Karar Sayısı : 2009/15180-Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu Guvernörler Kurullarının 2009 Yıllık Toplantıları Münasebetıyle Türkıye Cumhurıyetı Hükümetı Ile Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu Arasında Düzenlenen Mutabakat Zaptı’nın Onaylanması Hakkında Karar

28 Temmuz 2009 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27302

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

Karar Sayısı : 2009/15180

14/4/2009 tarihli ve 5887 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli “Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu Guvernörler Kurullarının 2009 Yıllık Toplantıları Münasebetiyle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu Arasında Düzenlenen Mutabakat Zaptı”nın onaylanması; Dişişleri Bakanlığının 4/6/2009 tarihli ve HUMŞ/730 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre Bakanlar Kurulu’nca 29/6/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan


DÜNYA BANKASI GRUBU VE ULUSLARARASI PARA FONU GUVERNÖRLER KURULLARININ 2009 YILLIK TOPLANTILARI MÜNASEBETİYLE

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ

İLE

DÜNYA BANKASI GRUBU

(ULUSLARARASI İMAR VE KALKINMA BANKASI, ULUSLARARASI FİNANS

KURUMU, ULUSLARARASI KALKINMA BİRLİĞİ, ULUSLARARASI YATIRIM

ANLAŞMAZLIKLARI ÇÖZÜM MERKEZİ, ÇOK TARAFLI YATIRIM GARANTİ AJANSI)

VE

ULUSLARARASI PARA FONU ARASINDA DÜZENLENEN

MUTABAKAT ZAPTI

16 Kasım 2005 tarihinde, Dünya Bankası Grubu (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD), Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA), Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA), (bundan sonra topluca “Banka” olarak anılacaktır) ve Uluslararası Para Fonu (bundan sonra “Fon” olarak anılacaktır) Türk Hükümetinden, Banka’nın ve Fon’un Guvernörler Kurullarının1 2009 Yıllık toplantılarını İstanbul’da yapmaları için davet almışlardır.

21 Ağustos 2006 tarihinde, Banka’nın ve Fon’un Guvernörler Kurulları söz konusu davetleri kabul ettiklerine dair kararı almışlardır.

Türk Hükümeti, Banka ve Fon, Yıllık Toplantılara ilişkin hazırlıkların, toplantılar için belirlenen tarihten çok önce başlatılması ve tarafların her birinin bu doğrultudaki temel sorumlulukları üzerinde mutabakata varılması gereğini kabul etmektedirler.

BUNDAN DOLAYI, taraflar aşağıdaki hususlarda anlaşmaya varmışlardır:

1. TANIMLAR

İşbu Mutabakat Zaptında;

a.   “Hükümet”, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni,

b.   “Kuruluşlar”, Banka ve Fonu,

c.   “Toplantılar”, Kuruluşların Guvernörler Kurullarının 2009 Yıllık Toplantıları ile Türkiye’de yapılacak her tür ek toplantıyı,

d.    “Anlaşma maddeleri”, Fon, IBRD, IFC ve IDA’yı kuran Anlaşmalar ile ICSID ve MIGA’yı kuran Sözleşmeleri

ifade etmektedir.

2. 2009 YILLIK TOPLANTILARININ TARİHLERİ

Kuruluşların İstanbul’da 6 Ekim 2009 Salı ve 7 Ekim 2009 Çarşamba günleri (her iki gün dahil) yapılacak Yıllık Toplantıları için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Ek toplantıların, muhtemelen 28 Eylül 2009 Pazartesi gününden başlayacağı ve Yıllık Toplantıların sonrasında da muhtemelen 8 Ekim 2009 tarihine kadar devam edeceği anlaşılmaktadır.

3. HÜKÜMETİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

a. Statü, İmtiyazlar, Muafiyetler

(1) Hükümet, Kuruluşların ve Guvernörlerinin, İcra Direktörlerinin, Vekillerinin, komite üyelerinin, temsilcilerinin, yukarıda anılan kişilerin danışmanlarının, memurlarının ve çalışanlarının, söz konusu Kuruluşlar’ın Ana Sözleşmelerince tanınmış yasal statüleri ile imtiyazlarını ve muafiyetlerini dikkate almakta olup, söz konusu Sözleşmeler uyarınca doğan yükümlülüklerinin gereğini yapmaya devam edecektir. Hükümet özellikle ülkeye giriş prosedürlerinin süratli bir şekilde yerine getirilmesini, Kuruluşların, yukarıda anılan mensuplarından Toplantılarda hazır bulunacak olanlarla, yukarıda anılan bütün yetkililere ve şahıslara eşlik eden aile mensuplarına gerekli hallerde vize çıkarılması da dahil olmak üzere temin edecektir. Hükümet ayrıca, Kuruluşlar tarafından, Toplantılarda hazır bulunmak üzere davet edilen veya akreditasyon verilen gözlemcilere veya diğer kişilere gerekli hallerde vize çıkarılmasını da içerecek şekilde ülkeye süratli giriş prosedürlerini temin edecektir.

