Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Uygulama Şeklini Gösterir Yönetmelik

7 Şubat 2006 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 26073

YÖNETMELİK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

ENDÜSTRİYEL TASARIMLARIN KORUNMASI HAKKINDA

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN UYGULAMA

ŞEKLİNİ GÖSTERİR YÖNETMELİK

BİRİNCİ KISIM

Genel Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar,

Başvurunun Yeri ve Zamanı

Amaç

Madde 1 — Bu Yö­net­me­li­ğin ama­cı, 554 sa­yı­lı En­düst­ri­yel Ta­sa­rım­la­rın Ko­run­ma­sı Hak­kın­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­de be­lir­ti­len ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su­nun yeri, za­ma­nı ve baş­vu­ru ev­ra­kı­nın dü­zen­len­me­si ile ta­sa­rım­lar­la il­gi­li di­ğer iş­lem­ler­de uy­gu­la­na­cak usul ve esas­la­rı be­lir­le­mek­tir.

Kapsam

Madde 2 — Bu Yö­net­me­lik, 554 sa­yı­lı Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me hü­küm­le­ri­ne göre tes­ci­le uy­gun ta­sa­rım­la­rın ko­run­ma­sı­na iliş­kin esas­la­rı, ku­ral­la­rı ve şart­la­rı kap­sar.

Dayanak

Madde 3 — Bu Yö­net­me­lik, 554 sa­yı­lı En­düst­ri­yel Ta­sa­rım­la­rın Ko­run­ma­sı Hak­kın­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­ye da­ya­nı­la­rak ha­zır­lan­mış­tır.

Tanımlar

Madde 4 — Bu Yö­net­me­lik­te ge­çen;

Ens­ti­tü: Türk Pa­tent Ens­ti­tü­sü­nü,

Ka­nun hük­mün­de ka­rar­na­me: 554 sa­yı­lı En­düst­ri­yel Ta­sa­rım­la­rın Ko­run­ma­sı Hak­kın­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­yi,

Ta­sa­rım: Bir ürü­nün tümü veya bir par­ça­sı veya üze­rin­de­ki süs­le­me­nin, çiz­gi, şe­kil, bi­çim, renk, doku, mal­ze­me veya es­nek­lik gibi in­san du­yu­la­rı ile al­gı­la­nan çe­şit­li un­sur veya özel­lik­le­rin oluş­tur­du­ğu bü­tü­nü,

Ürün: Bil­gi­sa­yar prog­ram­la­rı ve yarı ilet­ken­le­rin to­poğ­raf­ya­la­rı ha­riç ol­mak üze­re, en­düst­ri­yel yol­la veya elle üre­ti­len her­han­gi bir nes­ne­nin ya­nı­sı­ra bi­le­şik bir sis­tem veya bunu oluş­tu­ran par­ça­la­rı, set­ler, ta­kım­lar, am­ba­laj­lar gibi nes­ne­le­ri, bir­den çok nes­ne­nin veya su­nu­şun bi­ra­ra­da al­gı­la­na­bi­len bi­le­şim­le­ri, gra­fik sem­bol­ler ve ti­pog­ra­fik ka­rak­ter­le­ri,

Bi­le­şik Ürün: Sö­kü­lüp ta­kıl­ma yo­luy­la de­ğiş­ti­ri­le­bi­len ve ara­la­rın­da fi­zi­ki bağ­lı­lık bu­lu­nan bir­den çok bi­le­şen­den olu­şan bir ürü­nü,

Ta­sa­rım­cı: Ko­ru­ma­ya konu olan ta­sa­rı­mı ta­sar­la­yan ki­şi­yi,

Bül­ten: Ka­yıt or­ta­mı­nın tü­rü­ne ba­kıl­mak­sı­zın, ta­sa­rım­la­ra iliş­kin tüm tes­cil bil­gi­le­ri­nin ve tes­cil olu­nan ta­sa­rım ile il­gi­li son­ra­dan mey­da­na ge­len bü­tün de­ği­şik­lik­le­rin ya­yım­lan­dı­ğı Res­mi En­düst­ri­yel Ta­sa­rım­lar Bül­te­ni­ni,

Sı­nıf: En­düst­ri­yel ta­sa­rım­la­rın ulus­la­ra­ra­sı sı­nıf­lan­dı­rıl­ma­sı­na iliş­kin Lo­car­no An­laş­ma­sı­na da­ya­nı­la­rak ta­sa­rım­la­rın kod­lan­dı­ğı sı­nı­fı,

Teb­liğ: 5000 sa­yı­lı Türk Pa­tent Ens­ti­tü­sü Ku­ru­luş ve Gö­rev­le­ri Hak­kın­da Ka­nu­nun 6 ncı mad­de­si­nin ikin­ci fık­ra­sı­nın (f) ben­di ile 25 inci mad­de­si­ne göre Türk Pa­tent Ens­ti­tü­sün­ce uy­gu­la­na­cak olan üc­ret ta­ri­fe­si­ne iliş­kin teb­li­ği,

Ku­rul: Ya­yı­ma veya Ens­ti­tü ka­rar­la­rı­na ya­pı­lan iti­raz­la­rı de­ğer­len­di­ren Ye­ni­den İnce­le­me ve De­ğer­len­dir­me Ku­ru­lu­nu,

Ücret: Teb­liğ­de be­lir­ti­len il­gi­li üc­ret ile bu üc­re­tin kat­ma de­ğer ver­gi­si­ni ve var­sa har­cı­nın top­la­mı­nı,

Ve­kil: Ens­ti­tü ve­kil si­ci­li­ne ka­yıt­lı mar­ka veya pa­tent ve­kil­le­ri­ni,

ifa­de eder.

Başvurunun yeri ve zamanı

Madde 5 — Yur­ti­çin­den veya yurt­dı­şın­dan ya­pı­lan tüm baş­vu­ru­lar Türk Pa­tent Ens­ti­tü­sü­ne ya da onun yet­ki­li kıl­dı­ğı ma­ka­ma ya­pı­lır.

Baş­vu­ru za­ma­nı, Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan ve­ri­lecek gün, saat ve da­ki­ka­dır.

Baş­vu­ru sa­hi­bi­nin veya ve­ki­li­nin pos­ta va­sı­ta­sıy­la yap­mış ol­du­ğu baş­vu­ru, ikin­ci fık­ra­da ya­zı­lı esa­sa göre Ens­ti­tü­ye gi­riş ta­ri­hin­den iti­ba­ren hü­küm ifa­de eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Korumadan Yararlanacak Kişiler

Korumadan yararlanacak kişiler

Madde 6 — En­düst­ri­yel Ta­sa­rım­la­rın Ko­run­ma­sı Hak­kın­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin ön­gör­dü­ğü şe­kil­de, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti va­tan­daş­la­rı veya Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti sı­nır­la­rı için­de ika­met­ga­hı olan veya sı­nai veya ti­ca­ri fa­ali­yet­te bu­lu­nan ger­çek veya tü­zel ki­şi­ler veya Pa­ris veya Bern Söz­leş­me­le­ri veya Dün­ya Ti­ca­ret Örgü­tü Ku­ru­luş An­laş­ma­sı hü­küm­le­ri da­hi­lin­de baş­vu­ru hak­kı­na sa­hip ki­şi­ler ko­ru­ma­dan ya­rar­la­nır­lar.

Yu­ka­rı­da­ki fık­ra kap­sa­mı­na gir­me­mek­le be­ra­ber Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti uy­ru­ğun­da­ki ki­şi­le­re ka­nu­nen veya fi­ilen ta­sa­rım ko­ru­ma­sı ta­nı­mış ya­ban­cı dev­let­le­rin ger­çek veya tü­zel ki­şi­le­ri de kar­şı­lık­lı­lık il­ke­si uya­rın­ca Tür­ki­ye­’­de ta­sa­rım ko­ru­ma­sın­dan aynı şe­kil­de ya­rar­la­nır.

Kar­şı­lık­lı­lık il­ke­si, ül­ke­le­rin Türk va­tan­daş­la­rı­nın ta­sa­rım­la­rı­nı tes­cil et­me­si veya tes­cil ede­ce­ği­ni ya­zı­lı bil­dir­me­si ola­rak ka­bul edi­lir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tasarımcı Olarak Belirtilme Hakkı

Tasarımcı olarak belirtilme hakkı

Madde 7 — Ta­sa­rım­cı­nın adı ta­sa­rım si­ci­lin­de, rüç­han bel­ge­le­rin­de ve ya­yım sı­ra­sın­da yer alır.

Ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­sun­da yer alan ta­sa­rım ya da ta­sa­rım­lar bir­den faz­la kişi ta­ra­fın­dan oluş­tu­rul­muş­sa han­gi ta­sa­rım­la­rın kim­ler ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı­ğı baş­vu­ru for­mun­da veya ge­rek­ti­ğin­de ila­ve bir say­fa ha­zır­lan­mak su­re­tiy­le be­lir­til­me­li­dir.

Ta­sa­rım­cı ola­rak be­lir­til­me hak­kı de­vir ve fe­rağ edil­mez.

