Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

22 Haziran 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 28331

TEBLİĞ

Sosyal Güvenlik Kurumundan:

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1 – 25/​3/​2010 ta­rih­li ve 27532 sa­yı­lı mü­ker­rer Res­mî Ga­ze­te­’­de ya­yım­la­nan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 3.1.2. nu­ma­ra­lı mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

3.1.2. Kimlik tespiti

(1)  Sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı, Ku­rum sağ­lık yar­dım­la­rın­dan ya­rar­lan­dı­rı­lan ki­şi­le­rin mü­ra­ca­atı aşa­ma­sın­da (acil hal­ler­de ise acil ha­lin sona er­me­sin­den son­ra) nü­fus cüz­da­nı, sü­rü­cü bel­ge­si, ev­len­me cüz­da­nı, pa­sa­port veya ve­ril­miş ise Ku­rum sağ­lık kar­tı bel­ge­le­rin­den biri ile kim­lik tes­pi­ti ve bi­yo­met­rik yön­tem­ler­le kim­lik doğ­ru­la­ma­sı yap­ma­la­rı zo­run­lu­dur. Kim­lik tes­pi­ti, bi­yo­met­rik ka­yıt iş­le­mi veya bi­yo­met­rik kim­lik doğ­ru­la­ma iş­le­mi­ni usu­lü­ne uy­gun yap­ma­yan ve bu ne­den­le bir baş­ka ki­şi­ye sağ­lık hiz­me­ti su­nul­ma­sı ne­de­niy­le Ku­ru­mun za­ra­ra uğ­ra­ma­sı­na se­be­bi­yet ve­ren sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­la­rın­dan öde­nen tu­tar geri alı­nır.”

(2) 2828 sa­yı­lı Ka­nun­la sağ­la­nan yar­dım­lar­dan üc­ret­siz fay­da­la­nan­lar­dan ço­cuk, özür­lü, ka­dın ve yaş­lı­la­rın sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı­na bi­rin­ci fık­ra­da be­lir­ti­len bel­ge­le­ri ib­raz ede­me­me­le­ri ha­lin­de Sos­yal Hiz­met­ler ve Çocuk Esir­ge­me Ku­ru­mu kap­sa­mın­da bu­lun­duk­la­rı­nı gös­te­rir bel­ge­ye göre ge­rek­li iş­lem­ler yü­rü­tü­le­rek son­ra­sın­da söz ko­nu­su bel­ge­le­rin ib­ra­zı anı­lan Ku­rum­dan is­te­ne­cek­tir.

(3) Kap­sam­da­ki ki­şi­le­rin ken­di adı­na bir baş­ka­sı­nın sağ­lık hiz­me­ti al­ma­sı­nı veya Ku­rum­dan hak­sız bir men­fa­at te­min et­me­si­ni sağ­la­ma­sı ya­sak­tır. Bu fi­il­le­ri iş­le­yen­ler­den Ku­ru­mun uğ­ra­dı­ğı za­ra­rın iki katı ka­nu­nî fa­iziy­le bir­lik­te müş­te­re­ken ve mü­te­sel­si­len tah­sil edi­lir ve il­gi­li­ler hak­kın­da 26/​9/​2004 ta­rih­li ve 5237 sa­yı­lı Türk Ceza Ka­nu­nu hü­küm­le­ri doğ­rul­tu­sun­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nu­lur.

3.1.2.A- Biyometrik kimlik doğrulama işlemi

(1) Kim­lik doğ­ru­la­ma­da kul­la­nı­la­cak olan bi­yo­met­rik sis­tem ve uy­gu­la­ma­ya ge­çi­lecek sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­la­rı, uy­gu­la­ma ta­ri­hi ile uy­gu­la­ma­ya iliş­kin usul ve esas­lar Ku­rum ta­ra­fın­dan be­lir­le­nir.

(2) Ku­rum sağ­lık yar­dım­la­rın­dan ya­rar­lan­dı­rı­lan ki­şi­nin sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­su­na mü­ra­ca­atı sı­ra­sın­da ilk bi­yo­met­rik ve­ri­nin Ku­rum veri ta­ba­nı­na ka­yıt iş­le­mi, sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­su ta­ra­fın­dan ya­pı­la­cak­tır. Sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­su, ilk bi­yo­met­rik ve­ri­nin Ku­rum veri ta­ba­nı­na ka­yıt iş­le­min­de Ku­rum sağ­lık yar­dım­la­rın­dan ya­rar­lan­dı­rı­lan ki­şi­den be­yan ve ta­ah­hüt bel­ge­si al­mak zo­run­da­dır.”

MADDE 2 – Aynı Teb­li­ğin 3.2.2. nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin dör­dün­cü fık­ra­sı­na aşa­ğı­da­ki (c) ben­di ek­len­miş­tir.

“c) Yurt dı­şın­dan te­min edi­len ilaç­lar için; ilaç­la­rı te­min eden ku­ru­luş ta­ra­fın­dan ki­şi­ler­den, şa­hıs­lar ta­ra­fın­dan te­min edil­me­si ha­lin­de Ku­rum ta­ra­fın­dan ki­şi­ler­den,”

MADDE 3 – Aynı Teb­li­ğin 3.3.1. nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin ikin­ci fık­ra­sı aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“(2) Ku­rum­la söz­leş­me­li ec­za­ne­ler eş­de­ğer ilaç­la­rın aza­mi fi­ya­tı ile ki­şi­nin ta­lep et­ti­ği eş­de­ğer ila­cın fi­ya­tı ara­sın­da olu­şa­cak fark üc­re­ti­ni, Ku­rum­la söz­leş­me­li op­tis­yen­lik mü­es­se­se­le­ri de ki­şi­nin ta­lep et­ti­ği gör­me­ye yar­dım­cı mal­ze­me­nin be­de­li ile Ku­rum­ca öde­nen gör­me­ye yar­dım­cı mal­ze­me be­de­li ara­sın­da olu­şa­cak fark üc­re­ti­ni ki­şi­ler­den ta­lep ede­bi­le­cek­ler­dir. Bu fark üc­re­ti ila­ve üc­ret ola­rak de­ğer­len­di­ril­mez.”

MADDE 4 – Aynı Teb­li­ğin 3.3.3. nu­ma­ra­lı mad­de­sin­de yer alan “(öğ­re­tim üye­si ta­ra­fın­dan SU­T­’un 4.1.1 nu­ma­ra­lı mad­de­si kap­sa­mın­da ve­ri­len sağ­lık hiz­met­le­ri ha­riç), SU­T­’un 3.3.4 nu­ma­ra­lı mad­de­sin­de sa­yı­lan hiz­met­ler da­hil ol­mak her­han­gi bir ila­ve üc­ret alı­na­maz. An­cak (1) nu­ma­ra­lı bent­te sa­yı­lan iş­lem­ler­den” iba­re­si yü­rür­lük­ten kal­dı­rıl­mış­tır.

MADDE 5 – Aynı Teb­li­ğin 3.3.5.1. nu­ma­ra­lı mad­de­si­ne aşa­ğı­da­ki fık­ra­lar ek­len­miş­tir.

“ğ) He­mo­ri­do­pek­si (P610532),

h) Alt ekst­re­mi­te yü­ze­yel va­ri­köz ven ve cherry an­ji­om en­di­kas­yon­la­rın­da uy­gu­la­nan “Vas­kü­ler lez­yon, La­zer” (P600740),

ı) Pig­ment­li lez­yon, la­zer (P600830).”

MADDE 6 – Aynı Teb­li­ğin 4.1.2.B nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı­nın (b) ben­din­de yer alan “(rad­yo­te­ra­pi te­da­vi plan­la­ma­sı ha­riç)” iba­re­si yü­rür­lük­ten kal­dı­rıl­mış­tır.

MADDE 7 – Aynı Teb­li­ğin 4.2. nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin al­tın­cı ve ye­din­ci fık­ra­la­rı aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“(6) Ku­rum­ca ve­ri­len yet­ki çer­çe­ve­sin­de iş­ye­ri he­kim­le­ri veya bir­den faz­la iş­ye­ri­ne hiz­met ve­ren or­tak sağ­lık bi­rim­le­ri ile özel po­lik­li­nik­ler ta­ra­fın­dan ve­ri­len sağ­lık hiz­met­le­ri için Ku­rum­dan her­han­gi bir üc­ret ta­lep edi­le­mez. İşye­ri he­kim­le­ri veya bir­den faz­la iş­ye­ri­ne hiz­met ve­ren or­tak sağ­lık bi­rim­le­rin­ce sa­de­ce yet­ki­li ol­duk­la­rı iş­yer­le­rin­de hiz­met akdi ile ça­lış­tı­rı­lan­la­ra, bu iş­yer­le­ri­nin kamu ku­ru­mu ni­te­li­ğin­de ol­ma­sı ha­lin­de ise o iş ye­rin­de hiz­met ak­diy­le ça­lış­tı­rı­lan­lar ile bir­lik­te 5510 sa­yı­lı Ka­nu­nun 4 üncü mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı­nın (c) ben­din­de sa­yı­lan si­gor­ta­lı­la­ra da SUT ve eki lis­te­ler­de yer alan usul ve esas­lar dâ­hi­lin­de re­çe­te edil­miş ilaç be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. Özel po­lik­li­nik­le­rin SUT ve eki lis­te­ler­de yer alan usul ve esas­lar dâ­hi­lin­de re­çe­te edil­miş ilaç be­del­le­ri, aile he­kim­li­ği uy­gu­la­ma­sı­na ge­çi­len il­ler ha­ri­cin­de­ki yer­ler­de Ku­rum­ca kar­şı­la­na­cak olup aile he­kim­li­ği uy­gu­la­ma­sı­na ge­çi­len il­ler­de kar­şı­lan­ma­ya­cak­tır.

(7) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı dı­şın­da­ki bi­rin­ci ba­sa­mak sağ­lık ku­ru­luş­la­rı ile kamu ida­re­le­ri bün­ye­sin­de­ki ku­rum he­kim­lik­le­ri ta­ra­fın­dan ve­ri­len sağ­lık hiz­met­le­ri için Ku­rum­dan her­han­gi bir üc­ret ta­lep edi­le­mez. Bu bi­rim­ler­de gö­rev­li he­kim­ler ta­ra­fın­dan SUT ve eki lis­te­ler­de yer alan usul ve esas­lar dâ­hi­lin­de re­çe­te edil­miş ilaç ve gör­me­ye yar­dım­cı tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.”

MADDE 8 – Aynı Teb­li­ğin 4.3. nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı­nın son cüm­le­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“An­cak sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­la­rın­ca acil ser­vis­ler­de ve­ri­len ve Ku­ru­ma acil sağ­lık hiz­me­ti ola­rak fa­tu­ra­lan­dı­rı­lan hiz­met­le­rin Ku­ru­mun in­ce­le­me bi­rim­le­rin­ce ye­şil alan mu­aye­ne­si ola­rak de­ğer­len­di­ril­me­si ha­lin­de ve­ri­len sağ­lık hiz­met­le­ri­nin be­del­le­ri öden­mez.”

MADDE 9 – Aynı Teb­li­ğin 4.4.3.A-1 ve 4.4.3.B-1 nu­ma­ra­lı mad­de­le­ri­nin ikin­ci fık­ra­la­rın­da yer alan “kli­nik şefi veya şef yar­dım­cı­sı” iba­re­si “eği­tim gö­rev­li­si” ola­rak de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MADDE 10 – Aynı Teb­li­ğin 4.5.1.A nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı­nın so­nu­na aşa­ğı­da­ki cüm­le ek­len­miş­tir.

“Bu lis­te­de yer alan iş­lem­ler, va­kıf üni­ver­si­te­le­ri ha­riç ol­mak üze­re üni­ver­si­te­le­rin diş he­kim­li­ği fa­kül­te­le­ri ta­ra­fın­dan SUT eki EK-7 Lis­te­sin­de­ki pu­an­la­ra % 10 ora­nın­da ila­ve edi­le­rek fa­tu­ra­lan­dı­rı­lır.”

MADDE 11 – Aynı Teb­li­ğin 4.5.2.B-1 nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin on­bi­rin­ci fık­ra­sı aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“(11) Ke­mik ili­ği nak­li (he­ma­to­po­i­etik kök hüc­re nak­li) te­da­vi­si, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ruh­sat­lan­dı­rıl­mış ve ça­lış­ma izni al­mış ke­mik ili­ği nak­li mer­kez­le­rin­ce uy­gu­la­nır. Ke­mik ili­ği nak­li te­da­vi­si be­del­le­ri SUT eki EK-9 Lis­te­sin­de yer alan “KEMİK İLİĞİ NAKLİ”  baş­lı­ğı al­tın­da­ki iş­lem pu­an­la­rı esas alı­na­rak Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.”

MADDE 12 – Aynı Teb­li­ğin 4.5.4.F-2 nu­ma­ra­lı mad­de­si­ne aşa­ğı­da­ki onun­cu fık­ra ola­rak ek­len­miş­tir.

“(10) Tra­fik ka­za­sı son­ra­sı ge­rek­li gö­rü­len fi­zik te­da­vi ve re­ha­bi­li­tas­yon uy­gu­la­ma­la­rı­nın süre, se­ans ve böl­ge kont­rol­le­rin­de tra­fik ka­za­sı ile iliş­ki­li ol­ma­yan fi­zik te­da­vi ve re­ha­bi­li­tas­yon uy­gu­la­ma­la­rı dik­ka­te alın­maz.”

MADDE 13 – Aynı Teb­li­ğin 4.5.4.H nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin dör­dün­cü fık­ra­sın­da yer alan “plaz­ma­fe­rez te­da­vi­le­ri” iba­re­sin­den son­ra “pre­ma­tü­re re­ti­no­pa­ti­sin­de la­zer te­da­vi­si” iba­re­si mad­de met­ni­ne ek­len­miş­tir.

MADDE 14 –Aynı Teb­li­ğin 5.3. nu­ma­ra­lı mad­de­si­ne aşa­ğı­da­ki fık­ra ye­din­ci fık­ra ola­rak ek­len­miş­tir.

“(7) Ge­nel sağ­lık si­gor­ta­lı­sı veya bak­mak­la yü­küm­lü bu­lun­du­ğu ki­şi­le­rin yol, gün­de­lik ve re­fa­kat­çi gi­der­le­ri­ne ait öde­me­ye esas fa­tu­ra ve eki bel­ge­le­rin­de Ku­rum­ca tıb­bi uy­gun­luk ara­nan veya Ku­rum­ca ka­bul edil­me­si ha­lin­de öde­ne­bi­le­ce­ği be­lir­ti­len du­rum­lar­da tıb­bi uy­gun­luk is­ten­me­si du­ru­mun­da, tıb­bi uy­gun­luk has­ta­ne fa­tu­ra­sı öde­me­le­ri­nin ya­pıl­dı­ğı bağ­lı bu­lu­nu­lan il mü­dür­lük­le­ri ta­ra­fın­dan ve­ri­lir.”

MADDE 15- Aynı Teb­li­ğin 6.1. nu­ma­ra­lı mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“6.1. Reçete ile sağlık raporu ve ilaç yazım ilkeleri

(1) İlaç be­del­le­ri­nin Ku­rum ta­ra­fın­dan öde­ne­bil­me­si için, re­çe­te ya­zı­mın­da ve ra­por dü­zen­len­me­sin­de aşa­ğı­da be­lir­ti­len hu­sus­lar uy­gu­la­na­cak­tır.

6.1.1. Ayaktan tedavilerde reçetelerin düzenlenmesi

(1) İ_laç­la­rın re­çe­te­len­di­ril­me­sin­de, sağ­lık kar­ne­le­rin­de bu­lu­nan re­çe­te ko­çan­la­rı veya söz­leş­me­li sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı­nın re­çe­te­le­ri (mat­bu, e-re­çe­te veya elekt­ro­nik or­tam­da ka­yıt al­tı­na alı­nan re­çe­te­ler) kul­la­nı­lır. (Bu ko­nu­da Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ve Ku­rum­ca ya­yım­la­nan mev­zu­at hü­küm­le­ri sak­lı­dır.)

(2) Re­çe­te­ler­de teş­his bil­gi­le­ri­nin yer al­ma­sı zo­run­lu­dur.  SUT eki EK-2/​F Lis­te­sin­de yer alan kı­salt­ma­lar ha­riç teş­his­ler­de kı­salt­ma ya­pıl­ma­ya­cak­tır. Re­çe­te­de ya­zı­lı ila­cın/​ilaç­la­rın yan et­ki­le­ri­ni ön­le­mek ve/​veya te­da­vi­yi des­tek­le­mek ama­cıy­la ya­zı­lan ilaç­lar için ay­rı­ca teş­his aran­ma­ya­cak­tır.

(3) Re­çe­te­ler­de, he­ki­min; adı so­ya­dı, uz­man­lık dalı veya yan uz­man­lık dalı (asis­tan­lar için ih­ti­sas yap­tı­ğı uz­man­lık dalı), dip­lo­ma nu­ma­ra­sı veya dip­lo­ma tes­cil nu­ma­ra­sı bil­gi­le­ri, ıs­lak im­za­sı ile re­çe­te­nin dü­zen­len­di­ği sağ­lık ku­rum veya ku­ru­lu­şu­nun adı mut­la­ka yer ala­cak­tır.

(4) Re­çe­te­ler­de has­ta­nın; adı so­ya­dı, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti kim­lik nu­ma­ra­sı veya re­çe­te tan­zim ta­ri­hi ile bir­lik­te ME­DU­LA ta­kip nu­ma­ra­sı veya e re­çe­te nu­ma­ra­sı veya pro­to­kol nu­ma­ra­sı yer ala­cak­tır.

(5) Ya­ban­cı ül­ke­ler­le ya­pı­lan “Sos­yal Gü­ven­lik Söz­leş­me­le­ri” kap­sa­mın­da Ku­rum ta­ra­fın­dan sağ­lık hiz­me­ti ve­ri­len ki­şi­ler için dü­zen­le­necek re­çe­te­le­re, sağ­lık yar­dım hak­kı­nı ve­ren ül­ke­nin adı ay­rı­ca ya­zı­la­cak­tır.

(6) Üni­ver­si­te has­ta­ne­le­ri ile eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de ih­ti­sas ya­pan asis­tan­lar ile üst ih­ti­sas yap­mak­ta olan uz­man he­kim­ler, ih­ti­sas yap­mak­ta ol­duk­la­rı bran­şın uz­man he­ki­mi­nin yaz­ma­sı ge­re­ken ilaç­lar ile SUT ve eki lis­te­ler­de uz­man he­kim­ler­ce ya­zı­la­bi­le­ce­ği be­lir­ti­len ilaç­la­rı ya­za­bi­lir.

(7) SU­T­’­ta bel­li bir uz­man he­kim ta­ra­fın­dan re­çe­te edi­le­ce­ği/​ra­por dü­zen­le­ne­ce­ği be­lir­til­miş ilaç­lar, aynı uz­man­lık eği­ti­mi üze­ri­ne yan dal uz­man­lı­ğı yap­mış olan he­kim­ler­ce de re­çe­te edi­le­bi­lir/​ra­por dü­zen­le­ne­bi­lir.

(8) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca aile he­kim­li­ği söz­leş­me­si ya­pı­lan veya yet­ki­len­di­ri­len he­kim­ler, aile he­kim­li­ği uz­man he­ki­mi­nin ya­za­bil­di­ği tüm ilaç­la­rı re­çe­te ede­bi­lir­ler.

(9) SU­T­’­ta ge­çen uz­man­lık dal­la­rı; ak­si­ne bir hü­küm bu­lun­ma­dık­ça hem eriş­kin hem de ço­cuk yan dal­la­rı­nı ifa­de eder.

(10) Sağ­lık ra­po­ru­na is­ti­na­den ya­zı­la­cak ilaç­lar, SUT ve eki lis­te­ler­de ak­si­ne bir hü­küm ol­ma­dık­ça, bu sağ­lık ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak tüm he­kim­ler ta­ra­fın­dan re­çe­te edi­le­bi­lir.

(11) Diş he­kim­le­ri yal­nız­ca doğ­ru­dan ağız ve diş sağ­lı­ğı ile il­gi­li ilaç­la­rı re­çe­te ede­bi­lir.

6.1.2. Yatarak tedavilerde reçetelerin düzenlenmesi

(1) Ya­ta­rak te­da­vi­ler­de has­ta­ne­de kul­la­nı­la­cak ilaç­la­rın has­ta­ne ta­ra­fın­dan te­mi­ni zo­run­lu­dur.

(2)Ya­ta­rak te­da­vi­ler­de, Ku­rum­la söz­leş­me­li res­mi sağ­lık ku­rum­la­rı ta­ra­fın­dan te­min edi­le­me­yen ilaç­lar için dü­zen­le­nen re­çe­te­ler­de “EC­ZA­NEMİZDE YOK­TUR, YA­TAN HAS­TA” ka­şe­si ba­sı­lıp baş­he­kim­lik ona­yı­nın bu­lun­ma­sı zo­run­lu­dur.

(3) Re­çe­te­de yer alan ilaç be­del­le­ri SUT hü­küm­le­ri doğ­rul­tu­sun­da beş gün­lük dozu (an­cak, sağ­lık ku­rum­la­rın­da uzun süre ya­ta­rak te­da­vi gö­ren tü­ber­kü­loz has­ta­la­rı­na, kul­la­nım dozu bel­ge­len­mek kay­dıy­la l (bir) ay­lık mik­tar­da tü­ber­kü­loz ilaç­la­rı ya­zı­la­bi­lir.) aş­ma­mak kay­dıy­la kar­şı­la­nır ve öde­nen tu­tar il­gi­li sağ­lık ku­ru­mu­nun ala­ca­ğın­dan mah­sup edi­lir. Mah­sup edi­len ila­cın/​ilaç­la­rın sağ­lık ku­ru­mun­ca iha­le ve doğ­ru­dan alım yön­te­mi ile te­min edi­le­me­di­ği­nin baş­he­kim­lik ona­yı ile bel­ge­len­di­ril­me­si ha­lin­de mah­sup edi­len tu­tar sağ­lık ku­ru­mu­na iade edi­lir. Te­da­vi­nin de­vam et­ti­ği du­rum­lar­da “doz” bi­ti­min­de ye­ni­den re­çe­te ya­zıl­ma­sı müm­kün­dür.

(4) Ya­ta­rak te­da­vi­ler­de kul­la­nı­lan ilaç­lar için, SU­T­’un 6.1.4. nu­ma­ra­lı mad­de­sin­de be­lir­ti­len 4 ka­lem ilaç sı­nır­la­ma­sı dik­ka­te alın­maz.

(5) An­cak, gü­nü­bir­lik te­da­vi­ler­de kul­la­nı­lan ilaç­la­rın has­ta­ne­ler­ce te­mi­ni zo­run­lu ol­ma­yıp; he­kim ta­ra­fın­dan re­çe­te­de gü­nü­bir­lik te­da­vi kap­sa­mın­da ol­du­ğu­nun be­lir­til­me­si kay­dıy­la ilaç­lar söz­leş­me­li ec­za­ne­ler­den te­min edi­le­bi­le­cek­tir.

(6) Ta­bur­cu olan has­ta­la­ra re­çe­te­len­di­ri­lecek ilaç­lar, ayak­tan te­da­vi kap­sa­mın­da de­ğer­len­di­ri­lir.

(7) Ro­bo­tik ke­mo­te­ra­pi üni­te­si olan sağ­lık te­sis­le­rin­de ke­mo­te­ra­pi ilaç­la­rı­nın has­ta­ya kul­la­nı­lan mik­tar ka­da­rı­nın fa­tu­ra edil­me­si müm­kün­dür. Uy­gu­la­ma­nın esas­la­rı Ku­ru­mun res­mi in­ter­net si­te­sin­de du­yu­ru­lur.”

6.1.3. Sağlık raporlarının düzenlenmesi

(1) Sağ­lık ra­por for­mat­la­rı ile bu ra­por­la­rın tas­dik, mü­hür ve di­ğer uy­gu­la­ma­la­rın­da Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı mev­zu­atı ve Me­du­la sis­te­min­de­ki dü­zen­le­me­le­re uyu­la­cak­tır.

(2) Sağ­lık ra­por­la­rı­nın dü­zen­len­me­sin­de, SU­T­’un 8 nu­ma­ra­lı mad­de­si dik­ka­te alı­na­cak­tır. Bu ra­por­lar, SU­T­’­ta yer alan is­tis­na­lar sak­lı kal­mak kay­dıy­la SU­T­’un 8.1 nu­ma­ra­lı mad­de­si doğ­rul­tu­sun­da uz­man he­kim ta­ra­fın­dan dü­zen­le­necek olup SU­T­’un 8.2 nu­ma­ra­lı mad­de­si­ne göre dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı da ge­çer­li ka­bul edi­le­cek­tir. (Me­du­la has­ta­ne sis­te­mi­ni kul­la­nan sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­la­rı ra­por­la­rı elekt­ro­nik or­tam­da dü­zen­le­yecek ve bu ra­por­lar baş­he­kim­lik ta­ra­fın­dan elekt­ro­nik or­tam­da onay­la­na­cak­tır.

(3) Sağ­lık ra­por­la­rın­da, SUT ve eki lis­te­ler­de özel dü­zen­le­me ya­pıl­mış ilaç­lar ha­riç ol­mak üze­re, ilaç doz­la­rı­nın be­lir­til­me­si şart ol­ma­yıp, et­ken mad­de adı­nın ya­zıl­ma­sı ye­ter­li ola­cak­tır. Sağ­lık ra­po­ru­na et­ken mad­de adı­nın ya­zıl­ma­sı­nın ye­ter­li ol­du­ğu ilaç­lar için has­ta­nın kul­la­na­ca­ğı ila­cın et­ken mad­de mik­ta­rı ve gün­lük kul­la­nım dozu re­çe­te ile dü­zen­le­ne­cek­tir. An­cak ra­por­da ila­cın et­ken mad­de mik­ta­rı­nın ve gün­lük kul­la­nım do­zu­nun ay­rın­tı­lı ola­rak be­lir­til­miş ol­ma­sı ha­lin­de be­lir­ti­len doz mik­ta­rı aşı­la­maz.

(4) Has­ta ka­tı­lım payı mu­afi­ye­ti için dü­zen­le­nen sağ­lık ra­por­la­rın­da, teş­his ve ICD-10 kodu yer ala­cak­tır. SUT eki EK-2/​F Lis­te­sin­de yer alan kı­salt­ma­lar ha­riç teş­his­ler­de ve et­ken mad­de is­min­de kı­salt­ma ya­pıl­ma­ya­cak­tır.

(5) Sağ­lık ra­por­la­rı, SU­T­’­ta özel dü­zen­le­me­ler ha­riç ol­mak üze­re en faz­la iki yıl süre ile ge­çer­li­dir.

(6) Has­ta kim­lik bil­gi­le­ri veya ilaç adı­na iliş­kin ya­zım ha­ta­la­rı ile SUT hü­küm­le­ri­ne göre ek­sik­li­ği bu­lu­nan (ila­cın kul­la­nım dozu, et­ken mad­de, kul­la­nım sü­re­si, il­gi­li he­kim ona­yı veya te­da­vi şe­ma­sı, ICD-10 kodu) sağ­lık ra­por­la­rı, bu dü­zelt­me­le­rin as­lı­na sa­dık kal­mak kay­dıy­la; uz­man he­kim ra­por­la­rın­da, ra­po­run çık­tı­ğı has­ta­ne­de ra­po­ru dü­zen­le­yen he­kim ta­ra­fın­dan (bu he­ki­min bu­lun­ma­ma­sı ha­lin­de aynı branş­tan he­kim), sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rın­da ise ra­por­da yer alan he­kim­ler­den biri ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­sı, ra­por­lar elekt­ro­nik or­tam­da dü­zen­len­miş ise; bu dü­zelt­me­le­rin baş­he­kim­lik ta­ra­fın­dan elekt­ro­nik or­tam­da onay­lan­ma­sı ko­şu­luy­la, dü­zelt­me­ye esas re­çe­te ta­ri­hin­den iti­ba­ren sü­re­si­nin so­nu­na ka­dar ge­çer­li­dir.

(7) Sağ­lık ra­por­la­rı­na da­ya­nı­la­rak re­çe­te edi­len ilaç­lar için, has­ta­lar­dan ve ra­po­ru dü­zen­le­yen sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­dan, SUT ve eki lis­te­ler­de be­lir­ti­len özel du­rum­lar ha­ri­cin­de ek bil­gi ve bel­ge ta­lep edil­me­ye­cek­tir.

(8) Kul­la­nı­mı sağ­lık ra­po­ru­na bağ­lı veya ka­tı­lım pa­yın­dan muaf ilaç(lar) için dü­zen­le­necek re­çe­te­le­re ait ra­por elekt­ro­nik or­tam­da dü­zen­len­me­miş ise aslı gi­bi­dir ona­yı ya­pıl­mış ra­por fo­to­ko­pi­si, fa­tu­ra ekin­de Ku­ru­ma gön­de­ri­le­cek­tir. Aslı gi­bi­dir ona­yı; ra­po­ru dü­zen­le­yen sağ­lık ku­ru­mu veya re­çe­te­yi dü­zen­le­yen he­kim veya re­çe­te­yi kar­şı­la­yan ec­za­cı ta­ra­fın­dan ya­pı­la­cak­tır. Ra­por­lar elekt­ro­nik or­tam­da dü­zen­len­miş ise ra­por fo­to­ko­pi­si Ku­ru­ma gön­de­ril­me­ye­cek­tir.

(9) SU­T­’un yü­rür­lü­ğe gir­me­sin­den önce dü­zen­le­nen sağ­lık ra­por­la­rı, bu SUT hü­küm­le­ri­ne uy­gun ol­ma­sı kay­dıy­la dü­zen­len­di­ği ta­rih­te ge­çer­li ol­du­ğu süre so­nu­na ka­dar ge­çer­li­dir. Bu SUT hü­küm­le­ri­ne uy­gun ol­ma­yan ra­por­lar, SU­T­’un 6.1.3 nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin al­tın­cı fık­ra­sı kap­sa­mın­da bu SUT hü­küm­le­ri­ne uy­gun hale ge­ti­ri­le­bil­di­ği tak­dir­de ge­çer­li ola­cak­tır. (Ku­rum­ca sü­re­si so­nu­na ka­dar ge­çer­li ola­ca­ğı du­yu­ru­lan ra­por­lar ha­riç)

(10) Elekt­ro­nik ra­por uy­gu­la­ma­sın­da; SU­T­’­ta ge­çen uz­man he­kim ve sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ifa­de­le­ri “E-Ra­por”, ıs­lak imza ve baş­he­kim­lik müh­rü ifa­de­le­ri de “elekt­ro­nik imza” veya elekt­ro­nik imza ça­lış­ma­la­rı ta­mam­la­nın­ca­ya ka­dar “Baş­he­kim­lik ta­ra­fın­dan elekt­ro­nik or­tam­da onay­la­ma” ola­rak de­ğer­len­di­ri­le­cek­tir.

(11) SU­T­’un “6. İlaç Te­mi­ni Ödeme Esas­la­rı” baş­lık­lı bö­lü­mü ve bu bö­lüm ile il­gi­li ek­ler­de, bazı ilaç­la­rın kul­la­nı­mı için dü­zen­le­necek ra­por­la­rın ekin­de ib­ra­zı is­te­ni­len bel­ge­ler­de ara­nan bil­gi­ler, elekt­ro­nik ra­por uy­gu­la­ma­sın­da ra­por için­de be­lir­ti­lecek olup ay­rı­ca bel­ge is­ten­me­ye­cek­tir.

6.1.4. Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı

(1) Ayak­tan ya­pı­lan te­da­vi­ler­de, SU­T­’un 6.1.6 nu­ma­ra­lı mad­de­sin­de be­lir­ti­len du­rum­lar dı­şın­da, bir re­çe­te­de en faz­la dört ka­lem ilaç ya­zı­lır ve her ka­lem ilaç­tan bir ku­tu­nun (ilaç­la­rın pa­ren­te­ral form­la­rı ile SU­T­’un 6.1.8 nu­ma­ra­lı mad­de­sin­de be­lir­ti­len du­rum­lar ha­riç) be­de­li öde­nir. Pa­ren­te­ral form­lar ile ma­jist­ral­le­rin re­çe­te­ye ya­zıl­ma­sı du­ru­mun­da en faz­la 10 gün­lük te­da­vi be­de­li öde­nir. Re­çe­te­de mut­lak su­ret­te gün­lük kul­la­nım dozu be­lir­ti­le­cek­tir. Ma­jist­ral­ler en faz­la 10 gün­lük te­da­vi do­zun­da re­çe­te­len­di­ri­le­bi­lecek olup, bu du­rum ve te­da­vi amaç­lı ol­du­ğu he­kim ta­ra­fın­dan re­çe­te üze­rin­de be­lir­ti­le­cek­tir.

(2) Tet­ra­sik­lin­ler (dok­si­sik­lin ve tet­ra­sik­lin), am­fe­ni­kol­ler (klo­ram­fe­ni­kol ve ti­am­fe­ni­kol), am­pi­si­lin (kom­bi­ne pre­pa­rat­lar ha­riç), amok­si­si­lin (kom­bi­ne pre­pa­rat­lar ha­riç), fe­nok­si­me­til­pe­ni­si­lin, erit­ro­mi­sin, klin­da­mi­sin, sül­fo­na­mid ve tri­me­top­rim kom­bi­nas­yon­la­rı­nı içe­ren kla­sik an­ti­bi­yo­tik­ler 10 güne ka­dar te­da­vi­yi sağ­la­ya­cak mik­tar­da re­çe­te edi­le­bi­lir.

(3) An­ti­inf­la­ma­tu­ar ve an­ti­ro­ma­tiz­mal gru­bu ilaç­la­rın so­lid-oral form­la­rın­da bü­yük am­ba­laj kap­sa­mı­na gi­ren ilaç­lar, ayak­tan te­da­vi­de tek uz­man he­kim ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen ilaç kul­la­nım ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak re­çe­te edi­lir, en kü­çük am­ba­laj­lı form­la­rı ise ra­por aran­mak­sı­zın re­çe­te edi­lir.

(4) İ_la­cın re­çe­te edil­me­sin­de­ki özel dü­zen­le­me­ler sak­lı kal­mak kay­dıy­la, “Ayak­tan Te­da­vi­de Sağ­lık Ra­po­ru ile Ve­ri­le­bi­lecek İlaç­lar Lis­te­si” (EK-2/​C) ve “Has­ta Ka­tı­lım Pa­yın­dan Muaf İlaç­lar Lis­te­si” nde (EK-2) yer al­ma­mak­la bir­lik­te, uzun sü­re­li kul­la­nı­mı sağ­lık ra­po­ru ile bel­ge­len­di­ri­len ilaç­lar, ka­tı­lım payı alın­mak ko­şu­luy­la en faz­la üç ay­lık te­da­vi do­zun­da re­çe­te edi­le­bi­lir.

