Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Uygulama Şeklini Gösterir Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

30 Mart 2013  CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28603

YÖNETMELİK

Türk Patent Enstitüsünden:

PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE

KARARNAMENİN UYGULAMA ŞEKLİNİ GÖSTERİR

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 5/11/1995 tarihli ve 22454 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Uygulama Şeklini Gösterir Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d), (e) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“d) Ücret Tarifesi: 6/11/2003 tarihli ve 5000 sayılı Türk Patent Enstitüsü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ve 25 inci maddesi gereğince Türk Patent Enstitüsünce uygulanacak olan ücret tarifesini,

e) Paris Sözleşmesi: Sınai Mülkiyetin Himayesine Mahsus Milletlerarası Bir İttihat İhdas Edilmesine dair 20/3/1883 tarihli Sözleşmeyi ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından onaylanmış bu Sözleşme ile ilgili değişiklikleri,

f) Bülten: Yayın ortamının türüne bakılmaksızın 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararname veya bu Yönetmelikte belirtilen hususların yayımlandığı Resmi Patent Bültenini,”

“ı) Ücret: Ücret Tarifesinde belirtilen ücretin, bu ücretin katma değer vergisinin ve varsa harcının toplamını,

i) Vekil: Enstitü Patent Vekilleri Siciline kayıtlı patent vekillerini,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ve son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f ) Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.”

“Patent İşbirliği Antlaşmasının 22 nci ve 39 uncu maddelerinde başvuru yapılması için tanınan otuz aylık sürede Ücret Tarifesinde belirtilen başvuru ücreti, başvuru ile birlikte veya başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde ödenir. Başvuru otuz aylık sürede yapılmazsa bu süreye ek olarak üç aylık süre tanınır. Bu ek süre içinde yapılan başvurular için başvuru ücreti, başvuru ile birlikte veya başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde Ücret Tarifesinde belirtilen ek ücretle birlikte ödenir. Patent İşbirliği Antlaşmasının 49 uncu maddesinin altıncı fıkrası gereğince yapılan başvurular için başvuru ücreti, başvuru ile birlikte veya başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde Ücret Tarifesinde belirtilen ek ücretle birlikte ödenir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7 – Patent ve faydalı model başvuru dilekçeleri aşağıda sayılanları içerir.

a) Buluş başlığı.

b) Başvuru sahibi veya sahipleri ile ilgili kimlik ve iletişim bilgileri.

c) Başvuru vekil aracılığıyla yapılıyorsa vekilin kimlik ve iletişim bilgileri.

ç) Rüçhan hakkı talep ediliyorsa rüçhan başvurusuna ait bilgiler.

d) Buluş sahibi veya sahipleri ile ilgili kimlik ve iletişim bilgileri.

e) Başvuru sahibi buluş sahibi değilse başvuru hakkının ne şekilde elde edildiğine ilişkin beyan.

f) Başvuru önceki tarihli bir patent veya faydalı model başvurusu ya da patent veya faydalı model belgesi ile ilgili ise önceki tarihli başvuru veya belgeye ilişkin bilgiler.

g) Başvuru sahibinin veya vekilin imzası ve tarih.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8 – Tarifname, buluş konusunun ilgili olduğu teknik alanda uzman olan bir kişi tarafından buluşun uygulanabilmesini sağlayacak nitelikte, açık ve ayrıntılı olarak yazılır. Patent konusu buluşun tüm özellikleri hiçbir şey gizlenmeden, eksiksiz olarak açıklanır. Tarifname sırasıyla aşağıdaki bölümleri kapsar.

a) Buluş başlığı: Tarifnamenin başlangıcında başvuru dilekçesinde belirtilen buluş başlığı yer alır. Buluş başlığı; buluş konusu teknik geliştirmeyi kısaca tanımlar ve marka niteliğindeki terimleri kapsamaz.

b) Teknik alan: Buluşun ilgili olduğu teknik alan belirtilir.

c) Tekniğin bilinen durumu: Buluşun anlaşılması, araştırılması ve incelenmesi için başvuru sahibinin bildiği kadarıyla buluş konusunun hem yurt içi hem de yurt dışındaki benzerleri ayrıntılı olarak verilir. Buluş konusunun benzerlerine atıflar yapılarak patentle korunması istenen buluşun diğerlerinden farkları, karşılaştırma yapmayı sağlayacak nitelikte ayrıntılı biçimde açıklanır.

