Karar Sayısı:2009/15268-Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı İle Romanya Kobi’ler ve Kooperatifler Ulusal Kurumu Arasındaki Mutabakat ve İşbirliği Zaptı

29 Temmuz 2009 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27303

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

Karar Sayısı : 2009/15268

20 Mayıs 2004 tarihinde Bükreş’te imzalanan ve 2/4/2009 tarihli ve 5863 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Romanya KOBİ’ler ve Kooperatifler Ulusal Kurumu Arasındaki Mutabakat ve İşbirliği Zaptı”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 26/6/2009 tarihli ve HUMŞ/820 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 14/7/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI İLE ROMANYA KOBİ’LER VE KOOPERATİFLER ULUSAL KURUMU ARASINDAKİ MUTABAKAT VE İŞBİRLİĞİ ZAPTI

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Cumhuriyeti ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kooperatifler Ulusal Kurumu, Romanya (bundan böyle “Taraflar” olarak anılacaklardır.)

Toplumu, modern ekonomideki değişikliklere adapte etmek amacıyla;

Ulusal ve uluslararası seviyede rekabet kapasitesinin artmasına yol açan modern teknolojileri, işletme yönetimini ve insan kaynaklarının geliştirilmesini teşvik etmek için;

Türkiye Cumhuriyeti ve Romanya Hükümeti tarafından belirlenen ekonomik politika çerçevesinde küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeyi ve geliştirmeyi arzu ederek;

Taraflar aşağıdaki şekilde anlaşmışlardır:

1. Protokolün Amaçları

Taraflar, ortaklaşa olarak, aşağıdaki amaçların gerçekleştirilmesine yardımcı olacaklardır:

1.1. Genel amaç

Hem kamu sektöründeki hem de özel sektördeki küçük ve orta ölçekli ticari kuruluşların (KOBİ’lerin) geliştirilmesi.

Sosyal, ekonomik ve mali verimlilik kriterlerine dayalı olarak ve çevrenin korunmasına özen göstererek, KOBİ’lerin desteklenmesi ve geliştirilmesi için ulusal seviyede teknik ve yönetsel uzmanlık oluşturulması.

1.2. Özel amaçlar

a. KOBİ’leri destekleyen programların ortak hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi.

b. Bu alandaki kamu yardımından etkin şekilde yararlanabilmek için her iki ülkede KOBİ’lerin geliştirilmesi ile ilgilenen kamu ve özel sektör kuruluşlarının hazırlanması ve insan kaynaklarının geliştirilmesi.

c. KOBİ’lerin ulusal ve uluslararası pazarlara erişimlerini geliştirmek suretiyle KOBİ’lerin gelirinin arttırılması.

d. KOBİ’lerin piyasa ekonomisi mekanizmasına entegre olmalarını ve danışmanlık sisteminin sağlanması suretiyle işletmelerin gelişmesini desteklemek.

e. KOBİ’lerle ilgili ulusal ve uluslararası etkinlikleri ortaklaşa organize etmek ve desteklemek.

f. Bilgi sağlamak, temasları kolaylaştırmak ve KOBİ’lerin ticari heyetlere, uluslararası fuarlara, seminerlere, kongre ve sempozyumlara katılmalarını desteklemek suretiyle KOBİ’lerin uluslararası işbirliğinin artmasını teşvik etmek.

g. Her iki ülkenin KOBİ’leri arasındaki temasları ve ekonomik işbirliğini kolaylaştırmak.

2. Protokolün Faaliyet Alanları

Bu Zaptın amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik işbirliği, aşağıdaki şekillerde olacaktır:

a. KOBİ’lere yönelik programların geliştirilmesi ve uygulanması için karşılıklı destek.

b. İnsan kaynaklarının geliştirilmesi için karşılıklı destek.

c. Her iki Tarafı ilgilendiren analizin hazırlamasına katılım.

d. Ulusal ve uluslararası etkinliklere ortak katılım.

e. Her iki ülkenin veya üçüncü ülkelerin pazarlarına ve ortak ülkelerde mevcut olan modern teknolojiye erişimi kolaylaştırmak için, her iki Taraf, Türk ve Romen KOBİ’leri arasında kalıcı temasları teşvik edeceklerdir.