(5) Sağ­lık ra­po­ru aran­mak­sı­zın;

a) Me­no­poz­da ve/​veya dis­fonk­si­yo­nel ute­rin ka­na­ma­lar­da kul­la­nı­lan ilaç­lar, SUT ve eki lis­te­ler­de­ki özel dü­zen­le­me­ler ha­riç ol­mak üze­re, ka­dın has­ta­lık­la­rı ve do­ğum uz­man he­kim­le­ri veya aile he­kim­li­ği uz­man he­kim­le­ri ta­ra­fın­dan en faz­la üç ay­lık te­da­vi do­zun­da,

b) Ya­nık­lar, ane­mi­ler, sis­te­mik ol­ma­yan man­tar en­fek­si­yon­la­rı, ref­lü ve GIS ül­ser­le­rin­de kul­la­nı­lan ilaç­lar; yal­nız der­ma­to­lo­ji uz­man he­kim­le­rin­ce re­çe­te edi­le­bi­len oral re­ti­no­id­ler, ta­bur­cu edi­len has­ta­la­rın ida­me te­da­vi­si için dü­zen­le­nen re­çe­te­le­re ya­zı­lan ilaç­lar, he­kim ta­ra­fın­dan te­da­vi sü­re­si be­lir­til­mek kay­dıy­la en faz­la bir ay­lık doz­da, (SU­T­’­ta yer alan özel dü­zen­le­me­ler sak­lı kal­mak kay­dıy­la)

re­çe­te edi­le­bi­lir.

(6) Bir ila­cın ruh­sat­lı en­di­kas­yon­la­rı ve pros­pek­tüs dozu dı­şın­da kul­la­nı­mı an­cak Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ve­ri­len onay­la müm­kün­dür.

a) Bu ko­nu­da Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ya­yım­la­nan En­di­kas­yon Dışı İlaç Kul­la­nı­mı Kı­la­vu­zun­da be­lir­ti­len esas­la­ra da uyu­la­cak olup, kı­la­vuz­da ta­nım­lan­ma­mış du­rum­lar için Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı en­di­kas­yon dışı ona­yı ara­nır.

b) SUT eki EK-2 Lis­te­sin­de ya­nın­da (*) yıl­dız işa­re­ti bu­lun­ma­yan ilaç­la­rın SUT eki EK-2 Lis­te­sin­de be­lir­ti­len has­ta­lık­lar­da kul­la­nı­mı ha­lin­de Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı en­di­kas­yon dışı kul­la­nım ona­yı aran­maz.

c) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ve­ri­len en­di­kas­yon dışı onay­lar­da; bu onay için süre be­lir­til­me­miş ise ra­por ye­ni­len­me­sin­de yeni onay aran­maz.

ç) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ve­ri­len en­di­kas­yon dışı ona­ya da­ya­nı­la­rak öde­me­si ya­pı­la­cak ilaç­la­rın ra­por ve re­çe­te­le­me ko­şul­la­rı için Ba­kan­lık­ça ve­ril­miş onay esas­tır.

d) En­di­kas­yon dışı onay ara­na­cak ilaç­lar için re­çe­te­ler ve sağ­lık ra­por­la­rı il­gi­li uz­man he­kim/​he­kim­ler­ce dü­zen­le­nir.

(7) Teb­liğ­de­ki “1 ay­lık doz”; 28, 29 ve 30 gün­lük kul­la­nım sü­re­le­ri­ni ifa­de eder.

(8) Has­ta­nın te­da­vi­sin­de ilk defa re­çe­te edi­lecek ilaç­lar (ra­por­lu olsa dahi) en faz­la 1 ay­lık doza ka­dar öde­nir. Son­ra­ki re­çe­te­ler­de ya­zı­la­cak ilaç mik­ta­rı için teb­liğ­de yer alan ge­nel veya özel dü­zen­le­me­ler esas alı­nır. Bu ilaç­la­rın de­vam re­çe­te­le­rin­de­ki fark­lı far­ma­sö­tik doz­la­rı da ilk te­da­vi ola­rak ka­bul edi­lir.

6.1.5. Elektronik reçete uygulaması

(1) E-re­çe­te uy­gu­la­ma­sın­da; e-re­çe­te­le­rin Ku­rum ta­ra­fın­dan be­lir­le­nen yön­tem ve stan­dart­lar­la  (elekt­ro­nik imza, şif­re) im­za­lan­ma­sı şart­tır.

(2) Sağ­lık ku­rum/​ku­ru­luş­la­rı ta­ra­fın­dan dü­zen­le­necek re­çe­te­ler 1/​7/​2012 ta­ri­hi iti­ba­riy­le Ku­rum web uy­gu­la­ma­sı üze­rin­den alı­nan he­kim kul­la­nı­cı adı ve şif­re­ler ile dü­zen­le­ne­cek­tir. Ku­rum ta­ra­fın­dan ge­rek­li dü­zen­le­me­ler son­ra­sın­da ise re­çe­te­ler Ku­rum ta­ra­fın­dan be­lir­le­necek ta­rih­ten iti­ba­ren elekt­ro­nik imza ile im­za­la­na­cak­tır.

(3) Ku­rum ta­ra­fın­dan ge­rek­li dü­zen­len­me­ler ta­mam­la­nın­ca­ya ka­dar ma­nu­el ola­rak dü­zen­len­me­ye de­vam edi­lecek olan re­çe­te­ler;

a) Ya­ban­cı ül­ke­ler­le ya­pı­lan “Sos­yal Gü­ven­lik Söz­leş­me­le­ri” kap­sa­mın­da Ku­rum ta­ra­fın­dan sağ­lık hiz­me­ti ve­ri­len ki­şi­ler için dü­zen­le­necek re­çe­te­ler,

b) Ma­jist­ral ilaç­la­ra ait re­çe­te­ler,

c) İthal ilaç gru­bu­na gi­ren ki­şi­ye özel yurt dı­şın­dan ge­tir­ti­len ilaç­lar için ya­zı­lan re­çe­te­ler,

d) Res­mi ve özel sağ­lık ku­ru­luş­la­rın­dan;

1- Bi­rin­ci Ba­sa­mak Res­mi Sağ­lık Ku­ru­luş­la­rın­dan; Kamu ida­re­le­ri bün­ye­sin­de­ki ku­rum he­kim­lik­le­ri, sağ­lık oca­ğı, ve­rem sa­vaş dis­pan­se­ri, ana-ço­cuk sağ­lı­ğı ve aile plan­la­ma­sı mer­ke­zi, sağ­lık mer­ke­zi ve top­lum sağ­lı­ğı mer­ke­zi 112 acil sağ­lık hiz­me­ti bi­ri­mi, üni­ver­si­te­le­rin me­di­ko­sos­yal bi­rim­le­ri, Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­nin bi­rin­ci ba­sa­mak sağ­lık üni­te­le­ri, be­le­di­ye­le­re ait po­lik­li­nik­ler ta­ra­fın­dan oluş­tu­rul­muş re­çe­te­ler,

2- Bi­rin­ci Ba­sa­mak Özel Sağ­lık Ku­ru­luş­la­rın­dan; İ_şye­ri he­kim­le­ri ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen re­çe­te­ler,

3- İkin­ci Ba­sa­mak Res­mi Sağ­lık Ku­rum­la­rın­dan; Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­nin 2 nci ba­sa­mak has­ta­ne­le­ri ta­ra­fın­dan oluş­tu­ru­lan re­çe­te­ler,

4- Üçün­cü Ba­sa­mak Res­mi Sağ­lık Ku­rum­la­rın­dan; Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­nin 3 üncü ba­sa­mak has­ta­ne­le­ri ta­ra­fın­dan oluş­tu­ru­lan re­çe­te­ler.

5- Yu­ka­rı­da be­lir­ti­len res­mi ve özel sağ­lık ku­ru­luş­la­rı­nın ME­DU­LA has­ta­ne sis­te­mi­ni kul­lan­ma­ya baş­la­ma­la­rı veya tek­nik alt ya­pı­la­rı­nı oluş­tur­ma­la­rı ha­lin­de e-re­çe­te uy­gu­la­ma­sı­na geç­me­le­ri zo­run­lu­dur.

(4) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan özel mev­zu­atı dü­zen­len­miş olan kır­mı­zı, mor, tu­run­cu ve ye­şil re­çe­te­ler elekt­ro­nik re­çe­te ola­rak dü­zen­len­me­si ha­lin­de ay­rı­ca Ku­ru­ma ib­raz edil­me­ye­cek­tir.

(5) ME­DU­LA sis­te­mi­nin ve/​veya sağ­lık hiz­met su­nu­cu­su­na ait sis­tem­le­rin ça­lış­ma­ma­sı ne­de­niy­le e-re­çe­te­nin dü­zen­le­ne­me­me­si ha­lin­de re­çe­te ma­nu­el ola­rak dü­zen­le­necek ve he­ki­min kaşe-ıs­lak im­za­sı ile im­za­la­na­cak­tır. Bu şe­kil­de oluş­tu­rul­muş re­çe­te­ler ec­za­ne ta­ra­fın­dan ME­DU­LA ec­za­ne sis­te­mi­ne kay­de­di­le­rek kar­şı­la­na­bi­le­cek­tir.

(6) SU­T­’un “6. İlaç Te­mi­ni Ödeme Esas­la­rı” baş­lık­lı bö­lü­mü ve bu bö­lüm ile il­gi­li SUT ek­le­rin­de, bazı ilaç­la­rın kul­la­nı­mı için dü­zen­le­necek re­çe­te­le­rin ekin­de ib­ra­zı is­te­ni­len bel­ge­ler­de ara­nan bil­gi­ler, e-re­çe­te uy­gu­la­ma­sın­da e-re­çe­te için­de be­lir­ti­lecek olup ay­rı­ca bel­ge is­ten­me­ye­cek­tir.

(7) En­di­kas­yon dışı ilaç kul­la­nım ya­zı­sı­nın ta­rih ve sayı ile ge­çer­lik sü­re­si, gü­ven­lik iz­lem for­mu­nun il­gi­li mev­zu­at hü­küm­le­ri­ne göre uy­gun ola­rak has­ta adı­na dü­zen­len­di­ği iba­re­si ve sü­rek­li gö­rev­le yurt­dı­şı­na gön­de­ri­len­le­rin yurt dışı gö­re­vi­ne dair res­mi bel­ge­nin ta­rih ve sa­yı­sı­nın e-re­çe­te­de be­lir­til­me­si zo­run­lu­dur.

(8) Ya­tan has­ta­la­ra dü­zen­le­nen e-re­çe­te­ler­de “EC­ZA­NEMİZDE YOK­TUR, YA­TAN HAS­TA” iba­re­si aran­mak­sı­zın sa­de­ce elekt­ro­nik or­tam­da baş­he­kim­lik ta­ra­fın­dan onay­lan­ma­sı ye­ter­li ola­cak­tır.”

6.1.6. Hasta katılım payından muaf ilaçlar (EK-2)

(1) SUT eki “Has­ta Ka­tı­lım Pa­yın­dan Muaf İlaç­lar Lis­te­si” nde (EK-2) yer alan has­ta­lık­lar­da kul­la­nı­la­cak ilaç­lar, SUT ve eki lis­te­ler­de yer alan özel hü­küm­ler sak­lı kal­mak kay­dıy­la, sağ­lık ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak en faz­la 3 (üç) ay­lık te­da­vi do­zun­da re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­del­le­ri öde­nir.

(2) Bu lis­te­de yer alan et­ken mad­de­ler için, il­gi­li baş­lık­ta­ki ta­nı­la­rı­na uy­gun ola­cak şe­kil­de sağ­lık ra­po­ru dü­zen­len­me­si ha­lin­de ka­tı­lım pa­yın­dan muaf tu­tu­lur.

(3) Sağ­lık ra­po­ru­na is­ti­na­den EK-2 Lis­te­sin­de yer alan has­ta­lık­lar­da kul­la­nı­lan ilaç­lar için, SU­T­’un 6.1.4 nu­ma­ra­lı mad­de­sin­de be­lir­ti­len 4 (dört) ka­lem sı­nır­la­ma­sı dik­ka­te alın­maz.

(4) İ_la­cın re­çe­te edil­me­si ile il­gi­li SUT ve eki lis­te­ler­de be­lir­ti­len özel hü­küm­ler sak­lı kal­mak kay­dıy­la; EK-2 Lis­te­sin­de yer alan ilaç­lar, sağ­lık ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak tüm he­kim­ler­ce de re­çe­te edi­le­bi­lir.

(5) Sü­rek­li gö­rev­le yurt­dı­şı­na gön­de­ri­len­ler ile bun­la­rın yurt dı­şın­da bir­lik­te ya­şa­dık­la­rı bak­mak­la yü­küm­lü ol­du­ğu ki­şi­le­re, SUT eki “Has­ta Ka­tı­lım Pa­yın­dan Muaf İlaç­lar Lis­te­si” nde (EK-2) yer alan has­ta­lık­lar­da kul­la­nı­la­cak ilaç­la­rın; söz ko­nu­su has­ta­lık­lar için SUT ve eki lis­te­ler­de yer alan özel hü­küm­ler sak­lı kal­mak kay­dıy­la, has­ta adı­na dü­zen­len­miş re­çe­te ile sağ­lık ra­po­ru ve eki yurt dışı gö­re­vi­ne dair res­mi bel­ge ib­ra­zı­na da­ya­nı­la­rak en faz­la bir yıl­lık te­da­vi do­zun­da re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­del­le­ri öde­nir.(Teb­liğ­de be­lir­le­nen sü­re­si 1 yıl­dan az olan ra­por­lar­da ra­por sü­re­si ka­dar ilaç ve­ri­lir.)

(6) Ku­rum­ca ka­tı­lım pa­yın­dan muaf tu­tu­lan has­ta­lık­lar, has­ta­lık­la­rı ta­nım­la­yan ICD-10 kod­la­rı ve bu has­ta­lık­lar­da kul­la­nı­la­cak ilaç­lar, Ku­ru­mun res­mi in­ter­net si­te­sin­de (www.sgk.gov.tr) ya­yım­la­nan “Has­ta Ka­tı­lım Pa­yın­dan Muaf İlaç­lar Lis­te­si” nde be­lir­til­miş­tir.

6.1.7. Sadece yatan hastalara kullanımı halinde bedelleri ödenecek ilaçlar (EK-2/B)

(1) SUT eki “Sa­de­ce Ya­tan Has­ta­lar­da Kul­la­nı­mı Ha­lin­de Be­del­le­ri Öde­necek İlaç­lar Lis­te­si” nde (EK-2/​B) yer alan ilaç­lar (anes­te­zik­ler dâ­hil), sa­de­ce sağ­lık ku­rum­la­rın­da ya­tan has­ta­lar­da ve/​veya özel dü­zen­le­me­ler sak­lı kal­mak kay­dıy­la gü­nü­bir­lik te­da­vi­ler­de kul­la­nı­lır.

(2) SUT eki EK-2/​B Lis­te­sin­de yer alan ilaç­la­rın re­çe­te edil­me­sin­de, SU­T­’un 6.1.2 nu­ma­ra­lı mad­de­sin­de­ki esas ve usul­le­re uyu­lur. Bu ilaç­lar ayak­ta te­da­vi­ler­de re­çe­te­le­re ya­zı­la­maz.

6.1.8. Ayakta tedavide kullanımı sağlık raporuna bağlı ilaçlar (EK-2/C)

(1) SUT eki “Ayak­tan Te­da­vi­de Sağ­lık Ku­ru­lu Ra­po­ru İle Ve­ri­le­bi­lecek İlaç­lar Lis­te­si” nde (EK-2/​C) yer alan ilaç­la­rın ayak­ta te­da­vi­ler­de kul­la­nı­mı ge­rek­ti­ği du­rum­lar­da, SUT ve eki lis­te­ler­de yer alan özel hü­küm­ler sak­lı kal­mak kay­dıy­la, dü­zen­le­nen sağ­lık ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak tüm he­kim­ler­ce re­çe­te edi­le­bi­lir.

(2) SUT eki EK-2/​C Lis­te­sin­de yer alan ilaç­lar için ra­por­da, ay­rı­ca ilaç/​ilaç­la­rın kul­la­nım dozu, uy­gu­la­ma pla­nı ve sü­re­si de be­lir­ti­lir. Dü­zen­le­nen ra­por­lar, te­da­vi sü­re­si bo­yun­ca ge­çer­li­dir. An­cak, bu süre iki yılı ge­çe­mez.

(3) SUT eki EK-2/​C Lis­te­sin­de yer al­mak­la bir­lik­te, “Has­ta Ka­tı­lım Pa­yın­dan Muaf İ_laç­lar Lis­te­si” nde (EK-2) yer al­ma­yan ilaç­lar­dan has­ta ka­tı­lım payı alı­nır, SUT eki EK-2 Lis­te kap­sa­mın­da olan­lar­dan ise ka­tı­lım payı alın­maz.

(4) Pe­ri­ton di­ya­li­zi te­da­vi­sin­de kul­la­nıl­ma­sı zo­run­lu gö­rü­len di­ya­liz so­lüs­yo­nu ve sarf mal­ze­me­le­ri, pe­ri­ton di­ya­liz te­da­vi­si al­tın­da­ki has­ta­la­ra nef­ro­lo­ji veya di­ya­liz ser­ti­fi­ka­lı iç has­ta­lık­la­rı/​ço­cuk sağ­lı­ğı ve has­ta­lık­la­rı uz­man he­kim­le­rin­den bi­ri­nin dü­zen­le­di­ği uz­man he­kim ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak bu he­kim­ler­ce veya di­ya­liz ser­ti­fi­ka­lı tüm he­kim­ler ta­ra­fın­dan ayak­tan te­da­vi­de de re­çe­te edi­le­bi­lir.

6.1.9. Bedeli ödenecek ilaçlar (EK-2/D)

(1) Ku­rum­ca be­de­li öde­necek olan ilaç­lar Ku­ru­mun res­mi in­ter­net si­te­sin­de (www.sgk.gov.tr) ya­yım­la­nan “Be­de­li Öde­necek İlaç­lar Lis­te­si”nde be­lir­til­miş­tir. Bu lis­te­de ti­ca­ri isim­le­ri ve bar­kod/​ka­re­kod nu­ma­ra­la­rı yer al­ma­yan ilaç­la­rın be­del­le­ri Ku­rum­ca öden­mez. Yurt dı­şın­dan te­min edi­len ilaç­lar için özel dü­zen­le­me­ler sak­lı­dır.

6.1.10. Güvenlik ve endikasyon formu ile uyuşturucu ve psikotrop ilaçlar

(1) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı (İlaç ve Ec­za­cı­lık Ge­nel Mü­dür­lü­ğü) Bi­lim­sel Ko­mis­yon­la­rı ta­ra­fın­dan her­han­gi bir ilaç­la il­gi­li “Gü­ven­lik ve En­di­kas­yon For­mu” ge­liş­ti­ril­miş ise il­gi­li ila­cın geri öden­me­si için söz ko­nu­su for­mun dol­du­rul­ma­sı, ge­re­ken im­za­la­rın ta­mam­lan­ma­sı ve bir ör­ne­ği­nin re­çe­te­ye ek­len­me­si ge­rek­mek­te­dir.

(2) Gü­ven­lik ve en­di­kas­yon for­mu olan ilaç­lar ile uyuş­tu­ru­cu ve psi­kot­rop ilaç­la­rın re­çe­te­ye ya­zı­la­cak mak­si­mum doz­la­rı ve var­sa ra­por sü­re­le­ri, ko­şul­la­rı ile re­çe­te­le­me ko­şul­la­rı (SU­T­’­ta bu­lu­nan özel dü­zen­le­me­ler sak­lı kal­mak kay­dıy­la) ko­nu­sun­da Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca be­lir­le­nen ku­ral­la­ra uyu­la­cak­tır.”

MADDE 16 – Aynı Teb­li­ğin 6.4.1. nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin se­ki­zin­ci fık­ra­sı aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“(8) Mev­cut is­kon­to­su baz is­kon­to+ila­ve is­kon­to­nun üze­rin­de olan ilaç­lar­dan je­ne­ri­ği ol­ma­yan ori­ji­nal ilaç­la­ra mev­cut is­kon­to­su­na ek ola­rak  % 8,5, di­ğer ilaç­la­ra ise % 7,5 ora­nın­da is­kon­to uy­gu­la­nır. (İlave is­kon­to uy­gu­la­ma­sı kap­sa­mın­da ol­ma­yan ilaç­lar ha­riç.) Bu şe­kil­de is­kon­to­su be­lir­len­miş ilaç­lar için, ta­le­be da­ya­lı ola­rak % 7,5 – % 8,5 ora­nın­da­ki ek is­kon­to­dan mah­sup­laş­ma ora­nı Ku­rum ta­ra­fın­dan de­ğer­len­di­ri­lir.”

MADDE 17 – Aynı Teb­li­ğin 7 nci mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“7. TIBBİ MALZEME TEMİNİ VE ÖDEME ESASLARI

(1) Or­tez, pro­tez, tıb­bî araç ve ge­reç, kişi kul­la­nı­mı­na mah­sus tıb­bî ci­haz, tıb­bî sarf, ba­sit sıh­hi sarf ve iyi­leş­ti­ri­ci ni­te­lik­te­ki tıb­bî sarf mal­ze­me­le­ri tıb­bi mal­ze­me kap­sa­mın­da de­ğer­len­di­ri­lir.

(2) SU­T­’­ta te­min ve öde­me esas­la­rıy­la ku­ral­la­rı be­lir­len­miş olan tıb­bi mal­ze­me­le­rin, bu ku­ral­lar dı­şın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.1. Tıbbi malzeme temin esasları

(1) Ku­rum­la söz­leş­me­li sağ­lık ku­rum­la­rın­da ya­ta­rak te­da­vi­ler­de kul­la­nı­lan tıb­bi mal­ze­me­ler sağ­lık ku­ru­mu ta­ra­fın­dan te­min edil­mek zo­run­da­dır. Bu mal­ze­me­le­rin re­çe­te kar­şı­lı­ğı has­ta­ya al­dı­rıl­ma­sı du­ru­mun­da, fa­tu­ra tu­ta­rı has­ta­ya öde­ne­rek il­gi­li sağ­lık ku­ru­mu­nun ala­ca­ğın­dan mah­sup edi­lir. An­cak SU­T­’un 7.2 nu­ma­ra­lı mad­de­si ge­re­ği Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­lan­ma­yan tıb­bi mal­ze­me­le­rin re­çe­te edi­le­rek dı­şar­dan te­min et­ti­ril­me­si du­ru­mun­da has­ta­ya her­han­gi bir öde­me ya­pıl­maz. Ay­rı­ca bu tür mal­ze­me­le­rin Ku­rum­ca be­de­li­nin kar­şı­lan­ma­ya­ca­ğı­na dair il­gi­li sağ­lık ku­rum­la­rın­ca has­ta­nın ya­zı­lı ola­rak bil­gi­len­di­ril­me­si zo­run­lu­dur.

(2) Ku­rum­la söz­leş­me­li sağ­lık ku­rum­la­rın­ca te­mi­ni zo­run­lu ol­ma­yan SUT eki “Pro­tez ve Or­tez Lis­te­si” (EK-5/​C) nde yer alan tıb­bi mal­ze­me­le­rin ya­ta­rak te­da­vi­ler sı­ra­sın­da has­ta­la­ra re­çe­te edil­mek su­re­tiy­le dı­şar­dan te­min et­ti­ril­me­si ha­lin­de, şa­hıs öde­me­si ola­rak SUT hü­küm­le­ri doğ­rul­tu­sun­da be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) SUT eki “Sağ­lık Ku­rum­la­rı Puan Lis­te­si” nde (EK–8) yer alan bi­rim pu­an­lar “ba­sit sıh­hi sarf mal­ze­me­le­ri” dâ­hil ola­rak tes­pit edil­di­ğin­den, SUT eki “Be­de­li Öden­me­yecek Ba­sit Sıh­hi Sarf Mal­ze­me­si Lis­te­si” nde (EK–5/​B) yer alan tıb­bi mal­ze­me­ler, hiç­bir şe­kil­de has­ta­la­ra al­dı­rı­la­maz ve sağ­lık ku­ru­mu fa­tu­ra­la­rın­da ay­rı­ca gös­te­ri­le­mez.

(4) Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nan tıb­bi mal­ze­me­ler; SU­T­’­ta be­lir­ti­len is­tis­na­lar ha­riç ol­mak üze­re Tür­ki­ye İlaç ve Tıb­bi Ci­haz Ulu­sal Bil­gi Ban­ka­sı­na (TİTUBB) ka­yıt/​bil­di­rim iş­le­mi ta­mam­lan­mış ol­ma­lı­dır.  TİTUBB ka­yıt/​bil­di­rim iş­le­mi ta­mam­lan­ma­mış tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz. An­cak Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Tıb­bi Ci­haz Yö­net­me­li­ği kap­sa­mın­da yer al­ma­yan tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri­nin öden­me­sin­de; Ku­rum TİTUBB ka­yıt/​bil­di­rim iş­le­mi ta­mam­lan­mış olma şar­tı aran­maz. TİTUB­B­’a ka­yıt­lı olan bir mal­ze­me­nin ay­rı­ca üre­ti­ci ve/​veya dist­ri­bü­tör fir­ma­lar­ca ba­yi­le­ri­nin de TİTUB­B­’­da ta­nım­lan­mış ol­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Bir mal­ze­me­nin TİTUBB ka­yıt/​bil­di­rim iş­le­mi ta­mam­lan­mış ol­ma­sı o mal­ze­me­nin Ku­rum­ca öden­me­si için tek ba­şı­na ye­ter­li de­ğil­dir.

(5) Ku­rum­la söz­leş­me­li sağ­lık ku­rum­la­rın­ca, te­min edi­len tıb­bi mal­ze­me­le­rin TİTUBB ka­yıt nu­ma­ra­sı ME­DU­LA sis­te­mi­ne kay­de­di­le­cek­tir.

(6) Ku­rum­la söz­leş­me­li Kamu İhale Ka­nu­nu­na tabi res­mi sağ­lık ku­rum­la­rı, te­min et­tik­le­ri tıb­bi mal­ze­me­ler için 4734 sa­yı­lı Kamu İhale Ka­nu­nu­nun 19 uncu, 20 inci, 21 inci ve 22 inci mad­de­sin­de be­lir­ti­len iha­le usul­le­ri ve doğ­ru­dan te­min alım­la­rı da dâ­hil ol­mak üze­re yap­tık­la­rı alım­la­rın; iha­le ka­yıt nu­ma­ra­sı­nı (İKN) (doğ­ru­dan te­min alım­la­rı ha­riç), TİTUBB ka­yıt nu­ma­ra­sı­nı, KDV ha­riç alış fi­ya­tı­nı, ade­di­ni, ta­ri­hi­ni, has­ta­ne ko­du­nu, fir­ma bil­gi­si­ni vb. bil­gi­le­ri İhale/​Doğ­ru­dan Te­min So­nuç Bil­gi­le­ri Ek­ra­nı­na ek­sik­siz ve dü­zen­li ola­rak gir­mek zo­run­da­dır. İhale/​Doğ­ru­dan Te­min So­nuç Bil­gi­le­ri Ek­ra­nı­na gir­me­yen söz­leş­me­li res­mi sağ­lık ku­rum­la­rı­nın tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri, İhale/​Doğ­ru­dan Te­min So­nuç Bil­gi­le­ri Ek­ra­nı­na ek­sik­siz ve dü­zen­li ola­rak gi­ri­lin­ce­ye ka­dar Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(7) Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nan Tıb­bi Mal­ze­me­le­rin kay­bol­ma­sı veya ça­lın­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca ye­ni­si­nin be­de­li kar­şı­lan­maz.

(8) Ku­rum­la söz­leş­me­li sağ­lık ku­rum­la­rın­ca te­min edi­le­rek has­ta­la­ra kul­la­nı­lan tıb­bi mal­ze­me­ler için; TİTUBB ka­yıt/​bil­di­ri­min­de ta­nım­lı bar­kod nu­ma­ra bil­gi­si, has­ta gü­ven­li­ği açı­sın­dan, has­ta iş­lem dos­ya­sın­da mu­ha­fa­za edi­lir ve Ku­rum­ca ge­rek­li gö­rül­dü­ğü du­rum­lar­da ib­ra­zı zo­run­lu­dur. An­cak SUT eki EK-5/​A-1 lis­te­sin­de yer alan tıb­bi mal­ze­me­le­rin ya­ta­rak te­da­vi gö­ren has­ta­lar­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de (in­ce­le­me, so­ruş­tur­ma, de­ne­tim gibi hal­ler ha­riç) bar­kod nu­ma­ra bel­ge­si­nin ib­ra­zı zo­run­lu de­ğil­dir.

(9) Ku­rum ile söz­leş­me­li sağ­lık ku­rum­la­rın­ca te­mi­ni zo­run­lu ol­ma­yan tıb­bi mal­ze­me­le­rin re­çe­te edil­mek su­re­tiy­le sağ­lık ku­ru­mu dı­şın­dan te­mi­ni için, sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru dü­zen­len­me­si zo­run­lu olup, ra­po­ra is­ti­na­den re­çe­te edi­lir. An­cak SUT veya eki lis­te­ler­de uz­man he­kim ra­po­ru ile ve­ri­le­bi­le­ce­ği be­lir­ti­len tıb­bi mal­ze­me­ler için sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru şar­tı aran­maz.

(10) SUT’ ta ge­çer­li­lik sü­re­le­ri ay­rı­ca be­lir­ti­len sağ­lık ra­por­la­rı ha­riç, 1 (bir) de­fa­ya mah­sus ve­ri­len tıb­bi mal­ze­me­ler için dü­zen­le­nen sağ­lık ra­por­la­rı 2 (iki) ay sü­rey­le, sü­rek­li kul­la­nı­lan tıb­bi mal­ze­me te­mi­ni­ne iliş­kin sağ­lık ra­por­la­rı ise en faz­la 2 (iki) yıl süre ile ge­çer­li­dir.

(11) Or­tez, pro­tez ve Ku­rum­ca iade alı­nan ci­haz­la­rın ba­kım ve ona­rı­mı;

a) Has­ta kul­la­nı­mı sı­ra­sın­da or­ta­ya çı­ka­bi­lecek or­tez, pro­tez ve Ku­rum­ca iade alı­nan ci­haz­la­ra iliş­kin ba­kım ve ona­rım mas­raf­la­rın­dan ga­ran­ti kap­sa­mı sü­re­si için­de olu­şan mas­raf­lar fir­ma ta­ra­fın­dan, ga­ran­ti kap­sa­mı sü­re­si dı­şın­da olu­şan mas­raf­lar ise ba­kım ve ona­rı­mın ge­rek­ti­ği­nin Ku­rum­ca tes­pit edil­me­si ha­lin­de Ku­rum ta­ra­fın­dan kar­şı­la­na­cak­tır.

b) Or­tez, pro­tez ve Ku­rum­ca iade alı­nan ci­haz­la­ra iliş­kin ba­kım ve ona­rım ih­ti­ya­cı ol­ma­sı ha­lin­de; ga­ran­ti sü­re­si içe­ri­sin­de il­gi­li sa­tı­cı fir­ma­ya, ga­ran­ti sü­re­si dı­şın­da ise Ku­ru­mun il­gi­li bi­ri­mi­ne mü­ra­ca­at edi­lir.

c) Söz ko­nu­su mal­ze­me­le­rin kul­la­nım ku­ral­la­rı­na uyul­ma­ma­sı ne­de­niy­le olu­şan ona­rım mas­raf­la­rı Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz. Ku­rum bu amaç­la arı­za­nın mey­da­na ge­liş se­be­bi­ni tek­nik ser­vis ra­po­ru veya he­kim ra­po­ru ile de tes­pit ede­bi­lir.

ç) Bu mad­de kap­sa­mın­da­ki tıb­bi mal­ze­me­ler için, ga­ran­ti sü­re­si bi­ti­min­den kul­la­nım mi­at­la­rı­nın so­nu­na ka­dar ser­vis hiz­me­ti ve­re­bi­le­ce­ği yük­le­ni­ci fir­ma­lar­ca ta­ah­hüt edil­me­li­dir.

(12) Mi­at­lı tıb­bi mal­ze­me­le­rin ye­ni­le­me sü­re­le­ri SU­T­’un (7.3) nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin il­gi­li alt mad­de­le­rin­de be­lir­til­miş olup EK-5/​C’de yer alan pro­tez ve or­tez­ler için ye­ni­len­me sü­re­si her bir mal­ze­me için ayrı ayrı ola­cak şe­kil­de be­lir­til­miş­tir. Bu sü­re­ler­den önce söz ko­nu­su tıb­bi mal­ze­me­ler ye­ni­len­mez. An­cak, bü­yü­me ve ge­liş­me ça­ğın­da­ki ço­cuk­la­ra kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­li gö­rü­len mi­at­lı tıb­bi mal­ze­me­ler, mal­ze­me­nin ço­cu­ğun bü­yü­me ve ge­liş­me­si ne­de­ni ile kul­la­nı­la­ma­dı­ğı ve ye­ni­len­me­si ge­rek­ti­ği­nin sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­me­si ko­şu­luy­la sü­re­sin­den önce SUT hü­küm­le­ri doğ­rul­tu­sun­da ye­ni­le­nir. Ay­rı­ca eriş­kin­ler­de ise mal­ze­me­nin ba­kım ve ona­rı­mı­nın müm­kün ol­ma­ma­sı ha­lin­de, kul­la­nı­la­ma­dı­ğı ve ye­ni­len­me­si ge­rek­ti­ği­nin sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­me­si ko­şu­luy­la, sü­re­sin­den önce SUT hü­küm­le­ri doğ­rul­tu­sun­da ye­ni­le­nir.

