BAĞIMSIZ DENETÇİLER İÇİN SÜREKLİ EĞİTİM TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

31 Aralık 2023 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 32416 (5. Mükerrer)

TEBLİĞ

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

BAĞIMSIZ DENETÇİLER İÇİN SÜREKLİ EĞİTİM TEBLİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1- 4/11/2017 tarihli ve 30230 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bağımsız Denetçiler İçin Sürekli Eğitim Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“l) Eğitim açığı: Bu Tebliğde düzenlenen eğitim yükümlülüğünün tamamlanması için elde edilmesi gereken kredilerin eksik kısmını,”

MADDE 2- Aynı Tebliğin 5 inci maddesine dördüncü fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiş ve mevcut beşinci fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Yönetmeliğin 25 inci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca yukarıdaki yükümlülüklere ilave olarak;

a) 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenleme ve denetimine tabi şirketlerin bağımsız denetiminde görev alacak denetçilerin bankacılık konusunda,

b) 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, 28/3/2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ve 47 sayılı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenleme ve denetimine tabi olan sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin bağımsız denetiminde görev alacak denetçilerin sigortacılık ve özel emeklilik konularında,

en az 7 kredi karşılığı eğitimi, denetim sözleşmesinin imzalandığı yılın sonuna kadar tamamlamaları gerekir.”

“(6) 120 kredinin sağlanıp sağlanmadığına ilişkin değerlendirme, eğitime tabi olunan önceki 3 yıl dikkate alınarak yapılır. Bu maddenin beşinci fıkrasındaki yükümlülükler, sürekli eğitim yükümlülüğünden bağımsız olarak ayrıca değerlendirilir.”

MADDE 3- Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “kişisel gelişime” ibaresi “mesleki faaliyetlerde kullanılabilecek kişisel gelişime” şeklinde değiştirilmiştir.

“Temel mesleki konular; Türkiye Muhasebe Standartları, Türkiye Denetim Standartları, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları, bilgi sistemleri denetimi, etik kurallar, finans ve kurumsal yönetim konularını kapsar.”

MADDE 4- Aynı Tebliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8- (1) Eğitim yöntemleri; yüz yüze eğitim, uzaktan eğitim, işbaşı eğitimi, akademik çalışmalar ve diğer eğitim faaliyetlerinden oluşur.

(2) Yüz yüze eğitim veya uzaktan eğitim Kurum tarafından doğrudan yürütülebileceği gibi üniversiteler, eğitim kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları tarafından da yürütülebilir. Ancak bu kurum ve kuruluşlar tarafından temel mesleki konularda yürütülen eğitimlerden, eğitim kredisi elde edilebilmesi için, eğitim programının eğitim gerçekleştirilmeden önce Kurum tarafından onaylanmış olması ve gerekli görüldüğünde uygulamanın gözetimi şarttır.

(3) Temel mesleki konulardan, uzaktan eğitim yöntemi ile bir yıl içinde en fazla 7 kredi karşılığı eğitim alınabilir. Alınan eğitimin 7 krediden fazlası, destekleyici konulardan alınan eğitim yerine geçer. Uzaktan eğitim yöntemi ile temel mesleki konulardan bir yıl içinde alınabilecek eğitim miktarı, Kurum tarafından 20 krediyi geçmeyecek şekilde artırılabilir.

(4) Diğer eğitim faaliyetleri kapsamında değerlendirilecek kongre, konferans, panel, seminer, sempozyumçalıştay gibi etkinlikler için en az 15 gün önceden onay alınması ve katılımcıların elektronik ortamda Kuruma bildirilmesi zorunludur. Diğer eğitim faaliyetlerinin onay ve bildirimine ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir.

(5) İşbaşı eğitiminde, mevzuatı uyarınca denetim öngörülen alanlarda en az denetçi unvanı ile katılım sağlanan bağımsız denetim faaliyetleri dikkate alınır.

(6) Eğitim yöntemleri arasında sayılmamış olmakla birlikte mesleki gelişime doğrudan katkı sağladığı ileri sürülen faaliyetler, yapılacak başvuru sonucunda Başkanlık tarafından değerlendirilerek eğitim faaliyeti olarak kabul edilebilir.

(7) Kurum içi veya katılımı belirli denetim kuruluşlarının çalışanları ile sınırlandırılan dışa kapalı eğitimler, bu Tebliğ kapsamında eğitim faaliyeti olarak değerlendirilmez.

(8) 5 inci maddenin beşinci fıkrası kapsamındaki eğitimleri düzenleyebilecek kurum ve/veya kuruluşlar ile eğitim yöntemi Kurum tarafından belirlenir.”

MADDE 5- Aynı Tebliğin 9 uncu maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrasında yer alan “20” ibaresi “30” şeklinde değiştirilmiştir.

“(3) Yüz yüze ve uzaktan eğitimde her 50 dakikalık ders, bir kredi olarak kabul edilir. Temel mesleki konularda lisans, lisansüstü veya sürekli eğitim kapsamında ders verenler, bu faaliyetlerinden yıllık en fazla 30 kredi elde edebilirler.

(4) Eğitim kredisi elde etmek amacıyla “muhasebe standartları”, “denetim”, “sermaye piyasası mevzuatı”, “bankacılık mevzuatı”, “sigortacılık ve özel emeklilik mevzuatı” ile “kurumsal yönetim ilkeleri ve finansal yönetim” konularında Kurum tarafından düzenlenen bağımsız denetçilik sınavlarına katılmak mümkün olup, başarılı olunan her bir sınav konusu için 20 kredi elde edilir. Her bir sınav konusundan 3 yıllık dönem içerisinde bir kez kredi elde edilebilir.”

MADDE 6- Aynı Tebliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Destekleyici eğitim konularından “diğer eğitim faaliyetleri” kapsamındaki faaliyetlerin Kurum tarafından belirlenen yöntemlerle elektronik ortamda beyan edilmesi yeterlidir. Ancak, Kurum tarafından talep edilmesi halinde tevsik edici bilgi ve belgelerin sunulması gerekir. İstenilmesine rağmen belge sunulamayan faaliyetlerden kredi elde edilemez.”

MADDE 7- Aynı Tebliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Eğitim açığı bulunanların, eğitim yükümlülüğünü geçerli bir sebebe bağlı olarak tamamlayamadığını tevsik eden belgelerle birlikte Kuruma başvuruda bulunmaları durumunda, eksik kredilerin tamamlanması için üç aydan fazla olmamak üzere ek süre verilebilir.”

MADDE 8- Aynı Tebliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Verilen ek süre” ibaresi “Eğitim açığı bulunan veya verilen ek süre” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Bu Tebliğ 1/1/2024 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10- Bu Tebliğ hükümlerini Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı yürütür.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,084