Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

1 Temmuz 2013  PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28694

YÖNETMELİK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:

SEBZE VE MEYVE TİCARETİ VE TOPTANCI HALLERİ HAKKINDA

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

İLİŞKİN YÖNETMELİK

MADDE 1 – 7/7/2012 tarihli ve 28346 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasındaki “birinci fıkrada belirtilenlerin yanı sıra laboratuarlar da oluşturulur. Bu toptancı hallerinde,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkrada yer alan “zorunlu olan” ibaresinden sonra gelmek üzere “laboratuvarlar,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde, aynı maddenin altıncı fıkrasındaki “fıkranın (d) bendinde” ibaresi “fıkrada” olarak değiştirilmiş ve yine aynı maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(4) İşyeri kiralama veya satın alma talebinde bulunanlar, Ek-3’te yer alan dilekçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kayıtlı olduğunu gösterir belge/üretici örgütü belgesi/ilgili meslek odasına kayıtlı olduğunu gösterir belge ve 31 inci maddeye göre belediye adına ve lehine düzenlenmiş teminatlar ile gayri kabili rücu yetki belgesi ile birlikte ilgili toptancı haline başvurur.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “bulunulması ve zaruri halin belgelendirilmesine” ibaresi “bulunulmasına” olarak değiştirilmiş, aynı maddenin altıncı ve sekizinci fıkralarında yer alan “ilgili meslek örgütünün de görüşü alınarak” ibareleri ile aynı maddenin onuncu fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin sekizinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“(5) Aynı toptancı halinde faaliyet gösterenler, mal fiyatlarının yükselmesine sebebiyet vermemek veya düşmesine engel olmamak kaydıyla, kendi aralarında mal alabilir, satabilir veya devredebilir. Ancak, bu alım, satım ve devirler, piyasa şartlarına göre malların bir kısmı veya tamamı için toptancı hali bazında ya da genel olarak Bakanlıkça sınırlandırılabilir.”

“Vadeli satışlarda bu süre otuz iş günü olarak uygulanır.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin on dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(19) Üreticilerin, ürettikleri malları perakende olarak doğrudan tüketicilere satması durumunda, satılan bu mallar hakkında bildirimde bulunulmaz.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin onuncu fıkrasında yer alan “malın üretildiği yerdeki toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işleticisi adına” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“(6) İkinci fıkrada belirtilen mallardan hal rüsumu alınması ve birinci fıkrada belirtilen hal rüsum oranları, Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldığı takdirde değiştirilebilir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde, sekizinci fıkrasında yer alan “adına açılan hesaplarda tutulacak” ibaresi “tarafından bildirilen banka hesaplarına aktarılacak” olarak değiştirilmiş, onuncu fıkrasında yer alan “birinci fıkrada belirtilen hesaplar toptancı hallerinin bağlı olduğu belediye ve işletmecileri adına açılır ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Hal rüsumu, bu maddeye göre Bakanlıkça belirlenen banka nezdinde açılan hesaba yatırılır. Malın üretildiği ve tüketildiği yerde toptancı hali bulunması durumunda, hal rüsumunun yüzde ellisi, malın üretildiği yerdeki toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işletmecisi tarafından bildirilen banka hesabına, kalan yüzde ellisi ise malın tüketime sunulduğu yerdeki toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işletmecisi tarafından bildirilen banka hesabına aylık olarak izleyen ayın beşinci iş günü sonuna kadar ilgili banka tarafından aktarılır.

(2) Malın üretildiği yerde toptancı hali bulunmaması durumunda, hal rüsumunun tamamı malın tüketime sunulduğu yerdeki toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işletmecisi tarafından bildirilen banka hesabına aylık olarak izleyen ayın beşinci iş günü sonuna kadar ilgili banka tarafından aktarılır.

(3) Malın tüketime sunulduğu yerde toptancı hali bulunmaması durumunda, hal rüsumunun tamamı malın üretildiği yerdeki toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işletmecisi tarafından bildirilen banka hesabına aylık olarak izleyen ayın beşinci iş günü sonuna kadar ilgili banka tarafından aktarılır.

(4) Malın hem üretildiği hem de tüketime sunulduğu yerde toptancı halinin bulunmaması durumunda, hal rüsumunun tamamı aylık olarak izleyen ayın beşinci iş günü sonuna kadar toptancı hallerinin bağlı olduğu belediyelerin ülke geneli o ayki toplam rüsum gelirindeki payı dikkate alınarak bu belediyeler tarafından bildirilen banka hesabına ilgili banka tarafından aktarılır.

(5) Bildirim tarihinden itibaren bir yıl içinde malın tüketime sunulduğu yerin belli olmaması veya diğer nedenlerle bu maddeye göre dağıtılamayan hal rüsumları, malın üretildiği yerde toptancı hali bulunması durumunda üçüncü fıkraya göre, malın üretildiği yerde toptancı hali bulunmaması ya da bulunup bulunmadığının belirlenememesi durumunda ise dördüncü fıkraya göre aktarılır.

(6) Bu maddeye göre hal rüsumunun özel toptancı halinin işletmecisi hesabına aktarılması, bildirime konu malların özel toptancı halinin faaliyet alanında üretilmesi veya tüketime sunulmasına bağlıdır.

(7) Bu maddeye göre özel toptancı halinin işletmecisi hesabına aktarılan tutarların yarısı aylık olarak izleyen ayın beşinci iş günü sonuna kadar ilgili belediyeye ödenir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Sisteme bildirilmeden toptan alınıp satılan ya da toptancı halinde satılmak üzere bildirimde bulunup toptancı hali dışında toptan satılan,”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) 34 üncü maddenin beşinci fıkrasına aykırı olarak aynı toptancı halinde kendi aralarında mal alan, satan veya devredenlerin,”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinin on ikinci fıkrasında yer alan “üç ay içinde” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkranın sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu sözleşmelerde, noter onayı aranmaz.”

(2) Aynı maddenin otuz birinci fıkrası aşağıdaki şekilde, yirmi altıncı ve yirmi yedinci fıkralarında yer alan “1/7/2013” ibareleri “31/12/2013” olarak değiştirilmiştir.

“(31) 1/1/2012 tarihinden önce büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanları içinde kurulmuş olup da, toptancı hali statüsü bulunup bulunmadığı hususunda ihtilaf bulunan yerlerden, toptan sebze ve meyve satışı yapılan yer sayısı otuz veya üzeri olanlar, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın sisteme kaydedilir.”

(3) Aynı maddenin yirmi sekizinci fıkrasının (a) bendinin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Aktarımı yapılamayan hal rüsumları ise, aktarımı yapılamayanlar hariç ülke genelinde bu bende göre tahsil edilen toplam rüsum gelirindeki toptancı hallerinin bağlı olduğu belediyelerin payları dikkate alınarak ilgili hesaplara aktarılır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan “EK-1”, “EK-2” ve “EK-3” ekleri, ekte yer alan “EK-1”, “EK-2” ve “EK-3” ekleri ile değiştirilmiştir.

MADDE 12 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
7/7/2012 28346
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
31/12/2012 28514 (4. Mükerrer)

 

 

Ekleri için tıklayınız.

_____
www.vergiburosu.com

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,090