(13) 3713 sa­yı­lı Ka­nu­na göre ay­lık bağ­lan­mış ma­lûl­ler ile aynı Ka­nun kap­sa­mı­na gi­ren olay­lar se­be­biy­le va­zi­fe ma­lûl­lü­ğü ay­lı­ğı alan er ve er­baş­la­rın sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ruy­la ih­ti­yaç duy­duk­la­rı her tür­lü or­tez/​pro­tez ve di­ğer iyi­leş­ti­ri­ci araç/​ge­reç­le­rin fark alın­mak­sı­zın ve kı­sıt­la­ma (süre vb.) ge­ti­ril­mek­si­zin be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. SUT eki lis­te­ler­de yer alan tıb­bi mal­ze­me­le­rin te­min edil­me­si ha­lin­de fa­tu­ra be­del­le­ri SU­T­’un il­gi­li hü­küm­le­ri doğ­rul­tu­sun­da, SUT eki lis­te­ler­de yer al­ma­yan tıb­bi mal­ze­me­le­rin be­del­le­ri ise fa­tu­ra tu­ta­rı­nı aş­ma­mak üze­re Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(14) Tıb­bi mal­ze­me­le­rin ye­ni­len­me­si için dü­zen­le­necek sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rın­da ön­ce­den ve­ri­len pro­tez ve or­te­zin ye­ni­len­me­si ge­rek­ti­ği­nin ge­rek­çe­le­riy­le bir­lik­te be­lir­til­me­si ge­rek­mek­te­dir. Ku­rum­ca te­min edi­len or­tez ve pro­tez­le­rin ge­rek kul­la­nım sü­re­le­ri­nin dol­ma­sı, ge­rek­se sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile ye­ni­len­me­si­nin ge­rek­ti­ği du­rum­lar­da dü­zen­le­necek sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rın­da daha önce kul­la­nı­lan pro­tez ve or­te­zin be­lir­til­me­si ge­rek­mek­te­dir.

(15) SU­T­’­ta gün­lük/ haf­ta­lık/ ay­lık vb. ola­rak re­çe­te­len­di­ri­le­bi­lecek adet mik­tar­la­rı be­lir­ti­len tıb­bi mal­ze­me­le­rin, be­lir­ti­len mik­tar­lar­dan faz­la re­çe­te edil­me­si ve has­ta­lar ta­ra­fın­dan fa­tu­ra kar­şı­lı­ğı te­min edil­me­si du­ru­mun­da, SU­T­’­ta be­lir­ti­len adet mik­tar­la­rı doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca be­del­le­ri kar­şı­la­na­cak­tır.

(16) Müc­bir se­bep­le­re bağ­lı ola­rak pro­tez-or­tez­le­rin kul­la­nı­la­ma­ya­ca­ğı­nın bel­ge­len­di­ril­me­si ve Ku­ru­mun da uy­gun gör­me­si du­ru­mun­da sü­re­ye ba­kıl­mak­sı­zın ye­ni­le­nir.

(17) Sağ­lık ku­rum­la­rın­da de­mir­baş ola­rak kul­la­nı­lan mal­ze­me­ler ile bun­la­ra ait ye­dek par­ça, ta­mir, ba­kım-ona­rım, ak­se­su­ar ve tek­rar kul­la­nı­la­bi­lir sarf mal­ze­me­le­ri­nin be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz. An­cak, sağ­lık ku­rum­la­rın­da de­mir­baş ola­rak kul­la­nı­lan mal­ze­me­le­rin has­ta kul­la­nı­mı­na mah­sus tek kul­la­nım­lık tıb­bi sarf mal­ze­me be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(18) Vis­ko­süp­le­man­tas­yon ürün­le­ri (SUT ve eki lis­te­ler­de be­lir­ti­len­ler ha­riç), İ_nf­low ka­te­ter, İmp­lan­tab­le Loop Re­cor­der, Pel­vik Ta­ban Kas Çalış­tı­rı­cı ci­haz­la­rın be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(19) Tıb­bi Mal­ze­me re­çe­te ta­ri­hi ile fa­tu­ra ta­ri­hi ara­sın­da en faz­la 10 (on) iş günü ol­ma­lı­dır. An­cak ki­şi­ye özel ıs­mar­la­ma ola­rak üre­ti­len veya ku­rum­ca iade alı­nan tıb­bi mal­ze­me­ler­de bu süre aran­maz. İade kap­sa­mın­da­ki bu ci­haz­la­ra ait iş­lem­le­rin re­çe­te ve sağ­lık ra­po­ru ile bir­lik­te re­çe­te ta­ri­hin­den iti­ba­ren 10 (on) iş günü için­de Ku­ru­mu­muz taş­ra teş­ki­lat­la­rı­na baş­vu­ru­la­rak baş­la­tıl­ma­sı zo­run­lu­dur. Ku­rum­ca iade alı­nan ci­haz­la­rın Ku­rum stok­la­rın­da bu­lun­ma­dı­ğı du­rum­lar­da, bu ci­haz­la­ra ait fa­tu­ra ta­ri­hi ile stok kont­rol ta­ri­hi ara­sın­da en faz­la 10 (on) iş günü bu­lun­ma­sı şar­tıy­la fa­tu­ra ve eki bel­ge­ler Ku­ru­ma tes­lim edil­me­li­dir.

(20) Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­na­cak Be­yin Cer­ra­hi­si bran­şı Omur­ga Cer­ra­hi­si alan gru­bu ile Or­to­pe­di ve Trav­ma­to­lo­ji bran­şı Art­rop­las­ti alan gru­bun­da kul­la­nı­lan tıb­bi mal­ze­me­ler; SUT eki “Be­yin Cer­ra­hi­si Bran­şı Omur­ga Cer­ra­hi­si Alan Gru­bu­na Ait Tıb­bi Mal­ze­me Lis­te­si” (EK-5/​E) ile “Or­to­pe­di ve Trav­ma­to­lo­ji Bran­şı Art­rop­las­ti Alan Gru­bu­na Ait Tıb­bi Mal­ze­me Lis­te­si” nde (EK-5/​F)  be­lir­til­miş olup, söz ko­nu­su lis­te­ler­de bu­lun­ma­yan bu iki alan ile il­gi­li tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(21) SUT eki EK-5/​E ve EK-5/​F lis­te­le­rin­de yer alan tıb­bi mal­ze­me­le­re iliş­kin ola­rak;

a) Her grup ürü­nün imal ya da it­hal edil­dik­le­ri ül­ke­ler­de ser­ti­fi­ka­lı ol­du­ğu­nun (FDA, TGA, SFDA gibi) bel­ge­len­di­ril­me­si,

b) Her grup ürü­nün imal ya da it­hal edil­dik­le­ri ül­ke­ler­de kul­la­nıl­dı­ğı­na veya geri öde­me kap­sa­mın­da ol­du­ğu­na dair il­gi­li ül­ke­nin sağ­lık ba­kan­lı­ğın­dan veya o ül­ke­nin yet­ki­li ku­rum/​ku­ru­luş­la­rın­dan alı­na­cak bel­ge­ler­den her­han­gi biri ile bel­ge­len­di­ril­me­si,

c) De­ney-ana­liz-ka­lib­ras­yon la­bo­ra­tu­var­la­rı­nın ve mu­aye­ne ku­ru­luş­la­rı­nın ulus­la­ra­ra­sı la­bo­ra­tu­var ak­re­di­tas­yon iş­bir­li­ği kar­şı­lık­lı ta­nın­ma an­laş­ma­sın­da yer alan ak­re­di­tas­yon ku­rum­la­rı ta­ra­fın­dan ak­re­di­te edil­miş olan veya onay­lan­mış ku­ru­luş­lar­ca ka­bul gö­ren la­bo­ra­tu­var­lar­dan alın­mış her grup ürü­nün ma­ter­yal, bi­yo­me­ka­nik, bi­yo­uyum­lu­luk test­le­ri­nin ya­pıl­dı­ğı la­bo­ra­tu­va­rın adı, yeri ve test­le­rin ya­pıl­dı­ğı ta­rih ve test ra­por­la­rı­nın so­nu­cu­nun özet ola­rak bel­ge­len­di­ril­me­si. An­cak CE Sı­nıf 3 gru­bu­na gi­ren ürün­ler­de ma­ter­yal, bi­yo­me­ka­nik, bi­yo­uyum­lu­luk test­le­ri is­ten­me­yecek olup bu grup ürün­ler­de CE Sı­nıf 3 işa­ret­le­me­si ve ürün ta­sa­rım bel­ge­si­nin ib­raz edil­me­si,

ç) Üre­ti­ci fir­ma­lar­dan GMP (Good Ma­nu­fac­tu­ring Prac­ti­ces) ser­ti­fi­ka­sı veya ISO 13485 tıb­bi ci­haz­lar için ka­li­te yö­ne­ti­mi sis­te­mi bel­ge­si olan­la­rın bel­ge­len­di­ril­me­si,

d) İtha­lat­çı fir­ma­la­rın ISO 13485 tıb­bi ci­haz­lar için ka­li­te yö­ne­ti­mi sis­te­mi bel­ge­si­ni veya ISO 9001:2008 ka­li­te yö­ne­tim sis­te­mi bel­ge­si­ni te­min et­me­si,

ge­rek­mek­te­dir.

e) Ku­rum ge­re­kir­se yu­ka­rı­da be­lir­ti­len bel­ge­le­ri il­gi­li ku­rum veya ku­ru­luş­la­ra in­ce­le­te­bi­lir. Bu du­rum­da or­ta­ya çı­ka­bi­lecek in­ce­le­me üc­ret­le­ri baş­vu­ru sa­hi­bi fir­ma­lar­ca kar­şı­la­na­cak­tır. Ge­rek bu in­ce­le­me­ler so­nu­cu ge­rek­se Ku­rum­ca son­ra­dan her han­gi bir ek­sik­lik tes­pit edil­me­si ha­lin­de, bu mal­ze­me be­del­le­ri tes­pit ta­ri­hin­den iti­ba­ren Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­ya­cak­tır.

f) Art­rop­las­ti alan gru­bun­da yer alan tıb­bi mal­ze­me­ler­den (CE Sı­nıf 3 kap­sa­mın­da yer al­ma­yan Art­rop­las­ti mal­ze­me­le­ri ha­riç) CE Sı­nıf 3 işa­ret­le­me­si ol­ma­yan mal­ze­me be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­ya­cak­tır.

(22) SUT Eki Ek-5/​E ile Ek-5/​F Lis­te­le­rin­de yer alan tıb­bi mal­ze­me fi­yat­la­rı 01/​05/​2010 ta­ri­hin­den iti­ba­ren ge­çer­li­dir. An­cak söz­leş­me­li sağ­lık ku­rum­la­rın­ca anı­lan ta­ri­he ka­dar ekli lis­te­ler­de (Ek-5/​E ile Ek-5/​F) be­lir­ti­len bi­rim fi­yat­lar ta­van fi­yat olup bu fi­yat­la­rın üs­tün­de fa­tu­ra­lan­dır­ma ya­pıl­ma­ya­cak­tır.

(23) SUT eki “Pro­tez Or­tez Lis­te­si” nde (EK-5/​C) yer alan I (ki­şi­ye özel ıs­mar­la­ma üre­ti­len) gru­bun­da­ki ürün­ler ile il­gi­li ola­rak;

a) Bu grup ürün­ler, ül­ke­miz­de fa­ali­yet gös­te­ren pro­tez ve or­tez uy­gu­la­yı­cı mer­kez­le­rin, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca 24/​09/​2011 ta­rih ve 28064 sa­yı­lı Res­mi Ga­ze­te­de ya­yım­la­nan “Is­mar­la­ma Or­tez ve Pro­tez Mer­kez­le­ri ile İşit­me Ci­ha­zı Mer­kez­le­ri Hak­kın­da Yö­net­me­lik” kap­sa­mın­da Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ruh­sat­lan­dı­rıl­mış pro­tez ve or­tez uy­gu­la­yı­cı­sı mer­kez­ler­den te­min edil­me­si ha­lin­de Ku­rum­ca be­del­le­ri kar­şı­la­na­cak­tır.

b) Bu grup ürün­ler için fa­tu­ra eki bel­ge­le­re, SU­T­’un 9.3.4 mad­de­sin­de be­lir­ti­len bel­ge­le­re ila­ve ola­rak;

-Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ve­ril­miş ruh­sat­na­me­nin aslı gi­bi­dir onay­lı ör­ne­ği,

-So­rum­lu mü­dür bel­ge­si­nin aslı gi­bi­dir onay­lı ör­ne­ği

ek­le­ne­cek­tir.

(24) SUT eki EK-5/​A-1, EK-5/​A-2, EK-5/​E, EK-5/​F lis­te­le­rin­de yer alan mal­ze­me­le­rin ME­DU­LA has­ta­ne uy­gu­la­ma­sı­na ser­best kod­suz mal­ze­me ola­rak gi­ril­me­si ha­lin­de Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­lan­maz.

(25) Be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­yan iş­lem­le­re ait tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(26) Tek­rar kul­la­nı­la­bi­lir tıb­bi mal­ze­me­le­rin be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz. SUT eki EK-5/​A-1,EK-5/​A-2, EK-5/​E, EK-5/​F, EK-5/​G, EK-5/​H, EK-5/​I, EK-5/​J, EK-5/​K, EK-5/​L lis­te­le­rin­de yer alan tıb­bi mal­ze­me­le­rin tek kul­la­nım­lık­la­rı­nın be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(27) La­bo­ra­tu­var test­le­rin­de kul­la­nı­lan tıb­bi mal­ze­me­ler iş­lem be­de­li içe­ri­sin­de öden­di­ğin­den Ku­ru­ma ay­rı­ca fa­tu­ra edi­le­mez.

(28) Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­na­cak;

1- Göz bran­şı­na ait tıb­bi mal­ze­me­ler, EK-5/​G lis­te­sin­de,

2- Kar­di­yo­lo­ji bran­şı­na ait tıb­bi mal­ze­me­ler, EK-5/​H lis­te­sin­de,

3- Kalp Da­mar Cer­ra­hi­si bran­şı­na ait tıb­bi mal­ze­me­ler, EK-5/​I lis­te­sin­de,

4- Ku­lak Bu­run Bo­ğaz bran­şı­na ait tıb­bi mal­ze­me­ler, EK-5/​J lis­te­sin­de,

5- Ka­dın Do­ğum bran­şı­na ait tıb­bi mal­ze­me­ler, EK-5/​K lis­te­sin­de,

6- Üro­lo­ji bran­şı­na ait tıb­bi mal­ze­me­ler, EK-5/​L lis­te­sin­de fi­yat­la­rıy­la bir­lik­te ta­nım­lan­mış­tır.

(29) SU­T­’un 7.1 nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin (28) inci fık­ra­sın­da yer alan branş­lar­da kul­la­nı­lan ve bu branş­la­ra ait SUT eki lis­te­ler­de yer al­ma­yan tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(30) SUT eki EK-5/​C-1 “Tıb­bi Uy­gun­luk Ara­na­cak Pro­tez Or­tez Lis­te­si” nde­ki mal­ze­me­le­rin öden­me­sin­de tıb­bi uy­gun­luk ara­na­cak olup, SUT eki EK-5/​C’de yer alan di­ğer tıb­bi mal­ze­me­ler­den tıb­bi uy­gun­luk aran­ma­ya­cak­tır.

(31) SUT eki EK-5/​A-1 ve EK-5/​A-2 lis­te­le­rin­de yer alan tıb­bi mal­ze­me­le­rin öden­me­sin­de, ayak­tan te­da­vi­ler için re­çe­te edil­me­si du­ru­mun­da tıb­bi uy­gun­luk aran­ma­sı esas­tır. Aşa­ğı­da­ki ra­por ta­kip­li (sü­rek­li kul­la­nım ge­rek­ti­ren) tıb­bi mal­ze­me­ler için ise tıb­bi uy­gun­luk aran­ma­sı zo­run­lu ol­ma­yıp, bu ürün­ler için an­cak ih­ti­yaç du­yul­ma­sı ha­lin­de tıb­bi uy­gun­luk ara­na­bi­le­cek­tir.

– Has­ta alt bezi ve ço­cuk alt bezi,

– Ko­los­to­mi, ile­os­to­mi ve üros­to­mi tor­ba­sı,

– Hid­ro­fi­lik ken­din­den kay­gan­laş­tı­rı­cı­lı son­da, hid­ro­kit son­da.

(32) SUT eki lis­te­ler­de­ki iş­lem­le­rin açık­la­ma bö­lüm­le­rin­de yer alan iş­lem pu­anı­na da­hil ol­ma­dı­ğı be­lir­ti­len tıb­bi mal­ze­me­ler­le aynı iş­lev­sel özel­lik­te ve aynı tıb­bi so­nu­cu ver­di­ği ka­bul edi­len tıb­bi mal­ze­me­ler de iş­lem kap­sa­mı dı­şın­da de­ğer­len­di­ri­lir.

7.2. Tıbbi malzeme ödeme esasları

7.2.1. Sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşlarınca temin edilen tıbbi malzeme bedellerinin ödenmesi

7.2.1.A- Resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında;

7.2.1.A-1- 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabii olan resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında;

(1) 4734 sa­yı­lı Kamu İhale Ka­nu­nu­na ta­bii olan res­mi sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­ca te­min edi­len tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri, tıb­bi mal­ze­me­nin KDV dâ­hil alış  fi­ya­tı üze­ri­ne; % 15 iş­let­me gi­de­ri ila­ve edil­dik­ten son­ra bu­lu­nan tu­tar üze­rin­den ha­zi­ne ke­sin­ti­si, Sos­yal Hiz­met­ler ve Çocuk Esir­ge­me Ku­ru­mu ke­sin­ti­si ila­ve edi­le­rek fa­tu­ra edi­lir ve be­del­le­ri Ku­rum­ca öde­nir.

(2) SUT eki lis­te­ler­de yer alan tıb­bi mal­ze­me­le­rin te­min edil­me­si ha­lin­de, bu lis­te­ler­de­ki bi­rim fi­yat­lar, sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­la­rı ta­ra­fın­dan han­gi fi­yat­la­ra te­min edil­di­ği­ne ba­kıl­mak­sı­zın geri öde­me­de esas alı­na­cak olan fi­yat­lar­dır. Bu fi­yat­la­ra sa­de­ce KDV ila­ve edi­le­cek­tir.

(3) SUT ek­le­rin­de kodu olup da fi­ya­tı ol­ma­yan tıb­bi mal­ze­me­ler, KDV dâ­hil alış fi­ya­tı üze­ri­ne; % 15 iş­let­me gi­de­ri ila­ve edil­dik­ten son­ra bu­lu­nan tu­tar üze­rin­den ha­zi­ne ke­sin­ti­si, Sos­yal Hiz­met­ler ve Çocuk Esir­ge­me Ku­ru­mu ke­sin­ti­si ila­ve edi­le­rek fa­tu­ra edi­lir ve be­del­le­ri Ku­rum­ca öde­nir.

7.2.1.A-2- 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabii olmayan resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında;

(1) SUT ve eki lis­te­ler­de yer alan mal­ze­me­ler, SUT ve eki lis­te­ler­de be­lir­le­nen bi­rim fi­yat­lar üze­rin­den fa­tu­ra tu­ta­rı­nı aş­ma­mak üze­re öde­nir.

(2) SUT ve eki lis­te­ler­de yer al­ma­yan tıb­bi mal­ze­me­ler, İhale/​Doğ­ru­dan Te­min So­nuç Bil­gi­le­ri Ek­ra­nı­na(son bir yıl içe­ri­sin­de en az 1 (bir) has­ta­ne­nin fi­ya­tı ol­ma­lı) tes­pit edi­len ve Ku­rum taş­ra teş­ki­la­tı in­ce­le­me bi­rim­le­rin­ce ben­zer ni­te­lik­te, aynı iş­lev­sel özel­lik­te ve aynı tıb­bi so­nu­cu ver­di­ği ka­bul edi­len mal­ze­me­nin iş­lem ta­ri­hin­den ön­ce­ki son bir yıl içe­ri­sin­de­ki en ucuz 5 (beş) fi­ya­tın or­ta­la­ma­sı alı­nır (5 (beş) fi­ya­tın al­tın­da ol­ma­sı ha­lin­de var olan fi­yat­la­rın or­ta­la­ma­sı alı­nır), KDV da­hil fi­ya­tı, fa­tu­ra tu­ta­rı­nı geç­me­mek üze­re öde­nir.

(3) SUT ve eki lis­te­le­ri ile İhale/​Doğ­ru­dan Te­min So­nuç Bil­gi­le­ri Ek­ra­nı­na fi­yat tes­pit edi­le­me­yen tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) SUT ek­le­rin­de kodu olup da fi­ya­tı ol­ma­yan tıb­bi mal­ze­me­ler, İhale/​Doğ­ru­dan Te­min So­nuç Bil­gi­le­ri Ek­ra­nı­na (son bir yıl içe­ri­sin­de en az 1 (bir) has­ta­ne­nin fi­ya­tı ol­ma­lı) tes­pit edi­len ve Ku­rum taş­ra teş­ki­la­tı in­ce­le­me bi­rim­le­rin­ce ben­zer ni­te­lik­te, aynı iş­lev­sel özel­lik­te ve aynı tıb­bi so­nu­cu ver­di­ği ka­bul edi­len mal­ze­me­nin iş­lem ta­ri­hin­den ön­ce­ki son bir yıl içe­ri­sin­de­ki en ucuz 5 (beş) fi­ya­tın or­ta­la­ma­sı alı­nır (5 (beş) fi­ya­tın al­tın­da ol­ma­sı ha­lin­de var olan fi­yat­la­rın or­ta­la­ma­sı alı­nır), KDV da­hil fi­ya­tı, fa­tu­ra tu­ta­rı­nı geç­me­mek üze­re öde­nir.

7.2.1.B- Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında;

(1) SUT ve eki lis­te­ler­de yer alan mal­ze­me­ler, SUT eki lis­te­ler­de be­lir­le­nen bi­rim fi­yat­lar üze­rin­den fa­tu­ra tu­ta­rı­nı aş­ma­mak üze­re öde­nir.

(2) SUT ve eki lis­te­ler­de yer al­ma­yan tıb­bi mal­ze­me­ler; İ_hale/​Doğ­ru­dan Te­min So­nuç Bil­gi­le­ri Ek­ra­nı­na (son bir yıl içe­ri­sin­de fark­lı en az 3 (üç) has­ta­ne­nin fi­ya­tı ol­ma­lı ) tes­pit edi­len ve Ku­rum taş­ra teş­ki­la­tı in­ce­le­me bi­rim­le­rin­ce ben­zer ni­te­lik­te, aynı iş­lev­sel özel­lik­te ve aynı tıb­bi so­nu­cu ver­di­ği ka­bul edi­len mal­ze­me­nin iş­lem ta­ri­hin­den ön­ce­ki son bir yıl içe­ri­sin­de­ki en ucuz 5 (beş) fi­ya­tın or­ta­la­ma­sı alı­nır (beş fi­ya­tın al­tın­da ol­ma­sı ha­lin­de var olan en az 3 (üç) fi­ya­tın or­ta­la­ma­sı alı­nır), KDV da­hil fi­ya­tı, fa­tu­ra tu­ta­rı­nı geç­me­mek üze­re öde­nir.

(3) SUT ve eki lis­te­le­ri ile İhale/​Doğ­ru­dan Te­min So­nuç Bil­gi­le­ri Ek­ra­nı­na en az 3 (üç) has­ta­ne­nin fi­yat tes­pit edi­le­me­yen tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) SUT ek­le­rin­de kodu olup da fi­ya­tı ol­ma­yan tıb­bi mal­ze­me­ler, İ_hale/​Doğ­ru­dan Te­min So­nuç Bil­gi­le­ri Ek­ra­nı­na (son bir yıl içe­ri­sin­de fark­lı en az 3 (üç) has­ta­ne­nin fi­ya­tı ol­ma­lı ) tes­pit edi­len ve Ku­rum taş­ra teş­ki­la­tı in­ce­le­me bi­rim­le­rin­ce ben­zer ni­te­lik­te, aynı iş­lev­sel özel­lik­te ve aynı tıb­bi so­nu­cu ver­di­ği ka­bul edi­len mal­ze­me­nin iş­lem ta­ri­hin­den ön­ce­ki son bir yıl içe­ri­sin­de­ki en ucuz 5 (beş) fi­ya­tın or­ta­la­ma­sı alı­nır (beş fi­ya­tın al­tın­da ol­ma­sı ha­lin­de var olan en az 3 (üç) fi­ya­tın or­ta­la­ma­sı alı­nır), KDV da­hil fi­ya­tı, fa­tu­ra tu­ta­rı­nı geç­me­mek üze­re öde­nir.

7.2.2. Ayaktan tedavilerde tıbbi malzeme bedellerinin ödenmesi

(1) Ayak­tan te­da­vi­ler­de re­çe­te kar­şı­lı­ğı has­ta ta­ra­fın­dan te­min edi­len tıb­bi mal­ze­me­ler;

a) SUT ve eki lis­te­ler­de yer alan mal­ze­me­ler, SUT eki lis­te­ler­de yer alan fi­yat­lar­dan fa­tu­ra tu­ta­rı­nı aş­ma­mak üze­re öde­nir.

b) SUT ve eki lis­te­le­rin­de fi­ya­tı tes­pit edi­le­me­yen tıb­bi mal­ze­me­ler, pi­ya­sa araş­tır­ma­sı (her tür­lü fi­yat araş­tır­ma­sı) ya­pı­la­rak taş­ra teş­ki­la­tı in­ce­le­me bi­rim­le­rin­ce ben­zer ni­te­lik­te, aynı iş­lev­sel özel­lik­te ve aynı tıb­bi so­nu­cu ver­di­ği ka­bul edi­len en ucuz mal­ze­me be­de­li esas alı­na­rak fa­tu­ra tu­ta­rı­nı aş­ma­mak şar­tıy­la öde­nir.

(2) Ku­rum ile söz­leş­me­siz sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­ca acil hal­ler ne­de­niy­le ya­pı­lan ve SU­T­’un 4.3 nu­ma­ra­lı mad­de­si doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­sı ge­re­ken tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri, bu mad­de hü­küm­le­ri esas alı­na­rak öde­nir.

7.3. Bazı tıbbi malzemelerin temin edilme esasları:

7.3.1. Myoelektrik kontrollü kol protezleri:

(1) Bi­la­te­ral üst ekst­re­mi­te am­pu­te has­ta­lar veya tek ta­raf­lı üst ekst­re­mi­te am­pu­tas­yo­nu ile bir­lik­te kar­şı ekst­re­mi­te­yi kul­la­na­ma­ya­cak has­ta­lar için öne­ri­len myo­elekt­rik kont­rol­lü kol pro­tez­le­ri­ne yö­ne­lik sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru, Fi­zik­sel Tıp ve Re­ha­bi­li­tas­yon, Or­to­pe­di ve Trav­ma­to­lo­ji ve Psi­ki­yat­ri uz­man he­kim­le­ri­nin bu­lun­du­ğu üçün­cü ba­sa­mak sağ­lık ku­rum­la­rı sağ­lık ku­rul­la­rın­ca dü­zen­le­ne­cek­tir.

(2) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da; has­ta­nın myo­elekt­rik kont­rol­lü kol pro­te­zi kul­la­nı­mı­na iliş­kin eği­tim al­dı­ğı ve kul­la­na­bi­le­ce­ği­nin ya­nın­da ay­rın­tı­lı de­ğer­len­dir­me­le­ri içe­ren il­gi­li uz­man he­kim­le­rin gö­rü­şü­nün yer al­ma­sı zo­run­lu olup söz ko­nu­su ra­por­la­rın Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­na bağ­lı An­ka­ra veya İstan­bul Fi­zik Te­da­vi ve Re­ha­bi­li­tas­yon Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­rin­ce veya TSK An­ka­ra Re­ha­bi­li­tas­yon mer­ke­zin­ce onay­lan­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

(3) Myo­elekt­rik kont­rol­lü kol pro­tez­le­ri­nin ye­ni­len­me sü­re­si 10 (on) yıl­dır. Bu sü­re­den önce te­min edi­len myo­elekt­rik kont­rol­lü kol pro­tez­le­ri­nin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) Tek ta­raf­lı do­mi­nant üst ekst­re­mi­te am­pu­tas­yo­nu olan­la­ra sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile ön­gö­rü­len myo­elekt­rik kont­rol­lü kol pro­te­zi­nin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) EMG ile tes­pi­ti ya­pıl­mış ye­ter­li ak­si­yon po­tan­si­ye­li­ne sa­hip ol­ma­lı­dır.

(6) Myo­elekt­rik kont­rol­lü kol pro­te­zi te­min edil­dik­ten son­ra has­ta ta­ra­fın­dan, yük­sek ge­ri­lim al­tın­da ve man­ye­tik alan­lar­da ça­lış­ma­ya­ca­ğı­nı bel­ge­le­me­si veya ta­ah­hüt et­me­si ge­rek­mek­te­dir.

7.3.2. Hasta alt bezi ve çocuk alt bezi

(1) Uz­man he­kim ra­po­ru ile me­sa­ne veya rek­tum kont­ro­lü ol­ma­ma­sı (ra­por­da id­rar veya ga­ita in­kon­ti­nan­sı­na ne­den olan pri­mer ta­nı­nın be­lir­til­me­si kay­dı ile) ne­de­ni ile (ço­cuk­lar için en az 2 (iki) ya­şı­nı ta­mam­la­mış ol­mak kay­dı ile) has­ta alt bezi veya ço­cuk alt bezi kul­lan­ma­sı ge­rek­li gö­rü­len has­ta­lar için gün­de 4 (dört) ade­di geç­me­mek üze­re en faz­la 2 (iki) ay­lık mik­tar­lar­da, ra­po­ra is­ti­na­den tüm he­kim­ler­ce re­çe­te­len­di­ril­me­si du­ru­mun­da be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Has­ta alt bezi ve ço­cuk alt bezi be­del­le­ri­nin kar­şı­lan­ma­sın­da, Ku­rum TİTUBB ka­yıt/​bil­di­rim iş­le­mi ta­mam­lan­mış olma şar­tı aran­maz. Çocuk alt bezi be­del­le­ri, SUT eki EK-5/​A-1 Lis­te­sin­de “301.220” kod ile yer alan “has­ta alt bezi” için be­lir­ti­len fi­yat üze­rin­den kar­şı­la­nır.

(3) Has­ta alt be­zi­nin sağ­lık ku­rum­la­rın­ca te­min edil­me­si ha­lin­de sağ­lık ra­po­ru aran­maz.

(4) İdrar in­kon­ti­nan­sı ve ga­ita in­kon­ti­nan­sı olan has­ta­la­ra has­ta alt bezi ve hid­ro­fi­lik ken­din­den kay­gan­laş­tı­rı­cı­lı son­da fa­tu­ra edil­me­si ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) Sa­de­ce id­rar in­kon­ti­nan­sı olan has­ta alt bezi kul­la­nan has­ta­la­ra hid­ro­fi­lik ken­din­den kay­gan­laş­tı­rı­cı­lı son­da fa­tu­ra edil­me­si ha­lin­de, hid­ro­fi­lik ken­din­den kay­gan­laş­tı­rı­cı­lı son­da be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(6) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da; ko­los­to­mi­li has­ta­lar­da id­rar in­kon­ti­nan­sı, üros­to­mi­li has­ta­lar­da ga­ita in­kon­ti­nan­sı ol­du­ğu­nun be­lir­til­me­si ha­lin­de has­ta alt be­zi­nin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.3. Kolostomi, ileostomi ve ürostomi torbası

(1) Ko­los­to­mi ve üros­to­mi tor­ba­sı için uz­man he­kim ra­po­ru dü­zen­le­necek olup ra­por­da, teş­his, ya­pı­lan ame­li­ya­tın adı, mal­ze­me­nin adı, kul­la­nım sü­re­si ve (2) inci fık­ra­da be­lir­ti­len mik­tar­la­rı geç­me­mek üze­re gün­lük kul­la­nım mik­ta­rı be­lir­ti­le­cek­tir. Has­ta­da ikin­ci bir sto­ma söz ko­nu­su ise bu du­rum ra­por­da açık ola­rak be­lir­ti­le­cek­tir.

(2) Ko­los­to­mi, üros­to­mi tor­ba­sı ve bu mal­ze­me­ler­le il­gi­li ola­rak adap­tör ve pas­ta sağ­lık ra­po­run­da te­da­vi pro­to­ko­lü ge­re­ğin­ce he­kim­ce re­çe­te­de be­lir­ti­len adet­ler esas alı­na­rak en faz­la 2 (iki) ay­lık mik­tar­lar­da re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) Sağ­lık ku­rum­la­rın­ca te­min edil­me­si ha­lin­de sağ­lık ra­po­ru aran­maz.

(4) Ko­los­to­mi, İle­os­to­mi ve Üros­to­mi tor­ba­sı kul­la­nan has­ta­la­ra Ek-5/​A lis­te­si dı­şın­da ka­lan yar­dım­cı ürün­le­rin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(5) Sağ­lık ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak tüm he­kim­ler­ce en faz­la 2 (iki) ay­lık doz­lar ha­lin­de sto­ma ka­pa­ğı re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.4. Yara bakım ürünleri

(1) Ku­rum sağ­lık yar­dım­la­rın­dan ya­rar­lan­dı­rı­lan ki­şi­le­re, te­da­vi­le­ri sı­ra­sın­da kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­li gö­rü­len yara ba­kım ürün­le­ri­nin be­del­le­ri, sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den aşa­ğı­da be­lir­ti­len usul ve esas­la­ra göre Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Yara ba­kım ürün­le­ri için dü­zen­le­necek sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı;

a) Ya­ta­rak te­da­vi­de; ta­kip ve te­da­vi­yi ya­pan branş uz­man he­ki­mi ile ge­nel cer­ra­hi, or­to­pe­di ve trav­ma­to­lo­ji ve plas­tik, re­konst­rük­tif ve es­te­tik cer­ra­hi uz­man he­kim­le­rin­den en az bi­ri­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­rul­la­rın­ca dü­zen­le­ne­cek­tir.

b) Ayak­tan te­da­vi­de; res­mi sağ­lık ku­rum/​ku­ru­luş­la­rın­da ge­nel cer­ra­hi, or­to­pe­di ve trav­ma­to­lo­ji, plas­tik, re­konst­rük­tif ve es­te­tik cer­ra­hi uz­man he­kim­le­rin­den en az bi­ri­nin yer al­dı­ğı, sağ­lık ku­rul­la­rın­ca dü­zen­le­ne­cek­tir. An­cak “epi­der­moly­sis bul­lo­sa” has­ta­lı­ğın­da kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­li gö­rü­len yara ba­kım ürün­le­ri için, üni­ver­si­te ve eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de (eği­tim ver­me yet­ki­si olan kli­nik) der­ma­to­lo­ji, plas­tik ve re­konst­rük­tif cer­ra­hi veya ge­nel cer­ra­hi uz­man he­kim­le­rin­ce sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru dü­zen­le­ne­cek­tir.

