Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşlarının Elde Ettiği Ticari İletişim Gelirlerinin Denetimi ve Bu Gelirler Üzerinden Alınacak Üst Kurul Paylarının Beyan ve Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

2 Şubat 2013  CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28547

YÖNETMELİK

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan:

MEDYA HİZMET SAĞLAYICI KURULUŞLARININ ELDE ETTİĞİ TİCARİ

İLETİŞİM GELİRLERİNİN DENETİMİ VE BU GELİRLER ÜZERİNDEN

ALINACAK ÜST KURUL PAYLARININ BEYAN VE ÖDENMESİNE

İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

MADDE 1 – 26/8/2011 tarihli ve 28037 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşlarının Elde Ettiği Ticari İletişim Gelirlerinin Denetimi ve Bu Gelirler Üzerinden Alınacak Üst Kurul Paylarının Beyan ve Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (ç) ve (d) bentleri eklenmiştir.

“ç) Aracılık yapanlar: Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile reklam verenler arasında ticari iletişim hizmetinin pazarlamasını ya da alım-satımını yapan kişi veya kuruluşları,

d) İlişkili kişi: Medya hizmet sağlayıcı kuruluşların ortakları, medya hizmet sağlayıcı kuruluşların ortaklarının üçüncü derece dâhil kan ve sıhri hısımları ile ilgili bulundukları tüzel kişiler ile medya hizmet sağlayıcı kuruluşların ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu gerçek veya tüzel kişileri,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Medya hizmet sağlayıcı kuruluşların radyo ve televizyon reklâmları, program desteklemesi, tele-alışveriş ve ürün yerleştirmeyi de kapsamak üzere, ekonomik bir faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişinin, ürün, hizmet veya imajını, doğrudan veya dolaylı olarak tanıtmak amacıyla tasarlanmış sesli veya sessiz görüntülerin bir ücret veya benzeri bir karşılıkla ya da öz tanıtım amacıyla bir programla birlikte ya da bir program içine yerleştirilerek yayımlanmasının karşılığı olan ticari iletişim bedelleri üzerinden belirlenen gelirler ticari iletişim gelirleridir.

(2) Ticari iletişim bedeli, verilen ticari iletişim hizmeti karşılığında, gerçek ve tüzel kişilerden her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlar tarafından borçlanılan para, mal ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerlerin brüt toplamını ifade eder. Verilen ticari iletişim hizmetine ilişkin olarak tahakkuk ettirilen vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim, iskonto, komisyon ve benzeri adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler (katma değer vergisi hariç) bu bedele dâhildir.

(3) Ticari iletişim bedelinin mal, menfaat, hizmet gibi paradan başka değerler olması halinde, ticari iletişim bedeli, ticari iletişim hizmetinin türü, süresi, yayımlandığı program ve saati dikkate alınmak suretiyle, medya hizmet sağlayıcı kuruluşun diğer ticari iletişimler için uyguladığı bedeldir.

(4) Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarca ilişkili oldukları kişilere emsaline göre düşük bedeller üzerinden veya bedelsiz olarak ticari iletişim için iletim zamanının tahsis edilmesi halinde; ticari iletişim gelirleri, kuruluşun yayın alanı ve etkinliği ile ticari iletişimin yayın zamanı ve süresi dikkate alınarak belirlenen emsal ticari iletişim bedelleri üzerinden hesaplanır ve bu hesaplanan bedel ile kuruluş tarafından uygulanan bedel arasında oluşan farklar, beyan edilen ticari iletişim gelirine dâhil edilir. Ancak, ticari iletişim hizmetinin birden fazla akit yapmak suretiyle alım-satımı sonucunda ilişkili kişilerin elde ettikleri aracılık bedellerinin emsallerine göre yüksek olması halinde ticari iletişim gelirleri, aralarında ilişki bulunmayan kişilerce ticari iletişim hizmetinin alım-satımında oluşan aracılık bedelleriyle karşılaştırılarak tespit edilen emsal bedellere göre belirlenir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 5 – (1) Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, her takvim ayı içinde elde ettikleri ticari iletişim gelirlerini takip eden ayın 20 sine kadar Ticari İletişim Geliri Beyannamesi ile beyan ederler. Son günün resmi tatile rastladığı durumda, beyanname verme süresi tatili takip eden ilk iş günü mesai saatinin sonuna kadar uzar. Ticari iletişim gelirlerinin beyanında kullanılacak Ticari İletişim Gelirleri Beyannamesinin şekil ve içeriğiyle verilme usul ve esasları ve bu beyannameye eklenecek diğer bilgi ve belgeler Üst Kurul tarafından belirlenir.

(2) Birinci fıkra kapsamında verilecek beyannamelerin elden teslim edilmeleri durumunda evrak giriş tarihi beyan tarihi olarak esas alınır. Beyannamelerin taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildiği tarih, adi posta veya kargo ile gönderilmesi hallerinde ise Üst Kurul evrak kayıtlarına intikal ettiği tarih beyan tarihi olarak dikkate alınır. Elektronik posta sistemi yoluyla yapılacak tebliğ ve teslimlere ait yapılacak düzenlemeler Üst Kurul tarafından ayrıca bildirilir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Beyanname verilmemesi hali

MADDE 7 – (1) Üst Kurul tarafından, 5 inci madde uyarınca verilmesi gereken beyannameyi süresinde vermeyen televizyon kuruluşları hakkında, beşbin Türk Lirası radyo kuruluşları hakkında ikibinbeşyüz Türk Lirası idari para cezası kesilir. Hem televizyon ve hem radyo sahibi olan kuruluşlara televizyon için öngörülen idari para cezası uygulanır. Bu fıkra uyarınca kesilecek idari para cezaları 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde tahsil edilir.

