12 Ağustos 2010 PERŞEMBE |
Resmî Gazete |
Sayı : 27670 |
YÖNETMELİK |
Sermaye Piyasası Kurulundan:
İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI HİSSE SENETLERİ
PİYASASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 19/2/1996 tarihli ve 22559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin başlığı “Kapanış Fiyatı ve Kapanış Seansı” olarak değiştirilmiş, birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki üç fıkra eklenmiştir.
“Borsa Yönetim Kurulu kapanış fiyatının kapanış seansı düzenlenerek belirlenmesine karar verebilir.
Kapanış seansı, seansın başladığı ana kadar gerçekleşmemiş emirler ile bu bölümde girilen yeni emirlerin kapanış fiyatını belirlemeye yönelik olarak eşleştirildiği zaman dilimidir.
Kapanış seansının zamanı ve süresi, kapanış seansında uygulanacak işlem yöntemi ve kapanış fiyatı hesaplama esasları Borsa Yönetim Kurulunca belirlenir.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendine dördüncü altbentten sonra gelmek üzere aşağıdaki beşinci altbent eklenmiş, aynı fıkranın (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“5) Kapanış Fiyatlı Emirler-KAFE: Kapanış Seansı süresince yalnızca miktar belirtilerek fiyatsız girilen emirlerdir. Kapanış fiyatından işlem görürler. Öncelik açısından kapanış fiyatına eşit ve daha iyi limit fiyatlı emirlerden sonra gelir, kendi aralarında ise zaman önceliğine göre sıralanırlar.”
“c) Özel Emirler: Yönetim Kurulu tarafından menkul kıymet bazında belirlenen hisse sayısını aşan emirlerdir.
Özel emirler bölünemez ve bir bütün olarak alınıp satılır.
Bir özel emrin zaman önceliği kazanabilmesi için diğerleri ile fiyatı ve miktarının aynı olması gerekir. Her özel emir, bölünemez oluşu nedeni ile ayrı bir bütündür. Miktarları farklı olmak kaydı ile en iyi fiyatlı özel emrin diğerlerine kıyasla önceliği yoktur. Bir üye, farklı miktardaki bir emri en uygun fiyatlı emre tercih edebilir. İşlem görmeyen özel emirler istendiği an iptal edilebilir.
Girilen özel emrin, karşısında girilmiş eşit ya da daha iyi fiyatlı ve girilen özel emri bütünüyle karşılayacak miktarlarda limit fiyatlı emirler varsa işlem gerçekleştirilmez. Yönetim Kurulu işlem yöntemi bazında bu kuralın uygulanmamasına karar verebilir.
Girilen özel emrin, karşısında girilmiş eşit ya da daha iyi fiyatlı ve girilen özel emri bütünüyle karşılayacak miktarda özel emirler varsa önce bu emirler karşılanmak suretiyle işlem gerçekleştirilir.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Hisse senetleri işlemlerinde açılış fiyatlı emirler, kapanış fiyatlı emirler ve özel emirler hariç olmak üzere sisteme kaydedilen emirler karşılanırken, önceliklerin belirlenmesinde aşağıdaki kurallar sırasıyla uygulanır.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 29 – Mahkemeler, icra daireleri ve diğer resmi dairelerin Hisse Senetleri Piyasası’nda yapılmasına gerek gördükleri menkul kıymet satım işlemleri için Borsa’ya yazılı olarak müracaat edilmesi zorunludur.
Resmi müzayede satışı için yapılacak yazılı başvuruda Borsa Başkanlığı tarafından istenen bilgi ve belgelerin yanısıra, satışı talep edilen kıymetlerin Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. nezdinde haczinin yapıldığını teyit eden bilgi ve belgelerin de yer alması esastır.
Resmi müzayede satış işlemi, Borsa Başkanlığı tarafından satılacak kıymetin likidite durumuna göre, ilgili menkul kıymetin işlem sırasında ya da açılacak ayrı bir resmi müzayede pazarında gerçekleştirilebilir. Sadece Hisse Senetleri Piyasası’nda işlem gören menkul kıymetler için resmi müzayede işlemi yapılabilir.
Ayrı bir resmi müzayede pazarı açılması durumunda satılacak menkul kıymetlere ilişkin duyuru, satışın yapılacağı günden bir gün önce Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yapılır. Borsa Başkanlığı tarafından ayrı bir resmi müzayede sırası açılmasına gerek görülmediği durumlarda, işlemler ilgili menkul kıymetin ikincil piyasadaki işlem sırasında gerçekleştirilir ve önceden bir duyuru yapılmaz.
Resmi müzayede işlemlerine aracılık edecek kurumun belirlenmesi ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin esaslar Borsa Başkanlığı tarafından düzenlenir.”
MADDE 5 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı yürütür.
© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.