30 Aralık 2011 CUMA |
Resmî Gazete |
Sayı : 28158 (3. Mükerrer) |
YÖNETMELİK |
Maliye Bakanlığından:
VERGİ DENETİM KURULU PERFORMANS DEĞERLENDİRME
SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Vergi Müfettişlerinin ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının mesleki yeterlik ve yetkinliklerinin objektif, nesnel ve mukayeseli bir şekilde değerlendirilmesi için Performans Değerlendirme Sisteminin oluşturulması ve yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Vergi Denetim Kurulunda fiilen çalışan Vergi Müfettişleri ile Vergi Müfettiş Yardımcıları hakkında uygulanır.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 13/12/1983 tarihli ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 29 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakan: Maliye Bakanını,
b) Bakanlık: Maliye Bakanlığını,
c) Başkan: Vergi Denetim Kurulu Başkanını,
ç) Başkanlık: Vergi Denetim Kurulu Başkanlığını,
d) Değerleyici: Performans Değerlendirme Sisteminde puan vermeye yetkili kişileri,
e) Fiilen çalışma süresi: Kurulda, Vergi Müfettişi veya Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrolarında, ücretsiz izin ve yurtdışı lisansüstü eğitimde geçen süreler hariç, geçirilen süreyi,
f) Grup Başkanı: Grup Başkanlığı bulunan yerlerdeki Grup Başkanını,
g) Grup Başkanlığı: Uygun görülen yerlerde Bakan onayı ile kurulan Başkanlığa bağlı Grup Başkanlıklarını,
ğ) İnceleme Yönetmeliği: 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği,
h) Kurul: Vergi Denetim Kurulunu,
ı) Kurul Yönetmeliği: 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğini,
i) Vergi Müfettişi: Vergi Başmüfettişleri ile Vergi Müfettişlerini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Performans Değerlendirme Sistemi
Performans değerlendirmesi
MADDE 5 – (1) Performans Değerlendirme Sistemi, Vergi Müfettişlerinin ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının; görev yaptıkları süre içindeki sınavlarda elde ettikleri başarı derecesini, iş performanslarına ilişkin Grup Başkanlarının değerlendirmelerini, düzenledikleri vergi inceleme raporları hakkında rapor değerlendirme komisyonları tarafından yapılan değerlendirmeleri, düzenledikleri diğer inceleme, araştırma, görüş, denetim ve soruşturma raporları hakkında yapılan değerlendirmeleri, lisansüstü eğitim düzeyleri ile benzeri kriterleri esas alarak oluşturulan sistemdir.
Performans değerlendirme süresi
MADDE 6 – (1) Vergi Müfettişlerinin performanslarının değerlendirilmesinde takvim yılı esas alınır.
(2) Bir Vergi Müfettişi hakkında performans değerlendirmesi yapılabilmesi için ilgili takvim yılı içerisinde en az 90 gün çalışılmış olması şarttır. 90 günlük sürenin hesabında, fiilen çalışılan süreler dikkate alınır. Yıllık izin ve raporlu gün sayıları bu sürenin hesabında dikkate alınmaz.
(3) Vergi Müfettiş Yardımcılarının yardımcılık dönemi, performans değerlendirmesinde bir bütün olarak değerlendirilir. Ancak, Kurul Yönetmeliğinin 29 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına göre yetki sınavında başarılı olamayan veya yetki sınavına özürsüz olarak girmeyen Vergi Müfettiş Yardımcıları, performans değerlendirmesine göre başarısız sayılır.
Performansın ölçülmesi
MADDE 7 – (1) Vergi Müfettişlerinin ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının performanslarının ölçülmesi EK:1 ve EK:2’de yer alan formlarla yapılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sınavlardaki Başarı Derecelerine Göre Performans Değerlendirmesi
Sınavlardaki başarı derecelerinin kullanılma amacı
MADDE 8 – (1) Vergi Müfettiş Yardımcılarının yardımcılık döneminde tabi oldukları, özel eğitim veya temel eğitim, yetki ve yeterlik ile hizmet içi eğitim sınavlarından elde edecekleri başarı derecelerinin, performans değerlendirmesinde kullanılması amaçlanmaktadır.