(3) Yara ba­kım ürün­le­ri kul­la­nı­mı­na dair dü­zen­le­necek sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rın­da; has­ta kim­lik bil­gi­le­ri­nin dı­şın­da;

a) Eti­olo­jik tanı (di­ya­be­tik ayak ya­ra­sı vb.),

b) Yara ve/​veya ya­ra­la­rın ana­to­mik lo­ka­li­zas­yo­nu,

c) Yara ve/​veya ya­ra­la­rın ebat­la­rı,

ç) Kli­nik bul­gu­lar (ek­sü­das­yon, ka­vi­tas­yon gibi özel­lik­ler ay­rı­ca be­lir­ti­le­cek­tir),

d) Önce­sin­de, me­di­kal ve/​veya cer­ra­hi te­da­vi uy­gu­la­nıp uy­gu­lan­ma­dı­ğı,

e) Ter­cih edi­len yara ba­kım ürü­nü­nün, ter­cih ge­rek­çe­si, tipi (ka­te­go­ri), ebat­la­rı, de­ğiş­ti­ril­me sü­re­si, bil­gi­le­ri­nin yer al­ma­sı zo­run­lu­dur.

(4) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­ti­len yara ba­kım ürü­nü dı­şın­da bir baş­ka yara ba­kım ürü­nü kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­ti­ğin­de, ye­ni­den sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru dü­zen­le­necek ve ge­rek­çe­si be­lir­ti­le­cek­tir.

(5) Sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı ayak­tan te­da­vi­de 2 (iki) ay sü­rey­le, ya­ta­rak te­da­vi­ler­de ise ya­tış sü­re­sin­ce ge­çer­li­dir.

(6) Ayak­tan te­da­vi­de kul­la­nı­la­cak yara ba­kım ürün­le­ri için, sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak ge­nel cer­ra­hi, or­to­pe­di ve trav­ma­to­lo­ji ile plas­tik, re­konst­rük­tif ve es­te­tik cer­ra­hi uz­man he­kim­le­rin­den biri ta­ra­fın­dan re­çe­te dü­zen­len­me­si ge­rek­mek­te­dir. An­cak “epi­der­moly­sis bul­lo­sa” has­ta­lı­ğın­da kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­li gö­rü­len yara ba­kım ürün­le­ri için, res­mi sağ­lık te­sis­le­rin­de gö­rev yap­mak­ta olan der­ma­to­lo­ji veya plas­tik ve re­konst­rük­tif cer­ra­hi veya ge­nel cer­ra­hi uz­man he­kim­le­rin­ce re­çe­te dü­zen­len­me­si ge­rek­mek­te­dir.

(7) Tek re­çe­te­de en faz­la 15 (on beş) gün­lük mik­tar ya­zı­la­bi­lir. Re­çe­te dü­zen­le­nir­ken SUT eki EK-5/​D Lis­te­sin­de be­lir­ti­len kri­ter­ler kap­sa­mın­da­ki mik­tar­la­rın be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(8) Re­çe­te tek­ra­rın­da, yara ve/​veya ya­ra­la­rın ebat­la­rı, re­çe­te­yi ya­zan uz­man he­kim­ce sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ar­ka­sı­na ya­zı­la­cak, im­za­la­na­cak ve ka­şe­le­ne­cek­tir.

(9) Ayak­tan te­da­vi­de sa­de­ce, te­da­vi edi­ci et­ki­si­ni hyd­ro­col­lo­id, kö­pük ve fi­ber içer­me­sin­den do­la­yı gös­te­ren yara ba­kım ürün­le­ri ile “epi­der­moly­sis bul­lo­sa” has­ta­lı­ğın­da kul­la­nıl­ma­sı şar­tıy­la gaz­lı bez ve çe­şit­le­ri, sar­gı bezi ve çe­şit­le­ri, pet­ro­la­tum/​pa­ra­fin em­di­ril­miş leno bez do­ku­ma, ya­pış­ma­yan kö­pük ör­tü­ler, ya­pış­ma­yan film ör­tü­ler, ya­pış­ma­yan pro­kol­lo­id­ler gru­bu yara ba­kım ürün­le­ri­nin be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(10) Bal ve bal içe­rik­li yara ba­kım ürün­le­ri­nin be­del­le­ri, ya­tan has­ta­lar dâ­hil Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(11) Yara ba­kım ör­tü­le­rin­den;

  • 100 cm2’ ye kadar olanlar, küçük,
  • 100–225 cm2’ye kadar olanlar, orta,
  • 225 cm2’ nin üstünde olanlar, büyük; yara örtüsü olarak kabul edilecektir.

(12) Usu­lü­ne uy­gun dü­zen­len­me­yen sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı ka­bul edil­mez ve bu ra­por­la­ra is­ti­na­den te­min edi­len yara ba­kım ürü­nü be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.5. Şeker ölçüm çubukları

(1) Tip I Di­ya­bet­li ve Tip II Di­ya­bet­li­ler, hi­pog­li­se­mi­li has­ta­lar, ges­tas­yo­nel di­ya­bet­li­ler ile sa­de­ce oral an­ti­di­ya­be­tik ilaç kul­la­nan di­abe­tes mel­li­tus­lu has­ta­la­rın kul­lan­mak­ta ol­du­ğu kan şe­ke­ri öl­çüm çu­buk­la­rı­na ait be­del­ler, aşa­ğı­da be­lir­ti­len esas ve şart­lar doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­la­na­cak­tır;

a) Tip I Di­ya­bet­li, Tip II Di­ya­bet­li, hi­pog­li­se­mi­li, ges­tas­yo­nel di­ya­bet­li has­ta­lar ile sa­de­ce oral an­ti­di­ya­be­tik ilaç kul­la­nan di­abe­tes mel­li­tus­lu has­ta­lar için, aile he­ki­mi uz­ma­nı, en­dok­ri­no­lo­ji ve me­ta­bo­liz­ma, iç has­ta­lık­la­rı, ço­cuk sağ­lı­ğı has­ta­lık­la­rı uz­man he­kim­le­rin­den biri ta­ra­fın­dan uz­man he­kim ra­po­ru dü­zen­len­me­si ge­rek­mek­te­dir.

b) Kan şe­ke­ri öl­çüm ci­haz­la­rı­na ait be­del­ler, Ku­rum­ca kar­şı­la­na­cak­tır. Kan şe­ke­ri öl­çüm ci­ha­zı­nın ye­ni­len­me sü­re­si 2 (iki) yıl­dır. Bu sü­re­den önce te­min edi­len kan şe­ke­ri öl­çüm ci­ha­zı­nın be­de­li Ku­rum­ca öden­mez. Bu mad­de­nin yü­rür­lü­ğe gir­di­ği ta­rih­ten önce alın­mış bu­lu­nan mev­cut kan şe­ke­ri öl­çüm ci­haz­la­rı 6 (altı) ay süre ile de­ğiş­ti­ri­le­mez. Bu süre için­de de­ğiş­ti­ri­len kan şe­ke­ri öl­çüm ci­haz­la­rı­nın be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

c) Kan şe­ke­ri öl­çüm çu­buk­la­rı;

1- Tip- I Di­abe­tes Mel­li­tu­s­’­lu ço­cuk has­ta­lar (18 yaş altı), ge­be­ler, transp­lan­tas­yon has­ta­la­rın­da sağ­lık ra­po­run­da te­da­vi pro­to­ko­lü ola­rak be­lir­ti­len adet­ler esas alı­na­rak,

2- Tip- I Di­abe­tes Mel­li­tu­s­’­lu eriş­kin has­ta­lar ve in­sü­lin kul­la­nan Tip- II Di­abe­tes Mel­li­tu­s­’­lu tüm has­ta­lar­da ayda en faz­la 150 (yüz elli) adet,

3- Me­di­kal te­da­vi ile kont­rol al­tın­da tu­tu­lan Hi­pe­rin­sü­li­ne­mik hi­pog­li­se­mi­si olan ço­cuk has­ta­lar için ayda en faz­la 150 (yüz elli) adet, eriş­kin has­ta­lar için en faz­la 50 (elli) adet,

4- Oral an­ti­di­ya­be­tik ilaç kul­la­nan Di­abe­tes Mel­li­tu­s­’­lu has­ta­la­ra 6 (altı) ayda en faz­la 50 (elli) adet he­sa­bıy­la,

en faz­la 3 (üç) ay­lık mik­tar­lar­da re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

ç) Kan şe­ke­ri öl­çüm çu­buk­la­rı­na ait fa­tu­ra­la­ra, sağ­lık ra­po­ru­nun fo­to­ko­pi­si ile re­çe­te­nin asıl­la­rı ek­le­ne­cek­tir. (e-ra­por ha­riç)

d) Kan şe­ke­ri öl­çüm çu­buk­la­rı ve kan şe­ke­ri öl­çüm ci­haz­la­rı, söz­leş­me­li ec­za­ne­ler­den te­min edi­le­cek­tir.

7.3.6. Hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda

(1) Re­kür­rent üret­ra dar­lı­ğı (ne­den olan pri­mer ta­nı­nın ra­por­da be­lir­til­me­si ko­şu­lu ile) olan has­ta­la­ra ayak­tan te­da­vi­le­rin­de kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­li gö­rü­len hid­ro­fi­lik ken­din­den kay­gan­laş­tı­rı­cı­lı son­da, üro­lo­ji, nef­ro­lo­ji, ço­cuk nef­ro­lo­ji veya ço­cuk cer­ra­hi­si uz­man he­kim­le­rin­den bi­ri­nin yer al­dı­ğı, nö­ro­je­nik me­sa­ne (ne­den olan pri­mer ta­nı­nın ra­por­da be­lir­til­me­si ko­şu­lu ile ) ol­gu­la­rın­da ise üro­lo­ji, nef­ro­lo­ji, ço­cuk nef­ro­lo­ji, ço­cuk cer­ra­hi­si, nö­ro­lo­ji, ço­cuk nö­ro­lo­ji veya fi­zik­sel tıp ve re­ha­bi­li­tas­yon uz­man he­kim­le­rin­den bi­ri­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­rul­la­rın­ca dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak tüm he­kim­ler ta­ra­fın­dan re­çe­te edil­me­si ha­lin­de SUT eki Ek-5/​A-1 Lis­te­sin­de be­lir­ti­len be­del­ler doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Ra­por­da; teş­his, kul­la­nım sü­re­si ve gün­lük kul­la­nım mik­ta­rı be­lir­ti­le­cek­tir.

(3) Ku­rum­ca gün­lük en faz­la 6 (altı) adet son­da be­de­li öde­nir.

(4) Re­kür­rent üret­ra dar­lı­ğı, nö­ro­je­nik me­sa­ne ol­gu­la­rın­da ve böb­rek na­kil­li has­ta­la­ra ra­por­da be­lir­til­miş ol­mak şar­tıy­la;

a) En faz­la 5 (beş) adet hid­ro­fi­lik ken­din­den kay­gan­laş­tı­rı­cı­lı son­da ile bir­lik­te en faz­la 1 (bir) adet hid­ro­kit son­da,

b) Ak­tif ça­lı­şan ve/​veya öğ­ren­ci olan has­ta­la­ra en faz­la 4 (dört) adet hid­ro­fi­lik ken­din­den kay­gan­laş­tı­rı­cı­lı son­da ile bir­lik­te en faz­la 2 (iki) adet hid­ro­kit son­da re­çe­te edi­le­bi­lir.

(5) Hid­ro­fi­lik ken­din­den kay­gan­laş­tı­rı­cı­lı son­da­la­rın, en faz­la 2 (iki) ay­lık mik­tar­da re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(6) Sağ­lık ku­rum­la­rın­ca te­min edil­me­si ha­lin­de sağ­lık ra­po­ru aran­maz.

7.3.7. İşitme cihazları

(1) Ku­rum­ca sa­de­ce ana­log ve aşa­ğı­da sa­yı­lan fonk­si­yon­la­ra sa­hip di­ji­tal işit­me ci­ha­zı be­del­le­ri kar­şı­la­nır.

(2) Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­na­cak olan di­ji­tal işit­me ci­haz­la­rı;

a) Di­ji­tal tri­mer­li işit­me ci­haz­la­rı: GC (Ka­zanç Kont­rol), TC (Ses Tını Kont­rol), PC (Yük­sek Fre­kans­ta Mak­si­mum Çıkış), MPO (Al­çak Fre­kans­ta Mak­si­mum Çıkış), AGC (Oto­ma­tik Ka­zanç Kont­rol) özel­lik­le­rin­den en az 3 (üç) tri­mer fonk­si­yo­na sa­hip ol­ma­lı,

b) Di­ji­tal prog­ram­la­na­bi­lir işit­me ci­haz­la­rı: GC (Ka­zanç Kont­rol), TC (Ses Tını Kont­rol), PC (Yük­sek Fre­kans­ta Mak­si­mum Çıkış), MPO (Al­çak Fre­kans­ta Mak­si­mum Çıkış), AGC (Oto­ma­tik Ka­zanç Kont­rol) özel­lik­le­rin­den en az 3 (üç) fonk­si­yo­na sa­hip ol­ma­lı,

(3) 0-18 yaş ço­cuk­lar için eği­tim­le­ri de göz önün­de bu­lun­du­ru­la­rak, di­ji­tal prog­ram­la­na­bi­lir işit­me ci­haz­la­rı­nın;

1- 0-4 yaş için; en az 4 (dört) ka­nal­lı ve fe­ed­back yö­ne­tim, çift mik­ro­fon ve FM sis­tem uyum­lu olma,

2- 5-12 yaş için en az 4 (dört) ka­nal­lı ve çift mik­ro­fon ve FM sis­tem uyum­lu olma,

3- 13-18 yaş için en az 4 (dört) ka­nal­lı ve çift mik­ro­fon

özel­lik­le­ri­ne sa­hip ol­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

(4) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca 24/​09/​2011 ta­rih ve 28064 sa­yı­lı Res­mi Ga­ze­te­de ya­yım­la­nan “Is­mar­la­ma Or­tez ve Pro­tez Mer­kez­le­ri ile İşit­me Ci­ha­zı Mer­kez­le­ri Hak­kın­da Yö­net­me­lik” kap­sa­mın­da ruh­sat­lan­dı­rıl­mış işit­me ci­ha­zı mer­kez­le­rin­den te­min edi­len işit­me ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) İşit­me ci­ha­zı be­del­le­ri­nin öde­ne­bil­me­si için SU­T­’un 9.3.4 nu­ma­ra­lı mad­de­sin­de ta­nım­la­nan bel­ge­le­re ila­ve ola­rak;

a) Od­yo­lo­jik test so­nuç­la­rı­nı gös­te­rir bel­ge­nin, tes­ti ya­pan yet­ki­li per­so­nel ta­ra­fın­dan imza ve ka­şe­si­nin bu­lun­du­ğu onay­lan­mış aslı;

1) 0-4 yaş ara­sı ço­cuk­lar için be­yin sapı od­yo­met­ri­si­nin (ABR Tes­ti) ku­lak bu­run bo­ğaz (KBB) has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi, uz­man od­yo­log veya od­yo­log ta­ra­fın­dan imza ve ka­şe­si­nin bu­lun­du­ğu onay­lan­mış aslı,

2) 4 yaş ve üze­rin­de od­yo­lo­jik test so­nuç­la­rı­nı gös­te­rir bel­ge­nin KBB has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi, uz­man od­yo­log, od­yo­log veya od­yo­met­rist ta­ra­fın­dan imza ve ka­şe­si­nin bu­lun­du­ğu onay­lan­mış aslı,

3) 4 yaş ve üze­rin­de saf ses od­yo­met­ri­si­ne ce­vap ve­re­me­yen has­ta­lar­da be­yin sapı od­yo­met­ri­si­nin (ABR), KBB has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi, uz­man od­yo­log veya od­yo­log ta­ra­fın­dan imza ve ka­şe­si­nin bu­lun­du­ğu onay­lan­mış aslı,

b) İşit­me ci­ha­zı­na ait bar­kod ve ci­ha­zın mar­ka, mo­del ve seri nu­ma­ra­sı­nı gös­te­rir eti­ket aslı,

c) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca onay­lı ruh­sat­na­me ör­ne­ği ve so­rum­lu mü­dür bel­ge­si ör­ne­ği,

ç) İşit­me ci­ha­zı­na ve te­da­rik­çi fir­ma ve/​veya alt ba­yii bil­gi­le­ri­ne ait TİTUBB pri­cat çık­tı­la­rı,

d) Has­ta­nın işit­me eşik­le­ri­nin bu ci­ha­za ait işit­me ka­zanç eğ­ri­si­nin içe­ri­sin­de yer al­dı­ğı­nı gös­te­rir işit­me ci­ha­zı mer­ke­zi ta­ra­fın­dan dü­zen­len­miş ıs­lak im­za­lı bel­ge (ger­çek ku­lak öl­çü­mü so­nuç­la­rı),

e) İşit­me ci­ha­zı­nın has­ta­nın işit­me kay­bı­na uy­gun­lu­ğu­nu be­lir­ten mer­kez ta­ra­fın­dan dü­zen­len­miş ıs­lak im­za­lı ta­ah­hüt­na­me,

f) İşit­me ci­ha­zı­nın tek­nik bil­gi­le­ri­nin (ci­ha­zın tipi, mak­si­mum ka­zanç, mak­si­mum çı­kış gücü, ka­zanç eğ­ri­si) yer al­dı­ğı, işit­me mer­ke­zi ta­ra­fın­dan onay­lan­mış ka­ta­log,

is­te­ne­cek­tir.

(6) İ_şit­me ci­ha­zı­nın imal ya da it­hal edil­dik­le­ri ül­ke­ler­de ser­ti­fi­ka­lı ol­du­ğu­nun ve ser­ti­fi­ka ge­çer­li­lik sü­re­le­ri­nin TİTUB­B­’­dan kont­rol edil­me­si ge­rek­mek­te­dir.

(7) İşit­me ci­ha­zı fa­tu­ra­sı üze­rin­de; has­ta adı, has­ta T.C. kim­lik nu­ma­ra­sı, işit­me ci­ha­zı­na ait mar­ka, mo­del ve seri nu­ma­ra­sı bil­gi­le­ri yer ala­cak­tır. Fa­tu­ra ar­ka­sın­da “işit­me ci­ha­zı­nın ek­sik­siz ve ça­lı­şır du­rum­da tes­lim alın­dı­ğı, işit­me ci­ha­zı ile il­gi­li eği­ti­min ta­ra­fı­na ve­ril­di­ği” iba­re­le­ri­nin has­ta veya ya­kı­nı ta­ra­fın­dan ya­zı­la­rak im­za­lan­mış ol­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

(8) İşit­me ci­ha­zı be­del­le­ri­nin Ku­rum­ca öde­ne­bil­me­si için; Ku­rum­la söz­leş­me­li res­mi sağ­lık ku­rum­la­rın­ca, en az 1 (bir) KBB has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru dü­zen­le­ne­cek­tir.

(9) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da;

a) İşit­me ci­ha­zı­nın ana­log ya da di­ji­tal tri­mer­li/​prog­ram­la­na­bi­lir ol­du­ğu,

b) Has­ta için ge­rek­li gö­rü­len ka­nal sa­yı­sı, fe­ed­back yö­ne­tim, çift mik­ro­fon ve FM sis­tem uyum­lu olma gibi özel­lik­le­ri ay­rı­ca be­lir­ti­le­cek­tir.

(10) Od­yo­met­ri tes­ti­nin, sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­nu dü­zen­le­yen sağ­lık ku­rum­la­rın­da/​ku­ru­luş­la­rın­da ya­pıl­ma­sı ve KBB has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi veya uz­man od­yo­log veya od­yo­log veya od­yo­met­rist ta­ra­fın­dan onay­lan­mış ol­ma­sı ha­lin­de ka­bul edi­le­cek­tir. İşit­me ci­ha­zı re­çe­te­si­nin de sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­nu dü­zen­le­yen sağ­lık ku­rum­la­rın­da/​ku­ru­luş­la­rın­da dü­zen­len­miş ol­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

(11) Od­yo­met­ri tes­ti en az 250-500-1000-2000-4000-8000 Hz fre­kans­lar­da hava yolu ve 500-1000-2000-4000 Hz fre­kans­lar­da ke­mik yolu işit­me eşik­le­ri­ni ve ko­nuş­ma­yı ayırt etme skor­la­rı­nı içer­me­li­dir.

(12) Her iki ku­lak için işit­me ci­ha­zı be­de­li öde­ne­bil­me­si için, sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da iki ku­lak­ta işit­me kay­bı­nın bu­lun­du­ğu­nun be­lir­til­me­si ge­rek­li­dir.

(13) İşit­me ci­ha­zı­nın ye­ni­len­me sü­re­si 5 (beş) yıl­dır. Bu sü­re­den önce ye­ni­le­nen işit­me ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca öden­mez. An­cak, işit­me du­ru­mun­da de­ği­şik­lik ol­ma­sı ve ve­ri­len ci­ha­zın ye­ter­li gel­me­me­si du­ru­mun­da veya ga­ran­ti sü­re­si dı­şın­da ci­ha­zın arı­za­lan­ma­sı ne­de­niy­le kul­la­nı­la­maz hâle gel­di­ği­nin Ku­rum­la söz­leş­me­li res­mi sağ­lık ku­ru­mun­ca dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­me­si ve Ku­rum­ca ona­rı­mı­nın sağ­la­na­ma­ma­sı hâ­lin­de, sü­re­sin­den önce ye­ni­len­me­si müm­kün­dür.

(14) İşit­me du­ru­mun­da de­ği­şik­lik ne­de­niy­le işit­me ci­ha­zı­nın ye­ni­len­me­si ge­rek­ti­ğin­de, eski ci­ha­zın te­min dö­ne­min­de­ki od­yo­met­rik bul­gu­lar­la yeni od­yo­met­rik bul­gu­lar ara­sın­da­ki far­kın sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ge­re­kir.

(15) İşit­me ci­ha­zı­nın ona­rı­mı­nın ge­rek­ti­ği du­rum­lar­da, ona­rım mas­raf­la­rı­nın ci­haz be­de­li­nin %75’in­den faz­la ol­du­ğu­nun tek­nik ser­vis ra­po­ru ile bel­ge­len­di­ril­me­si ha­lin­de yeni ci­haz te­mi­ni yo­lu­na gi­di­le­cek­tir.

(16) İşit­me ci­ha­zı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ve od­yo­lo­jik test so­nuç­la­rı 6 (altı) ay sü­rey­le ge­çer­li­dir.

(17) KBB has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi­nin dü­zen­le­ye­ce­ği tek he­kim ra­po­ruy­la, işit­me ci­ha­zı ba­şı­na ço­cuk­lar­da ve ka­nal içi işit­me ci­ha­zı kul­la­nan eriş­kin­ler­de mak­si­mum haf­ta­da 1 (bir), di­ğer eriş­kin­ler­de mak­si­mum 2 (iki) haf­ta­da 1 (bir) adet he­sa­bıy­la işit­me ci­ha­zı pil be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(18) İşit­me ci­ha­zı ku­lak ka­lıp­la­rı­nın ye­ni­len­me­si­nin ge­rek­ti­ği, sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile ib­raz edil­me­si du­ru­mun­da be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(19) İşit­me ci­ha­zı be­del­le­ri SUT Eki “Pro­tez ve Or­tez Lis­te­si” nde (EK-5/​C) yer alan fi­yat­lar üze­rin­den SUT hü­küm­le­ri doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. 18 yaş altı ço­cuk­lar için EK-5/​C lis­te­sin­de yer alan tu­tar­lar; 0-4 yaş için %80, 5-12 yaş için %60 ve 13-18 yaş için %50 ora­nın­da ar­tı­rı­la­rak uy­gu­la­nır.

7.3.8. Görmeye yardımcı tıbbi malzemeler

(1) Göz­lük cam ve çer­çe­ve be­del­le­ri ile göz has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­ti­len ni­te­lik­li gör­me­ye yar­dım­cı tıb­bi mal­ze­me be­del­le­ri SUT eki “Gör­me­ye Yar­dım­cı Tıb­bi Mal­ze­me­ler Lis­te­si” nde (EK-6) yer alan fi­yat­la­rı aş­ma­mak üze­re Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Gör­me­ye yar­dım­cı tıb­bi mal­ze­me­ler­den, göz­lük cam ve çer­çe­ve Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Tıb­bi Ci­haz Yö­net­me­li­ği­ne tabi ol­du­ğun­dan be­del­le­ri­nin öden­me­sin­de, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı TİTUBB ka­yıt/​bil­di­rim iş­lem­le­ri ta­mam­la­nın­ca­ya ka­dar TİTUBB ka­yıt/​bil­di­rim iş­le­mi ta­mam­lan­mış olma şar­tı aran­maz.

7.3.8.A- Gözlük cam ve çerçevesi

(1) Göz has­ta­lık­la­rı uz­man he­kim­le­ri ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen re­çe­te­ye da­ya­nı­la­rak alı­na­cak göz­lük cam­la­rı ile çer­çe­ve­nin te­mi­nin­de aşa­ğı­da­ki açık­la­ma­lar doğ­rul­tu­sun­da iş­lem ya­pı­la­cak­tır.

(2) Göz­lük cam ve çer­çe­ve­le­ri, 5193 sa­yı­lı Op­tis­yen­lik Hak­kın­da Ka­nun hü­küm­le­ri­ne uy­gun ola­rak fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­ren ve Ku­rum­la op­tik söz­leş­me­si im­za­la­yan söz­leş­me­li op­tis­yen­lik mü­es­se­se­le­rin­den te­min edi­le­cek­tir.

(3) Cam be­del­le­ri, çer­çe­ve be­de­li ile bir­lik­te söz­leş­me­li op­tis­yen­lik mü­es­se­se­le­ri ta­ra­fın­dan Ku­ru­ma fa­tu­ra edi­le­cek­tir.

(4) Has­ta ta­ra­fın­dan SUT eki “Gör­me­ye Yar­dım­cı Tıb­bi Mal­ze­me­ler Lis­te­si” nde­ki (EK–6) cam­lar dı­şın­da ayrı çap, cins, mar­ka ve fi­yat­ta cam is­ten­me­si ha­lin­de alı­nan re­çe­te­ye göre bu lis­te­de­ki nor­mal cam­la­rın tu­ta­rı ka­da­rı kar­şı­la­nır.

(5) Göz­lük camı ve çer­çe­ve 3 (üç) yılı geç­me­den ye­ni­len­mez. An­cak gör­me­de 0.5 di­yopt­ri­lik de­ği­şik­lik ol­ma­sı ha­lin­de sü­re­sin­den önce göz­lük camı ye­ni­le­ne­bi­lir.

(6) Bü­yü­me ve ge­liş­me ça­ğın­da­ki ço­cuk­la­ra kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­li gö­rü­len göz­lük cam ve çer­çe­ve­le­ri­nin ço­cu­ğun bü­yü­me ve ge­liş­me­si ne­de­ni ile kul­la­nı­la­ma­dı­ğı ve ye­ni­len­me­si ge­rek­ti­ği­nin sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­me­si ko­şu­luy­la sü­re­sin­den önce ye­ni­le­nir.

7.3.8.B-Teleskopik gözlük

(1) Do­ğuş­tan var olan bo­zuk­luk­lar, ka­lıt­sal has­ta­lık­lar, ya­ra­lan­ma­lar, şe­ker has­ta­lı­ğı, glo­kom, ka­ta­rakt ve yaş­lan­ma­ya bağ­lı az gö­ren (iyi gö­ren göz­de dü­zel­til­miş uzak gör­me kes­kin­li­ği 3/​10 ve al­tın­da) has­ta­lar­da kul­la­nı­lan ma­ter­yal­ler­den biri olup üçün­cü ba­sa­mak sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­la­rın­ca dü­zen­le­nen en az bir göz has­ta­lık­la­rı uz­ma­nı­nın yer al­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile göz has­ta­lık­la­rı uz­ma­nı ta­ra­fın­dan tan­zim edi­len re­çe­te­le­re is­ti­na­den te­les­ko­pik göz­lük be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da ze­min­de ya­tan göz has­ta­lı­ğı ve bu has­ta­lı­ğa bağ­lı ola­rak gör­me iş­lev­le­rin­de­ki bo­zul­ma, re­çe­te­de uzak, ya­kın, uzak-ya­kın ifa­de­si ol­ma­sı, bü­yüt­me gücü (x ola­rak), fiks fo­küs veya fo­ku­sab­le (fo­küs­le­ne­bil­me) olma du­ru­mu be­lir­til­me­li­dir.

(3) Te­les­ko­pik göz­lük­ler sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ruy­la ge­rek­li gö­rül­me­si ha­lin­de 3 (üç) yıl­da bir, an­cak ço­cuk­lar­da bu süre sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ruy­la ge­rek­li gö­rül­me­si ha­lin­de yıl­da bir ye­ni­le­ne­bi­lir.

(4) Ge­rek­li hal­ler­de ya­kın için ka­pak kep tek veya iki göz için ya­zı­la­bi­lir, bu gibi du­rum­lar­da ay­rı­ca ya­kın te­les­ko­pik göz­lük be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.8.C- Kontakt lensler

(1) Kon­takt lens be­del­le­ri sa­de­ce;

a) Kon­je­ni­tal ka­ta­rakt ne­de­niy­le ope­re ol­muş afak ol­gu­lar­da,

b) Ke­ra­to­ko­nu­su olan göze göz­lük uy­gu­lan­mış ve göz­lük­le gör­me kes­kin­lik­le­ri 10/​10 a ka­dar (tama) art­ma­yan ol­gu­lar­da,

bu du­rum­la­rı­nın üçün­cü ba­sa­mak sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­la­rın­ca dü­zen­le­nen en az bir göz has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­di­ril­me­si, göz has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­min­ce re­çe­te­len­di­ril­me­si ve Ku­rum­la söz­leş­me­li op­tis­yen­lik mü­es­se­se­le­rin­den te­min edil­me­si şar­tıy­la SUT eki “Gör­me­ye Yar­dım­cı Tıb­bi Mal­ze­me­ler Lis­te­si” nde (EK-6) yer alan be­del­ler üze­rin­den Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Lens­le­rin ye­ni­len­me sü­re­si 2 (iki) yıl­dır. An­cak, kon­je­ni­tal ka­ta­rakt ne­de­niy­le ope­re ol­muş 6 ya­şı­na ka­dar olan ço­cuk ol­gu­lar­da 6 (altı) ayda bir ye­ni­len­me­si ha­lin­de de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. Ay­rı­ca 6 ya­şın­dan son­ra afa­kı de­vam et­me­si ha­lin­de bu du­ru­mun sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­me­si şar­tıy­la ay­lık sık rep­las­man­lı kon­takt lens­le­rin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. İlk ve­ri­len afa­kı ra­po­ru 2 yıl ge­çer­li­dir.

(3) Kon­je­ni­tal ka­ta­rakt ne­de­niy­le ope­re ol­muş afak ol­gu­lar ha­riç kon­takt lens kul­la­nan has­ta­la­ra ay­rı­ca göz­lük cam ve çer­çe­ve be­de­li öden­mez.

(4) Kon­takt lens so­lüs­yon­la­rı­nın be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.9. Greftler

(1) Al­log­reft­ler, tıb­bi ci­haz yö­net­me­li­ği­ne tabi ol­ma­dı­ğın­dan, TİTUBB içe­ri­sin­de yer alan al­log­reft ka­yıt sis­te­min­de ka­yıt al­tı­na alı­nın­ca­ya ka­dar be­del­le­ri­nin öden­me­sin­de TİTUBB ka­yıt/​bil­di­rim iş­le­mi ta­mam­lan­mış olma şar­tı aran­ma­ya­cak­tır.

(2) Sen­te­tik ve hay­van kay­nak­lı greft­ler; Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Tıb­bi Ci­haz Yö­net­me­li­ği kap­sa­mın­da ol­du­ğun­dan TİTUBB ka­yıt/​bil­di­rim iş­le­mi ta­mam­lan­mış olma şar­tı ara­na­cak­tır.