(2) Hükümet, Guvernörlerin, İcra Direktörlerinin, Vekillerin, komite üyelerinin, temsilcilerin, yukarıda anılan kişilerin danışmanlarının ve Kuruluşların memurlarının ve çalışanlarının, Türkiye toprakları içinde ve üzerinde, tutuklanma veya gözaltına alınmaktan ve şahsi bagajlarına el konulmasından muaf olacaklarını kabul etmektedir.

(3) Hükümet, Kuruluşların üyelerinin Toplantılardaki   temsilcilerinin şifre kullanma ve kuryeyle ya da mühürlü çantalar içinde belge veya mektup alma hakkına sahip olduklarını ve söz konusu temsilcilerin bütün yazı ya da belgelerinin dokunulmazlığı olduğunu da kabul etmektedir.

b. Gümrükler, Vergiler ve Diğer Muafiyetler

(1) Kuruluşlar, idare ya da yasama tarafından eşyalarının ve varlıklarının aranmasından, müsadere veya istimlak edilmesinden veya bunlara diğer herhangi bir şekilde el konulmasından muaftırlar. Arşivleri dokunulmazlığa sahiptir. Kuruluşlar, bunların varlıkları, eşyaları, gelirleri, operasyonları ve Ana Sözleşmeleri tarafından yetki verilmiş işlemleri her çeşit vergiden muaftır. Ayrıca, Kuruluşlara sağlanan mallara, hizmetlere ya da konaklamaya, verginin satıcı/tedarikçi ya da alıcı tarafından ödenecek olmasına bakılmaksızın, hiçbir katma-değer-vergisi veya buna benzer bir vergi uygulanmayacaktır. Kuruluşlar herhangi bir vergi veya harcın tahsili ya da tediyesiyle ilgili yükümlülükten de muaftırlar. Bu çerçevede, Hükümet, 2009 Yıllık Toplantıları için Kuruluşlar tarafından ya da Kuruluşlar adına Türkiye’ye getirilen veya Türkiye’den çıkarılan bütün eşyaların gümrük vergisinden ve gümrük kontrolünden muaf olarak giriş ve çıkışına müsaade edecektir. Söz konusu eşyalar Hükümetle işbirliği içinde Kuruluşlar tarafından bastırılacak özel nakliye etiketleriyle teşhis edilecektir.

(2) Kuruluşların Guvernörlerine, İcra Direktörlerine, Vekillerine, komite üyelerine, temsilcilerine, yukarda anılan kişilerin danışmanlarına, memurlarına ve çalışanlarına ait olan ve Hükümetle işbirliği içinde Kuruluşlar tarafından bastırılacak özel bagaj etiketleriyle teşhis edilen şahsi bagajlar vergi ve harçlardan muaf kabul edilecek ve Türkiye’ye giriş ve Türkiye’den çıkışta gümrük işlemleri hızlandırılacaktır. Toplantılara katılmak üzere Kuruluşlarca davet edilen veya akreditasyon verilen diğer şahıslara standart “iyi niyetli yolcular harcırahı” (bona fide travelers’ allowances) verilecek ve bu kişilerin Hükümetle işbirliği içinde Kuruluşlar tarafından bastırılacak özel bagaj etiketleriyle teşhis edilen şahsi bagajlarının Türkiye’ye giriş ve Türkiye’den çıkışta gümrük işlemleri hızlandırılacaktır.