Özel eğitim notu veya temel eğitim seminer notunun değerlendirilmesi
MADDE 9 – (1) Sınavlardaki başarı derecesine göre yapılacak performans değerlendirmesinde, Vergi Müfettiş Yardımcılarının özel eğitim notu veya temel eğitim seminer notunun %15’i dikkate alınır.
Hizmet içi eğitim sınav notlarının değerlendirilmesi
MADDE 10 – (1) Vergi Müfettiş Yardımcıları, yetki sınavı öncesinde veya sonrasında aldıkları hizmet içi eğitimlerde tabi tutuldukları sınavlardan ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden not alırlar. Bu sınavlardan elde edilen notlar, Başkanlıkça belirlenecek oranda değerlendirilerek, Vergi Müfettiş Yardımcısının hizmet içi eğitim sınav notunu oluşturur.
(2) Hizmet içi eğitim sınav notunun %10’u, sınavlardaki başarı derecesine göre yapılacak performans değerlendirmesinde dikkate alınır.
Refakat değerlendirme notlarının değerlendirilmesi
MADDE 11 – (1) Vergi Müfettişlerinin, refakatlerinde çalışan Vergi Müfettiş Yardımcılarına, değerlendirme belgelerinde yer alan kriterlere göre 100 tam puan üzerinden verdikleri notların aritmetik ortalaması, Vergi Müfettiş Yardımcısının refakat değerlendirme notunu oluşturur.
(2) Refakat değerlendirme notunun %10’u, sınavlardaki başarı derecesine göre yapılacak performans değerlendirmesinde dikkate alınır.
Yetki sınav notunun değerlendirilmesi
MADDE 12 – (1) İlk yetki sınavında başarılı olunması halinde alınan notun %65’i, ikinci yetki sınavında başarılı olunması halinde ise alınan notun %45’i, sınavlardaki başarı derecesine göre yapılacak performans değerlendirmesinde dikkate alınır.
(2) Kurul Yönetmeliğinin 29 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına göre yetki sınavında başarılı olamayan veya yetki sınavına özürsüz olarak girmeyen Vergi Müfettiş Yardımcıları, performans değerlendirmesine göre başarısız sayılır.
Vergi Müfettiş Yardımcılarının sınavlardaki başarı derecelerine göre performans değerlendirmesinin yapılması
MADDE 13 – (1) Vergi Müfettiş Yardımcılarının sınavlardaki başarı derecesine göre yapılacak performans değerlendirmesinde, EK:3’de yer alan form kullanılır.
(2) 9, 10, 11 ve 12 nci maddelerde yer alan oranlara göre, özel eğitim notu veya temel eğitim seminer notu, hizmet içi eğitim sınav notu, refakat değerlendirme notu ve yetki sınav notunun dikkate alınması suretiyle hesaplanan not, sınavlardaki başarı derecesini gösterir.
(3) Sınavlardaki başarı derecesini gösteren notun %50’si, yapılacak genel performans değerlendirmesinde dikkate alınmak üzere, EK:2’de yer alan forma aktarılır.
Vergi Müfettişlerinin sınavlardaki başarı derecelerine göre performans değerlendirmesinin yapılması
MADDE 14 – (1) Vergi Müfettişlerinin yeterlik sınavında aldıkları yeterlik sınav notu, sınavlardaki başarı derecesini gösterir.
(2) Vergi Müfettişlerinin yeterlik sınavında aldıkları notun; yeterlik sınav tarihinden itibaren 1 ila 7 nci takvim yıllarında %10’u, 8 ila 12 nci takvim yıllarında %5’i, yapılacak genel performans değerlendirmesinde dikkate alınmak üzere EK:1’de yer alan forma aktarılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İş Performanslarına İlişkin Grup Başkanlarının Değerlendirmesi
Grup Başkanlarının yapacağı değerlendirmelerin kullanılma amacı
MADDE 15 – (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının, kendilerine verilen görevleri yerine getirirken mesleğin gerektirdiği şekilde sorumluluk bilinciyle hareket edip etmedikleri, çalışma arkadaşları ve iş çevresiyle uyumlu olup olmadıkları gibi hususlara ilişkin eksikliklerinin giderilmesine ve yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla Grup Başkanlarının yapacağı değerlendirmelerin, performans değerlendirmesinde kullanılması amaçlanmaktadır.