ç) Buluşun çözümünü amaçladığı teknik problemler: Buluşun hangi teknik problem ya da problemlerin çözümünü amaçladığı açıklanır. Talepte bulunulduğu haliyle, teknik sorun diye açıkça ifade edilmese bile teknik sorunun ve çözümünün anlaşılabileceği şekilde buluş ortaya konulur ve tekniğin bilinen durumuna atıfta bulunularak buluşun varsa avantajları belirtilir.

d) Resimlerin açıklanması: Varsa, resimlerin her birinin kısa tanımı yapılır, resimlerde yer alan parçaların tümünün numaraları ve tanımları açıklanır.

e) Buluşun açıklanması: Patentle korunması istenen buluş, hiçbir şüpheye ve yanlış anlamaya yer vermeyecek şekilde, örnekler verilerek, varsa resimlere atıfta bulunularak ayrıntılı olarak açıklanır. Açıklamada resimlerdeki parçalar ve işlevleri anlatılırken her bir parçanın sonunda parça numarası parantez içinde belirtilir.

f) Buluşun sanayiye uygulanma biçimi: Buluştan sanayide ne şekilde yararlanılabileceği ve buluşun ne şekilde uygulanabileceği veya kullanılabileceği belirtilir.

Buluşun doğası gereği, farklı bir anlatım şekli buluşun daha iyi anlaşılmasını sağlıyorsa, tarifname, birinci fıkrada belirtilen şekil ve düzende sunulmayabilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İstemler

MADDE 9 – Başvuru, buluşun yeterli ayrıntıda ifade edildiği ve açıkça ortaya konduğu bir veya birden çok istemi içerir. İstemler, korunması istenilen buluş konusunun teknik özelliklerini tanımlar. İstemlerde buluş, sadece erişilmesi arzulanan bir sonuç ile tanımlanamaz.

Her istem tek cümle halinde yazılır. İstemler, uygun olması halinde, korunması istenen konuyu oluşturan hususların tanımlanması için gerekli olan, fakat bir araya geldiklerinde tekniğin bilinen durumunun bir kısmını oluşturan bölüm ve bu bölüm ile bir araya geldiğinde korunması istenen teknik özellikleri özlü bir şekilde belirten karakterize edici bir bölüm olmak üzere iki bölüm halinde yazılır. Bu durumda, bölümleri birbirinden ayırmak amacıyla “içeren, karakterize edilen, içeriği, -den oluşan, -den ibaret olan, olup özelliği, ayırt edici özelliği” ifadeleri ya da aynı anlama gelecek herhangi başka bir ifade kullanılır.

Bağımsız bir istemde, buluşun tüm esas özelliklerinin belirtilmesi gerekir. Bağımsız istemi bir veya birden fazla bağımlı istem izleyebilir. Bağımlı istemler, bağlı bulunduğu istemin tüm özelliklerini içermelidir. Bağımlı istemlerin başlangıcında bağımsız isteme atıfta bulunulmalı ve sonra da korunması istenilen ilave özellikler belirtilmelidir. Bağımlı bir istemde, başka bir bağımlı isteme de atıfta bulunulabilir. Önceki bir isteme ve istemlere atıfta bulunulan tüm bağımlı istemler, mümkün olan en uygun biçimde gruplandırılır.

Bir bağımlı istemde birden fazla isteme ayrı ayrı (“veya” ifadesi kullanılarak) atıfta bulunulabilir. Çoklu bağımlı istem olarak adlandırılan bu istemlerde, bir başka çoklu bağımlı isteme atıfta bulunulamaz.

551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45 inci maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla, bir patent başvurusu aşağıda sayılan durumlardan birinin oluşması halinde, aynı kategoriye (ürün, yöntem, aparat veya kullanım) ait birden fazla bağımsız istem içerebilir:

a) Birden çok birbiriyle ilişkili ürünün bulunması.

b) Bir ürünün ya da aparatın farklı kullanımlarının bulunması.

c) Belirli bir probleme alternatif çözümler üretilirken bu alternatiflerin tek bir istemde korunmasının uygunsuz olması.

