Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Hakkında Tebliğ (Sıra No:25)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:46)

9 Nisan 2015 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 29321

TEBLİĞ

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

SATIŞ AMAÇLI ELDE TUTULAN DURAN VARLIKLAR VE DURDURULAN

FAALİYETLERE İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA

STANDARDI (TFRS 5) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 25)’DE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 46)

MADDE 1 – 16/3/2006 tarihli ve 26110 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Hakkında Tebliğ (Sıra No: 25)’in 3 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Başkan: Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanını,”

MADDE 3 – Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Geçiş süreci

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) İşletmeler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte “Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler” Standardının değiştirilen 26 ncı, 27 nci, 28 inci ve 29 uncu paragraflarında ve aynı standarda eklenen 26A, 44J, 44K ve 44L paragraflarında belirtilen hükümleri 1/1/2016 tarihinden önce başlayan hesap dönemlerine ilişkin finansal tablolarında uygulayabilir. Bu durumda, anılan husus finansal tabloların dipnotlarında açıklanır.”

MADDE 4 – Aynı Tebliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı yürütür.”

MADDE 5 – Aynı Tebliğin ekinde yer alan “Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler” Standardının;

a) 26 ncı Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“26. İşletme, bir varlığı (veya elden çıkarılacak varlık grubunu) satış veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan olarak sınıflandırmışsa ancak, 7-9 uncu paragraflar (satış amaçlı elde tutulanlar için) veya 12A paragrafında (ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulanlar için) yer alan koşullar artık karşılanamamaktaysa, söz konusu varlığın (veya elden çıkarılacak grubunun) (sırasıyla) satış veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan olarak sınıflandırılmasına son verir. Bu durumlarda işletme bu değişikliği muhasebeleştirirken, 26A paragrafının geçerli olduğu durumlar hariç, 27-29 uncu paragrafları uygular.”

b) 26 ncı Paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki 26A Paragrafı eklenmiştir.

“26A. İşletme bir varlığı (veya elden çıkarılacak varlık grubunu) doğrudan satış amaçlı elde tutulan varlıktan, ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık olarak veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlıktan, satış amaçlı elde tutulan varlık olarak yeniden sınıflandırdığında bu değişiklik; elden çıkarılacak varlıklar için başlangıçta yapılmış planın devamı olarak dikkate alınır. İşletme:

(a) Bu değişiklikleri muhasebeleştirmek için 27-29 uncu paragrafları uygulamaz. İşletme, yeni elden çıkarma yöntemi için bu TFRS’de öngörülmüş uygulanabilir sınıflandırma, sunum ve ölçüm kurallarını uygular.

(b) Duran varlıkları (veya elden çıkarılacak varlık grubunu) 15 inci paragraf (satış amaçlı elde tutulan varlık olarak yeniden sınıflandırılmışsa) veya 15A paragrafı (ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık olarak yeniden sınıflandırılmışsa) hükümleri uyarınca ölçer ve duran varlığın (veya elden çıkarılacak varlık grubunu), satış/dağıtım maliyetleri düşülmüş gerçeğe uygun değerindeki herhangi bir artış veya azalışı, 20-25 inci paragraf hükümleri uyarınca finansal tablolara yansıtır.

(c) 8 inci paragraf ve 12A paragrafı uyarınca belirlenen sınıflandırma tarihini değiştirmez. 9 uncu paragrafta yer alan şartlar sağlanırsa, bu durum satışın veya ortaklara dağıtımın tamamlanması için gereken sürenin uzatılmasını engellemez.”

c) 27 nci Paragrafı ve 27 nci paragrafın dipnotu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“27. İşletme, satış veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık olarak sınıflandırılmasına son verilen bir duran varlığı (veya elden çıkarılacak varlık grubunu) (veya satış veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık olarak sınıflandırılan elden çıkarılacak bir varlık grubuna dahil edilmesine son verilen bir duran varlığı);

(a) Satış veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık olarak sınıflandırılmasından önceki defter değerinin, varlığın (veya elden çıkarılacak varlık grubunun) satış veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık olarak sınıflandırılmamış olsaydı ortaya çıkacak olan amortisman, itfa veya yeniden değerlemeler dikkate alınarak düzeltilmiş tutarı ve

(b) Sonradan satılmamasına veya dağıtılmamasına karar verildiği tarihteki geri kazanılabilir tutarından4

düşük olanı ile ölçer.”