(3) Hükümet, Kuruluşların Toplantılara ilişkin her türlü haberleşmenin hiçbir sansür veya müdahaleye uğramadan gönderilebilmesini ve alınabilmesini temin edecektir. Kuruluşların haberleşmeleri diğer Hükümetlerin resmi haberleşmeleri ile aynı uygulamaya tabi olacaktır.

c. Toplantılar İçin Sağlanacak Hizmetler ve Olanaklar

Hükümet Toplantılar için gerekli hizmetleri ve olanakları aşağıda belirlendiği şekilde temin edecektir. Kuruluşlar, Toplantılar için gerekli olan hususları ortaya koyan bir rehber mahiyetindeki “Yıllık Toplantılar için Gereklilikler El Kitabı” başlıklı el kitabının örneklerini Hükümete iletmişlerdir. Kuruluşlar, 2006 Yıllık Toplantılarının ardından ihtiyaçların yeniden gözden geçirilmesi ve Kuruluşların İcra Kurullarınca 2006 Toplantılarına ilişkin yapılan inceleme neticesinde, Gereklilikler El Kitabı’nın değişikliğe uğramasının beklendiği hususunda Hükümeti haberdar etmişlerdir. Kuruluşlar, değişikliğe uğrayan gereklilikler son şeklini alır almaz bunları Hükümete iletecek, Hükümet de, İstanbul’daki uygun mekanlarda yer ve olanaklar elverdiği ölçüde yeni gereksinimleri karşılamak üzere elinden gelen azami çabayı gösterecektir. Hükümet ayrıca akredite olan katılımcıların ve katılımcı olmayanların Yıllık Toplantılara ilişkin olarak kamuoyu önünde fikirlerini açıklamalarına, Hükümet’in bu Zabıtta yer alan yükümlülükleriyle tutarlı olacak şekilde, Bölüm 3c(5)(b)’de belirtilenler dahil olmak üzere ve Kuruluşlar tarafından uygun bulunması kaydıyla izin verecektir.

(1) Konaklama

(a) Kuruluşların Sekreterlikleri ile Hükümet arasında veya taraflarca görevlendirilen personel arasında mutabakata varıldığı ve gerektiği üzere CNR Merkezi veya Hükümetle istişare halinde Kuruluşlarca gerekli görülen diğer mahallerde, Hükümet, masrafını kendisi üstlenmek üzere, mekan temin edecek ve bürolar, toplantı odaları, ziyafet salonları vb. tertibatlarının kurulum ve sökümünü gerçekleştirecektir. Bu mekanların tahsisi Kuruluşlarca belirlenecektir.

(b) Hükümet, 26 Eylül 2009 Cumartesi (veya daha önce) ile 7 Ekim 2009 Çarşamba (veya daha sonra) arasında, her bir heyet ve gözlemci kuruluşlar tarafından kullanılmak ve giderleri söz konusu heyet ve kuruluşlarca karşılanmak üzere yukarıda (a) maddesinde bahsedilen mekanda yaklaşık 330 büronun, yine aynı dönemde, İcra Direktörleri, Kuruluşların yönetimleri ve diğer personeliyle, Müşterek Sekreteryanın kullanımı için de yaklaşık 620 büronun hazır hale getirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapacaktır. Bu mekanların tahsisi de Kuruluşlarca belirlenecektir.

(c) Hükümet aynı zamanda, Kuruluşlara ait Sekreterliklerin veya görevlendirilen personelin Hükümet veya görevlendirilen personel ile yakın istişare içinde belirleyeceği çeşitli otellerde Toplantıların resmi katılımcılarına tahsis edilmek ve masrafı katılımcılarca karşılanmak üzere, 4.000 adet gecelik konaklama imkanı ayarlayacaktır. Gecelik konaklamaların şahıslara tahsisi Kuruluşlar tarafından en geç 7 Eylül 2009 Pazartesi gününe kadar yapılacak ve bu tarih itibariyle gecelik konaklama için tahsisi yapılmamış odalar Kuruluşlarca belirlenip serbest bırakılacaktır. Bunların yanı sıra Hükümet, Gereklilikler El Kitabında tanımlandığı gibi, masrafları ziyaretçiler tarafından karşılanmak üzere, Yıllık Toplantılara gelen Ziyaretçilerin de konaklamalarını sağlamak için gerekli düzenlemeleri yapacaktır.

(2) Geçici Personel

Hükümet, iç mevzuata ve diğer şartlara uygun olarak Toplantıların yürütülmesi için gerekli olabilecek, Kuruluşlar tarafından Hükümet’e yeterli bir süre öncesinden bildirilen özellikleri haiz geçici eleman alımında Kuruluşlara yardımcı olacaktır. Hükümet bu yardımın idari masrafını üstlenecek ve bu gibi geçici personelin maaşlarını aşağıda 4.a. paragrafında belirtildiği şekilde geri ödenmek üzere Kuruluşlar adına ödeyecektir.