İstemler, buluşun özü gözönünde tutularak makul sayıda ve buluş özelliklerini ayrıntılı şekilde belirtecek sayıda yazılır. Birden çok istem var ise, bu istemler sırayla numaralandırılır.

Zorunlu kalınmadığı sürece istemlerde, buluşun teknik özellikleri, tarifname veya resimlere atıf yapılarak ifade edilmez. İstemler özellikle, “tarifnamede anlatıldığı gibi”, “resimlerde gösterildiği gibi” ve benzeri ifadeler içermez.

Başvuru resim içeriyorsa, istemler kısmında belirtilen teknik özelliklerden sonra tercihen bu özellikler ile ilişkili atıf işaretleri parantez içinde yazılır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10 – Resimler; kalıcı, siyah, yeterince yoğun ve koyu, kalın ve iyi tanımlanmış çizgiler ile yapılır. Resimlerde renklendirme yapılmaz. Resimlerdeki tüm çizgiler, genel olarak çizim aletleri veya çizim programları yardımıyla çizilir.

Fotoğraflar resim olarak kabul edilmez ancak buluşun başka türlü gösteriminin mümkün olmadığı mikron düzeyde mikroskobik görüntüleme gerektiren bazı durumlarda fotoğraf kullanılabilir.

Kesitler; referans işaretlerinin ve ana çizgilerin açık biçimde görülmesine engel olmayacak şekilde tarama yapılarak belirtilir.

Resimlerin ve bunların grafik uygulamalarının ölçeği; üçte iki oranında küçültülerek yapılan fotografik veya elektronik çoğaltmada, tüm ayrıntıların kolaylıkla ayırt edilmesini sağlayacak şekilde olur.

Resimlerde bulunan tüm sayılar, harfler ve referans işaretleri basit ve açık olur. Sayılar ve harflerle birlikte köşeli parantezler, daireler veya tırnak işaretleri kullanılmaz.

Aynı şeklin öğeleri, şeklin açık olması için oranlama bakımından bir fark yaratmak zorunlu olmadıkça, birbirleriyle orantılı olur.

Sayılar ve harflerin yüksekliği 0.32 cm’den az olamaz. Resimlere harf konması halinde, Latin alfabesi ve gerektiğinde Yunan alfabesi kullanılır.

Aynı resim sayfası birkaç şekil içerebilir. İki veya daha fazla sayfa üzerinde bulunan şekiller aslında bir bütün şekli oluşturuyorsa, bu şekiller, çeşitli sayfalar üzerinde görünen şekillerin herhangi birinin herhangi bir kısmı gizli kalmadan, tüm şeklin bir araya getirilebileceği şekilde düzenlenir. Farklı şekiller sayfa veya sayfalar üzerinde, tercihen dikey bir konumda, birbirlerinden net bir şekilde ayrılmış olarak, sayfada boş yer bırakmadan düzenlenir. Şekiller dikey konumda düzenlenmemişse, şekillerin üst kısmı sayfanın sol tarafında olacak biçimde yatay olarak düzenlenir. Farklı şekiller, sayfa numaralarından farklı olarak, ardışık şekilde numaralandırılır.

Tarifname ve istemlerde belirtilmeyen referans işaretleri resimlerde gösterilmez. Aynı şekilde, resimlerde gösterilmeyen referans işaretleri de tarifname ve istemlerde bulunmaz. Referans işaretleri kullanıldığında, başvurunun tamamında aynı özellikler aynı referans işaretleri ile belirtilir.

Resimler yazılı ifade içermez. Resimlerin anlaşılabilir olması için gerekli olduğu durumda “su”, “buhar”, “açık”, “kapalı” veya “AB kesiti” gibi tek bir sözcük ya da sözcükler kullanılabilir.

Akış şemaları ve diyagramlar resim olarak kabul edilir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 11 – Özetin başlangıcında başvuru dilekçesinde belirtilen buluş başlığı yer alır.