(2) Beyanname vermeyen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar 9 uncu maddenin dördüncü fıkrası uyarınca incelemeye alınır. Bu suretle bulunacak matraha göre hesaplanan ticari iletişim gelirleri Üst kurul payı ve faizi bu Yönetmelik hükümlerine göre tahsil edilir.

(3) Ticari iletişim gelirlerine ilişkin usulüne uygun beyanname vermeksizin Üst kurul payı ödemesinde bulunan kuruluşlar beyanname vermemiş kabul edilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Ticari iletişim gelirleri üst kurul payının ödenmemesi hali

MADDE 8 – (1) Ticari iletişim gelirlerinden Üst Kurula ödenecek pay tutarlarının zamanında ödenmemesi halinde, ilgili kuruluştan yedi gün süre verilerek 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak faizi ile birlikte ödeme yapması istenir. Verilen sürede ödenmeyen Üst Kurul payı genel hükümlere göre tahsil edilir.

(2) Medya hizmet sağlayıcı kuruluşları tarafından süresinden sonra beyan edilen Üst Kurul geliri beyan tarihini takip eden 30 gün içerisinde ödenir. 5 inci maddeye göre beyan edilmesi gereken Üst Kurul gelirinin süresinde beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde beyan edilmesi gerektiği tarihten ödendiği tarihe kadar geçen süreye 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında faiz uygulanır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Ticari iletişim gelirlerinin denetimi

MADDE 9 – (1) Üst Kurul, ödenmesi gereken ticari iletişim gelirleri Üst Kurul payının doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak bakımından, medya hizmet sağlayıcı kuruluşların ve aracılık yapanların hesaplarını Maliye Bakanlığı aracılığı ile incelettirebilir.

(2) Vergi Usul Kanununa göre vergi inceleme yetkisine haiz olanlar, Üst Kurulun talebi olmaksızın da ticari iletişim gelirleri Üst Kurul paylarının beyan ve ödenmesine ilişkin yükümlülüğün Kanuna ve bu Yönetmeliğe uygun olarak yerine getirilip getirilmediğini inceleyebilir.

(3) Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile ticari iletişim gelirinin elde edilmesine aracılık yapanlar, yasal defter kayıtlarını, Üst Kurul payının hesaplanmasına esas teşkil eden ticari iletişim gelirlerinin doğru tespit edilmesini sağlayacak şekilde aralarındaki ticari işlemleri açıkça göstermek ve elde edilen ticari iletişim gelirinin çeşidine göre yardımcı hesaplar açmak suretiyle ayrıntılı olarak düzenlerler.

(4) Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile ticari iletişim gelirinin elde edilmesine aracılık yapanlar, Üst Kurul payının hesaplanmasına esas teşkil eden ticari iletişim gelirlerinin tespitine ilişkin olarak, Üst Kurul tarafından veya Maliye Bakanlığına bağlı vergi incelemesine yetkili elemanlar tarafından incelendikleri hallerde, incelemeyi yapanlarca istenilen bilgileri vermeye ve bunlarla ilgili defter ve belgeleri ibraz etmeye mecburdurlar. Bilgiler yazı ile istenilir ve cevap vermeleri için kendilerine 15 günlük süre verilir. Zor durumda bulunmaları sebebiyle bilgi verme ve ibraz ödevlerini süresi içinde yerine getiremeyecek olanlara, sürenin bitiminden önce yazı ile istemde bulunması ve istemde belirtilen mazeretin kabule layık görülmesi kaydıyla Kanuni sürenin bir katını geçmemek üzere ek süre verilebilir.

(5) Dördüncü fıkra uyarınca bilgi verme ve ibraz yükümlülüklerini süresi içinde yerine getirmeyen veya eksik yerine getiren medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile ticari iletişim gelirinin elde edilmesine aracılık yapanlar hakkında, on bin Türk Lirası tutarında idari para cezası kesilir.  Bu fıkra uyarınca kesilecek ceza radyo kuruluşları hakkında yüzde elli oranında indirilerek uygulanır.

(6) Medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile ticari iletişim gelirinin elde edilmesine aracılık yapanlar, incelemenin sağlıklı şekilde yürütülmesi için incelemeye yetkili olanlara gereken kolaylıkları sağlamak ve incelemeyle ilgili her türlü açıklamayı yapmak zorundadır.

(7) Denetimler sonunda ödenmediği tespit edilen Üst Kurul gelirleri genel hükümlere göre tahsil edilir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Yeminli mali müşavir tasdik raporlarında göz önünde tutulacak usul ve esaslar Üst Kurulca belirlenir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek 1, Ek 2 ve Ek 3 yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Üst Kurul yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

26/8/2011

28037

_____

www.vergiburosu.com

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,059