İKİNCİ KISIM

Başvuru, İnceleme, Tescil

BİRİNCİ BÖLÜM

Başvuru ve Eklenecek Belgeler

Başvuru

Madde 8 — Ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su, Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan ya­yım­la­nan form­la­ra uy­gun ola­rak iyi ka­li­te­de düz be­yaz A4 ka­ğı­dı­na dak­ti­lo veya bil­gi­sa­yar ile ya­zı­lır. Baş­vu­ru for­mun­da baş­vu­ru sa­hi­bi­nin var­sa ve­ki­li­nin adı, so­ya­dı, un­va­nı, im­za­sı ve ta­rih açık­ça yer alır.

Baş­vu­ru for­mun­da, ta­sa­rım ya da ta­sa­rım­lar bir ürü­ne ait ise ürü­nün, de­ko­ra­tif bir mo­tif ya da de­sen ise bu mo­tif­ya da de­se­nin uy­gu­la­na­ca­ğı ürü­nün bi­li­nen ismi be­lir­til­me­li­dir. Ta­sa­rım­lar Lo­car­no An­laş­ma­sın­da be­lir­ti­len ürün ya da ürün­le­re kar­şı­lık ge­len kod nu­ma­ra­la­rı ve ad­lar kul­la­nıl­mak su­re­tiy­le ta­nım­la­nır. Lo­car­no Sı­nıf­lan­dır­ma­sın­da yer al­ma­yan ürün­ler Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan ta­nım­la­nır.

Eklenecek belgeler

Madde 9 — Baş­vu­ru for­mu­na aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ek­len­me­si zo­run­lu­dur.

a) Gör­sel an­la­tım, ta­sa­rı­mın tüm be­lir­gin özel­lik­le­ri­ni yan­sı­tan ve ya­yım yo­luy­la ço­ğalt­ma­ya el­ve­riş­li, re­sim, çi­zim, gra­fik, fo­toğ­raf veya ben­ze­ri bir bi­çim­de ha­zır­lan­mış ta­sa­rı­mın veya ta­sa­rı­mın uy­gu­lan­dı­ğı ürü­nün gö­rü­nü­mü­dür.

Gör­sel an­la­tım­lar, iyi ka­li­te­de düz be­yaz A4 ka­ğı­dı­na, en az 8×8 cm. en faz­la 16×16 cm. bo­yu­tun­da ha­zır­la­na­rak gör­sel an­la­tım say­fa­sı­na ya­pış­tı­rı­lır veya bu say­fa­da gö­rün­tü­le­nir. Gör­sel an­la­tım say­fa­sın­dan bir ta­kım ha­zır­la­nır ve  baş­vu­ru sa­hi­bi­nin veya ve­ki­li­nin adı, so­ya­dı, un­va­nı ve im­za­sı­nı içe­recek şe­kil­de su­nu­lur.

Su­nu­lan gör­sel an­la­tım­lar, ya­yım yo­luy­la ço­ğal­tıl­ma­ya el­ve­riş­li ve ta­sa­rı­ma ait gör­sel özel­lik­le­rin açık ve net şe­kil­de ayırt edil­me­si­ne im­kân sağ­la­ya­cak ni­te­lik­te ol­ma­lı­dır. Tes­ci­le konu ta­sa­rı­mın üç bo­yut­lu ol­ma­sı du­ru­mun­da ta­sa­rı­mın daha iyi an­la­şı­la­bil­me­si için, ta­sa­rı­mı bü­tün yön­le­riy­le açık ve net şe­kil­de yan­sı­tan gö­rü­nüm­ler su­nul­ma­lı­dır.

Fo­toğ­raf şek­lin­de ve­ri­len gör­sel an­la­tım­lar­da, ta­sa­rım veya ta­sa­rı­mın uy­gu­lan­dı­ğı ürün sade  ve düz bir fon üze­rin­de yer al­ma­lı­dır. Çizim ola­rak su­nu­lan gör­sel an­la­tım­lar ise çi­zim alet­le­ri veya elekt­ro­nik va­sı­ta­lar­la çi­zil­me­li­dir. Ürü­nün ka­bart­ma kı­sım­la­rı göl­ge­len­dir­me veya pa­ra­lel çiz­gi­ler şek­lin­de gös­te­ril­me­li­dir.

Ta­sa­rı­mın bir kıs­mı­nın ko­ru­ma al­tı­na alın­ma­sı ta­lep edi­li­yor­sa, çi­zim ola­rak su­nu­lan gör­sel an­la­tım­lar­da ko­ru­ma ta­lep edil­me­yen un­sur­lar nok­ta­lı veya ke­sik­li çiz­gi­ler­le ifa­de edi­lir­ken, fo­toğ­raf ola­rak su­nu­lan gör­sel an­la­tım­lar­da ise ko­ru­ma ta­lep edi­len kı­sım­lar açık­ça işa­ret­len­me­li­dir.

Ek gör­sel an­la­tım, tes­ci­le konu ta­sa­rı­mın daha iyi an­la­şı­la­bil­me­si için ta­sa­rı­mın bü­tün­lü­ğü­nü boz­ma­mak kay­dıy­la aynı ta­sa­rı­mın fark­lı yön­ler­den elde edil­miş gö­rü­nü­mü olup, ta­sa­rı­mın kul­la­nım özel­lik­le­ri­ni yan­sı­tan fark­lı gö­rü­nüm­ler de ek gör­sel an­la­tım ola­rak de­ğer­len­di­ri­lir. Ara­la­rın­da fi­zi­ki bağ bu­lun­ma­yan, bir­den faz­la par­ça­dan olu­şan ta­sa­rım­lar­da ta­sa­rı­mı oluş­tu­ran par­ça­la­rın ek gör­sel an­la­tım ola­rak de­ğer­len­di­ri­le­bil­me­si için ta­sa­rı­mın nor­mal kul­la­nı­mı es­na­sın­da gö­rü­le­bi­len gör­sel özel­lik­le­ri­ne ve esas ta­sa­rı­mın sı­nıf­lan­dı­rıl­dı­ğı ürün adı­na sa­hip ol­ma­sı ge­re­kir. Aksi tak­dir­de fark­lı ta­sa­rım ola­rak de­ğer­len­di­ri­lir.

Tes­ci­le konu ta­sa­rım dı­şın­da, baş­ka bir ci­sim, ak­se­su­ar, ölçü veya açık­la­yı­cı me­tin içe­ren, ürün­le­ri ke­sit veya plân hâ­lin­de, özel­lik­le ek­sen­ler ve bo­yut­la­rı ile be­ra­ber gös­te­ren çi­zim­ler veya re­sim­ler gör­sel an­la­tım ola­rak ka­bul edil­mez. Aynı gör­sel an­la­tım içe­ri­sin­de bir­den faz­la gö­rü­nü­me yer ve­ri­le­mez. Gör­sel an­la­tım­lar kat­lan­ma­ma­lı, zım­ba­lan­ma­ma­lı, üze­rin­de si­lin­ti, ka­zın­tı ya­pıl­ma­ma­lı­dır.

Gör­sel an­la­tı­mın mar­ka un­su­ru içer­me­si, ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­ne mar­ka hak­kı sağ­la­maz.

Ta­sa­rım veya ta­sa­rı­mın uy­gu­lan­dı­ğı ürün, ya­zı­lı iba­re­ler­den olu­şu­yor­sa veya bu iba­re­le­ri ta­şı­yor­sa, söz ko­nu­su ya­zı­lı iba­re­ler ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­ne, iba­re­le­rin ifa­de et­ti­ği kav­ram üze­rin­de in­hi­sa­ri ni­te­lik­te bir hak sağ­la­maz.

b) Baş­vu­ru­ya iliş­kin üc­ret­le­rin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge;

Baş­vu­ru­ya iliş­kin üc­ret­ler, ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru ve ya­yım üc­re­ti ile var­sa rüç­han ve ya­yım er­te­le­me ta­lep­le­rin­den do­ğan üc­ret­ler­den olu­şur.

Ta­sa­rım Tes­cil Baş­vu­ru Ücre­ti: Her bir ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su için alı­nan üc­ret­tir. Bir ta­sa­rım içe­ren baş­vu­ru­lar tek­li, bir­den faz­la ta­sa­rım içe­ren baş­vu­ru­lar ise çok­lu baş­vu­ru ola­rak de­ğer­len­di­ri­lir. Çoklu baş­vu­ru­lar­da yer alan ila­ve her bir ta­sa­rım için be­lir­le­nen ila­ve ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru üc­re­ti öde­nir.

Ya­yım Ücre­ti: Si­yah-be­yaz veya renk­li ya­yım­lan­ma­sı is­te­nen her 8×8 cm. alan için alı­nan üc­ret­tir. Bir gör­sel an­la­tı­mın bo­yut­la­rı­nın 8×8 cm­’­yi aş­ma­sı du­ru­mun­da ila­ve ya­yım üc­re­ti alı­nır. Ya­yım er­te­le­me ta­le­bi var­sa ya­yım üc­re­ti, ya­yım üc­re­ti­ne iliş­kin nok­san bil­di­ri­mi­nin ya­pıl­dı­ğı ta­rih iti­ba­riy­le ge­çer­li olan üc­ret­ler üze­rin­den is­te­nir.

Rüç­han Ücre­ti: Rüç­han hak­kı­nın ta­lep edil­me­si ha­lin­de öden­me­si ge­re­ken üc­ret­tir.