Grup Başkanlarının değerlendirme kriterleri
MADDE 16 – (1) Grup Başkanları; Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcıları hakkında performans değerlendirmesi yaparken aşağıda yazılı kriterleri dikkate alırlar:
a) Verilen görevleri zamanında tamamlama.
b) Verilen görevleri organize etme ve sonuçlarını takip edebilme.
c) Çalışmalarını, belirlenmiş biçimler dâhilinde ve yazım kuralları çerçevesinde, açık ve net şekilde yazılı olarak ifade edebilme.
ç) Sözlü iletişim kurma becerisi.
d) Ekip çalışmasına yatkınlığı.
(2) Birinci fıkradaki kriterlerin her biri, ayrı ayrı olmak üzere 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Verilen notların aritmetik ortalaması, iş performanslarına ilişkin Grup Başkanının değerlendirmesini oluşturur. Yapılan değerlendirmeler, EK:4’de yer alan form üzerinde gösterilir. Bu madde kapsamında Grup Başkanları tarafından yapılacak performans değerlendirmesinin sonuçları, takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar Başkanlığa gönderilir.
(3) İkinci fıkrada hesaplanan notun %10’u, Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcıları için yapılacak genel performans değerlendirmesinde dikkate alınmak üzere EK:1 ve EK:2’de yer alan formlara aktarılır.
(4) Bir takvim yılı içerisinde grup değişikliğinin söz konusu olduğu hallerde, önceki Grup Başkanlığında geçirilen süre için bu madde kapsamındaki yapılacak performans değerlendirmesinin sonuçları, takvim yılının bitmesi beklenmeksizin grup değişikliğinin söz konusu olduğu tarihten itibaren bir ay içerisinde Başkanlığa gönderilir.
(5) Bir takvim yılı içerisinde Grup Başkanının görevinin son bulması durumunda, takvim yılı itibarıyla gerekli süreyi sağlayanlar için bu madde kapsamında yapılacak performans değerlendirmelerinin sonuçları, ilgili Grup Başkanı tarafından görevden ayrılmadan önce Başkanlığa gönderilir.
(6) Grup Başkanı olarak görevlendirilen Vergi Müfettişlerinin bu madde kapsamında yapılacak performans değerlendirmeleri Başkan, Grup Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen Vergi Müfettişlerinin bu madde kapsamında yapılacak performans değerlendirmeleri Grup Başkanı tarafından yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çalışmalara İlişkin Performans Değerlendirmesi
Çalışmaların değerlendirilmede kullanılma amacı
MADDE 17 – (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının kendilerine verilen görevleri yerine getirmedeki başarı ve verimliliklerinin ölçülmesi amaçlanmaktadır.
Rapor değerlendirme komisyonlarının değerlendirmesine tabi raporların değerlendirilmesi
MADDE 18 – (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarınca düzenlenen ve rapor değerlendirme komisyonlarının değerlendirmesine tabi olan raporlar, bu komisyonlarca aşağıda yazılı kriterlere göre değerlendirilir:
a) Raporun konusuna ilişkin mevzuatın kapsamlı ve doğru bir şekilde işlenmesi.
b) Raporun iktisadi, teknik ve hukuki icaplara uygunluğu.
c) Konunun anlatım bütünlüğü.
ç) Raporda işlenen konunun özgünlüğü.
d) Rapor dilinin sade, ifadelerin açık ve net olması.
e) Raporun niteliği ile rapora harcanan mesai.
f) Raporun yazım ve imla kurallarına uygunluğu.
(2) Rapor değerlendirme komisyonları, birinci fıkrada belirlenen kriterlere göre 100 tam puan üzerinden, her bir iş için yazılan raporları değerlendirir.
(3) Rapor değerlendirme komisyonları, bir ay içerisinde yaptıkları değerlendirmeleri, takip eden ayın 15 inci günü mesai saati bitimine kadar cetveller halinde Başkanlığa gönderirler. Başkanlık, rapor değerlendirme komisyonlarından gelen değerlendirmeleri, EK:5A’da yer alan forma aktarır. Bir takvim yılı içerisinde birden fazla işin bitirilmesi halinde her iş itibarıyla verilen puanların aritmetik ortalaması, rapor değerlendirme komisyonlarınca verilen performans puanını oluşturur.