Özet; tarifname, istemler ve varsa resimlerde bulunan temel özellikleri içerir ve buluşun ilgili olduğu teknik alanı belirterek teknik problemin, buluş sayesinde bu problemin çözümünün ve buluşun temel kullanımı ya da kullanımlarının açıkça anlaşılmasına olanak sağlar.

Uygun olduğu durumda, başvuruda yer alan tüm formüller arasından buluşu en iyi karakterize eden kimyasal formül özette yer alır. Özet, buluşun iddia edilen değeri ya da buluşun spekülatif uygulamasına ilişkin ifadeler içermez. Özet tercihen en fazla 150 kelimeden oluşur.

Başvuru resim içeriyorsa, özette belirtilen teknik özelliklerden sonra tercihen bu özellikler ile ilişkili atıf işaretleri parantez içinde yazılır. Yayımlanması talep edilen şeklin numarası özetin sonunda belirtilir. Enstitü, buluşu daha iyi karakterize ettiğini düşündüğü başka şekil veya şekilleri de yayımlayabilir.

Özet, buluşun ilgili olduğu teknik alandaki araştırmalarda kullanılabilecek etkili bir araç oluşturacak şekilde yazılır.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Rüçhan hakkı talebi ve belgesi

MADDE 13 – Rüçhan hakkı talebi başvuru sırasında veya başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde talep edilebilir ve taleple birlikte Ücret Tarifesinde belirtilen rüçhan hakkı talebi ücreti ödenir. Rüçhan hakkı talep edilen bir patent başvurusunda, başvuru sırasında ya da başvurunun yapıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde rüçhan hakkını doğuran başvurunun yapıldığı ülkenin sınai mülkiyet idaresinden alınacak rüçhan hakkı belgesinin ve bu belgedeki sicil bilgilerini içeren sayfaların Türkçe çevirisinin Enstitüye verilmesi zorunludur.

Bu belgelerin yukarıdaki süre içinde verilmemesi halinde başvuru rüçhansız olarak işleme alınır.

Enstitüye yapılmış başvurudan doğan rüçhan hakkına ilişkin rüçhan hakkı belgesi, başvuru sahibinin talebi ve Ücret Tarifesinde belirtilen ücretin ödenmesi şartıyla Enstitü tarafından düzenlenir.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 14 – Değerler ve tüm veriler uluslararası standartlara uygun birimler kullanılarak, uygun olduğu yerlerde metrik sistem (SI) cinsinden ifade edilir. Bu ifadelerde alanında genel olarak kabul gören teknik terimler, formüller, işaretler ve semboller kullanılır.

Terminoloji ve işaretler başvuru boyunca tutarlılık arz eder.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 15 – Bir bütün olarak düşünülen buluşların herbirinin tekniğin bilinen durumu üzerinde yaptığı katkıyı tanımlayan aynı ya da benzer teknik özelliklere sahip buluşlar arasında teknik bir ilişki olması halinde, başvurunun 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45 inci maddesinin birinci fıkrası hükmüne uygun olduğu kabul edilir.

Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne uygun olmadığı anlaşılan başvurular Enstitünün bildirimi üzerine ya da Paris Sözleşmesi hükmü uyarınca başvuru sahibinin talebi üzerine başvuruyu yapan tarafından birden fazla başvuruya ayrılır.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16 – Başvuru işlemleri devam eden bir başvurudan 15 inci maddeye göre bölünmüş olan bir başvuruda, ilk başvuru konusunun kapsamı içinde kalmak kaydıyla, ayrılan her başvuru için başvuru tarihi, ilk başvurunun tarihidir. İlk başvuruda rüçhan hakkı talep edilmişse, ilk başvurunun rüçhan hak veya hakları ayrılan her başvuruya da tanınır.

Bölünmüş başvuruyla birlikte geçmiş yıllara ait yıllık ücretler de ödenir.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18 – Başvuru sırasında Enstitüye aşağıda sayılan belgeler birer suret olarak verilir.

a) Başvuru dilekçesi.

b) Tarifname.

c) İstem veya istemler.