(3) Al­log­reft­le­rin öde­ne­bil­me­si için Ame­ri­kan Doku Ban­ka­sı Der­ne­ği (Ame­ri­can As­so­ci­ati­on Of Tis­sue Banks (AATB)) ve/​veya Av­ru­pa Doku Ban­ka­sı Der­ne­ği (Euro­pe­an As­so­ci­ati­on Of Tis­sue Banks (EATB)) ta­ra­fın­dan ve­ri­len bel­ge­nin fa­tu­ra ekin­de yer al­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

7.3.9.A- Kemik yapımını uyaran materyaller (DBM, DBM içeren “putty” “crunch”, jel, BMP, kollagen analogları)

(1) Ke­mik ya­pı­mı­nı uya­ran ma­ter­yal­le­rin ken­di ara­la­rın­da kom­bi­ne edi­le­rek veya tek ba­şı­na kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca be­del­le­ri kar­şı­lan­maz. An­cak tek ba­şı­na DBM. için; Ser­vi­kal füz­yon ame­li­yat­la­rın­da, disk me­sa­fe­sin­de ka­fes içi­ne en faz­la 1cc. mi­ni­mal in­va­ziv yön­tem­le in­ter­body füz­yon ame­li­yat­la­rın­da ka­fes ba­şı­na en faz­la 5cc. kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Os­te­oje­nik ak­ti­vi­te­nin is­ten­di­ği at­ro­fik no­nu­ni­on, pse­udo­art­roz ol­gu­la­rın­da ke­mik ye­ri­ne ge­çen ma­ter­yal­ler­le kom­bi­ne kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır; hi­pert­ro­fik no­nu­ni­on ol­gu­la­rın­da kul­la­nıl­dı­ğı tak­dir­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(3) Oto­gen greft kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de, Ke­mik ya­pı­mı­nı uya­ran ma­ter­yal­le­rin be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) Tü­mo­ral has­ta­lık­lar­da olu­şan de­fekt­le­rin gi­de­ril­me­sin­de kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. An­cak ag­re­sif ol­ma­yan be­nign ke­mik tü­mör­le­rin­de (Ba­sit ke­mik kis­ti, no­no­si­fi­ye fib­rom, fib­röz kor­ti­kal de­fekt, en­kond­rom, v.b.) ke­mik ya­pı­mı­nı uya­ran ma­ter­yal­le­rin kul­la­nı­mı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(5) Re­viz­yon cer­ra­hi­sin­de (ver­teb­ra re­viz­yo­nu ve art­rop­las­ti re­viz­yo­nu) kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.9.B- Kemik yerine geçen materyaller (strut greft, kortikal ve spongioz kemik içeren yongalar, küpler)

(1) Faz­la mik­tar­da gref­tin ge­rek­ti­ği de­fekt­li ve çok par­ça­lı kı­rık­lar­da veya daha önce otog­reft uy­gu­lan­mış ve greft alı­mın­da ye­ter­li doku bu­lun­ma­yan­lar­da,

(2) Otog­reft do­nör alı­mın­da mor­bi­di­te bu­lun­ma ris­ki olan has­ta­lar,

(3) Ti­bia pla­to kı­rık­la­rı, cal­ca­ne­us kı­rık­la­rı gibi yük­sek ener­ji ile olu­şan kı­rık­la­rın cer­ra­hi te­da­vi­sin­de,

(4) Ke­mik­ler­de ge­niş de­fekt­ler oluş­tu­ran be­nign veya ma­lign tü­mör­le­rin cer­ra­hi­sin­de veya daha önce otog­reft uy­gu­lan­mış ve greft alı­mın­da ye­ter­li doku bu­lun­ma­yan­lar­da,

(5) 3 (üç) veya daha faz­la se­vi­ye füz­yon uy­gu­lan­ma­sı ge­re­ken omur­ga cer­ra­hi­sin­de, kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.9.C-Genel hükümler

(1) Pos­te­ri­or spi­nal sta­bi­li­zas­yon ope­ras­yon­la­rın­da ser­vi­kal ve to­ra­kal 1- to­ra­kal 10 ver­teb­ra­lar ara­sı her se­vi­ye için en faz­la 5 cc. ; al­tın­da­ki her se­vi­ye için en faz­la 10cc. ke­mik ye­ri­ne ge­çen ma­ter­yal be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Spi­nal cer­ra­hi­de tü­mör ya da trav­ma ne­de­niy­le ver­teb­rek­to­mi boş­lu­ğu­na ti­tan­yum ya da çe­lik ka­fes yer­leş­ti­ril­me­si sı­ra­sın­da ka­fe­sin içi­nin ke­mik ye­ri­ne ge­çen ma­ter­yal­ler ile dol­du­rul­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri öde­nir, be­ra­be­rin­de ke­mik ya­pı­mı­nı uya­ran ma­ter­yal­ler kul­la­nıl­dı­ğın­da da be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) Epi­fiz hat­tı açık olan has­ta­la­rın, pa­to­lo­jik ol­ma­yan pri­mer kı­rık­la­rın­da hiç­bir greft türü be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) Ye­tiş­kin pri­mer kı­rık­la­rın­da ke­mik ya­pı­mı­nı uya­rı­cı mal­ze­me­le­rin kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.9.Ç- Kemik yerine geçen sentetik greftler

(1) Otog­reft do­nör alı­mın­da mor­bi­di­te bu­lun­ma ris­ki olan has­ta­lar­da,  (ke­mik dan­si­to­met­ri­si ile gös­te­ril­miş şid­det­li os­te­opo­roz, ili­ak ka­nat­ta tü­mo­ral lez­yon veya en­fek­si­yon, Ke­mik İ_li­ği­ni tu­tan has­ta­lık­lar)

(2) Ke­mik­ler­de ge­niş de­fekt­ler oluş­tu­ran be­nign veya ma­lign tü­mör­le­rin cer­ra­hi­sin­de,

(3) 3 (üç) veya daha faz­la se­vi­ye füz­yon uy­gu­lan­ma­sı ge­re­ken omur­ga re­viz­yon cer­ra­hi­sin­de, kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(4) Sen­te­tik greft­ler ken­di ara­la­rın­da ve al­log­reft­ler­le kom­bi­ne edi­le­rek kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(5) Sen­te­tik greft­le­rin imal ya da it­hal edil­dik­le­ri ül­ke­ler­de ser­ti­fi­ka­lı ol­du­ğu­nun (FDA, TGA, SFDA gibi) bel­ge­len­di­ril­me­si ge­rek­mek­te­dir.

(6) Sen­te­tik greft­le­rin imal ya da it­hal edil­dik­le­ri ül­ke­ler­de kul­la­nıl­dı­ğı­na dair il­gi­li ül­ke­nin ruh­sat­lan­dır­ma bi­ri­min­den veya ba­ğım­sız Sağ­lık Tek­no­lo­ji­le­ri De­ğer­len­dir­me (HTA) bi­ri­min­den alı­na­cak, ürü­nün ül­ke­de kul­la­nıl­dı­ğı­na ve geri öde­me kap­sa­mın­da ol­du­ğu­na dair bel­ge ya da il­gi­li ül­ke­nin Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­’n­dan alı­na­cak aynı özel­lik­le­re haiz bel­ge­ler­den her­han­gi biri ile bel­ge­len­di­ril­me­si ge­rek­mek­te­dir.

7.3.10. Enjektör bedelleri

(1) Sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev­li he­kim­ler ta­ra­fın­dan re­çe­te­ye ya­zı­lan “am­pul” ade­di ka­dar ml­’­si­ne uy­gun plas­tik (dis­po­sab­le) en­jek­tör be­de­li Ku­rum­ca be­lir­le­nen be­del üze­rin­den öde­ne­cek­tir. He­kim­ce re­çe­te­ye en­jek­tör ve ade­di ya­zıl­ma­mış ol­ma­sı ha­lin­de, ec­za­cı ta­ra­fın­dan re­çe­te ar­ka­sı­na ve­ri­len en­jek­tör­le­rin  (en faz­la re­çe­te­de­ki am­pul sa­yı­sı ka­dar) alın­dı­ğı­na dair bir ka­yıt dü­şü­le­rek il­gi­li­ye im­za­la­tı­lır. İla­cın am­pul veya şişe (fla­kon) ola­rak ve­ril­me­sin­de, en­jek­tör sa­yı­sı­nın ilaç mik­ta­rı­na ve do­zu­na uy­gun olup ol­ma­dı­ğı dik­ka­te alı­na­cak­tır.

(2) İnsü­lin ka­lem iğne uç­la­rı be­del­le­ri, in­sü­lin kar­tuş­la­rı ile bir­lik­te ya da tek ba­şı­na re­çe­te edil­di­ğin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.11. Konuşma cihazı

(1) Ku­rum­la söz­leş­me­li res­mi sağ­lık ku­rum­la­rı ta­ra­fın­dan sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­mek kay­dıy­la ko­nuş­ma ci­ha­zı be­del­le­ri, SUT eki Ek-5/​C Lis­te­sin­de be­lir­ti­len be­del­ler doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Ko­nuş­ma ci­ha­zı­nın ye­ni­len­me sü­re­si 5 (beş) yıl­dır. Bu sü­re­den önce ye­ni­le­nen ko­nuş­ma ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca öden­mez. An­cak, il­gi­li­le­rin ku­su­ru ol­mak­sı­zın ga­ran­ti sü­re­si dı­şın­da ci­ha­zın arı­za­lan­ma­sı ne­de­niy­le kul­la­nı­la­maz hâle gel­di­ği­nin Ku­rum­la söz­leş­me­li res­mi sağ­lık ku­ru­mun­ca dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­me­si ve Ku­rum­ca ona­rı­mı­nın sağ­la­na­ma­ma­sı hâ­lin­de, sü­re­sin­den önce ye­ni­len­me­si müm­kün­dür.

7.3.12. Kurumca iade alınan tıbbi malzemeler

(1) Ku­rum ta­ra­fın­dan iade alı­nan ci­haz­la­rın, Ku­rum sağ­lık yar­dım­la­rın­dan ya­rar­lan­dı­rı­lan has­ta­la­ra ve­ri­le­bil­me­si için has­ta­la­rın, sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile sos­yal gü­ven­lik il mü­dür­lük­le­ri­ne mü­ra­ca­at­ta bu­lun­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir. Sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rın­da, “iade ci­ha­zın te­mi­ni için Ku­ru­ma mü­ra­ca­at edil­me­si ge­rek­ti­ği”  be­lir­ti­le­cek­tir. Mü­ra­ca­atı ta­ki­ben, söz ko­nu­su tıb­bi ci­haz­la­rın Ku­rum stok­la­rın­dan te­min edil­me­si yo­lu­na gi­di­lecek olup, stok­lar­da yok ise Ku­rum stok­la­rın­da ci­ha­zın ol­ma­dı­ğı­na dair onay alın­mak su­re­tiy­le has­ta ta­ra­fın­dan te­min edi­len ci­haz be­del­le­ri SU­T­’un 7.2.2 mad­de­si doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. Onay alın­ma­dan has­ta ta­ra­fın­dan te­min edi­len ci­haz­la­rın be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(2) Ku­rum sağ­lık yar­dım­la­rın­dan ya­rar­lan­dı­rı­lan ki­şi­le­re iade alın­mak kay­dıy­la ta­ah­hüt­na­me kar­şı­lı­ğı te­min edi­len tıb­bi mal­ze­me­ler;

a) Non-İnva­ziv Me­ka­nik Ven­ti­las­yon Ci­haz­la­rı (CPAP, Auto CPAP, BPAP, BPAP-S, BPAP S/​T, BPAP S/​T AVAPS, ASV)

b) Evde uzun sü­re­li veya ta­şı­na­bi­lir kom­po­nen­ti olan ok­si­jen te­da­vi­si ci­haz­la­rı (ok­si­jen Kon­sant­ra­tö­rü, ok­si­jen tüpü ve baş­lı­ğı, ta­şı­na­bi­lir kom­po­nen­ti olan ok­si­jen te­da­vi ci­haz­la­rı)

c) Ev tipi ven­ti­la­tör

ç) Mik­ro in­füz­yon pom­pa­sı (in­sü­lin pom­pa­sı)

d) Des­fe­ral pom­pa­sı

e) Akü­lü te­ker­lek­li san­dal­ye

f) Ayak­ta dik po­zis­yon­la­ma ve yü­rüt­me ci­haz­la­rı

g) Lenf ödem komp­res­yon ci­ha­zı

7.3.12.A- Non-İnvaziv Mekanik Ventilasyon Cihazlarının (NİMV) temini

7.3.12.A-1- Solunumsal uyku hastalıklarında NİMV cihazları verilme ilkeleri

(1) NİMV ci­ha­zı ve­ri­lecek has­ta­lık­lar; Ulus­la­ra­ra­sı Uyku Bo­zuk­luk­la­rı Sı­nıf­la­ma­sı­na göre;

a) Obst­ruk­tif Uyku Apne Send­ro­mu (OUAS),

b) Sant­ral Uyku Apne Send­ro­mu,

c) Chey­ne Sto­kes So­lu­nu­mu,

ç) Uy­kuy­la iliş­ki­li hi­po­ven­ti­las­yon/​hi­pok­se­mik send­rom­lar (uyku iliş­ki­li obst­rük­tif ol­ma­yan idi­yo­pa­tik al­ve­oler hi­po­ven­ti­las­yon, kon­je­ni­tal sant­ral al­ve­oler hi­po­ven­ti­las­yon send­ro­mu, pul­mo­ner pa­ran­ki­mal veya vas­kü­ler pa­to­lo­ji­le­re bağ­lı hi­po­ven­ti­las­yon hi­pok­se­mi, alt so­lu­num yolu has­ta­lık­la­rı­na/​kro­nik obst­rük­tif ak­ci­ğer has­ta­lı­ğı­na bağ­lı hi­po­ven­ti­las­yon hi­pok­se­mi, nö­ro­mus­ku­ler ya da gö­ğüs du­va­rı has­ta­lık­la­rı­na bağ­lı hi­po­ven­ti­las­yon hi­pok­se­mi),

(2) NİMV ci­haz­la­rı ve­ril­me­si­ne iliş­kin sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı­nın,  bün­ye­sin­de uyku mer­ke­zi bu­lu­nan sağ­lık ku­rum­la­rı sağ­lık ku­rul­la­rın­ca dü­zen­len­me­si ge­rek­mek­te­dir.

(3) Sağ­lık ku­ru­lun­da; gö­ğüs has­ta­lık­la­rı, psi­ki­yat­ri veya nö­ro­lo­ji uz­ma­nı; has­ta­nın ço­cuk ol­ma­sı ha­lin­de ise ço­cuk gö­ğüs has­ta­lık­la­rı veya ço­cuk nö­ro­lo­ji uz­man­la­rın­dan en az bi­ri­nin yer al­ma­sı zo­run­lu­dur.

(4) Tüm gece bo­yun­ca, en az 16 (on altı) ka­nal­lı po­li­som­nog­ra­fi ci­ha­zı (en az 3 (üç) ka­nal­lı ol­mak üze­re elekt­ro­en­se­fa­log­ra­fi, elekt­rom­yog­ra­fi, elekt­ro­kar­di­yog­ra­fi, elekt­ro­okü­log­ra­fi,  ok­si­met­re, hava akı­mı, ka­rın ve gö­ğüs so­lu­num efor bant­la­rı­nı ve hor­la­ma mik­ro­fo­nu kay­dı­nı içer­me­si) ile ya­pı­lan tet­ki­ke ait ra­por­da;

a) Uyku ev­re­le­ri (to­tal uyku sü­re­si, uy­ku­ya ge­çiş sü­re­le­ri, uyku et­kin­li­ği),

b) Ok­si­jen sa­tu­ras­yo­nu or­ta­la­ma ve en dü­şük de­ğer­le­ri,

c) Ok­si­jen de­sa­tu­ras­yon in­dek­si,

ç) Apne – Hi­pop­ne in­dek­si veya so­lu­num bo­zuk­lu­ğu in­dek­si (res­pi­ra­tory dis­tur­ban­ce in­dex / RDİ)

d) Apne – Hi­pop­ne veya RDI (Apne – Hi­pop­ne -So­lu­num ça­ba­sı­na bağ­lı uyan­ma re­ak­si­yo­nu (res­pi­ra­tory ef­fort re­la­ted aro­usal: RERA)) sü­re­le­ri,

e) Bun­la­rın ya­tış po­zis­yo­nu ve uyku ev­re­le­ri­ne göre da­ğı­lı­mı,

bil­gi­le­ri­nin yer al­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

(5) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ekin­de po­li­som­nog­ra­fi ve tit­ras­yon tet­ki­ki­ne ait ra­por­lar yer ala­cak­tır.

(6) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da tanı ve te­da­vi, te­da­vi ba­sın­cı ile has­ta­nın kul­la­na­ca­ğı NİMV ci­ha­zı­nın türü ve bir­lik­te kul­la­nı­la­cak ak­se­su­ar­lar yer ala­cak­tır.

(7) NİMV ci­ha­zı kul­la­nı­mı sı­ra­sın­da ok­si­jen sa­tu­ras­yo­nu %88’in üze­ri­ne çı­ka­rı­la­ma­dı­ğı­nın sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ko­şu­luy­la NİMV te­da­vi­si­ne ek ola­rak ve­ri­len kro­nik ok­si­jen te­da­vi­si­ne yö­ne­lik ci­haz be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(8) NİMV ci­haz­la­rı­nın et­kin kul­la­nı­lıp kul­la­nıl­ma­dı­ğı­na yö­ne­lik yıl­lık ola­rak Ku­rum­ca yap­tı­rı­la­cak kont­rol­ler­de, ci­ha­zın yıl­lık mi­ni­mum 1200 sa­atin al­tın­da kul­la­nıl­dı­ğı­nın sap­tan­ma­sı du­ru­mun­da, kul­la­nım sa­ati bil­gi­le­ri­nin yer al­dı­ğı sevk ev­ra­kı ile has­ta­la­rın sağ­lık te­si­si­ne sevk edil­me­si ve ci­haz­la te­da­vi­nin de­vam edi­lip edil­me­ye­ce­ği­ne iliş­kin sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru tan­zim edil­me­si ge­rek­mek­te­dir.

(9) Bün­ye­sin­de po­li­som­nog­ra­fi ci­ha­zı bu­lu­nan özel sağ­lık ku­rum­la­rı­nın fa­ali­yet izin bel­ge­sin­de gö­ğüs has­ta­lık­la­rı bran­şı veya nö­ro­lo­ji bran­şı (tam za­man­lı gö­ğüs has­ta­lık­la­rı uz­ma­nı veya nö­ro­lo­ji uz­ma­nı olan) ol­ma­lı­dır. (Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Özel Has­ta­ne­ler Yö­net­me­li­ği­’n­de dü­zen­le­me ya­pı­lıp Uyku La­bo­ra­tu­ar Üni­te­si Ruh­sa­tı dü­zen­le­nin­ce­ye ka­dar, po­li­som­nog­ra­fi ci­ha­zı­nın Fa­ali­yet İzin Bel­ge­si­’­ne iş­len­miş olup ol­ma­ma­sı­na ba­kıl­ma­ya­cak­tır.)

(10) NİMV ci­haz­la­rı­nın her bi­ri­nin kul­la­nım sü­re­si 10 (on) yıl­dır. Bu sü­re­den önce ye­ni­le­nen NİMV ci­ha­zı­nın be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz. An­cak NİMV ci­ha­zı­nın kul­lan­ma sü­re­si dol­ma­dan kul­la­nı­cı­nın ka­sıt ve ku­su­ru ol­mak­sı­zın arı­za­lan­dı­ğı veya kul­la­nı­la­maz hale gel­di­ği­nin sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­di­ril­me­si ve Ku­rum­ca ona­rı­mı­nın sağ­la­na­ma­ma­sı hâ­lin­de, sü­re­sin­den önce ye­ni­len­me­si müm­kün­dür.

(11) NİMV ci­ha­zıy­la bir­lik­te kul­la­nıl­ma­sı ve bel­li sü­re­ler­de de­ğiş­me­si ge­re­ken mas­ke, baş­lık, ara hava hor­tu­mu, ok­si­jen ara bağ­lan­tı hor­tu­mu ve bak­te­ri filt­re­si gibi ak­se­su­ar­la­rın, sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den yıl­da en faz­la 1 (bir) kez re­çe­te edil­me­si du­ru­mun­da be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. An­cak NİMV ci­haz­la­rı­nın mas­ke­le­ri­nin gün için­de sü­rek­li kul­la­nı­mı­nın ge­rek­ti­ği du­rum­lar­da, bu du­ru­mun NİMV ci­ha­zı kul­la­nı­mı­na iliş­kin çı­ka­rı­lan sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ko­şu­luy­la, 6 (altı) ayda bir be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(12) Isı­tı­cı­lı nem­len­di­ri­ci­li üni­te­le­ri NİMV ci­haz­la­rı­na dâ­hil­dir. Ay­rı­ca ısı­tı­cı­lı nem­len­di­ri­ci­nin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.12.A-2- Bedeli Kurumca karşılanan NİMV cihazları

7.3.12.A-2-1- Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) cihazı

(1) Po­li­som­nog­ra­fik ola­rak; Apne İndek­si (AI) en az 15 (on beş) veya apne-hi­pop­ne in­dek­si (AHİ) en az 30 (otuz) veya apne, hi­pop­ne ve so­lu­num efo­ru so­nu­cu uyan­ma sa­yı­sı­nı gös­te­ren so­lu­num bo­zuk­lu­ğu in­dek­si (RDİ)  en az 30 (otuz) ola­rak tes­pit edi­len ve bu bil­gi­le­rin sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru eki po­li­som­nog­ra­fi ra­po­run­da be­lir­til­miş ol­ma­sı kay­dıy­la veya AHİ veya RDİ 5-30 ara­sın­da ol­mak­la bir­lik­te art­mış gün­düz uy­ku­lu­luk, bi­liş­sel et­ki­len­me, duy­gu­du­rum bo­zuk­luk­la­rı, uy­ku­suz­luk veya hi­per­tan­si­yon, is­ke­mik kalp has­ta­lı­ğı, inme veya uy­kuy­la iliş­ki­li hi­po­ven­ti­las­yon/ hi­pok­se­mik send­rom­lar­dan bi­ri­nin var­lı­ğı­nın sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ko­şu­luy­la; kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­li gö­rü­len CPAP ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.12.A-2-2- Auto-CPAP cihazı

(1) CPAP ci­ha­zı ve­ril­me kri­ter­le­ri­ne ek ola­rak, po­zis­yo­nel OUAS, REM ile iliş­ki­li OUAS, yük­sek ba­sın­cı to­le­re ede­me­yen veya sa­bit ba­sınç ci­haz­la­rıy­la (CPAP) te­da­vi­yi to­le­re ede­me­yen has­ta­lar­da, bu du­ru­mun sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ko­şu­luy­la, kul­la­nıl­ma­sı ge­rek­li gö­rü­len Auto-CPAP be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.12.A-2-3- Bilevel Positive Airway Presssure Therapy (BPAP) cihazı

(1) CPAP ci­ha­zı ve­ril­me en­di­kas­yo­nu olup; yük­sek na­zal hava akı­mı­nı to­le­re ede­me­yen, CPAP mas­ke­sin­de önem­li dü­zey­de hava ka­ça­ğı olan veya po­zi­tif ba­sın­ca kar­şı ne­fes ver­me güç­lü­ğü ya­şa­yan OUAS has­ta­la­rın­da veya Uyku ile iliş­ki­li hi­po­ven­ti­las­yon/​hi­pok­se­mik send­ro­mu (rest­rik­tif ak­ci­ğer has­ta­lı­ğı, kro­nik obst­rük­tif ak­ci­ğer has­ta­lı­ğı, obe­si­te-hi­po­ven­ti­las­yon send­ro­mu, pul­mo­ner pa­ran­ki­mal veya vas­kü­ler pa­to­lo­ji­le­re bağ­lı hi­po­ven­ti­las­yon/ hi­pok­se­mi vb) olan has­ta­lar­da; bu du­ru­mun dü­zen­le­necek sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ko­şu­luy­la BPAP ci­ha­zı (auto BPAP ha­riç) be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.12.A-2-4- BPAP S/T cihazı

(1) Uyku ile iliş­ki­li hi­po­ven­ti­las­yon/​hi­pok­se­mik send­ro­mu (rest­rik­tif ak­ci­ğer has­ta­lı­ğı, kro­nik obst­rük­tif ak­ci­ğer has­ta­lı­ğı, obe­si­te-hi­po­ven­ti­las­yon send­ro­mu, pul­mo­ner pa­ran­ki­mal veya vas­kü­ler pa­to­lo­ji­le­re bağ­lı hi­po­ven­ti­las­yon/ hi­pok­se­mi vb) olan has­ta­lar­da, spon­tan so­lu­nu­mu ve te­tik­le­me gü­cü­nün ye­ter­siz ol­du­ğu­nun dü­zen­le­necek sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ko­şu­luy­la BPAP S/​T ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.12.A-2-5- BPAP S/T AVAPS cihazı

(1) Po­li­som­nog­ra­fi eş­li­ğin­de ya­pı­lan BPAP S/​T tit­ras­yo­nun­da ye­ter­li ti­dal vo­lüm sağ­la­na­ma­dı­ğı veya uy­ku­da so­lu­num bo­zuk­luk­la­rı­nın or­ta­dan kal­dı­rı­la­ma­dı­ğı has­ta­lar­da, nö­ro­mus­kü­ler ve gö­ğüs du­va­rı bo­zuk­luk­la­rı­na bağ­lı uyku ile iliş­ki­li hi­po­ven­ti­las­yon-hi­pok­se­mi olan rest­rik­tif ak­ci­ğer has­ta­lı­ğı olan has­ta­lar­da (ALS, obe­si­te- hi­po­ven­ti­las­yon send­ro­mu, ki­fos­kol­yoz vb.) bu du­ru­mun dü­zen­le­necek sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ko­şu­luy­la BPAP S/​T AVAPS ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.12.A-2-6-Adaptif basınç destekli servo ventilasyon (ASV) cihazı

(1) İlk gece po­li­som­nog­ra­fi tet­ki­ki sı­ra­sın­da sant­ral apne veya Chey­ne-Sto­kes so­lu­nu­mu­nun gö­rül­dü­ğü has­ta­lar­da tit­ras­yon ge­ce­sin­de CPAP, BPAP S/​T te­da­vi­le­riy­le, uyku ile iliş­ki­li so­lu­num bo­zuk­lu­ğu olay­la­rı­nın en­gel­le­ne­me­me­si veya has­ta­nın te­da­vi­ye uyu­mu­nun ve sü­rek­li kul­la­nı­mı­nın sağ­la­na­ma­ma­sı veya ilk gece po­li­som­nog­ra­fi tet­ki­ki sı­ra­sın­da, ön plan­da sant­ral apne veya Chey­ne-Sto­kes so­lu­nu­mu­nun gö­rül­dü­ğü has­ta­lar­da veya ejek­si­yon frak­si­yo­nu % 40’­dan dü­şük olan kon­jes­tif kalp yet­mez­li­ği has­ta­la­rın­da ba­sınç tit­ras­yo­nun­da CPAP, BPAP S/​T te­da­vi­le­ri uy­gu­lan­mak­sı­zın, bu du­ru­mun dü­zen­le­necek sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ko­şu­luy­la ASV ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.12.A-3- Kronik solunum yetmezliğinde NİMV cihazları verilme ilkeleri

(1) Kro­nik sta­bil yada ya­vaş iler­le­yen so­lu­num yet­mez­li­ği (gün­düz yada gece kar­bon­di­ok­sit re­tan­si­yo­nu­na bağ­lı semp­tom var­lı­ğı, nok­tür­nal hi­po­ven­ti­las­yon) var­lı­ğın­da has­ta­nın ilaç ve ok­si­jen te­da­vi­si alı­yor­ken sta­bil dö­nem­de so­lu­num yet­mez­li­ği­nin ön­le­ne­mi­yor ol­ma­sı NİMV ci­ha­zı ve­ril­me en­di­kas­yo­nu ola­rak ka­bul edi­lir.

(2) Kro­nik so­lu­num yet­mez­li­ğin­de BPAP-S ve BPAP-S/​T ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­na­cak olup, ve­ril­me­si­ne yö­ne­lik sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru, gö­ğüs has­ta­lık­la­rı, nö­ro­lo­ji, anes­te­zi ve re­ani­mas­yon ile yo­ğun ba­kım so­rum­lu uz­man ta­bip­le­rin­den bi­ri­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­rul­la­rın­ca dü­zen­le­ne­cek­tir.

(3) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da has­ta­nın kul­la­na­ca­ğı NİMV ci­ha­zı­nın türü ve bir­lik­te kul­la­nı­la­cak ak­se­su­ar­lar (mas­ke, nem­len­di­ri­ci ve ısı­tı­cı­lı nem­len­di­ri­ci gibi) yer ala­cak­tır.

(4) So­lu­num­sal Uyku Has­ta­lık­la­rın­da Non-İnva­zif Me­ka­nik Ven­ti­las­yon Ci­haz­la­rı Ve­ril­me İlke­le­ri bö­lü­mü (10) ve (11) nu­ma­ra­lı fık­ra­lar­da be­lir­ti­len hü­küm­ler bu bö­lüm için­de ge­çer­li­dir.

7.3.12.A-3-1- BPAP- S cihazı

(1) Rest­rik­tif ak­ci­ğer has­ta­lık­la­rın­da;

a) Pa­CO2 ≥ 45 mmHg veya

b) En az 2 lt /dk akım hı­zın­da na­zal O2 des­te­ği al­tın­da O2 sa­tu­ras­yo­nu­nun 5 dk sü­rey­le ke­sin­ti­siz  ≤ %88 veya

c) İler­le­yi­ci nö­ro­müs­kü­ler has­ta­lık­lar için mak­si­mal insp­ra­tu­ar ba­sınç (MİP) ≤ 60 cm H2O veya FVC  ≤  %50, ola­rak sap­tan­ma­sı ve bun­la­ra iliş­kin ka­nıt­la­yı­cı bel­ge­le­rin (so­lu­num fonk­si­yon tes­ti, ar­te­ri­yel kan gazı öl­çü­mü) sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ekin­de yer al­ma­sı ko­şu­luy­la BPAP-S ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Obst­rik­tif ak­ci­ğer has­ta­lık­la­rı: Uy­gun bron­ko­di­la­tör ve O2 te­da­vi­si­ne rağ­men;

a) Pa­CO2  ≥ 55 mmhg veya

b) Pa­CO2 50 ve 54 mmHg ara­sın­da ise en az 2 lt /dk akım hı­zın­da na­zal O2 des­te­ği al­tın­da nok­tür­nal O2 sa­tu­ras­yo­nu­nun 5 dk sü­rey­le ke­sin­ti­siz  ≤  %88 veya

c) Pa­CO2  50 ve 54 mmHg ara­sın­da olup, bir yıl­da iki­den faz­la hi­per­kap­nik atak ne­de­niy­le has­ta­ne­ye ya­tı­rı­lan, Kro­nik Obst­rük­tif Ak­ci­ğer Has­ta­lı­ğı olan has­ta­lar­da; bu du­rum­la­rın sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ve bun­la­ra iliş­kin ka­nıt­la­yı­cı bel­ge­le­rin (so­lu­num fonk­si­yon tes­ti, ar­te­ri­yel kan gazı öl­çü­mü) sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ekin­de yer al­ma­sı ko­şu­luy­la BPAP-S ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. (has­ta so­lu­num fonk­si­yon tes­ti ya­pa­mı­yor­sa bu du­rum sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da açık­ça be­lir­ti­le­cek­tir.)

7.3.12.A-3-2- BPAP S/T cihazı

(1) BPAP- S ci­ha­zı için ta­nım­lan­mış kri­ter­le­re ek ola­rak ins­pi­ras­yon ba­sınç yük­sek­li­ği (İPAP ≥ 20 cm H2O) veya yo­ğun ba­kım­da iz­len­di­ği dö­nem­ler­de apne sap­ta­nan has­ta­lar­da, bu du­rum­la­rın sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ve bun­la­ra iliş­kin ka­nıt­la­yı­cı bel­ge­le­rin sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ekin­de yer al­ma­sı ko­şu­luy­la BPAP-S/​T ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.12.B- Evde uzun süreli veya taşınabilir komponenti olan oksijen tedavisi cihazları

(1) Kro­nik so­lu­num yet­mez­li­ği te­da­vi­sin­de uy­gu­la­na­cak ok­si­jen sis­tem­le­ri­nin ve­ril­me­si­ne yö­ne­lik sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı,  gö­ğüs has­ta­lık­la­rı, nö­ro­lo­ji, anes­te­zi ve re­ani­mas­yon ile yo­ğun ba­kım so­rum­lu uz­man ta­bip­le­rin­den; has­ta­nın ço­cuk ol­ma­sı ha­lin­de ise Çocuk Gö­ğüs Has­ta­lık­la­rı veya Çocuk Nö­ro­lo­ji uz­man­la­rın­dan bi­ri­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu­la­rın­ca dü­zen­le­ne­cek­tir.

(2) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da; tanı, has­ta­nın kul­la­na­ca­ğı ok­si­jen ci­ha­zı­nın türü ve ge­rek­çe­si, ok­si­jen akım hızı, gün­lük kaç saat kul­la­nı­la­ca­ğı ve bir­lik­te kul­la­nı­la­cak ak­se­su­ar­lar (mas­ke, ka­nül ta­şı­yı­cı hor­tum, nem­len­di­ri­ci gibi) yer ala­cak­tır.

(3) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ekin­de ar­te­ri­yel kan gazı tet­ki­ki ve di­ğer ka­nıt­la­yı­cı bel­ge­ler ek­le­ne­cek­tir.

(4) Evde uzun sü­re­li ok­si­jen te­da­vi ci­ha­zı ve­ril­me ko­şul­la­rı;

a) Kro­nik so­lu­num yet­mez­li­ği olan­lar­da; (is­ti­ra­hat veya eg­zer­siz ha­lin­de) PaO2 (Par­si­yel Ok­si­jen Ba­sın­cı) ≤ 55 mmHg veya SaO2   (Ok­si­jen Sa­tu­ras­yo­nu) ≤ 88 ol­ma­sı ha­lin­de,

b) Kor­pul­mo­na­le var­lı­ğın­da; PaO2 ’de 55-59 mmHg veya SaO2 ≤ 89 ile bir­lik­te EKG ’de “ P Pul­mo­na­le” bul­gu­su ol­ma­sı veya He­ma­tok­rit > % 55 veya Kon­jes­tif yet­mez­lik ol­ma­sı ha­lin­de,

c) Akut so­lu­num yet­mez­li­ğin­de; Akut so­lu­num yet­mez­li­ği olan has­ta­lar­da sta­bil dö­nem­de so­lu­num yet­mez­li­ği­nin ön­le­ne­mi­yor ol­ma­sı du­ru­mun­da yu­ka­rı­da (1) inci veya (2) inci fık­ra­da sı­ra­la­nan bul­gu­lar sağ­la­nı­yor­sa,

ç) Efor ka­pa­si­te­si­ni sı­nır­la­yan ter­mi­nal dö­nem (kan­ser ve di­ğer sis­te­mik has­ta­lık­la­ra bağ­lı) has­ta­lar­da sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­mek ko­şu­luy­la; evde uzun sü­re­li ok­si­jen te­da­vi­si ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) Evde uzun sü­re­li veya ta­şı­na­bi­lir kom­po­nen­ti olan ok­si­jen te­da­vi­si ci­ha­zı ve­ri­len has­ta­la­rın yıl­da bir kez sevk ev­ra­kı ile sağ­lık te­si­si­ne gön­de­ril­me­si ve ci­haz­la te­da­vi­nin de­vam edi­lip edil­me­ye­ce­ği­ne iliş­kin sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru tan­zim edil­me­si ge­rek­mek­te­dir.

(6) Ku­rum­ca fi­nans­ma­nı sağ­la­na­cak evde uzun sü­re­li veya ta­şı­na­bi­lir kom­po­nen­ti olan ok­si­jen te­da­vi­si ci­haz­la­rı;

1- Ok­si­jen tüpü (gaz hali)

2- Ok­si­jen tüpü (sı­vı­laş­tı­rıl­mış)

3- Ok­si­jen kon­sant­ra­tö­rü

4- Ta­şı­na­bi­lir kom­po­nen­ti olan ok­si­jen ta­da­vi ci­haz­la­rı

(7) Ta­şı­na­bi­lir kom­po­nen­ti olan ok­si­jen te­da­vi­si ci­haz­la­rı; is­ti­ra­hat ha­lin­de PaO2 (Par­si­yel Ok­si­jen Ba­sın­cı) > 55 mmHg veya SaO2   (Ok­si­jen Sa­tu­ras­yo­nu) > 88 ol­ma­sı­na kar­şın eg­zer­siz du­ru­mun­da veya iş sı­ra­sın­da de­sa­tü­re  (PaO2   ≤ 55 mmHg veya SaO2   ≤ 88) ol­ma­sı (eg­zer­siz ile %4’­den faz­la de­sa­tü­re olan) ve bu du­ru­mu­nu gös­te­rir is­ti­ra­hat ve efor kan gazı so­nuç­la­rı­nın sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ve/​veya ra­por ekin­de bel­ge­len­di­ril­me­si ha­lin­de, ya­ta­lak ol­ma­yan ve ak­tif iş ya­şa­mı­nı sür­dü­ren veya öğ­ren­ci olan mo­bi­li­ze has­ta­lar­da (sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da bu du­rum ay­rı­ca be­lir­til­me­li­dir) be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. An­cak, is­ti­ra­hat­te PaO2 ≤ 55 mmHg veya SaO2 ≤ 88 olan has­ta­lar için efor kan gazı so­nuç­la­rı is­ten­me­ye­cek­tir.