(4) Yetkili Vergi Müfettiş Yardımcılarında, yardımcılık dönemlerinin sonuna kadar bitirdikleri her iş itibarıyla, rapor değerlendirme komisyonları tarafından verilen puanların aritmetik ortalaması, rapor değerlendirme komisyonlarınca verilen performans puanını oluşturur.
Diğer raporların değerlendirilmesi
MADDE 19 – (1) Vergi Müfettişleri ve yetkili Vergi Müfettiş Yardımcılarınca düzenlenen ve rapor değerlendirme komisyonlarının değerlendirmesine tabi olmayan raporlar, her bir iş itibarıyla, Başkanlık tarafından 18 inci maddede yer alan kriterlere göre 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Başkanlık bu yetkisini, ilgili Grup Başkanına veya Vergi Müfettişlerinden oluşacak bir komisyona devredebilir.
(2) Başkanlık, yapılan değerlendirmeleri EK:5A’da yer alan forma aktarır.
Çalışmaların puanlandırılması
MADDE 20 – (1) Vergi Müfettişleri ve yetkili Vergi Müfettiş Yardımcıları, İnceleme Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde tanımlanan mükellefler nezdinde yaptıkları vergi incelemelerinde, bitirdikleri her tam inceleme başına 20, sınırlı inceleme başına 10 puan alırlar. Bu kapsamda, yıllık ortalama yapılan tam ve sınırlı vergi incelemelerinin üzerinde inceleme yapanlar, ortalamayı aşan her tam inceleme başına ilave 10, sınırlı inceleme başına ilave 5 puan alırlar. İlave puanın alınabilmesi, ilgili yılın sona ermesine ve o yıla ilişkin hesaplamaların yapılmış olmasına bağlıdır.
(2) Vergi Müfettişleri ve yetkili Vergi Müfettiş Yardımcıları, İnceleme Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde tanımlanan mükellefler nezdinde yaptıkları vergi incelemelerinde, bitirdikleri her tam inceleme başına 4, sınırlı inceleme başına 2 puan alırlar. Bu kapsamda, yıllık ortalama yapılan tam ve sınırlı vergi incelemelerinin üzerinde inceleme yapanlar, ortalamayı aşan her tam inceleme başına ilave 2, sınırlı inceleme başına ilave 1 puan alırlar. İlave puanın alınabilmesi, ilgili yılın sona ermesine ve o yıla ilişkin hesaplamaların yapılmış olmasına bağlıdır.
(3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen, yıllık ortalama yapılan vergi incelemelerinin üzerinde inceleme yapanlar için öngörülen ilave puan, Vergi Müfettiş Yardımcıları için uygulanmaz.
(4) Başkanlıkça veya dâhil olunan Grup Başkanlığınca, Vergi Müfettişleri veya yetkili Vergi Müfettiş Yardımcılarına verilen, ancak rapor değerlendirme komisyonunun değerlendirmesine tabi olmayan raporlara ilişkin işlerde, Vergi Müfettişleri ve yetkili Vergi Müfettiş Yardımcıları, bitirdikleri teftiş, soruşturma, ön inceleme, ön araştırma, denetim, araştırma, görüş ve öneri ile benzeri işlerden 10’ar puan alırlar. Görevlendirme olmaksızın yazılan görüş ve öneri raporlarında ise ilgili Vergi Müfettişi veya Vergi Müfettiş Yardımcısına Başkanlık, işin niteliği, getirilen önerinin idareye katkısı ve sağladığı kazançlar gibi hususları da değerlendirerek, 0 ile 5 puan arasında bir puan verebilir.
(5) Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığından gelen işler ile mahkemeler veya savcılıklarca yapılması istenen işlerin, birinci ila dördüncü fıkralar kapsamına girmemesi halinde, işin bitiminde her iş için 10 puan alınır.
(6) Tarhiyat öncesi uzlaşma komisyonlarında görevlendirilenler, her mükellef başına 0,25 puan alırlar.
(7) Yapılan her sınav başına; giriş sınav komisyonunda yer alanlar 10, özel eğitim sınav komisyonunda yer alanlar 5, yetki sınav komisyonunda yer alanlar 5 ve yeterlik sınav komisyonunda yer alanlar 12 puan alırlar.