ç) Tarifnamede, istem veya istemlerde atıf yapılan resimler.

d) Özet.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Başvurunun yayınıyla ilgili olarak Bültende yapılan ilan aşağıda sayılanları içerir.

a) Başvuru tarihi ve numarası.

b) Başvuru sahibi veya sahipleri ile ilgili kimlik ve iletişim bilgileri.

c) Buluş sahibi veya sahipleri ile ilgili kimlik ve iletişim bilgileri.

ç) Başvuru vekil aracılığıyla yapılmışsa vekilin kimlik ve iletişim bilgileri.

d) Buluş başlığı.

e) Rüçhan hakkına konu olan başvurunun ülkesi, tarihi ve numarası.

f) Buluşun uluslararası patent sınıflandırması.

g) Başvurunun yayın tarihi ve numarası.

ğ) Özet.

h) Buluşu karakterize eden şekil veya şekiller.

ı) Uluslararası veya bölgesel anlaşmalar yoluyla ulusal aşamaya giren başvurularda uluslararası veya bölgesel başvuru numarası.”

“Başvurunun yayını, üçüncü fıkrada belirtilenlerin yanında tarifname, istemler ve resimleri de içerir.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Başvuruyu yapan, başvuru tarihinden veya rüçhan hakkı talep edilmişse rüçhan tarihinden itibaren onbeş ay içinde tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma yapılmasını Enstitüden talep eder ve taleple birlikte veya talep tarihinden itibaren üç ay içinde Ücret Tarifesinde belirtilen ücreti öder. 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 2 nci maddesi ve bu Yönetmeliğin Geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca diğer kuruluşlar tarafından düzenlenecek araştırma raporu talepleri için ilgili kuruluşun kabul ettiği dildeki tarifname, istemler, özet ve varsa resimler taleple birlikte veya talep tarihinden itibaren üç ay içinde Enstitüye verilir.”

“Bir ek patent başvurusu ile ilgili olarak, tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma yapılması, ancak asıl patent başvurusu için veya daha önceki ek patent başvuruları için araştırma yapılmış veya araştırma yapılmasının talep edilmiş olması halinde istenebilir. Bu maddenin birinci ilâ üçüncü fıkrası hükümleri, ek patentler için de uygulanır.”

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 29 – Tarifnamenin veya istem veya istemlerin yeterince açık olmaması nedeniyle araştırma raporunun düzenlenememesi halinde, yetersizliğin giderilmesi için üç aylık ve talep halinde ek üç aylık süre tanınır. Ek süre talep edilmesi halinde, Ücret Tarifesinde belirtilen ek süre talep ücreti, taleple birlikte ödenir. Bu süreler içerisinde yetersizliğin giderilmediği durumda başvuru reddedilir. Kısmen yetersizlik halinde araştırma raporu yeterince açık olan istem veya istemler için düzenlenir.”

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 33 – 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 65 inci maddesi hükmüne göre başvuru sahibi, patent yerine faydalı model belgesi verilmesi için bir değiştirme talebi yapmışsa bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde verilmesi gereken belgeler ve Ücret Tarifesinde belirtilen ücret Enstitü tarafından başvuru sahibine bildirilir.

Bu süre içinde gerekli belgelerin verilmemesi ve ücretin ödenmemesi halinde, değişiklik talebi yapılmamış sayılır ve başvuru, patent başvurusu olarak işlem görür.”

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 34 – Patent başvurusunun yayımlanmasından sonra, patent başvurusu veya patente ilişkin dosya, Ücret Tarifesinde belirtilen ücretin ödenmesi şartıyla Enstitü yetkililerinin nezaretinde aşağıda sayılan sınırlamalar dahilinde incelenebilir.

a) İnceleme ancak Enstitü dahilinde yapılabilir.

b) İnceleme Enstitünün iç yazışmalarını kapsamaz.

c) İnceleme üçüncü kişiler tarafından başvuru dosyalarının incelenmesi için yapılan taleplerin kime veya kimlere ait olduğuna ilişkin belgeleri kapsamaz.

