Know-How) kullanan işletmeler tarafından doldurulacaktır.

b) Yıllık İşletme Cetveli SANSİC B Formu

SANSİC B Formu’nda işletmenin bir önceki yılda yaptığı faaliyetler ile ilgili bilgiler yer alır.

c) Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf Sicil Gazetesi: İşletmenin kuruluşuna ait Ticaret Sicil Gazetesi’nin veya Esnaf Sicil Gazetesi’nin fotokopisi (Unvan değişikliği yapılmış ise değişiklik yapılmış Ticaret veya Esnaf Sicil Gazetesi’nin fotokopisi), adi ortaklıklarda ise oda sicil kayıtları fotokopisi aranır.

Kamu kuruluşlarından Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf Sicil Gazetesi istenmez.

ç) Kapasite Raporu: Sanayi işletmesinin bağlı olduğu Oda tarafından düzenlenen ve Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği’nce (TOBB) onaylanan, geçerlilik süresi müracaat tarihi itibariyle sona ermemiş olan Kapasite Raporu’nun işletmenin bağlı olduğu Oda veya TOBB tarafından “aslı gibidir” onaylanmış sureti veya işletmenin bağlı olduğu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunca onaylanan, geçerlilik süresi müracaat tarihi itibariyle sona ermemiş olan Kapasite Raporu’nun, sanayi işletmesinin bağlı olduğu Oda veya TESK tarafından “aslı gibidir” onaylanmış sureti.

Kamu kuruluşları, kapasite raporu yerine üretimde kullandıkları maddeleri, makine ve teçhizatlarını, ürün çeşitlerini ve kapasitelerini liste halinde verir.

(2) Bakanlık gerekli gördüğü takdirde, ürün ve üretim teknolojisi veya üretim teknolojisi doğrultusunda firma yapısı ile ilgili ilave belge ve bilgi isteyebilir, üretim yerinde inceleme yapabilir, SANSİC A, SANSİC B, SANSİC C Formlarını yeniden düzenleyebilir.

Sanayi Sicil Belgesi

MADDE 3 – (1) 2 nci maddede istenen belgelerin tamamlanması halinde, içeriği ve formatı Bakanlık tarafından hazırlanan Sanayi Sicil Belgesi bir nüsha olarak düzenlenir.

(2) Sanayi Sicil Belgesi’nin geçerlilik tarihi, kayıt için istenen evraklarla birlikte Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne yapılan müracaat tarihidir.

(3) Unvan değişikliği, ürün ilavesi ve değişikliğinde değişiklik için yapılan müracaat tarihi, belge tarihi olarak kabul edilir. Adres değişikliklerinde belge tarihinde değişiklik yapılmaz.

Belge değişikliği

MADDE 4 – (1) Sanayi siciline kayıtlı olan sanayi işletmelerinin unvan değişikliği, adres ilavesi ya da değişikliği, ürün değişikliği veya ürün ilavesi yapmaları durumunda Sanayi Sicil Belgesi değişikliği yapılır.

(2) Sanayi Sicil Belgesi değişikliği için aşağıdaki belgeler istenir.

a) Sanayi Sicil Belgesi’nin aslı (zayi olması halinde zayi ilanı),

b) Sanayi Sicil Beyannamesi SANSİC A,

c) Yıllık İşletme Cetveli SANSİC B,

ç) Değişiklik yapılmış ve sanayi işletmesinin bağlı olduğu Oda veya TOBB tarafından “aslı gibidir” onaylanmış Kapasite Raporu,

d) Unvan değişikliği halinde, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi veya Esnaf Sicil Gazetesi fotokopisi.

Belge iptali

MADDE 5 – (1) Sanayi işletmesinin, faaliyetini tamamen sonlandırması halinde, Sanayi Sicil Belgesi aslını, şayet belge kayıp ise Gazete zayii ilanını bir dilekçe ekinde üretim yerinin bulunduğu İlin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne verir.

(2) Sanayi işletmesinin iki yıl üst üste yıllık işletme cetvelini vermemesi halinde, sanayi işletmesinin faal olup olmadığı konusunda üretim yerinde denetim yapılır. Sanayi işletmesi belirtilen adreste üretim faaliyetinde bulunmuyor ve yeni adresine hiçbir şekilde ulaşılamıyor ise bu durum bir tutanak ile tespit edilir.