(8) Özel eğitim, temel eğitim ve hizmet içi eğitimler için Başkanlığın görevlendirmesi ile ders verenler, ders saati başına 0,25 puan alırlar.
(9) Konferans, seminer, panel, sempozyum, toplantı gibi çalışmalara, Başkanlığın izni ile konuşmacı veya yönetici olarak katılınması durumunda, her bir görevlendirme için 2 puan alınır.
(10) Başkanlıkça görevlendirilen ancak yukarıda yer alan fıkralarda sayılmayan kanun ve yönetmelik tasarılarının hazırlanması, rapor değerlendirme komisyonu üyeliği gibi çeşitli konularda yapılan görevlendirmeler ile Başkanlık emrindeki her nevi görevlendirmelerde, her ay için 10 puandan fazla olmamak üzere Başkanlıkça puan verilir. Grup Başkanı olarak görevlendirilen Vergi Müfettişleri hakkında bu madde kapsamındaki performans değerlendirmesi Başkan, Grup Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen Vergi Müfettişleri hakkında bu madde kapsamındaki performans değerlendirmesi ise Grup Başkanı tarafından yapılır. Bu fıkra gereğince verilecek puanlar toplamı, bir takvim yılı için 100 puanı aşamaz.
(11) Bu maddede tanımlı olmayan diğer işler veya çalışmalar, nitelik itibarıyla en uygun işin veya çalışmanın puanlamasına tabi olur.
(12) Bu maddeye göre elde edilecek puanlar, EK:5B’de yer alan form üzerinde gösterilir.
Çalışmaların değerlendirilmesi
MADDE 21– (1) 18 ve 19 uncu maddelere göre verilen performans değerlendirme puanlarının ortalamasının %20’si ile 20 nci maddede belirtilen iş ve çalışmalardan işin veya çalışmanın türüne göre elde edilen puanların toplamı, Vergi Müfettişlerinin ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının çalışmalarına ilişkin performans değerlendirme notlarını oluşturur ve EK:5’de yer alan form üzerinde gösterilir.
(2) Çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notunun 100 puanı aşması durumunda, aşan kısım ilgili yılda dikkate alınmaz. Ancak, 100 puandan fazlasının %10’u, bir sonraki yıl çalışmalara ilişkin performans değerlendirmesinde dikkate alınır.
(3) Vergi Müfettiş Yardımcılarında çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notunun 100 puanı aşması durumunda, aşan kısım hiçbir suretle Vergi Müfettişliğine atandıktan sonra yapılacak performans değerlendirmesinde dikkate alınmaz.
(4) Vergi Müfettişlerinde çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notlarının; yeterlik sınav tarihinden itibaren 1 ila 7 nci takvim yıllarında %80’i, 8 ila 12 nci takvim yıllarında %85’i, 12 nci takvim yılından sonraki yıllarda ise %90’ı EK:1’de yer alan forma aktarılır.
(5) Vergi Müfettiş Yardımcılarında çalışmalara ilişkin performans değerlendirme notlarının %40’ı EK:2’de yer alan forma aktarılır.
ALTINCI BÖLÜM
Akademik Çalışmalara İlişkin Performans Değerlendirmesi
Akademik çalışmaların değerlendirmede kullanılma amacı
MADDE 22 – (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının, görev alanlarına giren konularda kendilerini geliştirmeleri maksadıyla kitap ve makale yazmaları, lisansüstü eğitim ve doktora programlarını bitirmeleri, teşvik mahiyetinde performans değerlendirmesinde kullanılacaktır.
Akademik çalışmaların değerlendirilmesi
MADDE 23 – (1) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarınca, görev alanlarına giren konularla ilgili olarak hakemli dergilerde hakem değerlendirmesine tabi tutularak yayımlanan çalışmalar ile basılmış kitapların performans değerlendirmesinde dikkate alınabilmesi için yayımlanan çalışmalar ile basılmış kitapların birer örneği Başkanlığa gönderilir. Bu kapsamda Vergi Müfettişlerine ve Vergi Müfettiş Yardımcılarına, yazdıkları her makale için 10, kitap için 50 puan verilir.