ç) İnceleme zorunlu lisans ve çalışanların buluşlarına ilişkin belgeleri kapsamaz.

d) İnceleme yıllık ücretlerin ödenip ödenmediği konusunda bilgi almak amacıyla başvuru yapanların kimliklerine ilişkin belgeleri kapsamaz.

e) İnceleme patent başvurusu ya da patent dosyalarından bilgi almak amacıyla yapılan taleplerin içeriğine ve talep eden kişilerin kimliklerine ilişkin bilgi ve belgeleri kapsamaz.”

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Lisans sözleşmesinin Patent Siciline kaydedilebilmesi için taraflardan birinin aşağıda sayılanlarla Enstitüye başvuruda bulunması gerekir.

a) Dilekçe.

b) Lisans sözleşmesine konu olan patent başvurusunun veya patentin numarasını, lisans ücretini, süresini ve çeşidini belirtir şekilde düzenlenmiş, lisans alan ve lisans veren tarafların imza ve noter beyanlarını içerir onaylı lisans sözleşmesi, lisans sözleşmesinin yabancı dilde düzenlenmesi halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.

c) Gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.

ç) Gerekli hallerde vekaletname.”

MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Devir, birleşme ve ayni sermaye koyma borcu

MADDE 37 – Devir işleminin Patent Siciline kaydedilebilmesi için aşağıda sayılanlarla başvuruda bulunulması gerekir.

a) Dilekçe.

b) Devir sözleşmesine konu olan patent başvurusunun veya patentin numarasını, devir ücretini belirtir şekilde düzenlenmiş, devreden ve devralan tarafların imza ve noter beyanlarını içerir onaylı devir sözleşmesi, devir sözleşmesinin yabancı dilde düzenlenmesi halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.

c) Gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.

ç) Vekaletname.

Birleşme veya ayni sermaye koyma borcu işleminin Patent Siciline kaydedilebilmesi için aşağıda sayılanlarla başvuruda bulunulması gerekir.

a) Dilekçe.

b) Birleşmeyi veya ayni sermaye koyma borcunu gösterir Ticaret Sicili Gazetesi veya yetkili mercilerce onaylanmış belge, birleşmeyi veya ayni sermaye koyma borcunu gösterir belgenin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.

c) Gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.

ç) Gerekli hallerde vekaletname.”

MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Miras yoluyla intikal, rehin ve teminat

MADDE 38 – Bir patent başvurusu veya patent başkasına miras yoluyla intikal edebilir. Bir patent başvurusu veya patent rehnedilebilir veya teminat olarak gösterilebilir.

Miras yoluyla intikal işleminin Patent Siciline kaydedilebilmesi için aşağıda sayılanlarla başvuruda bulunulması gerekir.

a) Dilekçe.

b) Mirasçılık belgesi veya noter tarafından onaylanmış örneği, mirasçılık belgesinin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.

c) Gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.

ç) Gerekli hallerde vekaletname.

Rehin ve teminat işlemi taraflardan birinin talebi üzerine Patent Siciline kaydedilir.

Rehin işleminin Patent Siciline kaydedilebilmesi için aşağıda sayılanlarla başvuruda bulunulması gerekir.

a) Dilekçe.

b) Rehin işlemini gösterir yetkili mercilerce onaylanmış belge veya noter tarafından onaylanmış örneği, rehin işlemini gösterir belgenin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.

c) Gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.

ç) Gerekli hallerde vekaletname.

Teminat işleminin Patent Siciline kaydedilebilmesi için aşağıda sayılanlarla başvuruda bulunulması gerekir.

a) Dilekçe.

b) Teminat sözleşmesi veya noter tarafından onaylanmış örneği, teminat sözleşmesinin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.

c) Gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.

ç) Gerekli hallerde vekaletname.”

MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“Kullanım, patentin verildiğine ilişkin ilanın ilgili bültende yayımlandığı tarihten itibaren üç yıl içinde gerçekleştirilir. Kullanımın değerlendirilmesinde pazar şartları göz önünde tutulur. Objektif nitelik taşıyan ruhsatlandırma, standartlara uygunluk, değişik alanlarda yeni uygulamaların yapılmasına ihtiyaç duyma gibi teknik veya ekonomik veya hukuki sebepler patentin kullanılamamasının haklı sebepleri olarak kabul edilir. Patent konusu buluşun kullanılmasını engelleyecek nitelikte kabul edilen bu sebepler, patent sahibinin kontrolü ve iradesi dışındaki sebeplerdir. Patentin kullanılamamasının haklı sebeplerine ilişkin bilgi ve belgelerle birlikte gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge, patent sahibi tarafından patentin verildiğine ilişkin ilanın ilgili bültende yayımlandığı tarihten itibaren üç yıl içinde Enstitüye verilir ve kullanmama Patent Siciline kaydedilir. ”

MADDE 24 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kullanım belgesi ve ithalat belgesi, ilgili form ve gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge ile birlikte Enstitüye verilir ve kullanım Patent Siciline kaydedilir.”

MADDE 25 – Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Unvan, adres ve nevi değişiklikleri

MADDE 44 – Bir patent başvurusunun veya patentin sahibinin unvanında, adresinde veya nevinde herhangi bir değişiklik söz konusu ise bu değişikliğin Patent Siciline kaydedilebilmesi için aşağıda sayılanlarla birlikte Enstitüye başvuruda bulunulması gerekir. Unvan, adres veya nevi değişikliği işlemlerinde Patent Sicilinde, patent başvurusu veya patent sahibi adına kayıtlı bulunan başvuru veya patentlerin numaraları belirtilerek tek bir talep yapılması ve tek bir ücretin ödenmesi üzerine ilgili işlem yapılır.

Unvan değişikliği işlemi için aşağıda sayılanlarla başvuruda bulunulması gerekir.

a) Dilekçe.

b) Unvan değişikliğini gösterir Ticaret Sicili Gazetesi veya yetkili mercilerce onaylanmış belge, unvan değişikliğini gösterir belgenin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.

c) Gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.

ç) Gerekli hallerde vekaletname.

Adres değişikliği işlemi için aşağıda sayılanlarla başvuruda bulunulması gerekir.

a) Dilekçe.

b) Gerekli hallerde vekaletname.

c) Gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.

Nevi değişikliği işlemi için aşağıda sayılanlarla başvuruda bulunulması gerekir.

a) Dilekçe.

b) Nevi değişikliğini gösterir Ticaret Sicili Gazetesi veya yetkili mercilerce onaylanmış belge, nevi değişikliğini gösterir belgenin yabancı dilde olması halinde ilaveten yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi.

c) Gerekli ücretin ödendiğini gösterir bilgi veya belge.

ç) Gerekli hallerde vekaletname.”

MADDE 26 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 45 – Verilen patentlerin onaylı suretleri, gerekli ücret ödenerek patent sahipleri veya üçüncü kişiler tarafından talep edilebilir.”

MADDE 27 – Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) ve (o) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“g) Başvuru sahibi veya patent sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri.”

“o) Devir, lisans, birleşme, adres, unvan, nevi değişiklikleri, rehin, teminat, haciz, veraset intikal ve bunun gibi iradi veya mecburi tasarruflar.”

“r) Buluş sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri.”

MADDE 28 – Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin başlığı ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“Ücret ödemeleri”

“Yıllık ücretler hariç olmak üzere Ücret Tarifesinde belirlenen ücretlerin ödenme zamanı, Enstitü tarafından başvuru sahibine veya patent sahibine veya vekiline önceden bildirilir.”

MADDE 29 – Aynı Yönetmeliğe 48 inci maddeden sonra gelmek üzere başlıklarıyla birlikte aşağıdaki 48/A, 48/B ve 48/C maddeleri eklenmiştir.

“Süreler, bildirimler ve işlem formları

MADDE 48/A – Bir patent başvurusu veya patentle ilgili işlemlerde uyulması gereken süre, 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararname veya bu Yönetmelikle belirlenmemişse uygulanacak süre, Enstitünün bildiriminden itibaren iki aydır. Enstitü tarafından yapılan bildirimler yazılı olarak yapılır ve bildirim tarihi olarak tebliğ tarihi esas alınır.