Ya­yım Er­te­le­me Ücre­ti: Ya­yım er­te­le­me­si­nin ta­lep edil­me­si ha­lin­de, ya­yım er­te­le­me­si ta­lep edi­len her bir ta­sa­rım için öden­me­si ge­re­ken üc­ret­tir.

Ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su­nun geri çe­kil­me­si veya iş­lem­den kal­dı­rıl­ma­sı ha­lin­de öde­nen ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru üc­re­ti iade edil­mez­ken baş­vu­ru­ya iliş­kin di­ğer üc­ret­ler ta­lep üze­ri­ne iade edi­lir.

Bir çok­lu baş­vu­ru­nun Lo­car­no Sı­nıf­lan­dır­ma­sı ne­de­niy­le bö­lün­me­si du­ru­mun­da, bö­lü­nen ta­sa­rım­la­ra iliş­kin öde­nen ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru üc­re­ti de ta­lep üze­ri­ne iade edi­lir.

c) Ta­rif­na­me, ta­sa­rım veya ta­sa­rı­mın uy­gu­lan­dı­ğı ürü­nün gör­sel özel­lik­le­ri­nin ifa­de edil­di­ği ya­zı­lı me­tin­dir. Ta­rif­na­me, Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan ya­yım­la­nan for­ma uy­gun ola­rak ha­zır­la­nır ve bir adet ve­ri­lir.

Ta­rif­na­me­de, ta­sa­rı­mın veya ta­sa­rı­mın uy­gu­lan­dı­ğı ürü­nün gör­sel özel­lik­le­ri dı­şın­da ürü­ne ait tek­nik ve fonk­si­yo­nel özel­lik­ler ile üre­tim yön­tem­le­ri gibi ifa­de­le­re yer ve­ril­me­si ko­ru­ma­nın kap­sa­mı­nı et­ki­le­mez. Ta­rif­na­me, sa­de­ce “Şekil­de gö­rül­dü­ğü gi­bi­dir.” ifa­de­sin­den olu­şa­maz.

Ek gör­sel an­la­tım­lar için ha­zır­la­nan ta­rif­na­me­de, su­nu­lan ek gör­sel an­la­tım­la­ra ait gör­sel özel­lik­ler ifa­de edi­lir.Ta­rif­na­me­de ay­rı­lan bö­lü­mün ye­ter­siz ol­ma­sı du­ru­mun­da ek say­fa kul­la­nı­la­bi­lir.

Tes­cil ko­nu­su ti­pog­ra­fik ka­rak­ter­ler ise, ti­pog­ra­fik ka­rak­ter­ler­den olu­şan en az dört sa­tır­lık bir me­tin ve­ri­lir.

Ta­rif­na­me­de, baş­vu­ru sa­hi­bi­nin veya ve­ki­li­nin adı, so­ya­dı, un­va­nı, im­za­sı ile ta­ri­he  açık­ça yer ve­ri­lir.

d) Ve­ka­let­na­me;

Ta­sa­rım baş­vu­ru­su için ve­kil ta­yin edil­miş ise ve­ka­let­na­me ve­ri­lir. Ve­ka­let­na­me­de, ve­ki­lin en­düst­ri­yel ta­sa­rım tes­ci­li veya di­ğer iş­lem­ler için atan­dı­ğı hu­su­su ile atan­ma ta­ri­hi­ne açık­ça yer ve­ri­lir. Ens­ti­tü nez­din­de pa­tent veya mar­ka ve­ki­li si­ci­li­ne ka­yıt­lı ve­kil­ler iş­lem ya­pa­bi­lir.

Baş­vu­ru­nun geri çe­kil­me­si veya Ens­ti­tü nez­din­de tes­ci­lin ip­ta­li­nin is­ten­me­si ta­lep­le­ri­nin ve­kil ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­sı hâ­lin­de, ve­ki­lin, bu yet­ki­le­ri­ni açık­ça be­lir­ten ve no­ter­ce tas­dik edil­miş ve­ka­let­na­me ib­raz edi­lir. İşlem sı­ra­sın­da baş­vu­ru sa­hi­bi­nin ve­ki­li­ni de­ğiş­tir­me­si ve azil­na­me­yi sun­ma­sı ha­lin­de teb­li­gat yeni ve­ki­le ya­pı­lır. Azil­na­me­nin su­nul­ma­ma­sı du­ru­mun­da baş­vu­ru sa­hi­bin­den iki ay içe­ri­sin­de ve­ki­li­ni ta­yin et­me­si is­te­nir. Aksi tak­dir­de, ya­zış­ma­lar baş­vu­ru sa­hi­bi­ne ya­pı­lır.

Tür­ki­ye­’­de ika­met­gâ­hı ol­ma­yan­lar, ta­sa­rım­la­rı­nı tes­cil et­tir­mek ve tes­cil son­ra­sı ya­pı­la­cak di­ğer iş­lem­le­ri için ken­di­le­ri­ni Tür­ki­ye­’­de ikâ­met­ga­hı olan ve Ens­ti­tü Ve­kil Si­ci­li­ne ka­yıt­lı bir ve­kil ile tem­sil et­tir­mek zo­run­da­dır­lar.

Ens­ti­tü nez­din­de ve­kil­lik yap­ma yet­ki­si ol­ma­yan­lar ta­ra­fın­dan ya­pı­lan tes­cil baş­vu­ru­la­rı ve tes­cil son­ra­sı  di­ğer iş­lem­ler ile il­gi­li ta­lep­ler­de baş­vu­ru sa­hi­bi­ne yet­ki­li ve­kil ata­ma­sı için iki ay­lık süre ve­ri­lir. Sü­re­si içe­ri­sin­de Tür­ki­ye­’­de ika­met­gâ­hı ol­ma­yan ki­şi­le­rin yet­ki­li ve­kil ata­ma­ma­sı du­ru­mun­da ta­lep­le­ri red­de­di­lir­ken, ikâ­met­gâ­hı olan­la­rın ta­lep­le­ri ile il­gi­li iş­lem­ler ise baş­vu­ru sa­hi­bi adı­na yü­rü­tü­lür.

e) İmza sir­kü­le­ri;

Baş­vu­ru sa­hi­bi tü­zel kişi ise ve ve­kil yok­sa imza sir­kü­le­ri ve­ri­lir. Baş­vu­ru for­mu ve ek­le­ri imza sir­kü­le­ri­ne göre yet­ki­li ki­şi­ler­ce imza edi­lir.

f) Nu­mu­ne;

Gör­sel an­la­tı­mı su­nul­ma­yan ve ya­yım er­te­le­me ta­le­bi bu­lu­nan iki bo­yut­lu bir ta­sa­rı­ma konu olan baş­vu­ru­lar­da, gör­sel an­la­tım ye­ri­ne ta­sar­la­nan veya ta­sa­rı­mın uy­gu­lan­dı­ğı ürü­nün mak­si­mum 20×30 cm. ebat­la­rın­da ör­ne­ği baş­vu­ru anın­da ve­ri­lir.

g) Çoklu baş­vu­ru­lar­da gör­sel an­la­tım­lar ve ta­rif­na­me­ler;

Bir­den faz­la ta­sa­rı­mın tes­ci­li için çok­lu baş­vu­ru adı al­tın­da tek bir baş­vu­ru ya­pı­la­bi­lir.

Çoklu baş­vu­ru­lar­da, gör­sel an­la­tım­lar ile ta­rif­na­me­ler, (a) ve (c) bent­le­ri­ne uy­gun ola­rak dü­zen­le­nir. Her bir gör­sel an­la­tım için ayrı nu­ma­ra­lan­dır­ma ya­pı­lır.

Süs­le­me­ler ve de­sen ta­sa­rım­la­rı ha­riç ol­mak üze­re, ta­sa­rım­la­rın veya ta­sa­rı­mın uy­gu­lan­dı­ğı ürün­le­rin çok­lu baş­vu­ru­ya konu ola­bil­me­le­ri için bu ürün­le­rin, aynı alt sı­nı­fa da­hil ol­ma­la­rı veya bi­le­şik bir ürü­nün par­ça­la­rı ol­ma­la­rı veya aynı set/​ta­kı­ma ait ol­ma­la­rı veya bir­den çok nes­ne­nin ya da su­nu­şun bir ara­da al­gı­la­na­bi­len bir bir­le­şi­mi­ni oluş­tur­ma­la­rı şart­tır.

Çoklu baş­vu­ru kap­sa­mın­da bir­den faz­la set/​ta­kım için tek bir baş­vu­ru ya­pı­la­maz. Her bir set/​ta­kım için ayrı ayrı çok­lu baş­vu­ru ya­pıl­ma­lı­dır.

Ens­ti­tü, baş­vu­ru for­mun­da be­lir­ti­len ta­sa­rım­la­rın veya ta­sa­rı­mın uy­gu­lan­dı­ğı ürün­le­rin sı­nıf­lan­dı­rıl­ma­sın­da En­düst­ri­yel Ta­sa­rım­la­rın Ulus­la­ra­ra­sı Sı­nıf­lan­dı­rıl­ma­sın­da be­lir­ti­len esas­la­ra uy­gun ola­rak dü­zen­le­me ya­par. Bu dü­zen­le­me so­nu­cun­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin 28 inci mad­de­si ge­re­ği çok­lu baş­vu­ru­da bir bö­lün­me söz ko­nu­su ol­ma­sı ha­lin­de Ens­ti­tü iki ay­lık süre içe­ri­sin­de han­gi ta­sa­rım­la­rın iş­le­me alı­na­ca­ğı hu­su­sun­da baş­vu­ru sa­hi­bin­den veya ve­ki­lin­den bil­di­rim yap­ma­sı­nı is­ter. Bö­lü­nen ta­sa­rım­la­rın ko­ru­ma şart­la­rı­na sa­hip ol­ma­sı ko­şu­luy­la yeni bir baş­vu­ru­ya konu edil­me­si hâ­lin­de, baş­vu­ru ta­ri­hi ola­rak, bö­lü­nen  dos­ya­nın baş­vu­ru ta­ri­hi esas alı­nır.