3. Protokolün Araçları

3.1. Bu Zapt çerçevesinde yapılacak faaliyetler, karşılıklı anlaşma yoluyla programlanacaktır. Taraflar, özel amaçlar, sorumluluklar ve gereken kaynaklar üzerinde anlaşacaklardır.

3.2. Taraflar, bu Zabıt çerçevesinde her iki Taraf arasındaki çalışma temaslarından ve bu Zaptın uygulanmasının denetlenmesinden sorumlu olan kişileri tayin edeceklerdir.

3.3. Taraflar, bu Zaptın amaçlarına ve hedeflerine uyması halinde, üçüncü taraflardan, özel kişilerden veya tüzel kuruluşlardan, kendi Devletlerinden, üçüncü ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan destek kabul etmeyi kabul ederler.

3.4. Taraflar, bu Zaptın hükümlerinin gerçekleştirilmesi için tahsis edebilecekleri kendi kaynaklarını, uygunlukları ve öncelikleri, kendi prosedürlerine göre tespit edeceklerdir. Taraflar, bu Zaptın icrası için tahsis edilen kendi kaynaklarını, kendi prosedürlerine göre kullanacaklardır.

3.5. Bu Zaptın uygulanmasını desteklemek için ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından verilen mali kaynaklar, her bir proje için ayrı ayrı tespit edilen normlara göre idare edilecektir.

4. Karşılıklı tanıma

Taraflar, bu Zaptın sonuçlarının gerçekleştirilmesinde, karşı Tarafın katkısını (özellikle eğitim kursları, geliştirilmiş materyaller ve KOBİ’lerin ulusal ve uluslararası alanda aktif hale getirilmesi) karşılıklı olarak tanıyacaklardır.

5. Diğer faaliyetler

Bu Zabıt altında, ayrı sözleşmelere veya karşılıklı olarak yararlı olan diğer işbirliği şekillerine dayalı olarak, yukarıda sayılan alanlarda başka eylemler yapılabilir.

6. Zaptın yürürlüğe girişi, geçerliliği ve değiştirilmesi

6.1. Bu Zabıt, Tarafların, bu Zaptı yürürlüğe koymak için kendi Devletlerinin yasal normları uyarınca gereken iç prosedürlerin yerine getirildiğini birbirlerine bildikleri son bildirimin alındığı tarihte yürürlüğe girecektir.

6.2. Bu Zaptın geçerlilik süresi üç yıldır. Taraflardan herhangi biri, bu Zaptın son geçerlilik tarihinden 6 ay önce bu Zaptı feshetme kararını öbür tarafa bildirmedikçe, bu Zaptın geçerlilik süresi, bir sonraki üç yıl için uzatılacaktır.

6.3. Bu Zaptın geçerliliğin sona ermesi, bu Zabıt altında başlatılan girişimlerin, uygulanması yerine getirilinceye kadar, böyle girişimleri etkilemeyecektir.

6.4. Bu Zabıt, Tarafların karşılıklı mutabakatı ile değiştirilebilir. Değişiklikler, ayrı ekler şeklinde olacaktır. Değişiklikler, bu maddenin 1. paragrafında tespit edilen prosedüre göre yürürlüğe girecek ve bu Zaptın ayrılmaz bir parçası olacaktır.

6.5. Zaptın hükümlerinin yorumlanması konusunda anlaşmazlık olması halinde, İngilizce versiyonu esas alınacaktır.

20/5/2004 tarihinde, iki orijinal halinde, Türkçe, Romence ve İngilizce dillerinde yapılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti                                                                 Romanya

ADINA                                                                               ADINA

Ali COŞKUN                                                              Dan Ioan POPESCU

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,070