Hububat ve Baklagil Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Karar

11 Kasım 2009 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27403

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2009/15534

Ekli “Hububat ve Baklagil Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 22/10/2009 tarihli ve 456 sayılı yazısı üzerine, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 2/11/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

HUBUBAT VE BAKLAGİL ÜRETİCİLERİNE DESTEKLEME

PRİMİ ÖDENMESİNE DAİR KARAR

Prim ödemelerine esas olacak ürünler

MADDE 1 – (1) Yurt içinde 2009 yılında üretilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticilerine satış belgesinin ibrazı şartıyla kilogram başına destekleme primi ödenir. Prim miktarları Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenir.

Finansman

MADDE 2 – (1) Destekleme primi ödemeleri için gerekli finansman, 2009 ve 2010 yılı Tarımsal Destekleme Bütçelerinin ilgili harcama kaleminden karşılanır ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye aktarılır.

Destekleme koşulları

MADDE 3 – (1) Destekleme priminden kamu tüzel kişileri hariç, 2009 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’nde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanır.

(2) Başvuru sahibinin toplam prim ödemesinin kontrolünde ÇKS’deki bilgiler dikkate alınır. Prim ödemelerine esas arazi büyüklüğü, başvuru sahibinin ÇKS’de kayıtlı arazisinin büyüklüğünü aşamaz.

Prim ödemeleri

MADDE 4 – (1) Prim ödemeleri için başvurular ilgili tarım kredi kooperatifine, tarım kredi kooperatifinin örgütlenmesinin bulunmadığı yerlerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine yapılır. Başvuruda bulunanlardan bu kooperatiflere ortaklık şartı aranmaz. ÇKS belgesi ve satış belgeleri tarım kredi kooperatiflerine ibraz edilir. Gerekli kontrol ve hesaplamalar tarım kredi kooperatiflerince yapılmak suretiyle, alıcıların adı-soyadı veya unvanı ile kimlik numarası ve satış tutarlarını da içerecek şekilde düzenlenecek icmaller T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye gönderilir. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. gerekli kaynağı Tarım ve Köyişleri Bakanlığından talep eder. Gerekli kaynağın Tarım ve Köyişleri Bakanlığından T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye aktarılmasını müteakip, banka tarafından bir gün içerisinde hububat ve baklagil üreticilerinin destekleme primi, üreticilerin açmış oldukları hesaba aktarılır.

(2) Ayrıca, bu icmaller ödemeyi takip eden ay içerisinde T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından elektronik ortamda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilir.

(3) Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak üstlendikleri hizmetlerden dolayı üreticilere ödenen prim tutarının % 0,3’ü oranında hizmet komisyonu Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine, % 0,2’si oranında hizmet komisyonu T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye ayrıca ödenir.

Görev ve yetkiler

MADDE 5 – (1) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı; prim ödemelerine esas olacak ürünlerin özelliklerine göre ihtiyaç duyulacak belgeleri belirlemeye ve değiştirmeye, bu Kararın yürütülmesine ilişkin diğer düzenlemeleri yapmaya, uygulama esaslarını belirlemeye, belirtilen amaçlar için tebliğ çıkarmaya ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile protokol yapmaya yetkilidir.

(2) Prim ödemeleri, üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve tarım kredi kooperatiflerinin alacaklarına mahsup edilemez.

Denetim

MADDE 6 – (1) Destekleme primi ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilidir. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanılır.

Cezai hükümler ve sorumluluk

MADDE 7 – (1) Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte, anılan Kanun hükümlerine göre geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar.

(2) Ayrıca, destekleme priminden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananlar ile borsada gerçek dışı fiyatla alım satım tescili yaptırdığı anlaşılan üreticiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar.

Yürürlük

MADDE 8 – (1) Bu Karar 1/5/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9 – (1) Bu Kararı Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,089