(2) Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarınca, bitirilen lisansüstü eğitim ile doktora programlarının performans değerlendirmesinde dikkate alınabilmesi için söz konusu programları bitirme belgelerinin birer örneği Başkanlığa gönderilir. Bu kapsamda Vergi Müfettişlerine ve Vergi Müfettiş Yardımcılarına, bitirdikleri her tezli lisansüstü eğitim programı için 50, tezsiz lisansüstü eğitim programı için 25, doktora programı için 100 puan verilir.
(3) Vergi Müfettişleri tarafından bu madde kapsamında lisansüstü eğitim ve doktora programından elde edilen puanlar, programların bitirildiği takvim yılı dâhil olmak üzere en fazla on takvim yılında dikkate alınır. Yayımlanan çalışmalar ile basılmış kitaplar dolayısıyla elde edilen puanlar ise içinde bulunulan takvim yılı dâhil olmak üzere en fazla üç takvim yılında dikkate alınır.
(4) Vergi Müfettiş Yardımcıları tarafından bu madde kapsamında elde edilen puanlar, yardımcılık döneminin sonunda topluca değerlendirilir. Vergi Müfettiş Yardımcılığı döneminde yayımlanan çalışmalar ile basılmış kitaplar dolayısıyla elde edilen puanlar, Vergi Müfettişliğine atandıktan sonra yapılacak performans değerlendirmelerinde kullanılmaz.
(5) Takvim yılı itibarıyla veya yardımcılık dönemi boyunca elde edilen puanlar, EK: 6’da yer alan formda gösterilir. Bu madde kapsamında alınan puanların 100 puanı aşması durumunda aşan kısım dikkate alınmaz.
(6) Bu şekilde toplanan puanların %2,5’i yapılan genel performans değerlendirmesinde elde edilen puana eklenmek üzere EK: 1 ve EK: 2’de yer alan formlara aktarılır. Bu madde kapsamında elde edilen puanların eklenmesi sonucunda genel performans değerlendirme puanının 100 puanı aşması halinde aşan kısım dikkate alınmaz.
YEDİNCİ BÖLÜM
Başarılı Sayılma
Başarılı sayılma puanı ve hesaplanması
MADDE 24 – (1) Vergi Müfettişleri veya Vergi Müfettiş Yardımcılarının, yapılan performans değerlendirme sonuçlarına göre başarılı sayılabilmesi için, genel performans değerlendirme puanlarının 100 tam puan üzerinden en az 70 puan olması şarttır.
(2) Performans değerlendirmesine göre takvim yılları itibarıyla alınan puanların aritmetik ortalamasının hesaplanmasında, elde edilen puanların toplamı, bir yıldan az çalışılan sürelerde çalışılan gün sayısının 365’e oranlanması suretiyle bulunan sayı ile tam olarak çalışılan takvim yılları sayısının toplamına bölünür.
(3) 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 29 uncu maddesinin yedinci fıkrasına göre en başarılı %5’in hesaplanmasında kullanılacak performans değerlendirme puanı takvim yılları itibarıyla alınan puanların aritmetik ortalaması kullanılarak tespit edilir.
(4) Bir takvim yılı içerisinde 90 günden daha az çalışılması durumunda elde edilen puanlar ve çalışılan süreler ortalama puanın hesaplanmasında dikkate alınmaz.
(5) Kurul Yönetmeliğinin 29 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına göre yetki sınavında başarılı olamayan veya yetki sınavına özürsüz olarak girmeyen Vergi Müfettiş Yardımcıları, genel performans değerlendirmesine göre en az 70 puan almaları mümkün olmadığından, yardımcılık dönemlerinin bitmesi beklenmeksizin başarısız sayılırlar.
Değerlendirmelerin geçerli sayılmayacağı haller
MADDE 25 – (1) Re’sen veya yapılan itirazlar neticesinde Başkanlık tarafından yapılan veya yaptırılacak inceleme sonucunda garez veya özel maksatla gerçeğe aykırı değerlendirme yaptığı anlaşılan değerleyicinin değerlendirmesi yok sayılarak, ilgili kısmın değerlendirmesi son üç yılın aritmetik ortalaması esas alınarak Başkanlıkça değerlendirilir. Üç yıldan az çalışılmış ise son iki yılın notunun aritmetik ortalamasına, iki yıldan az çalışılması durumunda ise son bir yılın notuna bakılır.