(3) (1) inci ve (2) inci fıkralarda belirtilen durumlarda, faal olmayan sanayi işletmesine ait Sanayi Sicil Belgesi ve sanayi işletmesinin elektronik ortamdaki kaydı iptal gerekçesi belirtilerek iptal edilir.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulama ve Değerlendirme ile İlgili Diğer Hususlar

İşletmelerin sanayi siciline kayıt edilmesi

MADDE 6 – (1) Bir sanayi işletmesinin sanayi siciline kayıt edilebilmesi için, 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununun 1inci maddesinde yapılan tanım, üretim teknolojilerindeki gelişmeler ve yaratılan katma değer esas alınır.

Ürün sınıflaması

MADDE 7 – (1) Ürün sınıflamasında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Avrupa Birliği sanayi ürünleri sınıflamasına uygun olarak hazırlanan Türkiye sanayi ürünleri listesi dikkate alınır.

Aynı adreste birden fazla sanayi işletmesinin faaliyeti

MADDE 8 – (1) Sanayi siciline kaydı yapılacak sanayi işletmesinin üretim faaliyetini yerine getireceği bir işyerine sahip olması veya böyle bir işyerini en az bir yıl süre ile kiralamış olması şarttır. Bu durumda, Sanayi Sicil Belgesi’nin geçerlilik süresi kira süresi ile sınırlıdır.

(2) Aynı adreste faaliyette bulunan 1(bir) den fazla firmaya Sanayi Sicil Belgesi verilebilmesi için aşağıdaki hususların sağlanması gerekmektedir.

a) Firmaların üretim faaliyetlerinin farklı olması,

b) Kullandıkları fiziki alanın görülebilir şekilde bölünmüş ve ortak makine ve teçhizatın olmaması,

c) Her türlü Oda ve SSK işyeri kayıtlarının yapılmış olması,

ç) Ortak personel kullanılmaması,

d) Firmaların ayrı ayrı kapasite raporuna sahip olması.

Ön kapasite raporu ile yapılan müracaatlar

MADDE 9 – (1) Ön kapasite raporu ile yapılan müracaatlarda iş yerinin Bakanlık veya Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü elemanlarınca yerinde incelenerek; yatırımın büyük ölçüde tamamlanmış olması, işyerinin kiralanmış veya mülkiyetinin firma işletme uhdesinde olması, yerli makine ve teçhizatın monte edilmiş olması, ithal makinelerin geri dönülemez şekilde akreditiflerinin açılmış olduğunun belgelendirilmesi halinde, düzenlenecek rapora istinaden ön kapasite raporunun geçerlilik süresi ile sınırlı sanayi sicil belgesi düzenlenir.

İstihdam ve vize

MADDE 10 – (1) 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununun 1inci maddesi kapsamında değerlendirilen ve en az bir işçi çalıştıran işletmeler sanayi siciline kayıt edilir.

(2) Sanayi sicil belgesi, veriliş tarihi itibariyle 2 (iki) yılda bir vize edilir.

(3) Vize için, bir dilekçe ekinde Sanayi Sicil Belgesi aslı ile birlikte üretim biriminin bulunduğu İlin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne müracaat edilir.

(4) Vize işlemi sırasında, Sanayi Sicil Belgesi’ndeki unvan, adres, ürün bilgileri ile en son yıla ait işletme cetvelinde yer alan aynı bilgiler karşılaştırılır. Bilgilerin farklı olması halinde 4 üncü madde kapsamında işlem yapılır.

İnternet üzerinden işlem yapılması

MADDE 11 – (1) Sanayi sicil işlemlerinin hızlı ve etkin yürütülebilmesini sağlamak için elektronik ortamda işlem yapılması teşvik edilir. Bu konuda Bakanlık gerekli düzenlemeyi yapar.

Yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 12 – (1) Sanayi sicil uygulamalarına ilişkin olarak;

a) 23/12/1995 tarihli ve 22502 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM 95/132-133 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

b) 28/12/1996 tarihli ve 22861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM 96/128-129 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

c) 3/5/1997 tarihli ve 22978 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM 97/27-28 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

ç) 26/12/1997 tarihli ve 23212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM /109-110 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

d) 7/5/1998 tarihli ve 23335 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM 98/18-19 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

e) 1/7/1998 tarihli ve 23389 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM 98/56-57 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

f) 5/2/1999 tarihli ve 23602 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM 99/132-133 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

g) 14/9/1999 tarihli ve 23816 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM 99/10 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

ğ) 24/11/2000 tarih ve 24240 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM /75 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

h) 5/7/2005 tarihli ve 25866 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan SGM 2005/17 nolu Sanayi Sicil Tebliği,

yürürlükten kaldırılmıştır.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Birden fazla üretim yeri olan işletmeler Tebliğ yürürlük tarihinden itibaren altı ay içerisinde her bir üretim yeri için ayrı Sanayi Sicil Belgesi almak zorundadır.

MADDE 13 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 14 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

_____

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,064