(8) Ok­si­jen Kon­sant­ra­tö­rü ve­ri­len ki­şi­le­re, ra­por­da be­lir­til­mek ko­şu­luy­la ok­si­jen tüpü öne­ril­me­si du­ru­mun­da be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(9) Ci­haz­la bir­lik­te kul­la­nıl­ma­sı ve bel­li sü­re­ler­de de­ğiş­me­si ge­re­ken mas­ke, baş­lık, ara hava hor­tu­mu, ok­si­jen ara bağ­lan­tı hor­tu­mu ve bak­te­ri filt­re­si gibi ak­se­su­ar­la­rın, sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den yıl­da en faz­la bir kez re­çe­te edil­me­si du­ru­mun­da be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.12.Ç- Mikro infüzyon pompası

(1) Mik­ro in­füz­yon pom­pa­sı, in­füz­yon seti ve re­zer­vu­ar be­del­le­ri­nin öde­ne­bil­me­si için sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru dü­zen­len­me­si ge­rek­mek­te olup ra­por­da;

a) Has­ta­nın Tip I Di­ya­bet­li veya in­sü­li­ne ba­ğım­lı Tip II Di­ya­bet­li ol­ma­sı ile bir­lik­te kan şe­ke­ri­nin oy­nak (britt­le) sey­ret­ti­ği­nin ya da ge­be­lik­te ges­tas­yo­nel di­ya­bet (ha­mi­le­lik di­ya­be­ti) ol­du­ğu­nun be­lir­til­me­si,

b) Has­ta­nın ken­di ken­di­ne veya ya­kın­la­rı­nın ci­ha­zı kul­lan­ma ye­te­ne­ği­ni ka­zan­mış ol­duk­la­rı­nın be­lir­til­me­si,

c) Ra­por­da en­dok­ri­no­lo­ji ve me­ta­bo­liz­ma, iç has­ta­lık­la­rı, ço­cuk sağ­lı­ğı has­ta­lık­la­rı, var ise di­ya­bet bi­lim dal­la­rı uz­man he­kim­le­rin­den bi­ri­nin yer al­ma­sı, şart­la­rı ara­na­cak­tır.

(2) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak re­çe­te edi­len in­füz­yon seti ve re­zer­vu­ar be­del­le­ri, en faz­la 3 (üç) gün­de 1 (bir) adet üze­rin­den he­sap­lan­mak su­re­tiy­le en faz­la 3 (üç) ay­lık mik­tar­da re­çe­te edil­me­si ha­lin­de Ku­rum­ca SUT eki Ek-5/​A-1 Lis­te­sin­de be­lir­ti­len be­del­ler doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) Ka­pa­lı loop mik­ro­in­füz­yon pom­pa­sı; kan şe­ke­ri­nin oy­nak (britt­le) sey­ret­ti­ği, açık loop mik­ro­in­füz­yon pom­pa­sı kul­la­nıl­ma­sı­na rağ­men sık hi­pog­li­se­mi­le­ri olan has­ta­lar­da, ge­rek­çe­si­nin be­lir­til­di­ği sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile öne­ril­me­si du­ru­mun­da be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.12.D- Desferal pompası

(1) Se­rum fer­ri­tin dü­zey­le­ri­nin 750 ng/​ml se­vi­ye­le­ri­ne yük­sel­miş ol­ma­sı veya aşı­rı de­mir bi­ri­ki­mi­ne bağ­lı, or­gan fonk­si­yon­la­rı­nın (kalp, ka­ra­ci­ğer) bo­zul­ma­ya baş­la­dı­ğı­nın kli­nik be­lir­ti­le­ri­nin bu­lun­ma­sı hal­le­rin­de; kul­la­nım ge­rek­li­li­ğin be­lir­til­di­ği ve he­ma­to­lo­ji uz­man he­ki­mi­nin de yer al­dı­ğı sağ­lık ku­rul­la­rın­ca dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak il­gi­li uz­man he­kim­ler ta­ra­fın­dan re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca SUT eki Ek-5/​A-1  lis­te­sin­de be­lir­ti­len be­del­ler doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) “De­fe­rok­sa­mi­ne fla­kon için kul­la­nı­lan uy­gu­la­ma seti” nin, des­fe­ral pom­pa­sı için dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak, kul­la­nı­mı­nı ge­rek­ti­ren ilaç ile bir­lik­te re­çe­te edil­me­si ve ilaç re­çe­te­si­nin su­re­ti­nin ekte su­nul­ma­sı ha­lin­de be­de­li öde­nir. He­kim ta­ra­fın­dan ilaç bi­ti­mi­ne ka­dar, en faz­la 3(üç) ay­lık mik­tar­lar­da 60 ade­ti geç­me­mek üze­re re­çe­te edi­le­cek­tir.

(3) Sağ­lık ku­rum­la­rın­ca te­min edil­me­si ha­lin­de sağ­lık ra­po­ru aran­maz.

7.3.12.E- Akülü tekerlekli sandalye temini

(1) Ayak­ta dur­mak ve/​veya yü­rü­mek için alt ekst­re­mi­te­le­ri­ni kul­la­na­ma­ya­cak has­ta­lı­ğı veya sa­kat­lı­ğı­nın ya­nın­da;

a) El, ön kol ve ko­lun tek ta­raf­lı fonk­si­yo­nu­na mani olan hal­ler veya,

b) Kalp yet­mez­li­ği veya ko­ro­ner ar­ter has­ta­lık­la­rı veya,

c) Kro­nik obst­rük­tif ak­ci­ğer has­ta­lık­la­rı;

(2) Yu­kar­da sa­yı­lan has­ta­lık­lar gibi te­ker­lek­li san­dal­ye­yi ha­re­ket et­ti­re­me­me­si yada ha­re­ket et­tir­me­si ha­lin­de ki­şi­nin sağ­lı­ğı­nın teh­li­ke­ye gi­re­ce­ği du­rum­lar­da, bu du­rum­la­rı­nın Or­to­pe­di ve Trav­ma­to­lo­ji, Be­yin Cer­ra­hi­si, Fi­zik­sel Tıp ve Re­ha­bi­li­tas­yon, eriş­kin veya Çocuk Nö­ro­lo­ji uz­man he­kim­le­rin­den bi­ri­nin ve kalp yet­mez­li­ği veya ko­ro­ner ar­ter has­ta­lık­la­rı var­sa ay­rı­ca Kar­di­yo­lo­ji uz­ma­nı, adı ge­çen branş­ta he­kim yok­sa da­hi­li­ye uz­ma­nı; kro­nik obst­rük­tif ak­ci­ğer has­ta­lık­la­rı var­sa ay­rı­ca Gö­ğüs Has­ta­lık­la­rı uz­ma­nı, adı ge­çen branş­ta he­kim yok­sa Da­hi­li­ye uz­ma­nı­nın yer al­dı­ğı; men­tal fonk­si­yon­lar yö­nün­den akü­lü te­ker­lek­li san­dal­ye kul­la­nıp kul­la­na­ma­ya­ca­ğı hu­su­su­nun ay­rı­ca be­lir­til­di­ği; sağ­lık ku­rul­la­rın­ca dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ruy­la tev­sik edil­me­si ko­şu­luy­la, akü­lü te­ker­lek­li san­dal­ye be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) Tra­fik tes­ci­li zo­run­lu olan ve kul­la­nı­mı için H sı­nı­fı sü­rü­cü bel­ge­si ge­rek­ti­ren mo­tor­lu ma­lul ara­ba­la­rı­nın be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz. An­cak, SU­T­’un yü­rür­lük ta­ri­hin­den önce Ku­rum­ca te­min edil­miş mo­tor­lu ma­lul ara­ba­la­rı­nın ba­kım ve ona­rım iş­lem­le­ri SUT hü­küm­le­ri doğ­rul­tu­sun­da yü­rü­tü­lür.

(4) Akü­lü te­ker­lek­li san­dal­ye en az; elekt­ro­nik ku­man­da­lı, ka­pa­lı dev­re sis­te­miy­le yo­kuş aşa­ğı bile hızı ve yönü ayar­la­na­bi­lir, 6-12 de­re­ce ara­sı eğim­de kul­la­nı­la­bil­me im­ka­nı, ta­şı­ma için kat­la­na­bi­lir, hız li­mi­ti ayar­la­na­bi­lir, 120 kg ta­şı­ma ka­pa­si­te­sin­de, elekt­ro­nik akü şarj ci­haz­lı, tek veya çift akü ku­tu­su ile 24 V akü­lü özel­lik­le­ri­ne haiz ol­ma­lı ve il­gi­li fir­ma ta­ra­fın­dan 2 (iki) yıl ga­ran­ti, 10 (on) yıl ye­dek par­ça bu­lu­nur­luk ga­ran­ti­si, tek­nik des­tek ta­ah­hüt­na­me­si ve­ril­miş ol­ma­lı­dır.

(5) Akü­lü te­ker­lek­li san­dal­ye­nin ye­ni­len­me sü­re­si 5 (beş) yıl­dır. Bu sü­re­den önce ye­ni­le­nen akü­lü te­ker­lek­li san­dal­ye be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.12.F- Ayakta dik pozisyonlama ve yürütme cihazları

7.3.12.F-1- Çocuklar için (Parapodium, Standing Table )

(1) Üni­ver­si­te veya eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­ri­nin Fi­zik Te­da­vi ve Re­ha­bi­li­tas­yon kli­nik­le­rin­de ya­tı­rı­la­rak uy­gu­la­ma ve eği­ti­mi­nin ya­pıl­ma­sı so­nu­cun­da Nö­ro­lo­ji, Fi­zik­sel Tıp ve Re­ha­bi­li­tas­yon ve Or­to­pe­di uz­man he­kim­le­ri­nin bu­lun­du­ğu sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak, Fi­zik­sel Tıp ve Re­ha­bi­li­tas­yon uz­man he­kim­le­rin­ce;

1- Bi­lin­ci açık ve kog­ni­tif fonk­si­yon­la­rı ye­rin­de olan,

2- Baş kont­ro­lü ve otur­ma den­ge­si olan,

3- Üst ekst­re­mi­te mo­tor fonk­si­yon­la­rı ye­rin­de olan,

4- Prog­re­sif has­ta­lı­ğı ol­ma­yan,

5- Her­han­gi bir ne­de­ne bağ­lı yer­leş­miş pa­rap­le­ji kli­nik tab­lo­su olan; 2 (iki) yaş ve üze­rin­de­ki has­ta­la­ra (8 (se­kiz) yaş üstü has­ta­la­ra stan­ding tab­le be­de­li kar­şı­lan­maz) re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Pa­ra­po­di­um, Stan­ding Tab­le, ci­haz­la­rı bir­lik­te te­min edil­mez.

(3) Ay­rı­ca bu has­ta­la­ra te­ker­lek­li san­dal­ye be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.12.F-2- Erişkinler için ( Stand Up Wheelchair)

(1) Üni­ver­si­te veya Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­ri­nin Fi­zik­sel Tıp ve Re­ha­bi­li­tas­yon kli­nik­le­rin­de ya­tı­rı­la­rak uy­gu­la­ma ve eği­ti­mi­nin ya­pıl­ma­sı so­nu­cun­da Nö­ro­lo­ji, Fi­zik­sel Tıp ve Re­ha­bi­li­tas­yon ve Or­to­pe­di uz­man he­kim­le­ri­nin bu­lun­du­ğu sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na da­ya­nı­la­rak Fi­zik­sel Tıp ve Re­ha­bi­li­tas­yon uz­man he­kim­le­rin­ce;

1- Bi­lin­ci açık ve kog­ni­tif fonk­si­yon­la­rı ye­rin­de olan,

2- Üst ekst­re­mi­te mo­tor fonk­si­yon­la­rı ye­rin­de olan,

3- Prog­re­sif has­ta­lı­ğı ol­ma­yan,

4- Her­han­gi bir ne­de­ne bağ­lı yer­leş­miş pa­rap­le­ji kli­nik tab­lo­su olan,

5- Mes­le­ği­ni de­vam et­ti­ren ve mes­le­ki ola­rak ayak­ta dur­ma­sı ge­re­ken; has­ta­la­ra (bu du­ru­mun Ku­rum sos­yal gü­ven­lik kont­rol me­mur­la­rın­ca tes­pi­ti ha­lin­de) re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Bu has­ta­la­ra ay­rı­ca te­ker­lek­li san­dal­ye (özel­lik­siz, özel­lik­li, akü­lü), ayak­ta dik dur­ma, pa­ra­po­di­um ci­ha­zı be­de­li öden­mez.

(3) Stand Up Whe­elc­ha­ir ye­ni­len­me sü­re­si 5 (beş) yıl­dır. Bu sü­re­den önce ye­ni­len­me­si ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.12.G- Lenf ödem kompresyon cihazları

(1) Üni­ver­si­te ve Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­ri Ge­nel Cer­ra­hi, Fi­zik Te­da­vi ve Re­ha­bi­li­tas­yon, Plas­tik, Re­konst­rük­tif ve Es­te­tik Cer­ra­hi ile Kalp Da­mar Cer­ra­hi­si branş he­kim­le­rin­den bi­ri­nin bu­lun­du­ğu sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı­na is­ti­na­den il­gi­li he­kim­ler­ce re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Evre II-III lenf öde­mi olan;

a) Evre II: Gode, ele­vas­yon ile ödem azal­maz ve kli­nik ola­rak fib­ro­zis be­lir­gin.

b) Evre III: Ödem ir­re­ver­sib­le, tek­rar­la­yan in­fek­si­yöz atak­lar, fib­ro­zis, deri ve deri al­tın­da sk­le­roz, fle­bo­lenf öde­mi ya da ile­ri evre (C4-6) kro­nik ve­nöz has­ta­lık bu­lu­nan has­ta­lar­da be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) He­yet ra­po­ru ekin­de lenf ödem­li has­ta­la­rın, fle­bo­len­fö­dem ya da ile­ri evre (C4-6) kro­nik ve­nöz has­ta­lık ve­nöz yet­mez­li­ğe bağ­lı du­rum­lar­da ve­nöz sis­tem dopp­ler ult­ra­so­nog­ra­fi ra­po­ru ekte ol­ma­lı­dır. Has­ta­la­rın kar­şı­laş­tır­ma­lı her iki ekst­re­mi­te fo­toğ­raf­la­rı da ra­po­ra ek­len­me­li­dir.

(4) Komp­res­yon ci­haz­la­rı diz altı lenf ödem­ler­de veya ve­nöz yet­mez­lik­ler­de en faz­la 2 (iki) ka­nal­lı, diz üstü lenf ödem­ler­de veya ve­nöz yet­mez­lik­ler­de en faz­la 6 (altı) ka­nal­lı, üst ekst­re­mi­te lenf ödem­ler­de veya ve­nöz yet­mez­lik­ler­de en faz­la 1 (bir) ka­nal­lı ol­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. Sa­de­ce Evre II lenf ödem­ler­de en faz­la 2 (iki) ka­nal­lı ci­haz be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) Ci­ha­zın diz altı, diz üstü, üst ekst­re­mi­te ve de kaç ka­nal­lı ola­ca­ğı il­gi­li he­kim ra­po­run­da be­lir­til­me­li­dir.

(6) Lenf ödem komp­res­yon ci­haz­la­rı­nın Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­sın­da SUT eki Ek-5/​C lis­te­sin­de­ki sı­nıf­lan­dır­ma ge­çer­li­dir.

(7) İlk alım­lar­da, komp­res­yon ci­haz­la­rı ile bir­lik­te kul­la­nı­la­cak man­şon be­del­le­ri ci­haz be­de­li­ne da­hil­dir. Man­şon­la­rın 2 (iki) yıl­dan er­ken de­ğiş­ti­ril­me­si ha­lin­de man­şon be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz. Man­şon­la­rın Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­sın­da SUT eki Ek-5/​C lis­te­sin­de­ki sı­nıf­lan­dır­ma ge­çer­li­dir.

7.3.13. İşitmeye yardımcı implantlar/kulakla ilgili implantlar

7.3.13.A-  Koklear implant (Kİ)

(1) Kok­le­ar imp­lant, bi­la­te­ral ile­ri-çok ile­ri de­re­ce­de sen­sö­ri­nö­ral işit­me kay­bı olan ve işit­me ci­ha­zın­dan ya­rar gör­me­yen aşa­ğı­da­ki kri­ter­le­re haiz ki­şi­ler­de uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

a) Alı­cı ve ifa­de edi­ci dil yaşı ile kro­no­lo­jik yaş ara­sın­da 4 (dört) yıl­dan daha az fark ol­ma­sı du­ru­mun­da veya alı­cı ve ifa­de edi­ci dili 4 (dört) yaş ve üstü olan ço­cuk­lar­da (4-18 yaş) kro­no­lo­jik yaşa ba­kıl­mak­sı­zın Kİ uy­gu­la­nır.

b) Post-lin­gu­al işit­me kay­bı olan­lar­da Kİ uy­gu­la­nır.

c) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru, aynı res­mi sağ­lık ku­ru­mun­da ça­lı­şan 3 (üç) Ku­lak Bu­run Bo­ğaz (KBB) uz­man he­ki­mi ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nir. Ra­por ekin­de aynı veya fark­lı bir res­mi sağ­lık ku­ru­mun­da ça­lı­şan 1 (bir) uz­man od­yo­log veya od­yo­log ve psi­ko­log de­ğer­len­dir­me so­nu­cu bu­lun­ma­lı­dır.

ç) Elekt­rod yer­le­şi­mi­ni sağ­la­ya­cak ka­dar iç ku­lak ge­li­şi­mi­nin ol­ma­sı ve kok­le­ar si­ni­rin var­lı­ğı yük­sek çö­zü­nür­lük­te CT ve/​veya MRI ile gös­te­ril­me­li­dir.

d) Me­nen­jit son­ra­sı olu­şan işit­me kay­bı ve kok­le­ar os­si­fi­kas­yon var­lı­ğın­da özel şart­lar aran­mak­sı­zın acil ope­ras­yon sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­di­ril­me­si ha­lin­de ya­pı­lır.

e) İşit­sel nö­ro­pa­ti ta­nı­sı alan ve en az 6 (altı) ay sü­rey­le işit­me re­ha­bi­li­tas­yo­nu ve eği­ti­min­den fay­da gör­me­di­ği od­yo­lo­jik test ba­tar­ya­sı ile bel­ge­len­di­ril­me­si ha­lin­de ya­pı­lır.

f) Kİ uy­gu­la­ma­sı son­ra­sın­da­ki ta­kip, cer­ra­hi te­da­vi ya­pı­lan sağ­lık ku­ru­mun­ca ya­pı­lır. Has­ta­nın ilk 2 (iki) yıl­da 2 (iki) defa, kok­le­ar imp­lan­tın ta­kıl­dı­ğı mer­kez­de ta­kip edil­di­ği­ni Ku­ru­ma bel­ge­len­dir­me­si ge­rek­mek­te­dir. Bu ta­kip­le­ri bel­ge­len­di­re­me­yen has­ta­lar­da, kok­le­ar imp­lan­tın ye­dek par­ça­la­rı­nın (pil, ara kab­lo, pil yu­va­sı, ak­ta­rı­cı bo­bin) be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

g) İkin­ci ku­la­ğa Kİ uy­gu­lan­ma­sı; me­nen­jit son­ra­sı ile­ri de­re­ce­de sen­sö­ri­nö­ral işit­me ka­yıp­la­rın­da, ile­ri işit­me kay­bı ya­nın­da bi­la­te­ral kör­lük ol­du­ğun­da, cor­pus cal­lo­sum age­ne­zi­si­ne eş­lik eden ile­ri de­re­ce­de işit­me ka­yıp­la­rın­da eş­za­man­lı veya ar­dı­şık çift ta­raf­lı Kİ uy­gu­la­na­bi­lir.

ğ) Kİ uy­gu­la­ma­sı son­ra­sı ge­li­şen en­fek­si­yon ne­de­niy­le kok­le­ar imp­lan­tın iş­lev­sel­li­ği­ni yi­tir­me­si du­ru­mun­da, bu du­ru­mun aynı res­mi sağ­lık ku­ru­mun­da ça­lı­şan 3 (üç) KBB uz­man he­ki­mi ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­di­ril­me­si ha­lin­de, ye­ni­den plan­la­nan imp­lan­tas­yon be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Od­yo­lo­jik De­ğer­len­dir­me: od­yo­met­rik in­ce­le­me, tim­pa­no­met­ri, sta­pes ref­leks eşi­ği tes­ti, kli­nik oto­akus­tik emis­yon tes­ti, ABR test­le­ri ile ya­pı­lır.

Od­yo­lo­jik kri­ter­ler;

a) 2 (iki) yaş üstü ço­cuk­lar­da ve eriş­kin­ler­de 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz­’­ler­de­ki işit­me eşik­le­ri or­ta­la­ma­sı­nın 80 dB­’­den daha kötü ol­ma­sı ve ko­nuş­ma­yı ayırt etme tes­ti ya­pı­la­bi­len has­ta­lar­da ko­nuş­ma­yı ayırt etme sko­ru­nun %30’un al­tın­da ol­ma­sı ge­rek­li­dir. En az 3 (üç) ay­lık süre ile bi­na­ural işit­me ci­ha­zı kul­la­nı­mın­dan fay­da gör­me­di­ği sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­li­dir.

b) 2 (iki) yaş altı ço­cuk­lar­da, bi­la­te­ral 90 dB HL­’­den daha faz­la sen­sö­ri­nö­ral işit­me kay­bı ol­ma­sı ve en az 3 (üç) ay­lık süre ile bi­na­ural işit­me ci­ha­zı kul­la­nı­mın­dan fay­da gör­me­di­ği sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­li­dir.

c) Saf ses or­ta­la­ma­sı (500, 1000, 2000 ve 4000 Hz) bir ku­lak­ta 70 dB ve daha kötü, kar­şı ku­lak­ta 90 dB ve daha kötü olan ve ko­nuş­ma­yı ayırt etme sko­ru­nun %30’un al­tın­da kal­dı­ğı has­ta­lar­da kötü ku­la­ğa Kİ ya­pı­la­bi­lir.

(3) Kok­le­ar imp­lan­tın, 1 (bir) yaş al­tın­da­ki has­ta­la­ra uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) Kİ uy­gu­la­ma­sı, üçün­cü ba­sa­mak res­mi sağ­lık ku­rum­la­rın­da ya­pıl­dı­ğı tak­dir­de ve ci­haz ve ak­se­su­ar­lar da­hil ola­rak SUT eki EK-5/​J Ku­lak Bu­run Bo­ğaz Branş Lis­te­sin­de yer alan be­del­ler üze­rin­den Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) Elekt­ro­akus­tik uy­gu­la­ma: 1000 Hz ve al­tın­da­ki fre­kans­lar­da işit­me eşik­le­ri­nin 50 dB ve daha iyi, 1000 Hz­’­den yük­sek fre­kans­lar­da 80 dB ve daha kötü ol­ma­sı ve ko­nuş­ma­yı ayırt etme sko­ru­nun %30’­dan kötü ol­ma­sı du­ru­mun­da uy­gu­la­nır. Elekt­ro­akus­tik uy­gu­la­ma­nın be­de­li­nin Ku­rum­ca öden­me­si için son 2 (iki) yıl işit­me eşik­le­ri­nin sta­bil ol­du­ğu be­lir­til­me­li­dir.

7.3.13.A-1- Koklearİmplant yapılacak merkezlerde asgari bulunması gereken ekipmanlar

1- Çocuk od­yo­met­ri­si-ser­best alan od­yo­met­ri­si ya­pıl­ma­sı­na ola­nak sağ­la­ya­cak od­yo­met­ri do­na­nı­mı ve uy­gun özel­lik­ler­de test oda­sı,

2- En az 2 (iki) fre­kans­ta (226 Hz ve 800/​1000 Hz ol­mak kay­dıy­la) test ya­pa­bi­len tim­pa­no­met­ri ci­ha­zı,

3- Kli­nik oto­akus­tik emis­yon test ci­ha­zı,

4- Kli­nik ABR test ci­ha­zı,

7.3.13.A-2- Koklear implant kablo ve pilleri;

(1) Kok­le­ar imp­lant için gün­de en faz­la 1 (bir) pil be­de­li ol­mak üze­re; 1 (bir) KBB uz­ma­nı ta­ra­fın­dan dü­zen­le­necek ra­po­ra is­ti­na­den, 1 (bir)’er yıl­lık mik­ta­rı kar­şı­la­nır.

(2) Şarj edi­le­bi­len pil be­de­li, tek kul­la­nım­lık pi­lin yıl­lık be­de­li­ni aş­ma­ma­sı şar­tı ile Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) Ara Kab­lo­lar (Ak­ta­rı­cı­dan ba­ğım­sız):

a) 0-5 yaş için yıl­da 3 (üç) adet,

b) 5-10 yaş için yıl­da 2 (iki) adet,

c) 10 yaş ve üze­ri için yıl­da 1 (bir) adet ol­mak üze­re, KBB has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi­nin dü­zen­le­ye­ce­ği tek he­kim ra­po­ru­na is­ti­na­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.13.A-3- Koklear İmplant Yedek Parçaları

(1) Ko­nuş­ma İşlem­ci­si, 7 (yedi) yıl­dan önce ye­ni­le­ne­mez. An­cak Kİ ku­rul ra­po­ru­na is­ti­na­den ta­mi­ri müm­kün ol­ma­yan du­rum­lar­da (kul­la­nı­cı ku­su­ru­na bağ­lı ol­mak­sı­zın) bu süre dik­ka­te alın­ma­dan sü­re­sin­den önce ye­ni­le­ne­bi­lir. 7 (yedi) yılı dol­du­ran ki­şi­ler­de Kİ _ku­ru­lu­nun uy­gun gör­me­si ha­lin­de Kİ ku­rul ra­po­ru­na is­ti­na­den ye­ni­le­ne­bi­le­cek­tir.

(2) Kul­la­nı­cı ku­su­ru ol­mak­sı­zın bo­zu­lan pil yu­va­la­rı ga­ran­ti kap­sa­mı­nın dı­şın­da an­cak 2 (iki) yıl­da bir ol­mak üze­re Kİ _ku­rul ra­po­ru­na is­ti­na­den ye­ni­le­nir. Bu sü­re­den önce ye­ni­len­mez.

(3) Kul­la­nı­cı ku­su­ru ol­mak­sı­zın ak­ta­rı­cı­la­rın (trans­mit­ter, bo­bin), ga­ran­ti kap­sa­mı­nın dı­şın­da an­cak 2 (iki) yıl­da bir ol­mak üze­re Kİ ku­rul ra­po­ru­na is­ti­na­den ye­ni­le­ni­lir. Bu sü­re­den önce ye­ni­len­mez. Bo­zul­du­ğu ra­por edi­len ko­nuş­ma iş­lem­ci­si, Ku­rum taş­ra teş­ki­la­tı­na tes­lim edi­le­cek­tir.

7.3.13.B- Beyin sapı implantı

(1) Kok­le­ar imp­lant eki­bi ta­ra­fın­dan de­ğer­len­di­ril­miş ve ya­pı­lan CT ve/​veya MRI in­ce­le­me­le­ri so­nu­cu; kok­lea ve/​veya akus­tik si­ni­rin ol­ma­dı­ğı veya tam ge­liş­me­di­ği veya ha­sar gör­dü­ğü tes­pit edi­len has­ta­la­ra be­yin sapı imp­lan­tı res­mi sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile uy­gu­la­nır.

(2) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru, aynı res­mi sağ­lık ku­ru­mun­da ça­lı­şan 3 (üç) Ku­lak Bu­run Bo­ğaz (KBB) uz­man he­ki­mi ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nir. Ra­por ekin­de aynı veya fark­lı bir res­mi sağ­lık ku­ru­mun­da ça­lı­şan bir uz­man od­yo­log veya od­yo­log ve psi­ko­log de­ğer­len­dir­me so­nu­cu bu­lun­ma­lı­dır.

(3) Kok­lea ve/​veya akus­tik si­ni­rin ol­ma­dı­ğı veya tam ge­liş­me­di­ği veya ha­sar gör­dü­ğü­nün CT ve/​veya MRI in­ce­le­me­le­ri ile bel­ge­len­di­ril­me­li­dir.

(4) Be­yin sapı imp­lan­tı­nın, 1 (bir) yaş al­tın­da­ki has­ta­la­ra uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(5) Be­yin sapı imp­lan­tı uy­gu­la­ma­sı, üçün­cü ba­sa­mak res­mi sağ­lık ku­rum­la­rın­da ya­pıl­dı­ğı tak­dir­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.13.C- Kemiğe implante edilen işitme cihazı

(1) Bi­la­te­ral işit­me kay­bı olan ve her 2 (iki) ku­lak­ta da kon­van­si­yo­nel işit­me ci­ha­zın­dan fay­da gör­me­di­ği aynı res­mi sağ­lık ku­ru­mun­da ça­lı­şan 3 (üç) KBB has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile sap­ta­nan ve aşa­ğı­da­ki kri­ter­le­re uyan has­ta­lar­da uy­gu­la­nır.

(2) Ke­mik yolu işit­me eşi­ği 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz de 60 dB’i aş­ma­yan, ile­tim veya mikst tip işit­me kay­bı olan ve ko­nuş­ma­yı ayırt etme sko­ru %60 ve üze­rin­de olan has­ta­lar­da aşa­ğı­da be­lir­ti­len kri­ter­le­re uy­ma­sı du­ru­mun­da;

a) Bi­la­te­ral aural at­re­zi, cer­ra­hi ile dü­zel­ti­le­me­yen kon­je­ni­tal orta ku­lak ano­ma­li­le­rin­de,

b) Bi­la­te­ral mas­to­idek­to­mi ka­vi­te­si bu­lu­nan has­ta­lar­da,

c) Te­da­vi­ye di­renç­li kro­nik eks­ter­nal otit olan has­ta­lar­da, be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) 5 (beş) ya­şın­dan kü­çük has­ta­la­ra uy­gu­lan­dı­ğı tak­dir­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) Ke­mi­ğe imp­lan­te edi­len işit­me ci­ha­zı uy­gu­la­ma­sı, üçün­cü ba­sa­mak res­mi sağ­lık ku­rum­la­rın­da ya­pıl­dı­ğı tak­dir­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) Ke­mi­ğe imp­lan­te edi­len işit­me ci­haz­la­rı­nın pil­le­ri­nin be­del­le­ri, KBB has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi­nin dü­zen­le­ye­ce­ği tek he­kim ra­po­ru ile, 3 (üç) ayda en faz­la 12 (on iki) adet he­sa­bı ile, Ku­rum­ca kar­şı­la­na­cak­tır.

7.3.13.Ç- Orta kulağa implante edilebilen işitme cihazları

(1) Bi­la­te­ral işit­me kay­bı olan ve her 2 (iki) ku­lak­ta da kon­van­si­yo­nel işit­me ci­ha­zın­dan fay­da gör­me­di­ği aynı res­mi sağ­lık ku­ru­mun­da ça­lı­şan 3 (üç) KBB has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile sap­ta­nan ve aşa­ğı­da­ki kri­ter­le­re uyan has­ta­lar­da uy­gu­la­nır. Ku­rum­ca be­de­li­nin kar­şı­lan­ma­sı için son 2 (iki) yıl işit­me eşik­le­ri­nin sta­bil ol­du­ğu be­lir­til­me­li­dir.

a) Sen­sö­ri­nö­ral işit­me ka­yıp­la­rı:

1- Al­çak fre­kans­lar­da 65 dB, orta fre­kans­lar­da 70 dB, yük­sek fre­kans­lar­da 85 dB’i geç­me­yen sen­so­ri­nö­ral işit­me kay­bı olan ki­şi­ler­de uy­gu­la­nır.

2- Ko­nuş­ma­yı ayırt etme sko­ru­nun %50’­den daha iyi ol­ma­sı du­ru­mun­da uy­gu­la­nır (5 (beş) ya­şın­dan kü­çük­ler­de bu şart aran­maz).

3- Ret­ro­kok­le­ar pa­to­lo­ji­nin ol­ma­dı­ğı­nın sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ge­rek­li­dir.

b) İle­tim ve mixt tip işit­me ka­yıp­la­rı:

1- Ke­mik yolu işit­me eşik­le­ri 60 dB­’­den kötü ol­ma­yan mixt veya ile­tim tipi işit­me ka­yıp­la­rın­da uy­gu­la­nır.

2- Ko­nuş­ma­yı ayır­tet­me sko­ru­nun %50’­den daha iyi ol­ma­sı du­ru­mun­da uy­gu­la­nır. (5 (beş) ya­şın­dan kü­çük­ler­de bu şart aran­maz).

3- Her iki ku­la­ğı da daha önce en az bir kez ope­re edil­miş has­ta­nın işit­me kay­bı­nın dü­zel­til­me­miş ol­du­ğu sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­li­dir.

c) Bi­la­te­ral işit­me kay­bı olup, kon­van­si­yo­nel işit­me ci­ha­zı ile dü­zel­ti­le­bil­me şar­tı aran­ma­dan orta ku­lak imp­lan­tı ya­pı­la­bi­lecek özel­lik­li du­rum­lar;

1- Ge­çi­ril­miş ku­lak cer­ra­hi­si so­nu­cu ra­di­kal mas­to­idek­to­mi ka­vi­te­si olan ve tek­rar­la­yan en­fek­si­yon­lar ne­de­niy­le kon­van­si­yo­nel işit­me ci­ha­zı kul­la­na­ma­yan has­ta­lar­da,

2- Te­da­vi­ye di­renç­li kro­nik eks­ter­nal otit ne­de­niy­le kla­sik hava yolu işit­me ci­ha­zı kul­la­na­ma­yan has­ta­lar­da,

3- Kon­je­ni­tal dış ve orta ku­lak ano­ma­li­si olan­lar,

4- İşit­me ci­ha­zı en­di­kas­yo­nu olup ste­tes­kop kul­lan­ma­sı ge­re­ken sağ­lık ça­lı­şan­la­rın­da, orta ku­lak imp­lan­tı uy­gu­la­na­bi­lir.