Süs­le­me­ler ve de­sen ta­sa­rım­la­rı, ta­sa­rı­mın uy­gu­lan­dı­ğı ürün dik­ka­te alın­mak­sı­zın Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan tek bir sı­nıf­ta de­ğer­len­di­ri­lir ve ko­ru­ma tüm sı­nıf­la­rı kap­sar.

h) Rüç­han bel­ge­si;

Baş­vu­ru­da rüç­han hak­kı ta­lep edi­li­yor­sa, ilk baş­vu­ru­nun ya­pıl­dı­ğı men­şe mem­le­ket ida­re­si ta­ra­fın­dan ve­ril­miş bu­lu­nan tas­dik­li Men­şe Mem­le­ket Ve­si­ka­sı ile bu ve­si­ka­nın onay­lı Türk­çe ter­cü­me­si ve­ri­lir.

i) Ser­gi rüç­ha­nı bel­ge­si; Rüç­han hak­kı ta­le­bi, Tür­ki­ye­’­de açı­lan ser­gi­ler­de­ki teş­hi­re da­ya­nı­yor­sa, yet­ki­li mer­ci­ler­den alı­na­cak, teş­hir edi­len ürü­nü sa­rih ve ek­sik­siz bir şe­kil­de gös­te­ren fo­toğ­raf veya fo­toğ­raf­la­rı­nı içe­ren ve ürü­nün çe­şi­di ile bu ürü­nün ser­gi­de gö­rü­nür şe­kil­de ko­nul­du­ğu ta­ri­hi ve res­mi açı­lış ta­ri­hi­ni gös­te­rir bel­ge su­nul­ma­lı­dır.

Ya­ban­cı ül­ke­ler­de veya ül­ke­ler­de­ki ser­gi­ler­de teş­hir edi­len ürün­ler için, ser­gi­nin açıl­dı­ğı yet­ki­li mer­ci­ler ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen ve bu ben­din bi­rin­ci pa­rag­ra­fın­da be­lir­ti­len hu­sus­la­rı içe­ren bel­ge su­nul­ma­lı­dır.

İKİNCİ BÖLÜM

Rüçhan, Rüçhan Hakkı Sahipliğinin Değişmesi,

Tasarımcı ile Başvuru Sahibi Arasındaki İlişki

Rüçhan

Madde 10 — Baş­vu­ru sa­hi­bi veya ve­ki­li, ya­rar­lan­mak is­te­di­ği rüç­han hak­kı­nı baş­vu­ru for­mun­da be­lir­tir.

Rüç­han hak­kı ta­lep edi­li­yor­sa, ilk baş­vu­ru­nun ya­pıl­dı­ğı ül­ke­nin yet­ki­li ida­re­si ta­ra­fın­dan ve­ril­miş tas­dik­li rüç­han­la il­gi­li bel­ge­nin baş­vu­ru ta­ri­hin­den iti­ba­ren üç ay içe­ri­sin­de Ens­ti­tü­ye ve­ril­me­si ge­re­kir. Rüç­han hak­kı si­cil ka­yıt üc­re­ti­nin öden­me­me­si, ek­sik ol­ma­sı veya rüç­han­la il­gi­li bel­ge­nin onay­lı Türk­çe ter­cü­me­si­nin bu­lun­ma­ma­sı ha­lin­de Ens­ti­tü, bah­si ge­çen ek­sik­lik­le­rin gi­de­ril­me­si için iki ay­lık süre ve­rir. İlgi­li sü­re­ler içe­ri­sin­de ek­sik­lik­le­rin ta­mam­lan­ma­ma­sı du­ru­mun­da rüç­han hak­kın­dan ya­rar­lan­ma ta­le­bi ya­pıl­ma­mış sa­yı­lır.

Rüç­han hak­kı kul­lan­ma sü­re­si altı ay olup, bu süre, rüç­han hak­kı do­ğu­ran ilk baş­vu­ru­nun ya­pıl­dı­ğı ta­rih­ten baş­lar. Baş­vu­ru günü bu sü­re­ye da­hil de­ğil­dir. Sü­re­nin son günü res­mî ta­til gü­nü­ne rast ge­lir­se süre, ta­kip eden iş gü­nü­nün me­sai sa­ati so­nu­na ka­dar uza­tı­lır.

Rüç­han hak­kı ta­le­bi­nin uy­gun bu­lun­ma­sı ha­lin­de, ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si ve si­ci­le aşa­ğı­da­ki şe­kil­de şerh ve­ri­lir.

“Bu ta­sa­rı­mın tes­ci­li için ilk defa ……………………… ta­ri­hin­de mü­ra­ca­at edil­di­ği……………………………………………………… İ_da­re­si­nin ……………… ta­rih ve …………………….. sa­yı­lı bel­ge­sin­den an­la­şıl­mış olup,   ……………….. ta­ri­hin­den iti­ba­ren rüç­han­hak­kı­nı ha­iz­dir.”

Çoklu baş­vu­ru­lar­da, rüç­han bel­ge­sin­de yer alan gör­sel an­la­tım­la­rın, tes­ci­li ta­lep edi­len  ta­sa­rım­lar­dan  han­gi­si­ne ait ol­du­ğu be­lir­til­me­li­dir.

Ser­gi­ler­de teş­hir hak­kın­dan do­ğan rüç­han hak­kı ta­le­bi­nin uy­gun bu­lun­ma­sı ha­lin­de ise, ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si ve si­ci­le aşa­ğı­da­ki şe­kil­de şerh ve­ri­lir.

“Bu ta­sa­rı­mın ilk defa ……………. res­mi açı­lış ta­rih­li …………….. ser­gi­sin­de ………….. ta­ri­hin­de teş­hir edil­di­ği, ……………. ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen …………… ta­rih ve ………….. sa­yı­lı bel­ge­sin­den an­la­şıl­mış olup, ……………. teş­hir  ta­ri­hin­den  iti­ba­ren  rüç­han  hak­kı­nı ha­iz­dir.”

Rüçhan hakkı sahipliğinin değişmesi

Madde 11 — Eğer ya­ban­cı ül­ke­de ya­pı­lan ilk baş­vu­ru­da­ki baş­vu­ru sa­hi­bi, Tür­ki­ye­’­de­ki baş­vu­ru sa­hi­bin­den baş­ka­sı ise bu de­ği­şik­li­ğin ne şe­kil­de mey­da­na gel­di­ği ve de­ği­şik­li­ğin ta­ri­hi ile bu de­ği­şik­li­ğe ta­raf ki­şi­le­rin isim­le­ri­nin be­ya­nı ge­re­kir.

Tasarımcı ile başvuru sahibi arasındaki ilişki

Madde 12 — Ta­sa­rım­cı­nın kim­li­ği baş­vu­ru­da be­lir­ti­lir. Baş­vu­ru sa­hi­bi­nin, ta­sa­rım­cı ya da ta­sa­rım­cı­lar­dan fark­lı ol­ma­sı ha­lin­de tes­cil ta­lep hak­kı­nın ta­sa­rım­cı­dan veya ta­sa­rım­cı­lar­dan ne şe­kil­de elde edil­di­ği­nin be­yan edil­me­si ge­re­kir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Başvurunun İncelenmesi, Eksikliklerin Giderilmesi ve

Başvuru Tarihinin Kesinleşmesi

Başvurunun incelenmesi ve başvuru tarihinin kesinleşmesi

Madde 13 — Ko­nu­su ve kap­sa­mı Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin 3 üncü mad­de hü­küm­le­ri­ne uy­ma­yan bir ta­sa­rım tes­cil ta­le­bi Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan geri çev­ri­lir.

Baş­vu­ru ta­ri­hi, baş­vu­ru sa­hi­bi­nin kim­lik bil­gi­le­ri­ni içe­ren im­za­lı baş­vu­ru for­mu ile ta­sa­rı­ma ait gör­sel an­la­tı­mın Ens­ti­tü­ye veya onun yet­ki­li kıl­dı­ğı ma­ka­ma ve­ril­di­ği ta­rih, saat ve da­ki­ka iti­ba­riy­le ke­sin­le­şir. Ko­ru­ma baş­lan­gıç ta­ri­hi, baş­vu­ru­nun ke­sin­leş­ti­ği ta­rih­tir.

Rüç­han hak­kı ta­lep edil­miş­se, Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin 29, 30 ve 31 inci mad­de hü­küm­le­ri­ne göre ay­rı­ca in­ce­le­me ya­pı­lır.

