İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

16 Şubat 2010 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27495

YÖNETMELİK

Sermaye Piyasası Kurulundan:

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 19/2/1996 tarihli ve 22559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yönetmeliği’nin 12 nci maddesinin başlığı ve beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, altıncı fıkradan sonra gelmek üzere yedinci fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut yedinci fıkranın birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilerek aynı fıkra sekizinci fıkra şeklinde teselsül ettirilmiş ve mevcut sekizinci, dokuzuncu, onuncu ve onbirinci fıkralar yürürlükten kaldırılmıştır.

“Üyeliğe giriş aidatı, üyelik teminatı ve teminat türleri”

“Yönetim Kurulu; Borsa üyesinin işlem hacmini, faaliyet türlerini, mali durumunu ve risk unsurlarını dikkate alarak gerektiğinde, bu ve ilgili Yönetmelikler uyarınca belirlenmiş olan teminat tutarlarının on katını aşmamak üzere daha yüksek tutarda teminat yatırılmasını zorunlu kılabilir. Borsa üyeleri Borsa pazar ve piyasalarındaki aracılık faaliyetlerine ilişkin olarak ortaya çıkan her türlü borç ve taahhütlerinin karşılanması için Yönetim Kurulunca öngörülen teminatları süresi içinde yatırmak ve bu hususlarda gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler.”

“Teminatların değerleme esasları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.”

“Borsa üyelik belgesi verilmesinden sonra, teminatların yükseltilmesi veya tamamlanması gerektiği durumlarda, ilave veya eksik teminatını Yönetim Kurulunca belirlenecek süre içinde tamamlamayan aracı kuruluşun üyeliği sözkonusu yükümlülüğünü tamamlayıncaya kadar geçici olarak askıya alınır ve üye Borsada işlem yapamaz.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 12/A maddesi eklenmiştir.

“Teminatların iadesi

MADDE 12/A- Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesine istinaden üyelikten ayrılan, 15 inci veya 53 üncü maddesine istinaden üyelikten çıkarılan veya faaliyetleri geçici olarak durdurulan aracı kuruluşa, aşağıdaki şartlar değerlendirilerek teminatları Yönetim Kurulu kararı ile geri verilebilir.

Teminatların iadesi için, üyeliği sona eren veya faaliyetleri geçici olarak durdurulan aracı kuruluş aleyhinde, üyeliğin sona erme veya faaliyetlerin geçici olarak durdurulma tarihinden önceki Borsa işlemlerinden doğan bir uyuşmazlık başvurusunun ve/veya yargıya intikal etmiş bir ihtilafın olmaması, ayrıca aracı kuruluşun Borsaya ve Takas Merkezine karşı herhangi bir yükümlülüğünün bulunmaması gerekir.

Muhteviyatı Borsa tarafından düzenlenmiş ve bu Yönetmeliğin 7 nci maddesi çerçevesinde aracı kuruluş tarafından yapılacak ilan ile yargıya intikal etmiş ihtilafların ilgili mercii derkenarı eklenmek suretiyle ilgililer tarafından en geç 3 ay içerisinde Borsaya bildirilmesi istenir.

Aracı kuruluş ilanda belirtilen sürenin sonunda Borsa işleminden doğan bir ihtilaf bulunduğuna veya bulunmadığına ilişkin noter tasdikli yönetim kurulu kararını da ekleyeceği bir yazı ile teminatın veya teminat fazlasının iadesini talep edebilir.

Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde tespit edilen yükümlülük, uyuşmazlık ve/veya yargıya intikal etmiş ihtilafın varlığı halinde, teminatın bu tutarları yasal faizleri ve ilgili masrafları dahil aşan kısmı, aksi takdirde tamamı iade edilebilir.

Borsa üyeliği ve faaliyetleri devam eden ancak faaliyet gösterdiği bir ya da birden fazla pazar ve piyasadaki yetkisi iptal edilen üyelerin, söz konusu pazar ve piyasadaki işlemleri için yatırılan teminatların iadesinde de bu madde hükümleri uygulanır. Ancak bu durumda üçüncü fıkra uyarınca ilan yapılmaz, 3 aylık süre ilgili mevzuat uyarınca yetki belgesinin iptaline ilişkin yapılan son ilan tarihinden itibaren hesaplanır.

Borsa üyeliğinin sona ermesine ilişkin Yönetim Kurulu karar tarihinden itibaren 10 yıl geçmesine rağmen iadeye ilişkin işlemleri tamamlanmamış teminatlar için aşağıdaki hükümler uygulanır.

a) İadenin yapılabilmesi için aracı kuruluş ile ilgili ikinci fıkrada sayılan yükümlülüklerden herhangi birinin tespit edilmemiş olması gerekir. Bu amaçla Borsa tarafından üçüncü fıkraya uygun bir ilan yapılır. İlan masrafları yeterli olduğu takdirde teminatlardan, aksi takdirde Borsa tarafından karşılanır.

b) Teminatlar öncelikle ilgili aracı kuruluşa, aracı kuruluş tasfiye/iflas halinde ise tasfiye/iflas idaresine iade edilir. İade edilemeyen teminat mektupları düzenleyen kuruluşa teslim edilir, bunun mümkün olmaması halinde imhası yoluna gidilir. Bunlar dışında iade edilemeyen teminatların, iadesini talep hakkı genel hükümler uyarınca zamanaşımına uğrar ve Borsaya gelir kaydedilir.

SPK tarafından haklarında tedrici tasfiye kararı verilmiş aracı kurumlara bu madde hükümleri uyarınca teminat iadesi yapılmaz.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Üyeler, emirleri kısmen veya tamamen kabul etmeyebilirler. Ancak, gerekçesiyle birlikte durumu müşterilerine veya onların temsilcilerine hemen bildirmek zorundadırlar.”

MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı yürütür.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,065