(2) Orta ku­la­ğa imp­lan­te edi­le­bi­len işit­me ci­ha­zı uy­gu­la­ma­sı, üçün­cü ba­sa­mak res­mi sağ­lık ku­rum­la­rın­da ya­pıl­dı­ğı tak­dir­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.14. Omurga cerrahisi

(1) Ser­vi­kal an­te­ri­or di­na­mik plak sis­tem­le­ri be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(2) Omur­ga cer­ra­hi­sin­de kul­la­nı­lan ab­sor­be ola­bi­len ka­fes, plak ve vida ma­ter­yal­le­ri­nin be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(3) Ya­pay nuk­le­us pul­po­sus ve dis­kop­las­ti ma­ter­yal be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) İnters­pi­noz imp­lant­la­rın be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(5) “I” vida ola­rak ta­nım­la­nan mo­no­axi­al ve pol­ya­xi­al to­ra­ko­lum­bar pos­te­ri­or vi­da­la­rın kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de, vida ve kon­nek­tö­rü­nün (SUT eki Ek-5/​E Lis­te­sin­de 102.350 veya 102.355 veya 102.360 sıra nolu ürün­ler) top­lam fi­ya­tı, to­ra­ko­lum­bar pos­te­ri­or pol­ya­xi­al vida (SUT eki Ek-5/​E Lis­te­sin­de 102.130 sıra nolu ürün) fi­ya­tı­nı ge­çe­mez.

(6) To­ra­ko­lum­bar, pos­te­rı­or pol­ya­xı­al vida, ti­tan­yum, açık ce­ment en­jek­te edi­le­bi­lir (ki­lit­le­me apa­ra­tı ve nut da­hil), ke­mik dan­si­to­met­ri­si ile yaş uyum­lu os­te­opo­roz de­ğer­len­dir­me­si ya­pıl­mış ve os­te­opo­roz ta­nı­sı al­mış ol­gu­lar­da veya os­te­opo­ro­zu ol­ma­yan re­viz­yon ol­gu­la­rın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(7) To­ra­ko­lum­bar, pos­te­rı­or mo­no­axı­al vida, ti­tan­yum, açık ce­ment en­jek­te edi­le­bi­lir (ki­lit­le­me apa­ra­tı ve nut da­hil), ke­mik dan­si­to­met­ri­si ile yaş uyum­lu os­te­opo­roz de­ğer­len­dir­me­si ya­pıl­mış ve os­te­opo­roz ta­nı­sı al­mış ol­gu­lar­da veya os­te­opo­ro­zu ol­ma­yan re­viz­yon ol­gu­la­rın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(8) Lis­te­de­ki ürün­le­rin özel ma­ter­yal­ler­le (gü­müş, HA, an­ti­bak­te­ri­el vb.) kap­lan­ma­sı ha­lin­de lis­te­de be­lir­ti­len kap­la­ma­sız eş­de­ğer mal­ze­me be­del­le­ri üze­rin­den kar­şı­la­nır.

(9) Per­kü­tan vi­da­la­rın, sa­de­ce per­kü­tan gi­ri­şim­ler­de kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(10) To­ra­ko­lum­bar pos­te­ri­or CoCr rod skol­yoz tek­li,sa­de­ce de­for­mi­te ol­gu­la­rın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(11) To­ra­ko­lum­bar pos­te­ri­or rod skol­yoz CoCr,sa­de­ce de­for­mi­te ol­gu­la­rın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(12) To­ra­ko­lum­bar pos­te­ri­or peek rod skol­yoz tek­li, sa­de­ce skol­yoz ol­gu­la­rın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(13) To­ra­ko­lum­bar pos­te­ri­or skol­yoz gro­wing kon­nek­tör (uzat­ma-bü­yüt­me), 12 (on iki) yaş al­tın­da­ki, skol­yoz ol­gu­la­rın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(14) To­ra­ko­lum­bar pos­te­ri­or non ın­va­si­ve ın situ gro­wing man­ye­tik rod, 12 (on iki) yaş al­tın­da­ki, skol­yoz ol­gu­la­rın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(15) Lum­bo­sak­ral per­kü­tan kor­pus­tan kor­pu­sa ge­çen fik­sas­yon vi­da­sı, Pos­te­ri­or trans­pe­di­kü­ler fik­sas­yon veya trans­fa­set vi­da­la­ma ile bir­lik­te kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(16) Pos­te­ri­or to­ra­ko­lom­bar di­na­mik sis­tem­ler bağ­lan­tı hyb­rid CoCr,sa­de­ce de­je­ne­ra­tif ol­gu­lar­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(17) Cos­tal spi­nal dist­rak­si­yon sis­tem­le­ri, 12 (on iki) yaş al­tın­da ak­ci­ğer ka­pa­si­te­si dü­şük­lü­ğü so­lu­num fonk­si­yon test­le­ri ile is­pat edil­miş ol­gu­lar­da kul­la­nı­mı­na il­gi­li ana­bi­lim dal­la­rı ta­ra­fın­dan oluş­tu­ru­lan bir ko­mis­yon ta­ra­fın­dan ka­rar ve­ri­le­rek, yal­nız­ca Üni­ver­si­te ve Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­rin­de kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.14.A- Servikal disk protezleri

(1) 45 (kırk beş) yaş ve altı, ak­tif ha­yat bek­len­ti­si olan, bo­yun ha­re­ket­le­ri­nin ko­run­ma­sı amaç­la­nan, de­je­ne­ra­tif omur­ga so­ru­nu bu­lun­ma­yıp, ser­vi­kal lor­do­zu uy­gun olan has­ta­lar­da, tek me­sa­fe için kul­la­nı­mı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum mev­zu­atı doğ­rul­tu­sun­da kar­şı­la­na­cak­tır.

7.3.14.B- Pedikül vida yerleştirici

(1) Pe­di­kül vida yer­leş­ti­ri­ci mal­ze­me­le­ri ta­nı­ya da­ya­lı iş­lem­ler lis­te­si (EK-9) da­hi­lin­de olup, ay­rı­ca fa­tu­ra edil­se dahi be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­ya­cak­tır.

7.3.14.C- Perkutan interbody füzyon ve vida fiksasyonu (Sakrum korpusundan geçerek lomber korpus içine giren fiksasyon yöntemi)

(1) De­je­ne­ra­tif disk has­ta­lı­ğı­na bağ­lı fo­ra­mi­nal ste­noz, ins­ta­bi­li­te, spon­di­lo­lis­te­zis (gra­de 1 veya 2) ve ba­şa­rı­sız füz­yon gi­ri­şi­mi olan has­ta­lar­da, eği­tim araş­tır­ma ve üni­ver­si­te has­ta­ne­le­rin­de uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum mev­zu­atı doğ­rul­tu­sun­da kar­şı­la­na­cak­tır.

7.3.14.Ç- Lomber disk protezi endikasyonları

1- Disk ins­ta­bi­li­te­si,

2- Dis­ko­je­nik ağrı: dis­kog­ra­fi ve pro­va­kas­yon test­le­ri ile gös­te­ril­me­si ha­lin­de,

3- 45 (kırk beş) yaş ve altı, ak­tif ha­yat bek­len­ti­si olan, bel ha­re­ket­le­ri­nin ko­run­ma­sı amaç­la­nan, de­je­ne­ra­tif disk has­ta­lık­lı, ins­ta­bi­li­te­si ol­ma­yan, ko­ro­nal ve sa­git­tal im­ba­lan­sı ol­ma­yan, tek me­sa­fe içi kul­la­nı­mı ha­lin­de be­del­le­ri sa­de­ce üni­ver­si­te ve eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de (eği­tim ver­me yet­ki­si olan kli­nik) uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nır.

7.3.14.D- Lomberhareketli ve yarı hareketli sistemler

(1) 45 (kırk beş) yaş ve altı, ak­tif ha­yat bek­len­ti­si olan, lom­ber ha­re­ket­le­ri­nin ko­run­ma­sı amaç­la­nan, de­je­ne­ra­tif omur­ga so­ru­nu bu­lun­ma­yan, ha­re­ket­li sis­tem­le­rin tek seg­men­ti geç­me­yecek şe­kil­de kul­la­nı­mı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum mev­zu­atı doğ­rul­tu­sun­da kar­şı­la­na­cak­tır. (ri­gid ve di­na­mik sis­tem­le­rin bir ara­da kul­la­nıl­dı­ğı du­rum­lar­da di­na­mik sis­tem bir seg­men­ti ge­çe­mez, ha­re­ket­li ya da yarı ha­re­ket­li sis­te­min uy­gu­lan­dı­ğı seg­ment­te füz­yon ma­ter­yal­le­ri kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de, sis­tem ve füz­yon ma­ter­yal­le­ri­nin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.)

(2) Lom­ber ha­re­ket­li ve yarı ha­re­ket­li sis­tem­le­rin sa­de­ce üni­ver­si­te ve eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de (eği­tim ver­me yet­ki­si olan kli­nik) uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.14.E- Torakolomber enstrümantasyon endikasyonları

1- Spi­nal trav­ma

2- Spi­nal en­fek­si­yon

3- Spi­nal tü­mör

4- De­for­mi­te

5- De­je­ne­ra­tif has­ta­lık­lar: Kli­nik ve rad­yo­lo­jik ola­rak ste­noz bul­gu­su ol­ma­yan Gra­de I lis­te­zis ha­ri­cin­de.

6- Seg­men­ter ins­ta­bi­li­te: Pre­op. dö­nem­de di­na­mik gra­fi­ler ile yada pe­rop. iat­ro­je­nik.

7- Dis­ko­je­nik ağrı: dis­kog­ra­fi ve pro­va­kas­yon test­le­ri ile gös­te­ril­me­si ha­lin­de.

8- 3 (üç) veya daha faz­la re­kür­ren disk her­ni­si; ol­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nır.

7.3.14.F- Kifoplasti endikasyonları

(1) Sa­de­ce Per­kü­tan omur­ga cer­ra­hi­sin­de kul­la­nı­lır.

(2) Os­te­opo­ro­tik kı­rık­lar­da MR ke­sit­le­rin­de ke­mik ili­ği öde­mi de­vam et­mek­te olan sk­le­ro­zu ge­liş­me­miş olan (trav­ma dışı akut ver­teb­ra kı­rık­la­rı) ol­gu­lar­da veya omur­ga kor­pu­sun­da sı­nır­lı, nö­ro­lo­jik kay­bı bu­lun­ma­yan, kon­ser­va­tif te­da­vi­ye ce­vap ver­me­yen ağrı şi­kâ­ye­ti­ne ne­den olan pri­mer veya me­tas­ta­tik tü­mör­ler­de uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nır.

(3) Has­ta ba­şı­na her bir ope­ras­yon­da en faz­la1 (bir) kit be­de­li kar­şı­la­nır

(4) Ki­fop­las­ti iş­lem­le­ri sa­de­ce üni­ver­si­te ve eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de (eği­tim kli­ni­ği olan) uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca be­del­le­ri kar­şı­la­nır.

7.3.15. Ortopedi ve Travmatoloji branşı ile ilgili ameliyatlarda kullanılan bazı tıbbi malzemelerin ödemeye esas teşkil edecek usul ve esasları

1- Taze don­muş (fresh fro­zen) al­log­reft,

2- Tü­mör re­zek­si­yon pro­te­zi,

3- Men­te­şe­li diz pro­te­zi,

4- İnor­ga­nik sı­nır­lı art­rop­las­ti yü­zey (me­tal, po­li­eti­len vs) imp­lant­lar, (uni­kon­di­ler, pa­tel­la-fe­mo­ral ve bi­kon­dü­ler pro­tez­ler ha­riç)

5- Ki­şi­ye özel ta­sa­rım­lı pro­tez­ler,

6- Uzay­sal eks­ter­nal fik­sa­tör­ler,

Yu­kar­da sa­yı­lan tıb­bi mal­ze­me­le­rin be­del­le­ri sa­de­ce Üni­ver­si­te ve Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­rin­de (eği­tim ver­me yet­ki­si olan kli­nik) uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca kar­şı­la­na­cak­tır.

7.3.16. Artroplasti

(1) 65 (alt­mış beş) ya­şın üze­rin­de me­tal-me­tal veya se­ra­mik-se­ra­mik kal­ça pro­tez­le­ri­nin kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(2) Trav­ma­tik fe­mur pro­xi­mal böl­ge kı­rık­la­rın­da (tü­mö­ral ne­den­ler ha­riç) tü­mör re­zek­si­yon pro­tez­le­ri­nin ve re­viz­yon fe­mo­ral stem­le­rin kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(3) Trav­ma­tik fe­mur pro­xi­mal böl­ge kı­rık­la­rı­nın  (tü­mö­ral ne­den­ler ha­riç) te­da­vi­sin­de pro­tez kul­la­nıl­dı­ğı tak­dir­de ke­mik gref­ti, ke­mik ye­ri­ni tu­tan ma­ter­yal­ler ve ke­mik ya­pı­mı­nı uya­ran ma­ter­yal­le­rin kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) Ke­mik bü­yüt­me ve dış­tan kay­naş­tır­ma uya­rı­cı­la­rı­nın be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(5) Se­ra­mik (oxi­ni­um, zir­ko­ni­um, alu­mi­na, v.s) diz pro­tez­le­ri 50 (elli) ya­şın al­tın­da olan has­ta­lar­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(6) Kal­ça pro­te­zi re­viz­yon ame­li­yat­la­rın­da ve ge­li­şim­sel kal­ça çı­kı­ğı ve ace­ta­bu­lum disp­la­zi­si olan has­ta­lar­da; dual mo­bi­li­te ase­te­bu­lar cup kom­po­nen­ti­nin kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(7) Mo­dü­ler kal­ça re­viz­yon fe­mo­ral kom­po­nent­ler­de prok­si­mal par­ça, me­taphy­si­al par­ça veya uzat­ma par­ça­la­rı­nın kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de prok­si­mal par­ça baş­ta ol­mak üze­re en faz­la 2 (iki) par­ça be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. Dis­tal ki­lit­le­me vi­da­sı kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de de en faz­la 2 (iki) adet vida be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(8) Pri­mer Ti­bi­al Kom­po­nent Ti­bi­al Stem (SUT eki Ek-5/​F Lis­te­sin­de 100.546, 100.547, 100.548, 100.549 ve 100.550 kod­lu mal­ze­me­ler), ile­ri de­re­ce­ler­de de­for­mi­te­si olup, Wed­ge, Aug­ment, Blok, Blok Gref­ti kul­la­nı­lan has­ta­lar­da sta­bi­li­te­yi ar­tır­mak ama­cıy­la kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(9) Ti­bi­al Kom­po­nent-Ti­bi­al Stem­ler (SUT eki Ek-5/​F Lis­te­sin­de 100.546, 100.547, 100.548, 100.549 ve 100.550 kod­lu mal­ze­me­ler); ile­ri de­for­mi­te­li, de­fekt­li veya kama kul­la­nı­lan ol­gu­lar­da sta­bi­li­te­yi ar­tır­mak için kul­la­nı­lan pri­mer uzat­ma stem­le­ri olup, an­cak bu şart­lar­da kul­la­nıl­dı­ğın­da ila­ve öde­me ya­pı­la­cak­tır. Ti­bi­al base pla­te­’e son­ra­dan sa­bit­le­nen veya do­ğal ola­rak sa­bit­len­miş, ka­nat, peg, vida ve adı res­mi kod­la­ma­da stem bile olsa, tüm bu kom­po­nent­ler ti­bi­al kom­po­nen­tin par­ça­la­rı olup, ay­rı­ca bu par­ça­la­ra ayrı ayrı öde­me ya­pıl­ma­ya­cak­tır.

(10) Pri­mer fe­mo­ral stem / mo­du­lar pro­xi­mal par­ça (Ek-5/​F lis­te­sin­de 100.218 kod­lu mal­ze­me) kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de ay­rı­ca bo­yun/​sle­eve öden­mez.

(11) Kal­kar des­tek­li fe­mo­ral stem­ler, tro­kan­te­rik kı­rık ve kal­ça re­viz­yon va­ka­la­rın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(12) Re­viz­yon ame­li­yat­la­rın­da, pri­mer diz pro­tez­le­rin­den her­han­gi bir ürü­nün kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(13) Pri­mer go­nart­roz ame­li­yat­la­rın­da, re­viz­yon ame­li­yat­la­rın­da kul­la­nı­lan her­han­gi bir ürü­nün kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de ra­por­la be­lir­til­me­si kay­dıy­la be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(14) Pri­mer mo­dü­ler bo­yun­lu kal­ça stem­le­ri, yek­pa­re mo­nob­lok kal­ça stem­le­riy­le eş­de­ğer ka­bul edi­lir. 1 (bir)’den faz­la par­ça­nın var­lı­ğın­da her bir par­ça­nın bar­ko­du ib­raz edi­le­cek­tir.

(15) Bi­po­lar kal­ça pro­te­zin­de fe­mo­ral baş, bi­po­lar cup ve bi­po­lar li­ner tek bir bar­kod şek­lin­de fa­tu­ra­lan­dı­rıl­dı­ğın­da bi­po­lar kal­ça pro­te­zi ile eş­de­ğer ka­bul edi­lir. Bir­den faz­la par­ça­nın var­lı­ğın­da her bir par­ça­nın bar­ko­du ib­raz edi­le­cek­tir.

(16) Re­viz­yon kal­ça pro­te­zi uy­gu­la­ma­la­rın­da, çi­men­to­lu re­viz­yon mo­dü­ler (kal­kar des­tek­li/​des­tek­siz) kal­ça stem­le­ri kul­la­nıl­dı­ğın­da, yek­pa­re çi­men­to­lu re­viz­yon kal­ça stem­le­riy­le eş de­ğer ka­bul edi­lir. Bir­den faz­la par­ça­nın kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de her bir par­ça­nın bar­ko­du ib­raz edi­le­cek­tir.

(17) Pri­mer kal­ça kı­rık­la­rın­da, re­viz­yon fe­mo­ral ste­min kul­la­nıl­ma­sı uy­gun de­ğil­dir. An­cak ame­li­yat es­na­sın­da bir komp­li­kas­yon ol­du­ğu­nun sağ­lık ku­rul ra­po­run­da be­lir­til­me­si ha­lin­de re­viz­yon fe­mo­ral stem kul­la­nı­la­bi­lir.

(18) SUT eki Ek-5/​F lis­te­sin­de­ki 100.221 kod­lu “Fe­mo­ral Stem Mo­du­lar Baş/​Bo­yun­lu” şek­lin­de ta­nım­lı kal­ça fe­mo­ral stem­ler­de, baş/​bo­yun bö­lü­mün­de mo­dü­ler olan yük­sek of­set, dü­şük of­set gibi bo­yun al­ter­na­tif­le­ri­nin kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de mal­ze­me bar­ko­du ib­raz edi­lecek an­cak ay­rı­ca fa­tu­ra edil­me­ye­cek­tir.

7.3.17. Yanık bası giysileri

(1) Eriş­kin has­ta­lar­da plas­tik, re­konst­rük­tif ve es­te­tik cer­ra­hi ile ge­nel cer­ra­hi uz­man­la­rı­nın bir­lik­te bu­lun­du­ğu; 18 (on se­kiz) ya­şı­nın al­tın­da­ki ya­nık has­ta­la­rın­da ise plas­tik-re­konst­rük­tif ve es­te­tik cer­ra­hi veya ge­nel cer­ra­hi ile ço­cuk cer­ra­hi­si uz­man­la­rı­nın bir­lik­te bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den ve bu uz­man he­kim­ler­den her­han­gi biri ta­ra­fın­dan re­çe­te edil­me­si ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) İkin­ci ve üçün­cü de­re­ce ya­nık son­ra­sı oluş­muş hi­pert­ro­fik skar ve kel­lo­id­le­rin te­da­vi­si ve azal­tıl­ma­sı, olu­şa­bi­lecek hi­pert­ro­fik ska­rı ön­le­mek ama­cıy­la, 0-3 yaş ço­cuk­lar­da 3 (üç) ayda 1 (bir), daha bü­yük ço­cuk­lar­da 6 (altı) ayda 1 (bir),  eriş­kin­ler­de ise yıl­da 1 (bir) kez re­çe­te edi­le­bi­lir.

(3) Ra­por ge­çer­li­lik sü­re­si 1 (bir) yıl­dır.

(4) Has­ta­ya al­ler­jik veya tok­sik etki gös­ter­me­me­li­dir.

(5) Or­ta­la­ma 15-40 mmHg ba­sınç uy­gu­la­ma­lı ve kul­la­nım sü­re­si­nin so­nu­na ka­dar bu ba­sın­cın en az ya­rı­sı­nı sağ­la­ya­bil­me­li­dir.

(6) İç yü­ze­yi has­ta­da bası ya­ra­la­rı­na yol aç­ma­ya­cak tarz­da di­kiş­siz ve pü­rüz­süz ol­ma­lı­dır.

(7) Fer­mu­ar vb. ak­se­su­ar­lar kul­la­nı­la­cak­sa has­ta­ya za­rar ver­me­yecek şe­kil­de yer­leş­ti­ril­me­li ve kul­la­nım sü­re­si bo­yun­ca bo­zul­ma­ya­cak ya­pı­da ol­ma­lı­dır.

(8) Giy­si sık yı­ka­na­bi­lir ku­maş­tan imal edil­me­li yı­kan­ma ile de­for­me ol­ma­ma­lı, bo­yut­la­rı de­ğiş­me­me­li ve yı­ka­ma ta­li­ma­tı has­ta­ya ve­ril­me­li­dir.

(9) De­ği­şik renk ve de­sen­ler­de ola­bi­lir. (özel­lik­le ço­cuk­lar­da kul­la­nı­mı özen­di­re­bil­mek için)

(10) Has­ta ile te­mas eden iç kıs­mın­da he­ki­min uy­gun gör­me­si ha­lin­de uy­gun gör­dü­ğü alan­lar si­li­kon ta­ba­ka ile kap­la­na­bil­me­li­dir.

(11) Bası giy­si­le­rin­de kul­la­nı­la­cak si­li­kon ta­ba­ka mik­ta­rı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile be­lir­le­nen hi­pert­ro­fik skar bo­yu­tu­nun %10’un­dan faz­la ola­maz.

(12) Si­li­kon ta­ba­ka be­de­li, si­li­kon ta­ba­ka­nın kul­la­nıl­dı­ğı böl­ge­nin bası giy­si­si fi­ya­tın­dan yük­sek ola­maz.

(13) Ya­nık bası giy­si­le­ri­nin be­del­le­ri­nin Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­sın­da SUT eki Ek-5/​C lis­te­sin­de­ki sı­nıf­lan­dır­ma ge­çer­li­dir.

(14) 18 (on se­kiz) ya­şın al­tın­da­ki ya­nık has­ta­la­rın­da SUT eki Ek-5/​C lis­te­sin­de­ki kri­ter­le­re uy­gun ıs­mar­la­ma ya­nık bası giy­si­le­ri, eriş­kin­ler­de ise ih­ti­ya­ca göre ıs­mar­la­ma veya ha­zır bası giy­si­le­ri fa­tu­ra edi­le­bi­lir.

(15) Bası giy­si­le­ri­nin ya­nık ola­yı­nı ta­ki­ben ilk 6 (altı) ay için­de kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­na­cak­tır.

7.3.18. Lenf ödem bası giysileri

(1) Üni­ver­si­te, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­ri ge­nel cer­ra­hi, plas­tik-re­konst­rük­tif cer­ra­hi, kalp da­mar cer­ra­hi, fi­zik te­da­vi ve re­ha­bi­li­tas­yon branş he­kim­le­rin­den bi­ri­nin bu­lun­du­ğu sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı­na is­ti­na­den il­gi­li he­kim­ler­ce re­çe­te edil­me­si ha­lin­de; Evre 1, 2, 3 has­ta­la­rı içe­ren tüm ev­re­ler­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Pro­fi­lak­si ama­cıy­la len­fö­dem bası giy­si be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(3) He­yet ra­po­ru ekin­de; lenf di­sek­si­yo­nu­na bağ­lı lenf ödem­ler­de ame­li­yat ol­du­ğu­nu bel­ge­le­yen epik­riz ol­ma­lı­dır.

(4) Stan­dart be­den­ler üze­rin­den ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nır. Sa­de­ce ile­ri evre (evre 3) lenf ödem­ler­de, stan­dart be­den­le­rin uy­ma­dı­ğı bası giy­si­si ge­re­ken ol­gu­lar­da, fo­toğ­raf­la bel­ge­len­di­ril­me­si kay­dıy­la, ki­şi­ye özel öl­çü­len­di­ril­miş bası giy­si­le­ri be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) Ra­por ge­çer­li­lik sü­re­si se­kon­der lenf ödem­ler­de 1 (bir) yıl, pri­mer lenf ödem­ler­de 2 (iki) yıl­dır.

(6) İlgi­li he­kim­ce uy­gun gö­rül­me­si ha­lin­de 6 (altı) ay ara ile ol­mak şar­tıy­la yıl­da en faz­la 2 (iki) kez re­çe­te edi­le­bi­lir.

(7) Has­ta­ya al­ler­jik veya tok­sik etki gös­ter­me­me­li­dir.

(8) Or­ta­la­ma 40 mmHg ve üze­ri ba­sınç uy­gu­la­ma­lı. Kul­la­nım sü­re­si­nin so­nu­na ka­dar bu ba­sın­cın en az ya­rı­sı­nı sağ­la­ya­bil­me­li­dir.

(9) İç yü­ze­yi has­ta­da bası ya­ra­la­rı­na yol aç­ma­ya­cak tarz­da, di­kiş­siz, pü­rüz­süz ol­ma­lı­dır. Hava ge­çir­gen özel­li­ği olan ku­maş­tan imal edil­me­li­dir.

(10) Alt ekst­re­mi­te bası giy­si­le­rin­de üst kıs­mı­nın iç yü­ze­yin­de kay­ma­yı ön­le­yecek si­li­kon bant vb. ol­ma­lı­dır.

(11) Fer­mu­ar vb. ak­se­su­ar­lar kul­la­nı­la­cak­sa, has­ta­ya za­rar ver­me­yecek şe­kil­de yer­leş­ti­ril­me­li ve kul­la­nım sü­re­si bo­yun­ca bo­zul­ma­ya­cak ya­pı­da ol­ma­lı­dır.

(12) Sık yı­ka­na­bi­lir ku­maş­tan imal edil­me­li­dir. Giy­si yı­kan­ma ile de­for­me ol­ma­ma­lı, bo­yut­la­rı de­ğiş­me­me­li ve yı­ka­ma ta­li­ma­tı has­ta­ya ve­ril­me­li­dir.

(13) Lenf ödem bası giy­si­le­ri­nin be­del­le­ri­nin Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­sın­da SUT eki Ek-5/​C lis­te­sin­de­ki sı­nıf­lan­dır­ma ge­çer­li­dir.

7.3.19. Kronik venöz hastalıklar için bası giysileri

(1) Ge­nel cer­ra­hi, der­ma­to­lo­ji, plas­tik, re­konst­rük­tif ve es­te­tik cer­ra­hi, kalp da­mar cer­ra­hi, fi­zik te­da­vi ve re­ha­bi­li­tas­yon uz­man he­kim­ler­den bi­ri­nin bu­lun­du­ğu sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı­na is­ti­na­den tüm he­kim­ler­ce re­çe­te edil­me­si ha­lin­de; tüm ev­re­ler­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) He­yet ra­po­ru ekin­de; ve­nöz sis­tem dopp­ler ult­ra­so­nog­ra­fi ra­po­ru ekte ol­ma­lı­dır.

(3) Stan­dart be­den­ler üze­rin­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(4) Ra­por ge­çer­li­lik sü­re­si 2 (iki) yıl­dır.

(5) İlgi­li he­kim­ce uy­gun gö­rül­me­si ha­lin­de 6 (altı) ay aray­la ol­mak şar­tıy­la yıl­da en faz­la 2 (iki) kez re­çe­te edi­le­bi­lir.

(6) Has­ta­ya al­ler­jik veya tok­sik etki gös­ter­me­me­li­dir.

(7) Has­ta­lı­ğın ev­re­si­ne göre or­ta­la­ma 15 mmHg ve üze­ri ba­sınç uy­gu­la­ma­lı. Kul­la­nım sü­re­si­nin so­nu­na ka­dar bu ba­sın­cı en az ya­rı­sı­nı sağ­la­ya­bil­me­li­dir.

(8) İç yü­ze­yi has­ta­da bası ya­ra­la­rı­na yol aç­ma­ya­cak tarz­da di­kiş­siz, pü­rüz­süz ol­ma­lı­dır. Hava ge­çir­gen özel­li­ği olan ku­maş­tan imal edil­me­li­dir.

(9) Alt ekst­re­mi­te bası giy­si­le­rin­de üst kıs­mı­nın iç yü­ze­yin­de kay­ma­yı ön­le­yecek si­li­kon bant vb. ol­ma­lı­dır.

(10) Fer­mu­ar vb. ak­se­su­ar­lar kul­la­nı­la­cak­sa, has­ta­ya za­rar ver­me­yecek şe­kil­de yer­leş­ti­ril­me­li ve kul­la­nım sü­re­si bo­yun­ca bo­zul­ma­ya­cak ya­pı­da ol­ma­lı­dır.

(11) Sık yı­ka­na­bi­lir ku­maş­tan imal edil­me­li­dir. Giy­si yı­kan­ma ile de­for­me ol­ma­ma­lı, bo­yut­la­rı de­ğiş­me­me­li ve yı­ka­ma ta­li­ma­tı has­ta­ya ve­ril­me­li­dir.

(12) Alt ekst­re­mi­te bası giy­si­si öde­me göre ço­rap tar­zı dize ka­dar,  ka­sı­ğa ka­dar veya kü­lot­lu ola­bi­lir.

7.3.20. Beyin ve vagal sinir stimülatörleri

7.3.20.A- Vagal sinir stimülatörleri

(1) Va­gal si­nir sti­mü­la­tör­le­ri aşa­ğı­da­ki tüm şart­la­rı ta­şı­ma­sı ha­lin­de uy­gu­la­nır.

a) Has­ta­nın ya­şam ka­li­te­si­ni bo­za­cak sık­lık ve şe­kil­de nö­bet­le­ri­nin ol­ma­sı.

b) Nö­bet ti­pi­ne uy­gun bü­tün an­ti­epi­lep­tik­le­ri kul­lan­mış ol­ma­sı ve hâ­li­ha­zır­da en az 2’li (iki­li) ma­jor an­ti­epi­lep­tik aja­nı 2 (iki) yıl­dır kul­la­nı­yor ve bun­la­ra ce­vap alı­na­mı­yor ol­ma­sı.

c) Daha önce epi­lep­tik cer­ra­hi uy­gu­la­nıp ya­nıt alı­na­ma­mış ya da epi­lep­tik cer­ra­hi uy­gu­la­na­maz du­rum­da ol­ma­sı.

ç) Epi­lep­si ne­de­ni­nin ma­lign be­yin tü­mö­rü, nö­ro­me­ta­bo­lik ya da nö­ro­de­je­ne­ra­tif has­ta­lık ol­ma­ma­sı.

d) Has­ta­la­rın zekâ dü­ze­yi ağır de­re­ce­de geri ol­ma­ma­lı.

e) Ha­mi­le ol­ma­ma­sı.

f) Sis­te­mik Kro­nik Has­ta­lık ol­ma­ma­sı (as­tım, ak­tif pep­tik ul­cus, kr. ak­ci­ğer has­ta­lı­ğı, ko­ro­ner kalp has­ta­lı­ğı, kr. böb­rek has­ta­lı­ğı, kr. ka­ra­ci­ğer has­ta­lı­ğı, di­abe­tes mel­li­tus ve ben­ze­ri has­ta­lık­lar)

g) Nö­ro­lo­ji ve/​veya Çocuk Nö­ro­lo­ji­si, Be­yin Cer­ra­hi­si, Psi­ki­yat­ri uz­ma­nın­dan olu­şan bir ko­mis­yon ku­rul­ma­sı ve has­ta­la­rın ko­mis­yon­ca aşa­ğı­da­ki bel­ge­ler­le bir­lik­te de­ğer­len­di­ril­me­si ge­rek­mek­te­dir. Ko­mis­yon de­ğer­len­di­ril­me­sin­de is­te­necek bel­ge­ler:

1- Uzun çe­kim­li vi­deo-EEG ka­yıt­lar.

2- Has­ta­nın daha önce kul­lan­dı­ğı an­ti­epi­lep­tik te­da­vi; doz, ilaç-kan se­vi­ye­si, nö­bet sa­yı­sı ve şek­li ile il­gi­li bil­gi­le­rin dö­kü­man­te edil­di­ği ay­rın­tı­lı epik­riz (epik­riz has­ta ta­ki­bi­ni ya­pan nö­ro­log yada ço­cuk nö­ro­log ta­ra­fın­dan ha­zır­lan­mış ve im­za­lan­mış ol­ma­lı­dır)

3- Nö­ro­rad­yo­lo­jik gö­rün­tü­le­me tet­kik­le­ri­nin aslı.

4- Psi­ko­log ta­ra­fın­dan dü­zen­len­miş zeka dü­ze­yi­ni gös­te­ren bel­ge.

(2) Sa­de­ce Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­ri ve Üni­ver­si­te Has­ta­ne­le­rin­de uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de; Psi­ki­yat­ri, Nö­ro­lo­ji (ço­cuk/​eriş­kin), Be­yin Cer­ra­hi­si branş­la­rı­nın bir­lik­te bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den, be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.20.B- Derin beyin stimülatörleri

(1) Esan­si­yel tre­mor, par­kin­son has­ta­lı­ğı, dis­to­ni en­di­kas­yon­la­rın­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Bir Nö­ro­lo­ji kli­ni­ğin­de ya­tı­rı­la­rak her tür­lü tıb­bi te­da­vi uy­gu­lan­ma­sı­na rağ­men di­renç­li ol­du­ğu­nu be­lir­tir ay­rın­tı­lı epik­riz ile du­ru­mu­nun bel­ge­len­miş ol­ma­sı ge­re­kir.