Bu Yönetmelikte geçen başvuru dilekçesi, form, talep veya dilekçe Enstitü tarafından geçerli kabul edilen ve elektronik ortamda kullanıma sunulan işlem formlarıdır. Enstitüye sunulacak başvuru veya taleplerde Enstitü tarafından geçerliliği kabul edilen bu işlem formlarının kullanılması zorunludur. Bu formlar kullanılmaksızın yapılan taleplerin geçerli işlem formları ile hazırlanarak Enstitüye sunulması amacıyla iki aylık süre verilir.

Eksik ücret

MADDE 48/B – Bir patent başvurusu veya patentle ilgili olarak ödenmesi gereken bir ücretin eksik ödenmesi halinde eksik ücret, Enstitünün bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir. Aksi takdirde ilgili ücret hiç ödenmemiş sayılır.

Vekaletnamenin şekli ve niteliği

MADDE 48/C – Bir patent başvurusu veya patentle ilgili işlemlerde vekaletnamenin gönderilmesinin gerekli olduğu durumda, vekilin Enstitü nezdinde vekillik yapma yetkisini haiz olması, temsil yetkisini ve tarih bilgisini içeren yazılı vekaletname aslının veya patent vekili tarafından aslına uygunluğu onaylanmış ve onay tarihini içerir suretinin Enstitüye teslim edilmesi zorunludur.

Enstitü nezdinde patent başvurusunun geri çekilmesi veya patent hakkından vazgeçilmesi işlemlerinin vekil tarafından yapılabilmesi için, bu yetkileri açıkça belirten noter tasdikli vekaletname sunulması gerekir.”

MADDE 30 – Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 50 – 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 162 nci maddesine göre faydalı model belgesi verilmesi kararının bildiriminden itibaren üç ay içinde Ücret Tarifesinde belirtilen ücretin ödenmesi gerekir. Ücretin bu süre içinde ödenmemesi halinde bu süre içinde Ücret Tarifesinde belirtilen ek süre talep ücreti de ödenerek ek üç aylık süre talep edilebilir. Ücret, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde veya ek üç aylık süre içinde ödenmediği takdirde başvuru geri alınmış sayılır.”

MADDE 31 – Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Faydalı model belgesinin düzenlenmesi için verilen süreler ile ödenmesi gereken ve Ücret Tarifesinde belirtilen ücretler, incelemeli ve incelemesiz patent verilmesine de uygulanır.”

MADDE 32 – Aynı Yönetmeliğe 51 inci maddeden sonra gelmek üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki 51/A maddesi eklenmiştir.

“Faydalı model belgesi başvurusunun patent başvurusuna değiştirilmesi

MADDE 51/A – 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 167 nci maddesi hükmüne göre, faydalı model belgesi verilmesi hakkında Enstitüce alınacak karardan önce, faydalı model başvurusu sahibi, başvurusunun patent başvurusuna değiştirilmesi talebinde bulunmuşsa, bu talep tarihinden itibaren bir ay içinde Enstitü, verilmesi gerekli olan belgeleri ve Ücret Tarifesinde belirtilen ücreti başvuru sahibine bildirir. Başvuru sahibi, Enstitünün bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde sunulması istenilen belgeleri ve ücreti tamamlar.

Başvuru sahibi bu süre içinde gerekli belgeleri vermediği ve ücreti ödemediği takdirde, değiştirme talebi yapılmamış sayılır ve başvuru, faydalı model başvurusu olarak işlem görür.”

MADDE 33 – Aynı Yönetmeliğin Geçici 4 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Araştırma ve inceleme raporları

GEÇİCİ MADDE 4 – Enstitüde, her başvuruya ilişkin araştırma ve inceleme raporu düzenlenmesi için gerekli teşkilat kuruluncaya kadar, 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Enstitü tarafından düzenlenmesi öngörülen araştırma ve inceleme raporları milletlerarası niteliği tanınmış araştırma ve inceleme kuruluşları tarafından düzenlenir. Bu kuruluşların alacağı araştırma ve inceleme ücretleri yapılan protokollerle belirlenir.”

MADDE 34 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 35 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Patent Enstitüsü Başkanı yürütür.

_____

www.vergiburosu.com

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,063