“4 Duran varlığın nakit yaratan bir birimin parçası olması durumunda, geri kazanılabilir değeri, TMS 36 doğrultusunda ilgili nakit yaratan birimde oluşan değer düşüklüğü zararının dağıtılması sonrasında belirlenen defter değeridir.”

ç) 28 inci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“28. İşletme, satış veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık olarak sınıflandırılmasına son verilen bir duran varlığın defter değeri için gerekli olan düzeltmeleri, sırasıyla, 7-9 uncu paragraflar veya 12A paragrafında yer alan koşulların artık karşılanmadığı dönemde, sürdürülen faaliyetlerden elde edilen kâr veya zarara dâhil eder. Elden çıkarma grubunun veya satış amaçlı elde tutulan veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık olarak sınıflandırılmasına son verilen duran varlığın bir bağlı ortaklık, müşterek faaliyet, iş ortaklığı, iştirak olması ya da bir iş ortaklığı veya iştirakteki çıkarın bir parçası olması durumunda, satış amaçlı veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık sınıflandırmasından itibaren söz konusu dönemlere ilişkin finansal tablolar uygun şekilde değiştirilir. İşletme bu düzeltmeleri, varsa, 37 nci paragraf doğrultusunda finansal tablolara yansıtılan bir kazanç veya kaybın gösterimi için kullanılan kapsamlı gelir tablosu başlığı ile aynı başlık içerisinde sunar.”

d) 29 uncu Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“29. İşletme satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılan elden çıkarılacak gruptan münferit bir varlık veya borcu çıkarması durumunda; söz konusu grupta kalan diğer varlık ya da borçları, 7-9 uncu paragraflarda yer alan koşulların sağlanması şartıyla grup olarak ölçmeye devam eder. İşletme ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan olarak sınıflandırılan elden çıkarılacak gruptan münferit bir varlık veya borcu çıkarması durumunda; söz konusu grupta kalan diğer varlık ya da borçları, 12A paragrafındaki yer alan koşulların sağlanması şartıyla grup olarak ölçmeye devam eder. Aksi takdirde, grupta kalan ve kendi başlarına satış amaçlı elde tutulan varlık (veya ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık) olarak sınıflandırılma koşullarını sağlayan duran varlıklar, defter değeri ile o tarihteki satış maliyeti (veya dağıtım maliyeti) düşülmüş gerçeğe uygun değerlerinin düşük olanı üzerinden bireysel olarak ölçülür. Satış amaçlı elde tutulmayla ilgili koşulları sağlamayan herhangi bir duran varlığın satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılmasına 26 ncı paragraf uyarınca son verilir. Ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulmayla ilgili koşulları sağlamayan herhangi bir duran varlığın ortaklara dağıtım amacıyla elde tutulan varlık olarak sınıflandırılmasına 26 ncı paragraf uyarınca son verilir.”

e) 44I Paragrafından sonra gelmek üzere 44J, 44K ve 44L Paragrafları eklenmiştir.

“44J. “-”

44K. “-”

44L. “2012-2014 Dönemine İlişkin Yıllık İyileştirmeler” değişikliğiyle 26-29 uncu paragraflar değiştirilmiş ve 26A paragrafı eklenmiştir. Bu değişiklikler elden çıkarılacak varlıklara ilişkin politikada gerçekleşecek değişiklikler için TMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar Standardı ile uyumlu olarak 1 Ocak 2016 tarihinde veya sonrasında başlayan hesap dönemlerinde uygulanır. Erken uygulamaya izin verilmektedir. Bu durumda anılan husus dipnotlarda açıklanır.”

MADDE 6 – Bu Tebliğ, 1/1/2016 tarihinden sonra başlayan hesap dönemlerinde geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Tebliğ hükümlerini Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı yürütür.
_

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,069