(2) Gerçeğe aykırı olarak Vergi Müfettişi veya Vergi Müfettiş Yardımcısı lehine yapıldığı anlaşılan değerlendirmeler geçersiz sayılır.
(3) Garez veya özel maksatla performans değerlendirme formlarını gerçeğe aykırı doldurdukları veya gerçeğe aykırı değerlendirme yaptıkları anlaşılan değerleyicilerin cezai sorumlulukları saklıdır.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Performans değerlendirme notlarının muhafazası ve görevli birimin sorumluluğu
MADDE 26 – (1) Başkanlıkta her Vergi Müfettişi ve Vergi Müfettiş Yardımcısı için yapılan değerlendirmelere ilişkin olarak Performans Değerlendirme Dosyası oluşturulur.
(2) Performans değerlendirme dosyalarını muhafaza etmekle görevli birim ve çalışanları, edindikleri bilgileri açıklayamazlar. Bu esaslara uymadığı tespit edilenler hakkında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplin hükümleri uygulanır ve bir daha aynı görevde çalıştırılmazlar.
(3) Performans değerlendirme notlarını içeren her türlü yazışma, evrak ve belgelerin sevkinde ve performans değerlendirme formlarının ve dosyalarının muhafazasında gizlilik esastır.
(4) Başkanlık, performans değerlendirme dosyalarının elektronik ortamda oluşturulmasına yetkilidir.
Performans değerlendirme notlarının açıklanması
MADDE 27 – (1) Başkanlık, performans değerlendirme sonuçlarını, takvim yılının bitiminden itibaren üç ay içerisinde açıklar.
(2) Başkanlık, performans değerlendirme sonuçlarını, elektronik ortam üzerinden de açıklayabilir.
Performans değerlendirme notlarına itiraz
MADDE 28 – (1) Performans değerlendirme notlarına, yapılan sınavlara ilişkin notlar hariç, değerlendirme sonucu açıklandıktan sonra bir ay içerisinde itiraz edilebilir. Bir aydan sonra yapılacak itirazlar dikkate alınmaz.
(2) İtirazlar doğrudan yazı ile Başkanlığa yapılır. İtiraz edilen konu Başkanlık tarafından değerlendirilir. Başkanlık, yapılan itirazlar hakkında değerleyicilerden yazı ile görüş sorar. Değerleyiciler 15 gün içerisinde görüşlerini Başkanlığa bildirirler. Başkanlık, gelen görüş çerçevesinde inceleme yapılmasına lüzum görmez ise 15 gün, inceleme yapılmasına lüzum görmesi halinde ise inceleme sonucunun Başkanlığa geldiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ilgiliye sonucu bildirir.
(3) Başkanlık, maddi hatalara ilişkin düzeltmeleri re’sen yapar.
(4) İtiraz sonucu verilen kararlar kesindir.
Yetki
MADDE 29 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında doğabilecek tereddütlerin giderilmesi ve performans değerlendirmesine ilişkin diğer usul ve esasların belirlenmesinde Bakan yetkilidir.
Bitirilen işler ve akademik çalışmalar
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 1/1/2012 tarihinden önce bitirilen işler, yayımlanan makaleler ve basılan kitaplar gibi performans değerlendirmesi kapsamında sayılan hususlar, lisansüstü eğitim ile doktora programları hariç, bu Yönetmelik kapsamında yapılacak performans değerlendirmesinde dikkate alınmaz.
Lisansüstü eğitim dolayısıyla yurtdışına gönderilenler
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 7/7/2011 tarihli ve 646 sayılı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının Kurulması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile Vergi Müfettişi kadrolarına atanmış sayılanların lisansüstü eğitim amacıyla yurtdışına gönderilmeleri durumunda, yurtdışında geçirilen süreler, performans değerlendirmesi bakımından 20 nci maddenin onuncu fıkrası kapsamında değerlendirilir.
Yürürlük
MADDE 30 – (1) Bu Yönetmelik 1/1/2012 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 31 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.
____
www.vergiburosu.com
© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.