Eksikliklerin giderilmesi ve başvuru tarihinin kesinleşmesi

Madde 14 — Bir baş­vu­ru­da 13 üncü mad­de­nin ikin­ci fık­ra­sın­da be­lir­ti­len şart­la­rın ye­ri­ne ge­ti­ril­me­di­ği tes­bit edi­lir­se, Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan söz­ko­nu­su ek­sik­lik­le­rin gi­de­ril­me­si ama­cıy­la bir ay­lık süre ve­ri­lir. Ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su bu ek­sik­lik­le­rin gi­de­ril­di­ği za­man iti­ba­riy­le ke­sin­lik ka­za­nır.

Ens­ti­tü, gi­de­ril­me­si is­te­nen ve 13 üncü mad­de­nin ikin­ci fık­ra­sı kap­sa­mı dı­şın­da ka­lan ek­sik­lik­le­rin ta­mam­lan­ma­sı için iki ay­lık süre ve­rir. 13 üncü mad­de­nin ikin­ci fık­ra­sı kap­sa­mı dı­şın­da ka­lan bu ek­sik­lik­ler, baş­vu­ru za­ma­nı­nın ke­sin­leş­me­si­ni et­ki­le­mez.

Bi­rin­ci ve ikin­ci fık­ra­lar­da be­lir­ti­len sü­re­ler için­de ek­sik­le­ri ta­mam­lan­ma­yan ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru ta­le­bi Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan geri çev­ri­lir.

Rüç­han hak­kı­na iliş­kin ek­sik­lik­le­rin gi­de­ril­me­me­si sa­de­ce rüç­han hak­kı­nın yi­ti­ril­me­si­ne ne­den olur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tescil, Sicil Kaydı, Yayımlama ve Yayım Ertelemesi

Tescil, Sicil Kaydı

Madde 15 — Baş­vu­ru şart­la­rı ek­sik­siz şe­kil­de ye­ri­ne ge­ti­ri­len ve Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin 32 ve 33 üncü mad­de­le­ri hü­küm­le­ri­ne uy­gun olan bir ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su, ta­sa­rım si­ci­li­ne kay­de­di­lir.

Si­cil Kay­dın­da yer ala­cak un­sur­lar şun­lar­dır:

a) Baş­vu­ru nu­ma­ra­sı ve ta­ri­hi,

b) Ta­sa­rım tes­cil nu­ma­ra­sı, ta­ri­hi ve ta­sa­rı­mın ya­yım­lan­dı­ğı bül­ten ta­ri­hi ile nu­ma­ra­sı,

c) Baş­vu­ru çe­şi­di, baş­vu­ru­da yer alan ta­sa­rım sa­yı­sı,

d) Var­sa rüç­han bil­gi­le­ri,

e) Ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­nin adı, so­ya­dı / un­va­nı, ta­bi­iye­ti ve ad­re­si,

f) Ta­sa­rım­cı veya ta­sa­rım­cı­la­rın adı, so­ya­dı, ad­re­si,

g) Var­sa ve­ki­lin adı, so­ya­dı, ad­re­si ile var­sa ve­kil fir­ma­nın un­va­nı,

h) Ta­sa­rım veya ta­sa­rı­mın uy­gu­la­na­ca­ğı ürü­nün adı ve sı­nı­fı,

i) De­vir, li­sans, ye­ni­le­me, ad­res de­ği­şik­li­ği gibi ta­sa­rım tes­ci­li ile il­gi­li ka­yıt­lar,

j) Ta­sa­rı­mın gör­sel an­la­tı­mı.

Yayımlama

Madde 16 — Si­ci­le kay­dı ya­pıl­mış ta­sa­rım, aşa­ğı­da be­lir­ti­len un­sur­la­rı kap­sa­ya­cak bi­çim­de ay­lık ola­rak ya­yım­la­nan Bül­ten­de yer alır. Ens­ti­tü, ge­rek­ti­ğin­de bu sü­re­ye bağ­lı kal­mak­sı­zın ek Bül­ten ya­yım­la­ya­bi­lir.

a) Baş­vu­ru nu­ma­ra­sı ve ta­ri­hi,

b) Ta­sa­rı­mın tes­cil nu­ma­ra­sı ve ta­ri­hi,

c) Ta­sa­rım sa­yı­sı,

d) Var­sa rüç­han bil­gi­le­ri,

e) Ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­nin adı, so­ya­dı / un­va­nı, ta­bi­iye­ti ve ad­re­si,

f) Ta­sa­rım­cı veya ta­sa­rım­cı­la­rın adı, so­ya­dı, ad­re­si,

g) Ta­sa­rı­mın gör­sel an­la­tı­mı,

h) Var­sa ve­ki­lin adı, so­ya­dı, ad­re­si ile var­sa ve­kil fir­ma­nın un­va­nı,

i) Ta­sa­rı­mın veya ta­sa­rı­mın uy­gu­la­na­ca­ğı ürü­nün adı ve sı­nı­fı.

Baş­vu­ru­nun si­yah-be­yaz ve renk­li gör­sel an­la­tım­la­rı be­ra­ber içer­me­si du­ru­mun­da, bü­tün gör­sel an­la­tım­lar için renk­li ya­yım üc­re­ti alı­nır ve gör­sel an­la­tım­lar Bül­te­nin renk­li gör­sel an­la­tım­lar bö­lü­mün­de ya­yım­la­nır.

Yayım Ertelemesi

Madde 17 — Ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su sa­hi­bi, baş­vu­ru­nun ke­sin­leş­me ta­ri­hin­den veya rüç­han ta­le­bi var­sa rüç­han­ta­ri­hin­den baş­la­mak ve otuz ay­dan uzun ol­ma­mak kay­dı ile baş­vu­ru es­na­sın­da ya­yı­mın er­te­len­me­si ta­le­bin­de bu­lu­na­bi­lir. Baş­vu­ru sa­hi­bi­nin kim­li­ği, baş­vu­ru ta­ri­hi, ta­sa­rı­mın veya ta­sa­rı­mın uy­gu­la­na­ca­ğı ürü­nün sı­nı­fı ve ya­yım er­te­le­me sü­re­si Bül­ten­de ya­yım­la­nır.

Ens­ti­tü, ya­yım er­te­le­me sü­re­si­nin sona er­di­ği ta­rih­ten son­ra il­gi­li Bül­ten­de ya­yı­mı ger­çek­leş­ti­rir. Baş­vu­ru sa­hi­bi­nin var­sa ve­ki­li­nin is­te­ği üze­ri­ne daha ön­ce­ki bir ta­rih­te de ya­yım ger­çek­leş­ti­ri­le­bi­lir.

Ens­ti­tü, ya­yım üc­re­ti­nin ek­sik ol­ma­sı du­ru­mun­da ya­yım er­te­le­me sü­re­si­nin sona er­di­ği ta­rih­ten iki ay önce, Baş­vu­ru sa­hi­bi­nin var­sa ve­ki­li­nin ya­yım er­te­le­me ta­le­bi­ni kal­dır­ma­sı üze­ri­ne ise ta­lep ta­ri­hin­den iti­ba­ren iki ay içe­ri­sin­de ya­yım er­te­le­me sü­re­si­nin sona er­di­ği ta­rih­te ge­çer­li olan ya­yım üc­re­ti üze­rin­den ek­sik­li­ğin gi­de­ril­me­si­ni is­ter.

Ya­yım er­te­le­me sü­re­si sona eren ve ek­sik­li­ği sü­re­si için­de ta­mam­lan­mış ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­la­rı, bu Yö­net­me­li­ğin 16n­cı mad­de­sin­de be­lir­ti­len içe­ri­ğe göre ya­yım­la­nır. Ek­sik­lik­le­rin ön gö­rü­len süre içe­ri­sin­de ta­mam­lan­ma­ma­sı ha­lin­de ta­sa­rı­ma ta­nı­nan hak­lar baş­vu­ru ta­ri­hin­den iti­ba­ren  hiç va­rol­ma­mış sa­yı­lır.

Çoklu baş­vu­ru­lar­da, baş­vu­ru­da yer alan ta­sa­rım­la­rın yal­nız bir kıs­mı için de ya­yım  er­te­le­me­si uy­gu­la­na­bi­lir. Ya­yım er­te­le­me­si­ne konu ol­ma­yan di­ğer ta­sa­rım­la­rın ya­yı­mı,  ya­yım er­te­le­me­si­ne konu ta­sa­rım­lar­la bir­lik­te ger­çek­leş­ti­ri­lir.

ÜÇÜNCÜ KISIM

İtiraz

Tescile  itiraz

Madde 18 — İlanı ya­pıl­mış bir ta­sa­rım­la il­gi­li ola­rak, ger­çek veya tü­zel ki­şi­ler ile il­gi­li mes­lek ku­ru­luş­la­rı ta­sa­rı­mın ye­ni­lik ve ayırt edi­ci ni­te­lik vas­fı­na sa­hip ol­ma­dı­ğı ge­rek­çe­siy­le ilân ta­ri­hin­den iti­ba­ren altı ay için­de ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si­nin ve­ril­me­si­ne kar­şı  Ens­ti­tü nez­din­de iti­raz­da bu­lu­na­bi­lir­ler. Hak sa­hip­li­ği­ne da­ya­nan iti­raz­lar sa­de­ce, hak sa­hi­bi ol­du­ğu­nu id­dia eden ki­şi­ler veya ve­kil­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pı­lır.