(3) Ulaşım Hizmetleri

Kuruluşların Sekreterlikleri ile Hükümet arasında veya taraflarca görevlendirilen personel arasında, heyetler ve Kuruluşlar için belirlenecek olan yerel ulaşım hizmetleri Hükümet tarafından sağlanacak ve masrafları Hükümet tarafından karşılanacaktır. Yerel ulaşım, havaalanı ile tahsis edilen oteller arasında, tahsis edilen otellerle kayıt yeri arasında, kayıt yeriyle Yıllık Toplantıların yapılacağı yer arasında, tahsis edilen otellerle Yıllık Toplantıların yapılacağı yer arasında yapılacak ulaşımı içerecek, ancak bunlarla sınırlı olmayacaktır. Resmi mahiyetteki sosyal etkinlikler için de ulaşım sağlanacaktır.

(4) Malzeme, Araç-Gereç ve Hizmetler

Hükümet, Kuruluşlar tarafından verilecek listelere uygun olarak, bürolar ve toplantı salonları için gerekli malzeme, mobilya, araç-gereç, işletme tesisatı (bağlantılar dahil), iletişim imkanları ve hizmetlerini Kuruluşlara ücretsiz olarak tedarik edecektir. Gereksinim duyulan hususlar genel olarak Yıllık Toplantılar için Gereklilikler El Kitabı’nda belirtilenlerle uyum içinde olacaktır. Ancak, modeller ve miktarlar tarafların karşılıklı mutabakatıyla, ihtiyacı karşılamak üzere gerektiğinde değiştirilebilecektir. Kuruluşlar, Yıllık Toplantılara ev sahipliği yapmaktan kaynaklanan masrafların bir kısmının telafi edilmesi ihtiyacının farkında olup, Hükümetin fon oluşturma ve özel sektör şirketlerinden ve diğer kuruluşlardan ayni yardım (mal ve hizmet) temin etme yoluna gidebileceğini dikkate almaktadır. Ancak bu bağlamda, Kuruluşlar, Yıllık Toplantılar veya ilgili herhangi bir etkinlik, herhangi bir özel sektör kuruluşuyla veya diğer organizasyon(lar)la Kuruluşların önceden onayı alınmaksızın ilişkilendirilemez.

(5) Güvenlik, Emniyet ve Sağlık Tedbirleri

(a) Hükümet, masraflarını kendisi karşılamak üzere:

(i) Toplantıların yapılacağı yerde yangın koruma ve cankurtaran hizmeti sağlayacaktır;

(ii) 28 Eylül 2009 Pazartesi’den 9 Ekim 2009 Cuma’ya kadar veya gerekirse daha sonraki günlerde de, her gün en az 08.30’dan 18.30’a kadar bir doktor ve uzman hemşirenin hazır bulunduğu bir sağlık odası, sağlık odasında doktorun bulunmadığı saatler için gerektiğinde çağrılmak üzere bir nöbetçi doktor ve katılımcıların İstanbul’da bulundukları süre zarfında diş hekimleri ve diğer uzman hekimlerin temini için gerekli düzenlemeleri sağlayacaktır;

(iii) 28 Eylül ve 10 Ekim 2009 tarihleri arasında, bu tarihler dahil olmak üzere, Atatürk Uluslararası Havalimanı’nda yeterli düzeyde acil tıbbi yardım imkanları hazır bulunduracaktır.

(b) Hükümet, yukarıda paragraf 3.a.’da belirtilen bütün şahısların Türkiye’ye güvenli bir şekilde giriş ve Türkiye’den çıkış yapmaları, burada bulundukları süre zarfında şahsi güvenlikleri ve eşyalarının emniyetiyle, Kuruluşlara ve heyetlere ait eşyaların emniyeti için gerekli tüm tedbirleri alacaktır.

(6) Malzemenin Taşınması

Kuruluşların Türkiye içindeki nakliye masrafları Hükümet tarafından karşılanacaktır.

(7) Trafik

Hükümet, Toplantıların yapılacağı yerle katılımcıların çoğunun konaklayacağı oteller arasındaki trafik akışını hızlandırmak için elinden gelen bütün çabayı gösterecektir.

4. KURULUŞLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Kuruluşlar:

a. Yukarıda paragraf 3.c.(2) uyarınca işe alınmış elemanların maaş harcamalarını üstleneceklerdir,

b. Hükümet tarafından tefriş edilemeyeceği veya edilmemesi gerektiği üzerinde mutabık kalınan veya Gereklilikler El Kitabı’nda belirtilen küçük malzeme ve araç gereci temin edeceklerdir,

c. Kuruluşların Türkiye ile Washington D.C. birimleri arasındaki haberleşme faaliyetleri kapsamında yararlandıkları posta, telgraf, faks ve kurye hizmetleriyle birlikte, veri ve faks iletişimi için kiralanmış hatların gerçek masrafları da dahil olmak üzere iletişim masraflarını-herhangi bir sınırlama olmaksızın-karşılayacaklardır,

d. Kuruluşlar tarafından düzenlenen sosyal etkinliklerin masraflarını karşılayacaklardır,

e. Kuruluşların Türkiye’ye giriş limanına kadar olan ve buradan, Türkiye dışındaki güzergahlara yönelik nakliye faaliyetlerine ilişkin tüm masraflarını karşılayacaklardır.

5. TAAHHÜTLER

Hükümetin işbu Mutabakat Zaptı ile belirlenen taahhütleri, yürürlükteki ilgili yasalara göre yerine getirilecektir.

6. DOĞAL AFET VEYA OLAĞANÜSTÜ DURUM

Ev sahibi ülkenin durumunu somut bir biçimde olumsuz yönde etkileyecek deprem gibi bir doğal afetin veya olağanüstü bir durumun ortaya çıkması halinde, Hükümet ve Kuruluşlar, Toplantıların askıya alınması veya tarihinin ertelenmesi olasılıkları üzerinde istişarede bulunacaklardır.

7. İLETİŞİM KANALLARI

Toplantılara ve işbu Mutabakat Zaptına ilişkin hususlar için aşağıdaki İletişim Kanalları kullanılacaktır:

a. Kuruluşlar İçin:

Posta Adresi:

Joint Secretariat

lMF-World Bank Group

Washington, DC 20431, USA

Kurye Teslimatı:

Joint Secretariat

IMF-World Bank Group

IMF Building

700-19th Street, N.W.

Washington, DC 20006, USA

Faks Numarası:

(1-202) 623-4100

b. Hükümet İçin:

Posta Adresi:

IMF-Dünya Bankası 2009 Yıllık Toplantıları Komitesi

Hazine Müsteşarlığı, Ankara, 06510, TURKEY

Kurye Teslimatı:

IMF-Dünya Bankası 2009 Yıllık Toplantıları Komitesi

Hazine Müsteşarlığı, İsmet İnönü Bulvarı, No: 36

Emek-Ankara, 06510, TURKEY

Faks Numarası:

(90)312-212 85 50 (90) 312-212 87 37

8. YETKİ

İşbu Mutabakat Zaptı ve bu bağlamda gerekli görülen bütün işlemler; Hükümet adına Hazine Müsteşarlığı, Kuruluşlar adına ise Banka’nın ve Fon’un Sekreterleri veya görevlendirecekleri personel tarafından yürütülecektir.

9. ZAMAN VE MALİYET ETKİNLİĞİ

Kuruluşlar ve Hükümet işbu Mutabakat Zaptı’na ilişkin herhangi bir değişiklik teklifinin mümkün olan en erken zamanda verilmesini, Toplantıların maliyetinin en aza indirilmesini, Toplantıların sorunsuz bir şekilde yürütülmesine imkan tanınmasını ve ilgili hazırlıkların işbirliği ruhu içinde yapılmasını sağlamak amacıyla birlikte çalışacaklardır.

———

1Bu Anlaşmanın amaçları doğrultusunda, Guvernörler Kurulu, ICSID İdari Konseyi ile MIGA Guvernörler Kurulu’nu da kapsayacaktır.

DÜNYA BANKASI GRUBU ADINA                                                              TÜRK HÜKÜMETİ ADINA

Paul Wolfowitz                                                                                                    İbrahim H. Çanakcı

Başkan                                                                                                                  Hazine Müsteşarı

Tarih  20 Eylül 2006                                                                                            Tarih  20 Eylül 2006

ULUSLARARASI PARA FONU ADINA

Rodrigo de Rato                                                                                                   Ali Babacan

Başkan                                                                                                                  Devlet Bakanı

Tarih                                                                                                                     Tarih 20 Eylül 2006

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,063