İti­ra­zın ge­çer­li ola­bil­me­si için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin Ens­ti­tü­ye su­nul­ma­sı zo­run­lu­dur:

a) Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan ya­yım­la­nan for­ma göre her bi­rin­den iki­şer su­ret ol­mak üze­re ha­zır­lan­mış, iti­raz ge­rek­çe­le­ri­ni açık­la­yan iti­raz baş­vu­ru for­mu ile is­pat­la­yı­cı bil­gi ve bel­ge­ler.

İti­ra­za konu ta­sa­rı­ma iliş­kin han­gi bil­gi ve bel­ge­le­rin su­nul­du­ğu iti­raz baş­vu­ru for­mun­da be­lir­ti­lir ve su­nu­lan bel­ge­ler­de işa­ret­len­mek su­re­tiy­le açık­ça gös­te­ri­lir.

Ens­ti­tü­ye ya­ban­cı dil­de su­nu­lan bil­gi ve bel­ge­le­rin onay­lı Türk­çe ter­cü­me­le­ri ve­ri­lir.

İti­ra­za da­ya­nak gös­te­ri­len der­gi, ka­ta­log, ki­tap, bro­şür ve ben­ze­ri bel­ge­le­rin tümü ye­ri­ne yal­nız­ca ka­pak ve iti­ra­za da­ya­nak gös­te­ri­len ta­sa­rım­lar ya da ta­sa­rım­la­rın uy­gu­lan­dı­ğı ürün­le­rin yer al­dı­ğı say­fa­lar ile ta­rih içe­ren kı­sım­la­rın renk­li ve net fo­to­ko­pi­le­ri gön­de­ri­lir. Söz ko­nu­su ka­pak ve say­fa­la­rın aynı sa­yı­ya ait ol­du­ğu no­ter ma­ri­fe­tiy­le be­lir­til­me­li­dir.

b) İti­raz in­ce­le­me üc­re­ti­nin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge.

c) İti­raz ve­kil ta­ra­fın­dan ya­pı­lı­yor­sa ve­ka­let­na­me.

Bu bel­ge­ler­den her­han­gi bi­ri­nin ek­sik ol­ma­sı du­ru­mun­da, Ens­ti­tü il­gi­li ek­sik­li­ğin gi­de­ril­me­si için bir ay­lık süre ve­rir. Bu süre için­de ek­sik­li­ğin gi­de­ril­me­me­si ha­lin­de iti­raz ya­pıl­ma­mış sa­yı­lır. Aynı iti­raz bir­den faz­la kişi ta­ra­fın­dan ya­pıl­mış­sa, ya­zış­ma­lar iti­raz baş­vu­ru for­mun­da ilk sı­ra­da yer alan kişi ile ya­pı­lır.

Ya­pı­lan iti­raz ve ge­rek­çe­si, ken­di gö­rüş­le­ri­ni açık­la­ya­bil­me­si için ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­ne teb­liğ edi­lir ve kar­şı gö­rü­şü­nü teb­liğ ta­ri­hin­den iti­ba­ren bir ay içe­ri­sin­de Ens­ti­tü­ye bil­dir­me­si is­te­nir. Aksi tak­dir­de iti­raz sa­hi­bi­nin gö­rüş­le­ri çer­çe­ve­sin­de de­ğer­len­dir­me ya­pı­lır.

Ve­kil ara­cı­lı­ğıy­la ya­pıl­mış iti­ra­zın geri çe­kil­me­si du­ru­mun­da, no­ter tas­dik­li ve­ka­let­na­me dü­zen­len­me­li ve ve­ki­lin bu ko­nu­da yet­ki­len­di­ril­di­ği açık­ça be­lir­til­miş ol­ma­lı­dır. Ve­ki­li ol­ma­yan tü­zel ki­şi­nin iti­ra­zı geri çek­me­si du­ru­mun­da imza sir­kü­le­ri is­te­nir.

İtirazın incelenmesi

Madde 19 — Ya­pı­lan iti­raz ve alı­nan gö­rüş­ler, iti­ra­za konu ta­sa­rı­mın ya­yım­lan­dı­ğı ta­rih­ten iti­ba­ren altı ay­lık iti­raz sü­re­si­nin bi­ti­min­de Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin 38 inci mad­de­si­ne göre Ku­rul­da de­ğer­len­dir­me­ye alı­nır. Ens­ti­tü iti­raz­la­rı in­ce­ler­ken ge­rek duy­du­ğu süre ve sık­lık­ta ta­raf­lar­dan ila­ve bil­gi, bel­ge veya ürün nu­mu­ne­si ta­lep ede­bi­lir.

İnce­le­me ne­ti­ce­sin­de, ta­sa­rım tes­ci­li­nin de­va­mı­na ya da kıs­men veya ta­ma­men ip­ta­li­ne ka­rar ve­ri­lir. İptal ka­ra­rı Bül­ten­de ya­yım­la­nır. Ku­rul ka­ra­rı tes­ci­lin ta­ma­men veya kıs­men de­va­mı yö­nün­de ise ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si dü­zen­le­nir.

Ku­rul ta­ra­fın­dan ip­tal edi­len ta­sa­rım tes­cil­le­ri için öde­nen iti­raz in­ce­le­me üc­re­ti, ta­lep edil­me­si ha­lin­de iti­raz sa­hi­bi­ne iade edi­lir.

DÖRDÜNCÜ KISIM

Tasarım Tescilinden Sonraki Değişiklikler, Yenileme ve Hukuki İşlemler

BİRİNCİ BÖLÜM

Adres, Unvan ve Nev’i Değişiklikleri

Adres, unvan ve nev’i değişiklikleri

Madde 20 — Ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­nin, ad­re­si­ni, un­va­nı­nı veya şir­ket ne­v­’i­ni de­ğiş­tir­me­si ha­lin­de, bu de­ği­şik­lik­le­ri Ens­ti­tü­ye bil­dir­me­si ge­rek­mek­te­dir. Söz ko­nu­su de­ği­şik­lik­le­rin, yeni bir ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su sı­ra­sın­da tes­pit edil­me­si ya da ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­nin veya ve­ki­li­nin bil­di­ri­mi ile ger­çek­leş­me­si du­ru­mun­da, bu de­ği­şik­lik­le­rin hak sa­hi­bi adı­na ta­sa­rım si­ci­lin­de ka­yıt­lı bu­lu­nan tes­cil­le­rin ta­ma­mın­da ya­pıl­ma­sı ge­re­kir. De­ği­şik­lik ta­le­bi­nin bir veya bir­den faz­la ta­sa­rım tes­ci­li­ni il­gi­len­dir­me­si du­rum­da, tes­cil­li ta­sa­rım sa­yı­sı­na ba­kıl­mak­sı­zın de­ğiş­lik tek bir üc­ret alı­na­rak ya­pı­lır.

Ad­res de­ği­şik­li­ği­ne iliş­kin ek­sik­li­ğin gi­de­ril­me­me­si du­ru­mun­da Ens­ti­tü si­ci­lin­de ka­yıt­lı en son ad­res dik­ka­te alı­nır. Di­ğer de­ği­şik­lik­le­re iliş­kin ek­sik­le­rin sü­re­si içe­ri­sin­de gi­de­ril­me­me­si ha­lin­de ise en son baş­vu­ru­da ve­ri­len bil­gi­ler dik­ka­te alı­nır ve yeni sa­hip nu­ma­ra­sı ve­ri­le­rek iş­lem­ler yü­rü­tü­lür.

Ad­res, un­van ve ne­v­’i de­ği­şik­lik­le­ri için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur.

a) Ad­res de­ği­şik­li­ği için:

1) Ta­lep di­lek­çe­si,

2) Ücre­tin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge,

3) Ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si aslı,

4) Ve­kil var­sa ve­ka­let­na­me.

b) Un­van de­ği­şik­li­ği için:

1) Ta­lep di­lek­çe­si,

2) Un­van de­ği­şik­li­ği­ni gös­te­rir Ti­ca­ret Si­ci­li Ga­ze­te­si veya de­ği­şik­li­ği gös­te­rir bel­ge,

3) Ücre­tin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge,

4) Ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si aslı,

5) Ve­kil var­sa ve­ka­let­na­me.

c) Ne­v­’i de­ği­şik­li­ği için:

1) Ta­lep di­lek­çe­si,

2) Ne­v­’i de­ği­şik­li­ği­ni gös­te­rir Ti­ca­ret Si­ci­li Ga­ze­te­si veya  de­ği­şik­li­ği gös­te­rir bel­ge,

3) Ücre­tin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge,

4) Ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si aslı,

5) Ve­kil var­sa ve­ka­let­na­me.

Yu­ka­rı­da be­lir­ti­len de­ği­şik­lik­le­rin ger­çek­leş­ti­ril­me­si için ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si­nin gön­de­ril­me­si ha­lin­de de­ği­şik­lik si­ci­le kay­de­di­lir ve yeni ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si dü­zen­le­nir. Ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si­nin gön­de­ril­me­me­si du­ru­mun­da, de­ği­şik­lik Ens­ti­tü ka­yıt­la­rı­na iş­le­nir. De­ği­şik­li­ği içe­ren tes­cil bel­ge­si­nin ta­lep edil­me­si ha­lin­de bel­ge dü­zen­le­me üc­re­ti­nin öden­me­si ge­re­kir.

Bu tür de­ği­şik­lik­ler yu­ka­rı­da be­lir­ti­len şart­la­rın ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si du­ru­mun­da Si­ci­le ka­yıt edi­lir ve Bül­ten­de ya­yım­la­nır.

Hataların düzeltilmesi

Madde 21 — Ya­yım­lan­mış bir baş­vu­ru­da, ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bin­den veya ve­ki­lin­den kay­nak­la­nan ve si­ci­lin esas un­sur­la­rı­nı de­ği­şik­li­ğe uğ­rat­ma­yan mad­di ha­ta­la­rın, baş­vu­ru sa­hi­bi­nin var­sa ve­ki­li­nin bil­di­ri­mi üze­ri­ne si­cil­de dü­zel­ti­le­bil­me­si için dü­zelt­me si­cil ka­yıt ilan üc­re­ti­nin öden­me­si ge­re­kir.

İKİNCİ BÖLÜM

Yenileme

Yenileme başvurusu

Madde 22 — Ko­ru­ma sü­re­si sona eren bir ta­sa­rı­mın tes­ci­li, ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­nin veya ve­ki­li­nin ta­le­bi üze­ri­ne üc­re­tin öden­me­si şar­tıy­la ye­ni­le­nir.

Ye­ni­le­me ta­le­bi­nin ya­pıl­ma­sı, ko­ru­ma sü­re­si­nin sona er­di­ği ayın son gü­nün­den ön­ce­ki altı ay­lık süre içe­ri­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­lir. Bu sü­re­nin ka­çı­rıl­ma­sı du­ru­mun­da, ye­ni­le­me ta­le­bi ek üc­re­tin öden­me­si şar­tıy­la, ko­ru­ma sü­re­si­nin sona er­di­ği ayın son gü­nün­den iti­ba­ren altı ay­lık süre içe­ri­sin­de de ya­pı­la­bi­lir.

Ye­ni­le­me ta­le­bin­de, ta­lep di­lek­çe­si ile bir­lik­te ye­ni­le­me üc­re­ti­nin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge­nin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur. Ye­ni­le­me ta­le­bin­de ek­sik­lik bu­lun­ma­sı ha­lin­de, sü­re­si içe­ri­sin­de ek­sik­lik­le­ri ta­mam­la­nan ta­sa­rım­lar için ye­ni­le­me şer­hi si­ci­le kay­de­di­lir, ye­ni­le­me bel­ge­si dü­zen­le­nir  ve Bül­ten­de ya­yım­la­nır.

Çoklu baş­vu­ru­lar­da, kıs­mî ye­ni­le­me iş­le­mi ya­pı­la­bi­lir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Hukuki İşlemler

Miras yolu ile intikal

Madde 23 — Ta­sa­rım­la­rın mi­ras yo­luy­la in­ti­kal et­me­si ha­lin­de bu de­ği­şik­li­ğin ta­sa­rım si­ci­li­ne iş­len­me­si için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur.

a) Ta­lep di­lek­çe­si,

b) Mah­ke­me ka­ra­rı­nın aslı veya il­gi­li mah­ke­me veya no­ter onay­lı su­re­ti,

c) Ücre­tin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge,

d) Ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si aslı,

e) Ta­lep ve­kil ta­ra­fın­dan ya­pı­lı­yor ise ve­ka­let­na­me.

Devir

Madde 24 — Ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su veya tes­cil­den do­ğan ta­sa­rım hak­kı baş­ka­sı­na dev­re­di­le­bi­lir.

De­vir için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur.

a) De­vir ala­nın ve de­vir ede­nin imza ve be­yan­la­rı­nı, ta­sa­rım tes­cil nu­ma­ra­sı­nı içe­ren no­ter tas­dik­li de­vir se­ne­di, ya­ban­cı baş­vu­ru­lar­da de­vir bel­ge­si­nin no­ter ta­ra­fın­dan tas­dik edil­miş Türk­çe ter­cü­me­si,

b) Ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si aslı,

c) Ücre­tin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge,

d) Ta­lep ve­kil ta­ra­fın­dan ya­pı­lı­yor ise ve­ka­let­na­me.

Çoklu baş­vu­ru­lar­da, ta­sa­rım­la­rın tümü veya bir kıs­mı dev­re­di­le­bi­lir.

Kıs­mî de­vir­ler için dü­zen­le­nen de­vir se­ne­din­de, dev­re­di­len ta­sa­rım­la­rın ta­sa­rım sıra nu­ma­ra­la­rı­nın tek tek be­lir­til­me­si ge­re­kir. Ay­rı­ca, hak sa­hip­le­ri adı­na ka­yıt­lı bir­den faz­la ta­sa­rım tes­cil baş­vu­ru­su veya tes­ci­li­nin tek bir söz­leş­me ile dev­ri müm­kün­dür.

Kıs­mî de­vir iş­lem­le­rin­de, kıs­mî ola­rak dev­re­di­len ta­sa­rım­lar için kıs­mî de­vir alan adı­na yeni ta­sa­rım dos­ya­sı oluş­tu­ru­lur. De­vi­re konu ta­sa­rım­lar için yeni ta­sa­rım tes­cil nu­ma­ra­sı ve­ri­lir ve bel­ge dü­zen­le­me üc­re­ti­nin öden­me­si şar­tı ile ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si dü­zen­le­nir. Ta­sa­rım, yeni tes­cil nu­ma­ra­sı ile ilk tes­cil ta­ri­hi de be­lir­ti­le­rek si­ci­le kay­de­di­lir ve de­vir iş­le­mi Bül­ten­de ya­yım­la­nır.

Birleşme

Madde 25 —Bir­leş­me, iki veya daha faz­la tü­zel ki­şi­nin bir ara­ya ge­le­rek ti­ca­ri fa­ali­yet­le­ri­ni, tü­zel ki­şi­lik­ler­den her­han­gi bi­ri­nin un­va­nı veya yeni bir un­van al­tın­da sür­dür­me­le­ri­dir.

Bir­leş­me­nin ta­sa­rım si­ci­li­ne iş­le­ne­bil­me­si için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur:

a) Ta­lep di­lek­çe­si,

b) Ti­ca­ret Si­ci­li Ga­ze­te­si veya yet­ki­li mer­ci­ler­ce onay­lan­mış bir­leş­me­yi gös­te­rir bel­ge, ya­ban­cı baş­vu­ru­lar­da bir­leş­me­yi gös­te­rir bel­ge­nin no­ter ta­ra­fın­dan tas­dik edil­miş Türk­çe ter­cü­me­si,

c) Ücre­tin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge,

d) Ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si aslı,

e) Ta­lep ve­kil ta­ra­fın­dan ya­pı­lı­yor­sa  ve­ka­let­na­me.

Mi­ras yolu ile in­ti­kal, de­vir ve bir­leş­me iş­lem­le­rin­de ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si­nin gön­de­ril­me­si ha­lin­de de­ği­şik­lik si­ci­le kay­de­di­lir ve yeni ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si dü­zen­le­nir.

Lisans

Madde 26 — Ta­sa­rım baş­vu­ru­su veya tes­ci­lin­den do­ğan kul­lan­ma yet­ki­si, ulu­sal sı­nır­la­rın bü­tü­nü için­de veya bir kıs­mın­da ge­çer­li ola­cak şe­kil­de li­sans söz­leş­me­si­ne konu ola­bi­lir.

Li­san­sın ta­sa­rım si­ci­li­ne iş­le­ne­bil­me­si için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur:

a) Li­sans alan ve ve­re­nin imza ve be­yan­la­rı­nı, li­san­sa konu olan ta­sa­rı­mın adı­nı,  tes­cil nu­ma­ra­sı­nı, çok­lu baş­vu­ru ise sıra nu­ma­ra­la­rı­nı, üc­re­ti­ni, sü­re­si­ni be­lir­tir no­ter tas­dik­li ve müs­te­ni­dat­lı li­sans söz­leş­me­si,Ücre­tin  öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge,

b) Ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si aslı,

c) Ta­lep ve­kil ta­ra­fın­dan ya­pı­lı­yor ise ve­ka­let­na­me.

Li­sans si­ci­le kay­de­di­lir ve il­gi­li Bül­ten­de ya­yım­la­nır.

Rehin

Madde 27 — Tes­cil­li bir ta­sa­rım iş­let­me­den ba­ğım­sız ola­rak re­hin edi­le­bi­lir. Söz ko­nu­su re­hin  ta­le­bi si­ci­le ka­yıt edi­lir ve ya­yım­la­nır. Re­hi­ne konu ta­sa­rım üze­rin­de ye­ni­le­me ve ad­res de­ği­şik­li­ği ha­riç ol­mak üze­re li­sans da­hil di­ğer de­ği­şik­lik­ler re­hin ala­nın izni ile müm­kün­dür.

Re­hin ta­le­bi­nin ta­sa­rım si­ci­li­ne iş­le­ne­bil­me­si için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur:

a) Ta­lep di­lek­çe­si,

b) Re­hin söz­leş­me­si veya as­lı­na uy­gun­lu­ğu no­ter ta­ra­fın­dan tas­dik­li ör­ne­ği,

c) Ücre­tin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge,

d) Ta­lep ve­kil ta­ra­fın­dan ya­pı­lı­yor ise ve­ka­let­na­me.

Ta­sa­rım reh­ni aşa­ğı­da­ki hal­ler­de sona erer:

a) Re­hin­li ala­cak­lı­nın ala­ca­ğın­dan vaz­geç­me­si veya borç iliş­ki­si­nin or­ta­dan kalk­ma­sı,

b) Re­hin bir şar­ta veya sü­re­ye bağ­lan­mış ise, bu şart veya sü­re­nin sona er­me­si.

Sona erme si­ci­le kay­de­di­lir.

Haciz

Madde 28 — Ta­sa­rım iş­let­me­den ba­ğım­sız ola­rak hac­ze­di­le­bi­lir. Ha­ciz si­ci­le ka­yıt edi­lir ve ya­yım­la­nır.

Ha­ciz­li bir ta­sa­rım üze­rin­de, ha­ciz ala­cak­lı­sı­nın za­ra­rı­na ne­den ola­bi­lecek iş­lem­ler an­cak ha­ciz ala­cak­lı­sı­nın mu­va­fa­ka­tıy­la­ya­pı­lır.

Hükümsüzlük

Madde 29 — Ta­sa­rım tes­ci­li­nin hü­küm­süz­lü­ğü­ne iliş­kin mah­ke­me ka­ra­rı ta­sa­rım si­ci­li­ne iş­le­nir ve Bül­ten­de ilan edi­lir.

Hü­küm­süz­lü­ğe iliş­kin mah­ke­me ka­ra­rı­nın, ta­sa­rım si­ci­li­ne iş­le­ne­bil­me­si için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur:

a) Ta­lep di­lek­çe­si,

b) Ta­sa­rım tes­ci­li­nin hü­küm­süz­lü­ğü­ne iliş­kin ke­sin­leş­miş mah­ke­me ka­ra­rı­nın aslı veya il­gi­li mah­ke­me veya no­ter ta­ra­fın­dan  tas­dik edil­miş su­re­ti.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ücret, Süreler, Belge Düzenleme, Sicil Sureti

Ücret

Madde 30 — En­düst­ri­yel ta­sa­rım­la­rın tes­ci­li ve tes­cil son­ra­sı iş­lem­le­ri ile il­gi­li üc­ret­ler, 5000 sa­yı­lı Ka­nu­nun 6 ncı­mad­de­si­nin ikin­ci fık­ra­sı­nın (f) ben­di ve 25 inci mad­de­si­ne göre be­lir­le­nir.

Bu üc­ret­ler baş­vu­ru sa­hi­bi veya ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi ya da var­sa ve­kil ta­ra­fın­dan öde­nir.

Ücret öden­me sü­re­le­ri ile il­gi­li ola­rak Ens­ti­tü ta­ra­fın­dan baş­vu­ru sa­hi­bi­ne veya ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­ne, var­sa ve­ki­le ön­ce­den teb­liğ ya­pı­lır. Teb­li­gat­ta be­lir­ti­len sü­re­ler için­de üc­ret­ler öden­mez­se, baş­vu­ru iş­lem­den kal­dı­rı­lır.

Tes­cil son­ra­sı de­ği­şik­lik­ler­de, ek­sik­le­rin gi­de­ril­me­me­si ha­lin­de, baş­vu­ru sa­hi­bi­nin ta­le­bi ye­ri­ne ge­ti­ril­mez  ve alı­nan üc­ret Ens­ti­tü­ye irat kay­de­di­lir.

Tescil sonrası işlemlerle ilgili eksikliğin giderilme süreleri

Madde 31 — Ens­ti­tü, tes­cil son­ra­sı de­ği­şik­lik­le­re iliş­kin ek­sik­lik­le­rin gi­de­ril­me­si için iki ay­lık süre ve­rir.  Sü­re­si içe­ri­sin­de ek­sik­li­ği gi­de­ril­me­yen ta­lep­ler iş­lem­den kal­dı­rı­lır.

Belge düzenleme

Madde 32 — Ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi­nin veya ve­ki­li­nin ta­le­bi ha­lin­de ta­sa­rım tes­cil bel­ge­si su­re­ti veya men­şe mem­le­ket bel­ge­si dü­zen­le­nir.

Tes­cil bel­ge­si su­re­ti ve men­şe mem­le­ket bel­ge­si­nin dü­zen­len­me­si için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur:

a) Ta­lep di­lek­çe­si,

b) Ücre­tin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge,

c) Ta­lep ve­kil ta­ra­fın­dan ya­pı­lı­yor ise ve­ka­let­na­me.

Sicil Sureti

Madde 33 — Ta­lep edil­me­si ve üc­re­tin öden­me­si ko­şu­luy­la ya­yım­lan­mış bir baş­vu­ru için si­cil su­re­ti ve­ri­lir.

Ya­yım­lan­mış bir baş­vu­ru­nun si­cil su­re­ti dü­zen­len­me­si için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur:

a) Ta­lep di­lek­çe­si,

b) Ücre­tin  öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Tescilden Doğan Haktan Vazgeçme

Vazgeçme

Madde 34 — Ta­sa­rım hak­kı sa­hi­bi, tes­cil­den do­ğan hak­tan veya baş­vu­ru sa­hi­bi baş­vu­ru hak­kın­dan ta­ma­men veya kıs­men vaz­ge­çe­bi­lir. Kıs­mi vaz­geç­me­ler­de ta­sa­rım sıra nu­ma­ra­la­rı be­lir­ti­lir. Si­cil­de ka­yıt­lı bir ta­sa­rı­mın hak sa­hi­bi­nin bir­den faz­la ol­ma­sı du­ru­mun­da, tes­cil­den vaz­ge­çi­le­bil­me­si için hak sa­hip­le­ri­nin ta­ma­mı­nın izni ge­re­kir­ken, hak sa­hip­le­ri ken­di hak­la­rın­dan fe­ra­gat ede­bi­lir. Vaz­geç­me­nin ta­sa­rım si­ci­li­ne kay­de­di­le­bil­me­si için vaz­geç­me di­lek­çe­si­nin Ens­ti­tü­ye ve­ril­me­si zo­run­lu­dur.

Vaz­geç­me, ta­sa­rım si­ci­li­ne ka­yıt ta­ri­hi iti­ba­riy­le hü­küm do­ğu­rur ve vaz­geç­me­nin ta­sa­rım si­ci­li­ne ka­yıt edi­le­bil­me­si için aşa­ğı­da­ki bel­ge­le­rin ve­ril­me­si zo­run­lu­dur:

a) Ta­lep di­lek­çe­si,

b) Ta­lep ve­kil ta­ra­fın­dan ya­pı­lı­yor­sa, vaz­geç­me yet­ki­si­ni gös­te­rir no­ter tas­dik­li ve­ka­let­na­me,

c) İnhi­sa­rı li­sans sa­hi­bi veya ta­sa­rım si­ci­li­ne ka­yıt­lı hak­la­rın sa­hip­le­ri ta­ra­fın­dan  tes­cil­den vaç­geç­me­yi onay­la­yan be­yan,

d) Tü­zel kişi ise imza sir­kü­le­ri­nin aslı veya no­ter tas­dik­li fo­to­ko­pi­si,

e) Ger­çek kişi ise no­ter tas­dik­li imza be­yan­na­me­si­nin aslı veya no­ter­den tas­dik­li su­re­ti,

f) Ücre­tin öden­di­ği­ni gös­te­rir bel­ge.

Ya­yım­lan­ma­mış bir baş­vu­ru­dan vaz­ge­çil­me­si du­ru­mun­da vaz­geç­me ta­le­bi ka­yıt üc­re­ti­nin öden­me­si ge­rek­mez.

Ens­ti­tü, vaz­geç­me­ye iliş­kin ek­sik­le­rin gi­de­ril­me­si için iki ay­lık süre ve­rir. Sü­re­si içe­ri­sin­de ek­sik­li­ği gi­de­ril­me­yen ta­lep­ler iş­lem­den kal­dı­rı­lır.

BEŞİNCİ KISIM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

Madde 35 — 5/​11/​1995 ta­rih­li ve 22454 sa­yı­lı ve Res­mî Ga­ze­te­’­de ya­yım­la­nan 554 sa­yı­lı En­düst­ri­yel Ta­sa­rım­la­rın Ko­run­ma­sı Hak­kın­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin Uy­gu­la­ma Şek­li­ni Gös­te­rir Yö­net­me­lik yü­rür­lük­ten kal­dı­rıl­mış­tır.

Yürürlük

Madde 36 — Bu Yö­net­me­lik ya­yı­mı ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe gi­rer.

Yürütme

Madde 37 — Bu Yö­net­me­lik hü­küm­le­ri­ni Türk Pa­tent Ens­ti­tü­sü Baş­ka­nı yü­rü­tür.

_

 

Print Preview
S.M.Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN - info@ortakmusavir.com - 232.4843627 -İzmir

Site içe­ri­ği Mali Mü­şa­vir İsma­il ŞENGÜN ta­ra­fın­dan sağ­lan­mak­ta­dır. Hiz­met sağ­la­yı­cı İzmir mer­kez­li­dir.

De­tay­lı bil­gi için ortakmusavir.com ad­re­si­ni zi­ya­ret edi­niz.

© 2009 - 2025 ver­gi­bu­ro­su.com
- Tüm hak­la­rı sak­lı­dır.

modul
single - 51 - 0,660