(3) Psi­ki­yat­ri, Nö­ro­lo­ji (ço­cuk/​eriş­kin), Be­yin Cer­ra­hi­si branş­la­rı­nın bir­lik­te bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den, be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.21. İntratekal baklofen pompası

(1) Sa­de­ce Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­ri ve Üni­ver­si­te Has­ta­ne­le­rin­de uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de; Nö­ro­lo­ji uz­ma­nı (ço­cuk/​eriş­kin), Fi­zik Te­da­vi ve Re­ha­bi­li­tas­yon uz­ma­nı ve Be­yin Cer­ra­hi­si uz­ma­nı­nın bir­lik­te bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) İnt­ra­te­kal bak­lo­fen pom­pa­sı kul­la­nım şart­la­rı:

a) Ki­şi­nin ya­şam ka­li­te­si­ni bo­za­cak cid­di de­re­ce­de spas­ti­si­te olan ( Spas­ti­si­te mo­di­fi­ye As­h­worth 4-5, Spazm Ska­la­sı 3-4) has­ta­lar­da kul­la­nı­lır.

b) Cer­ra­hi dı­şın­da­ki te­da­vi yön­tem­le­ri­nin ya­rar­lı ol­ma­dı­ğı (tıb­bi, re­ha­bi­li­ta­tif) ol­gu­lar­da prog­ram­la­na­bi­lir ilaç pom­pa­sı­nın (Bak­lo­fen Pom­pa­sı) kul­la­nıl­ma­sı için int­ra­te­kal Bak­lo­fen tes­ti­nin uy­gu­lan­ma­sı ve bu­nun so­nu­cun­da has­ta­nın bu mad­de­yi to­le­re ede­bil­di­ği ve tes­tin po­zi­tif so­nuç­lan­dı­ğı­nın he­yet ra­po­run­da be­lir­til­me­si ge­rek­li­dir.

7.3.22. Spinal kord stimülatörleri

(1) Sa­de­ce Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­ri ve Üni­ver­si­te has­ta­ne­le­rin­de uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de Be­yin Cer­ra­hi­si, Psi­ki­yat­ri, Al­go­lo­ji ile il­gi­le­nen Anes­te­zi­yo­lo­ji ve Re­ani­mas­yon, ve Fi­zik Te­da­vi ve Re­ha­bi­li­tas­yon branş­la­rı­nın bir­lik­te bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Has­ta se­çim kri­ter­le­ri:

a) Kon­ser­va­tif te­da­vi yön­tem­le­ri­ne veya di­ğer ağrı kont­rol yön­tem­le­ri­ne ya­nıt alı­na­ma­yan ve alt­ta ya­tan pa­to­lo­ji­nin te­da­vi­si ama­cı ile daha faz­la cer­ra­hi gi­ri­şim öne­ril­me­yen has­ta­lar­da,

b) Uy­gu­la­ma­nın et­ki­si, yan et­ki­le­ri ko­nu­sun­da ay­rın­tı­lı ola­rak bil­gi­len­di­ril­miş ve bu gi­ri­şim­den ger­çek­çi bek­len­ti­le­ri olan has­ta­lar­da,

c) Spi­nal ko­lon lif­le­ri­nin en az bir kıs­mı sağ­lam olan has­ta­lar­da,

ç) Pa­ce­ma­ker, imp­lan­tab­le kar­di­yak de­fib­ri­la­tör gibi spi­nal kord sti­mü­la­tör­le­ri için kont­ra­en­di­kas­yo­nu bu­lun­ma­yan has­ta­lar­da,

d) İmmün yet­mez­lik, ko­agü­lo­pa­ti gibi spi­nal kord sti­mü­la­tör­le­ri için kont­ra­en­di­kas­yo­nu bu­lun­ma­yan has­ta­lar­da,

e) İlaç veya mad­de ba­ğım­lı­lı­ğı, ilaç yok­sun­luk bul­gu­la­rı, ma­jör psi­ki­yat­rik has­ta­lı­ğı (ak­tif psi­koz, cid­di dep­res­yon, hi­po­kond­ri­yak veya so­ma­ti­zas­yon bo­zuk­lu­ğu) bu­lun­ma­yan veya te­da­vi­nin ek­tin­li­ği ve na­sıl sür­dü­rü­le­ce­ği ye­ter­li bil­gi edin­me­sin­de so­run ol­ma­yan has­ta­lar­da spi­nal kord sti­mü­las­yo­nu uy­gu­la­na­bi­lir.

f) Test uy­gu­la­ma­sı­nın olum­lu so­nuç­lan­dı­ğı has­ta­lar­da uy­gu­la­na­bi­lir.

7.3.23. Sakral sinir stimülatörleri

(1) Üni­ver­si­te Has­ta­ne­le­ri ile Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­rin­de (eği­tim kli­ni­ği olan); Üro­lo­ji, Nö­ro­lo­ji ve Psi­ki­yat­ri kli­nik­le­rin­ce oluş­tu­ru­la­cak kon­sey ka­ra­rın­ca ve bu 3 (üç) branş­tan he­ki­min bir­lik­te bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Ge­nel En­di­kas­yon­lar;

a) 55 (elli beş) yaş al­tın­da ol­ma­lı,

b) Has­ta ci­haz hak­kın­da bil­gi­len­di­ril­me­li ve has­ta­nın ci­ha­zı kul­la­na­bi­lecek bi­liş­sel ve psi­ko­lo­jik ye­ti­de olup ol­ma­dı­ğı psi­ki­yat­ri kon­sül­tas­yo­nu ile bel­ge­len­di­ril­me­li,

c) Nö­ro­lo­ji kon­sül­tas­yo­nu ile işe­me bo­zuk­lu­ğu­na ne­den ola­bi­lecek bir bo­zuk­lu­ğu­nun ol­ma­dı­ğı­nın bel­ge­len­di­ril­me­si,

ç) Ka­lı­cı imp­lan­tas­yo­na geç­mek için, test aşa­ma­sın­da kli­nik semp­tom ve bul­gu­lar­da en az %50 azal­ma sap­tan­mış ol­ma­lı­dır.

(3) Tıb­bi en­di­kas­yon­lar

a) Kro­nik üri­ner re­tan­si­yo­nu

1) Bu sü­re­cin en az 1 (bir) yıl de­vam et­ti­ği has­ta­la­ra uy­gu­lan­ma­lı.

2) Üro­di­na­mik ola­rak:

1- Me­sa­ne ka­pa­si­te­si ve komp­li­yans nor­mal ol­ma­lı

2- İnt­ra­ve­zi­kal obst­rük­si­yon ol­ma­ma­lı

3- Det­rü­sör kont­rak­si­yon bo­zuk­lu­ğu ol­ma­lı ve bu du­ru­mun et­yo­lo­ji­sin­de mi­yo­je­nik ne­den­ler ol­ma­ma­lı

b) Ref­rak­tör id­yo­pa­tik aşı­rı ak­tif me­sa­ne

1) An­ti­mus­ka­ri­nik ve int­ra­det­rü­sör bo­tu­li­num tok­sin en­jek­si­yo­nu te­da­vi­si­ne ce­vap ver­me­yen ve en az 2 (iki) yıl­dır iz­lem­de olan has­ta­lar­da uy­gu­la­na­bi­lir.

c) Ağ­rı­lı me­sa­ne send­ro­mu (in­ters­tis­yel sis­tit)

1) Bu ta­nı­yı al­dık­tan son­ra en az 5 (beş) yıl geç­miş ve ya­pı­lan tüm oral ve int­ra­ve­zi­kal te­da­vi­le­re ce­vap ver­me­yen has­ta­la­ra uy­gu­la­na­bi­lir.

(4) Sak­ral si­nir sti­mü­la­tör­le­ri­nin anal in­kon­ti­nans­ta kul­la­nı­mı:

a) Üni­ver­si­te ve eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de (eği­tim kli­ni­ği olan) ge­nel cer­ra­hi veya gast­ro­en­te­ro­lo­ji cer­ra­hi­si, gast­ro­en­te­ro­lo­ji, nö­ro­lo­ji ve psi­ki­yat­ri kli­nik­le­rin­ce oluş­tu­ru­la­cak kon­sey ka­ra­rın­ca ve bu 4 (dört) branş­tan he­ki­min bir­lik­te bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

b) Ge­nel En­di­kas­yon­lar;

1- 75 ya­şın al­tın­da­ki has­ta­lar­da,

2- Has­ta ci­haz hak­kın­da bil­gi­len­di­ril­me­li ve has­ta­nın ci­ha­zı kul­la­na­bi­lecek bi­liş­sel ve psi­ko­lo­jik ye­ti­de olup ol­ma­dı­ğı psi­ki­yat­ri kon­sül­tas­yo­nu ile bel­ge­len­di­ril­me­li,

3- Ka­lı­cı imp­lan­tas­yo­na geç­mek için, test aşa­ma­sın­da kli­nik semp­tom ve bul­gu­lar­da en az %50 azal­ma sap­tan­mış ol­ma­lı­dır.

c) Tıb­bi en­di­kas­yon­lar;

1- Me­di­kal veya cer­ra­hi te­da­vi­ye ce­vap ver­me­yen anal in­kon­ti­nans­lı has­ta­lar­da,

2- Me­di­kal veya cer­ra­hi sü­re­ci­nin en az 6 (altı) ay de­vam et­ti­ği has­ta­lar­da uy­gu­lan­ma­lı­dır.

d) Anal ma­no­met­re, anal EMG, en­do­anal ult­ra­son vb. tet­kik so­nuç­la­rı­nın sağ­lık ku­ru­lu ra­por ekin­de yer al­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

7.3.24. Üroloji branşında kullanılan tıbbi malzemeler

7.3.24.A- Enjeksiyon dolgu materyalleri

7.3.24.A-1- Vezikoüreteral reflüde (VUR) kullanılan enjeksiyon dolgu materyalleri

(1) Vo­iding sis­to­üret­rog­ra­fi veya vi­de­o­üro­di­na­mi ile sap­tan­mış VUR ol­ma­lı ve has­ta­nın hiz­met de­tay bel­ge­sin­de yer alan epik­riz no­tun­da be­lir­til­me­li­dir.

(2) Se­ans ba­şı­na her üre­te­re en faz­la 2cc nin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) Her bir üre­ter için bi­rin­ci en­jek­si­yon be­de­li söz­leş­me­li tüm sağ­lık ku­rum­la­rın­ca ya­pıl­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nır. An­cak aynı üre­te­re tek­rar en­jek­si­yon­lar ise Üni­ver­si­te ve Eği­tim Araş­tır­ma Has­ta­ne­le­rin­de uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nır.

(4) Aynı üre­te­re en faz­la 2 (iki) se­ans uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de en­jek­si­yon be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) En­jek­si­yon ara­lık­la­rı en az 6 (altı) ay ol­ma­lı­dır.

7.3.24.A-2- Stres inkontinansta kullanılan enjeksiyon dolgu materyalleri

(1) Her bir kür­de 4 cc. ol­mak üze­re en faz­la 2 (iki) kür kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Üret­ra ve me­sa­ne­nin ek pa­ta­lo­ji­le­ri­ni dış­la­mak ama­cıy­la sis­tos­ko­pi ya­pıl­ma­lı­dır.

(3) Sa­de­ce eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de ve üni­ver­si­te has­ta­ne­le­rin­de kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(4) Her uy­gu­la­ma­da en az 3 (üç) üro­lo­ji uz­ma­nı­nın bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.24.A-3- Prostat cerrahisi sonrası inkontinansta kullanılan enjeksiyon dolgu materyalleri

(1) Üro­di­na­mi ve sis­tos­ko­pi so­nuç­la­rı­na göre baş­ka pa­ta­lo­ji­le­re bağ­lı ol­ma­yan sa­de­ce sfink­te­rik ye­ter­siz­lik ol­du­ğu tes­pit edi­len has­ta­lar­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nır.

(2) Mi­ni­mal dü­zey­de gün­lük 250 ml.’ den az id­rar ka­ça­ğı olan (PAD tes­ti ile tes­pit edi­len) has­ta­lar­da kul­la­nıl­ma­lı­dır.

(3) Her bir kür­de mak­si­mum 8 cc. ol­mak üze­re en faz­la 2 (iki) kür uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(4) Sa­de­ce eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de ve üni­ver­si­te has­ta­ne­le­rin­de kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(5) Her uy­gu­la­ma­da en az 3 (üç) üro­lo­ji uz­ma­nı­nın bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.24.B- İntravezikal materyaller

(1) İnters­tis­yel sis­tit te­da­vi­sin­de eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­ri ve üni­ver­si­te has­ta­ne­le­rin­de 3 (üç) üro­lo­ji uz­ma­nı­nın bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Rad­yas­yon sis­ti­ti ve ke­mo­te­ra­pi son­ra­sı gö­rü­len he­mo­ro­jik sis­tit va­ka­la­rın­da in­ters­tis­yel sis­tit­te ön­gö­rü­len te­da­vi şe­ma­sı ge­çer­li ol­mak üze­re eği­tim araş­tır­ma has­ta­ne­le­ri ve üni­ver­si­te has­ta­ne­le­rin­de 3 (üç) üro­lo­ji uz­ma­nı­nın bu­lun­du­ğu he­yet ra­po­ru­na is­ti­na­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) Alt­ta ya­tan et­yo­lo­jik fak­tö­rün (nö­ro­je­nik me­sa­ne, üri­ner sis­tem taş has­ta­lık­la­rı, ge­çi­ril­miş me­sa­ne cer­ra­hi­si, tü­mör vb.) ol­ma­dı­ğı, id­rar kül­tü­rü ile gös­te­ril­miş yıl­da en az 3 (üç) ya da daha faz­la alt üri­ner sis­tem en­fek­si­yo­nu ge­çi­ren has­ta­lar­da, İnters­tis­yel Sis­tit te­da­vi­sin­de int­ra­ve­zi­kal ma­ter­yal­ler; ilk 6 (altı) haf­ta haf­ta­da 1 (bir) se­ans ol­mak üze­re 1 (bir) yıl­da top­lam en faz­la 17 (on yedi) se­ans uy­gu­la­na­bi­lir.

7.3.24.C- Penil Protez

(1) Or­ga­nik erek­til dis­fonk­si­yon ta­nı­sı ko­nu­lan has­ta­lar­da kul­la­nı­la­bi­lir.

(2) 3 (üç) üro­lo­ji uz­ma­nın yer al­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den, ra­por­da tanı ve pro­te­zin cin­si ile psi­ki­yat­ri kon­sül­tas­yon so­nu­cu­nun yer al­ma­sı şar­tıy­la be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.24.Ç- Silikon double J stent

(1) Si­li­kon do­ub­le J stent­ler;

1- Ma­lig­ni­te­le­re bağ­lı üre­te­ral obst­rük­si­yon­lar,

2-Ret­ro pe­ri­to­ne­al fib­ro­zis,

3-Rad­yo­te­ra­pi­ye, ke­mo­te­ra­pi­ye yada cer­ra­hi­ye bağ­lı ge­li­şen üre­te­ral dar­lık­lar­da

kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) 1 (bir) yıl­dan daha kısa süre için­de ye­ni­len­me­si ge­rek­ti­ğin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.24.D- Enürezis alarm cihazı

(1) Pri­mer mo­no­semp­to­ma­tik (gün­düz id­rar ka­çır­ma şi­kâ­ye­ti ol­ma­yan) enü­re­zis nok­tur­na­sı olan 5 (beş) yaş üze­ri has­ta­lar­da 1 (bir) de­fa­ya mah­sus ol­mak üze­re enü­re­zis alarm ci­haz be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.25. İlaçlı Stent

(1) İlaç­lı Stent­le­rin aşa­ğı­da­ki ol­gu­lar­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır;

a) Da­mar çapı 3.0 mm al­tın­da ve uzun­lu­ğu 15 mm üze­rin­de olan ol­gu­lar­da (her iki ko­şu­lu bir ara­da sağ­la­ma­sı şar­tıy­la),

b) Re­kür­rent  (stent res­te­no­zu tes­pit edil­miş olup ba­lon an­ji­op­las­ti uy­gu­lan­mış an­cak tek­rar res­te­noz ge­liş­miş) in-seg­ment stent res­te­no­zu olan ol­gu­lar­da,

(2) Bir has­ta­da en faz­la 3 (üç) adet ilaç­lı sten­tin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) Yu­ka­rı­da­ki bil­gi­le­rin has­ta dos­ya­sın­da bu­lun­ma­sı zo­run­lu­dur.

7.3.26. Ventrikül destek cihazı

7.3.26.A- Kısa süreli ventrikül destek cihazı

(1) Bu uy­gu­la­ma Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ruh­sat­lan­dı­rıl­mış kalp nak­li ya­pıl­ma­sı­na mü­sa­ade edi­len mer­kez­ler­de ya­pıl­ma­lı­dır.

a) Transp­lant bek­le­yen has­ta­lar­da has­ta­yı ya­şat­mak ama­cıy­la do­nör bu­lu­nun­ca­ya ka­dar kul­la­nı­la­bi­lir.

b) Do­nör bu­lu­na­ma­dı­ğı za­man uzun sü­re­li vent­ri­kül des­tek ci­ha­zı ge­rek­ti­ren has­ta­lar­da köp­rü ama­cıy­la kul­la­nıl­ma­lı­dır.

(2) İntra aor­tik ba­lon pom­pa­sı kul­la­nı­mı ve ECMO kul­la­nı­mı bu ku­ral­la­ra tabi de­ğil­dir.

(3) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ruh­sat­lan­dı­rıl­mış kalp nak­li ya­pıl­ma­sı­na mü­sa­ade edi­len mer­kez­ler dı­şın­da ki kalp ve da­mar cer­ra­hi­si (açık kalp ope­ras­yon­la­rı) uy­gu­la­nan has­ta­ne­ler­de ve fark­lı en­di­kas­yon­lar­da kul­la­nım Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Bi­lim Ku­ru­lu ta­ra­fın­dan (iş­lem son­ra­sı ol­mak üze­re) onay­lan­ma­sı kay­dı ile müm­kün­dür.

7.3.26.B- Uzun süreli ventrikül destek cihazı

(1) Uzun sü­re­li des­tek sağ­la­yan (en az 6 ay) aşa­ğı­da ta­nım­la­nan ci­haz­lar yal­nız­ca Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan Kalp nak­li Mer­ke­zi ola­rak ruh­sat­lan­dı­rıl­mış mer­kez­ler­de kul­la­nı­lır­lar.

(2) Bu adı ge­çen mer­kez­ler­de oluş­tu­ru­la­cak 1’i (biri) na­kil so­rum­lu­su kalp ve da­mar cer­ra­hı ol­mak üze­re, 2  (iki) kalp ve da­mar cer­ra­hı ve 1 (bir) kar­di­yo­log­dan olu­şan kon­sey ka­ra­rı mut­lak ol­ma­lı­dır.

a) Pa­ra­kor­po­re­al uzun sü­re­li des­tek sis­tem­le­ri:

1- Transp­lan­tas­yo­na köp­rü­le­me ama­cı ile kul­la­nır­lar.

2- En az 6 ay ve üze­ri des­tek ver­me­le­ri bek­le­nir.

3- Sağ ve veya sol vent­ri­kü­lü des­tek ama­cı ile tek veya çift ola­rak kul­la­nı­la­bi­lir­ler.

b) İnt­ra­kor­po­re­al uzun sü­re­li des­tek ci­haz­la­rı:

1- Transp­lan­tas­yo­na köp­rü­le­me ama­cı ile kul­la­nı­lır­lar.

2- Ka­lı­cı (des­ti­na­ti­on) te­da­vi ama­cı ile: 90 gün­den uzun sü­re­li tıb­bi te­da­vi­ye di­renç­li, NYHA III-B veya NYHA IV kli­ni­ği olan, sol vent­ri­kül EF % 25 ‘in altı olan has­ta­lar­da kul­la­nı­lır­lar. Kalp dışı has­ta­lık­la­rı ne­de­ni ile ya­şam bek­len­ti­si 2 (iki) yı­lın al­tın­da olan­lar­da kul­la­nı­la­maz.

3- En az 6 ay ve üze­ri des­tek ver­me­le­ri bek­le­nir.

4- Sağ ve veya sol vent­ri­kü­lü des­tek ama­cı ile tek veya çift ola­rak kul­la­nı­la­bi­lir­ler.

7.3.26.C- Total yapay kalp

(1) To­tal ya­pay kalp kul­la­nı­mı kalp yet­mez­li­ği ta­nı­sı ile acil kalp nak­li prog­ra­mı­na alı­nan uzun sü­re­li pa­ra­kor­po­re­al ve int­ra­kor­po­re­al vent­ri­kül des­tek pom­pa­la­rı­nın kul­la­nı­la­ma­dı­ğı aşa­ğı­da­ki tıb­bi du­rum­lar­da ge­çer­li­dir:

a) Çıkar­tı­la­ma­yan kar­di­yak trom­büs,

b) Vent­ri­kü­ler se­vi­ye­de int­ra­kar­di­yak şant var­lı­ğı (Qp/​Qs ora­nı 2 ve üze­ri olan),

c) Çıkar­tı­la­ma­yan kar­di­yak tü­mör var­lı­ğı,

ç) Çoklu me­ka­nik ka­pak ol­ma­sı,

d) Cid­di aort ve pul­mo­ner ka­pak yet­mez­li­ği,

e)  Kalp nak­li son­ra­sı ge­li­şen kalp yet­mez­li­ği ol­gu­la­rı veya daha ön­ce­den ya­pıl­mış kalp nak­li re­jek­si­yo­nu ol­gu­la­rın­da,

f)  Cid­di hi­pert­ro­fik kar­di­yo­mi­yo­pa­ti

7.3.27. Diş tedavisi

a) Greft­ler ve memb­ran­lar aynı mer­kez­de ça­lı­şan, dok­to­ra un­va­nı ka­zan­mış en az 1 (bir) pe­ri­odon­to­lo­ji veya ağız diş çene cer­ra­hi­si he­ki­mi­nin yer al­dı­ğı 3 (üç) diş he­ki­mi­nin im­za­sı ile ha­zır­la­nan re­sim­li sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

b) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na has­ta­ya ait rad­yog­raf­lar ek­len­me­li­dir.

c) Lo­kal anes­te­zi al­tın­da ya­pı­lan iş­lem­ler­de; sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na, has­ta ta­ra­fın­dan dol­du­ru­la­cak mal­ze­me­nin kul­la­nıl­dı­ğı­na dair bel­ge (adı ve so­ya­dı, iş­lem ta­ri­hi, kul­la­nı­lan mal­ze­me) ek­le­ne­cek­tir.

ç) Lo­kal anes­te­zi al­tın­da ayak­tan te­da­vi es­na­sın­da kul­la­nı­lan plak ve vida sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den re­çe­te edil­me­si ha­lin­de Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nır. Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na has­ta­ya ait so­nuç rad­yog­raf­la­rı ek­len­me­li­dir.

d) Ka­na­ma dur­du­ru­cu ajan­lar, pro­tez ya­pış­tı­rı­cı­la­rı, pro­tez te­miz­le­me tab­let­le­ri, özel içe­rik­li diş ma­cun­la­rı vb. tıb­bi de­ğe­ri ol­ma­yan mal­ze­me­le­rin be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.28. Antiembolizm basınç çorabı ve manşonu

(1) An­ti­em­bo­lizm ba­sınç ço­ra­bı, yal­nız de­rin ven trom­bo­zu pro­fi­lak­si­si en­di­kas­yo­nun­da kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) An­ti­em­bo­lizm ba­sınç man­şo­nu, de­rin ven trom­bo­zu pro­fi­lak­si­si, len­fö­dem, kro­nik ve­nöz yet­mez­lik ve komp­li­kas­yon­la­rı­nın te­da­vi­le­rin­de kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.29. Göz protezleri

(1) Göz pro­tez­le­ri ha­re­ket­li bir mal­ze­me ol­ma­yıp, göz pro­te­zi­nin ha­re­ke­ti, has­ta­nın daha önce ge­çir­di­ği cer­ra­hi mü­da­ha­le ile il­gi­li­dir.

(2) Üçün­cü ba­sa­mak sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­la­rın­ca dü­zen­le­nen, en az 1 (bir) göz has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­mi­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­di­ril­me­si, göz has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­min­ce re­çe­te­len­di­ril­me­si ha­lin­de göz pro­tez be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) 5 (beş) ya­şı­na ka­dar olan hak sa­hip­le­ri­ne (ço­cuk­lar­da 5 (beş) ya­şı­na ka­dar or­bi­ta ge­li­şi­mi ta­mam­lan­dı­ğın­dan) sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile ön­gö­rül­me­si ha­lin­de yıl­da bir, 5 (beş) ya­şın­dan bü­yük hak sa­hip­le­ri­ne ise sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile ön­gö­rül­me­si ha­lin­de 3 (üç) yıl­da 1 (bir) göz pro­te­zi­nin be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. An­cak her iki hal­de de sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da pro­te­zin de­ğiş­ti­ril­me ge­rek­çe­si be­lir­til­me­li­dir.

7.3.30. Nebulizatör cihazı

(1) Ne­bu­li­za­tör ci­ha­zı ve­ril­me­si­ne iliş­kin sağ­lık ku­ru­lu ra­por­la­rı­nın,

a) Eriş­kin has­ta­lar için;  gö­ğüs has­ta­lık­la­rı veya aler­ji has­ta­lık­la­rı uz­man­la­rın­dan en az bi­ri­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu ta­ra­fın­dan dü­zen­len­me­si ge­rek­mek­te­dir.

b) Çocuk has­ta­lar için; Çocuk Aler­ji­si uz­ma­nı veya Çocuk Gö­ğüs Has­ta­lık­la­rı uz­ma­nı, bu uz­man he­kim­le­rin bu­lun­ma­dı­ğı sağ­lık ku­rum­la­rın­da ço­cuk sağ­lı­ğı ve has­ta­lık­la­rı uz­man­la­rın­dan, en az bi­ri­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­rul­la­rı ta­ra­fın­dan dü­zen­len­me­si ge­rek­mek­te­dir.

(2) Sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ekin­de so­lu­num fonk­si­yon tes­ti (SFT) ve ge­re­ki­yor­sa ar­te­ri­yel kan gazı (AKG) so­nuç­la­rı­nı gös­te­rir bel­ge ek­le­ne­cek­tir.

(3) Komp­re­sör tipi ne­bü­li­za­tör be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­na­cak olup ult­ra­so­nik ne­bu­li­zer­ler be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

(4) Eriş­kin has­ta­lar­da ci­ha­zın ve­ril­me­si­ne iliş­kin ola­rak; İnha­ler pre­pa­rat­la­rı ve in­ha­ler pre­pa­rat­la­rın kul­la­nıl­ma­sı­na yar­dım­cı alet­le­ri   (airc­ham­ber, spa­cer v.b.) kul­la­na­ma­dı­ğı sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­le­nen,

a) Sta­bil kro­nik ak­ci­ğer has­ta­lı­ğı olan­lar­da; FEV1 ≤  40 ise AKG de­ğer­le­ri­ne ba­kıl­mak­sı­zın, FEV1 > 40 ise; AK­G­’­da PaO2 ≤55 mmhg veya SaO2 ≤ 88 ol­ma­sı.

b) Per­sis­tan as­tım­lı has­ta­lar­da; FEV1 veya PEFR ≤  %60 veya FEV1 veya PEFR % 60–80 ara­sın­da olup gün­lük PEFR veya FEV1 de­ğiş­ken­li­ği  %30’un üze­rin­de,

c) Bron­şek­ta­zi ta­nı­sı ile bir­lik­te ka­lı­cı hava yolu obst­rük­si­yo­nu olan has­ta­lar­da; Sta­bil dö­nem­de FEV1 ≤  40; ol­du­ğu sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ve da­ya­na­ğı bel­ge­le­rin ra­por ekin­de yer al­ma­sı ko­şu­luy­la ne­bü­li­za­tör ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca öde­nir.

(5) Çocuk has­ta­lar­da ci­ha­zın ve­ril­me­si­ne iliş­kin ola­rak;

a) Per­sis­tan as­tım­lı has­ta­lar­da; FEV1 veya PEFR ≤ %60 olan veya FEV1 veya PEFR % 60–80 ara­sın­da olup gün­lük PEFR veya FEV1 de­ğiş­ken­li­ği %30’un üze­rin­de ol­ma­sı veya

b) 14 (on dört) ya­şın üs­tün­de­ki has­ta­lar­da; FEV1 veya PEFR ≤   40 ol­ma­sı veya

c) 6 (altı) ya­şın al­tın­da­ki has­ta­lar ve 6 (altı) ya­şın üs­tün­de olup ek so­ru­nu (ör­ne­ğin nö­ro­lo­jik bir so­run) ne­de­niy­le so­lu­num fonk­si­yon tes­ti ya­pı­la­ma­yan­lar has­ta­lar­da bu du­rum sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si; ko­şu­luy­la ne­bü­li­za­tör ci­ha­zı be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(6) So­lu­num fonk­si­yon tes­ti ya­pa­ma­yan ve Kro­nik Ak­ci­ğer Has­ta­lı­ğı ta­nı­sı al­mış ço­cuk­lar­da, bron­ko­pul­mo­ner disp­la­zi, bron­şi­oli­tis ob­li­te­rans ta­nı­lı has­ta­lar­da,  in­ter­kos­tal ada­le­le­ri ça­lış­ma­yan veya men­tal re­tar­de (IQ ≤ 40) olan nö­ro­lo­jik so­run­lu has­ta­lar­da PaO2 ≤ 55 mmHg veya SaO2 ≤ 88 ol­ma­sı ha­lin­de bu du­ru­mun sağ­lık ku­ru­lu ra­po­run­da be­lir­til­me­si ge­rek­mek­te­dir.

7.3.31. Tekerlekli sandalye temini

(1) Ayak­ta dur­mak ve/​veya yü­rü­mek için alt ekst­re­mi­te­le­ri­ni kul­la­na­ma­ya­cak has­ta­lı­ğı veya sa­kat­lı­ğı ol­du­ğu or­to­pe­di ve trav­ma­to­lo­ji, be­yin cer­ra­hi­si, fi­zik­sel tıp ve re­ha­bi­li­tas­yon, eriş­kin veya ço­cuk nö­ro­lo­ji uz­man he­kim­le­rin­den biri ta­ra­fın­dan dü­zen­le­necek uz­man he­kim ra­po­ru ile bel­ge­le­nen­le­re bu he­kim­ler­ce re­çe­te edil­me­si ha­lin­de SUT eki Ek-5/​C Lis­te­sin­de be­lir­ti­len be­del­ler doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Has­ta­nın özür­lü­lük du­ru­mu ne­de­niy­le özel­lik­li te­ker­lek­li san­dal­ye­ye ge­rek­si­ni­mi­nin bu­lun­du­ğu ve özür­lü­lü­ğü­nün sü­rek­li ol­du­ğu­nun, yu­ka­rı­da be­lir­ti­len uz­man he­kim­ler­den en az bi­ri­nin yer al­dı­ğı sağ­lık ku­rul­la­rın­ca dü­zen­le­nen sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru ile bel­ge­len­di­ril­me­si ha­lin­de “özellikli motorsuz tekerlekli sandalye” be­de­li Ku­rum­ca SUT eki Ek-5/​C Lis­te­sin­de be­lir­ti­len be­del­ler doğ­rul­tu­sun­da Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(3) Özel­lik­li mo­tor­suz te­ker­lek­li san­dal­ye, kol­luk­la­rı çı­ka­rı­la­bi­lir, ayak­lık­la­rı ve ar­ka­lı­ğı ayar­la­na­bi­lir, kat­la­na­bi­lir ve ge­rek­ti­ğin­de baş-bo­yun des­te­ği ek­le­ne­bi­lir ni­te­lik­te­dir.

(4) Te­ker­lek­li san­dal­ye­nin ye­ni­len­me sü­re­si 5 (beş) yıl­dır. Bu sü­re­den önce ye­ni­le­nen te­ker­lek­li san­dal­ye be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­lan­maz.

7.3.32. Kulak kepçesi protezi

(1) Üni­ver­si­te has­ta­ne­le­ri ve Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den KBB veya plas­tik cer­ra­hi he­kim­le­rin­ce uy­gu­lan­ma­sı ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

(2) Üni­ver­si­te has­ta­ne­le­ri ve Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de il­gi­li dal uz­man­la­rın­ca dü­zen­le­necek sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den KBB veya plas­tik cer­ra­hi he­kim­le­rin­ce ge­rek­li du­rum­lar­da ye­ni­len­me­si ha­lin­de be­de­li Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.

7.3.33. Kadın doğum branşında kullanılan tıbbi malzemeler

7.3.33.A- Uterus içine yerleştirilen kanama durdurucu balon kateter

(1) Ute­rus içi­ne yer­leş­ti­ri­len ka­na­ma dur­du­ru­cu ba­lon ka­te­ter sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den Ku­rum­ca kar­şı­la­nır. Acil kul­la­nım ge­rek­çe­si sağ­lık ku­rul ra­po­run­da be­lir­til­me­li­dir.

7.3.33.B- Servikal olgunlaştırıcı balon

(1) Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ve üni­ver­si­te eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de kul­la­nıl­ma­sı ha­lin­de Ku­rum­ca be­de­li kar­şı­la­nır.

7.3.34. Göz branşında kullanılan tıbbi malzemeler

(1) Kor­nea cer­ra­hi­si baş­lı­ğı al­tın­da yer alan; mik­ro­ke­ra­tom bla­de, mik­ro­ke­ra­tom tu­bing set, app­la­na­tor, spa­tu­la, rol­ler, ele­va­tor­ler, mar­king pad, la­sek dis­sek­tor, la­sek can­nu­la, la­sek edge fit­ler, la­sek mic­ro­hoe, la­sik spe­ar­la­rı isim­li tıb­bi mal­ze­me­le­rin be­del­le­ri sağ­lık ku­ru­lu ra­po­ru­na is­ti­na­den Ku­rum­ca kar­şı­la­nır.”

MADDE 18 – Aynı Teb­li­ğin 9.2.1. nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“(1) ME­DU­LA sis­te­mi­ni kul­la­nan sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı, Ku­rum sağ­lık yar­dım­la­rın­dan ya­rar­lan­dı­rı­lan tüm ki­şi­ler için, her ayın başı ile sonu ara­sın­da ver­dik­le­ri sağ­lık hiz­met­le­ri­ne iliş­kin hem ken­di sis­tem­le­ri üze­rin­den Ku­rum adı­na ba­sı­lı ola­rak hem de ME­DU­LA sis­te­min­den elekt­ro­nik ola­rak; tek bir fa­tu­ra dü­zen­le­ye­cek­ler­dir. An­cak her­han­gi bir ne­den­le dö­ne­min­de fa­tu­ra­lan­dı­rı­la­ma­yan bir sağ­lık hiz­me­ti ol­ma­sı ha­lin­de bu sağ­lık hiz­me­ti­nin iş­le­mi­nin bit­ti­ği ta­rih iti­ba­rıy­la fa­tu­ra­lan­dı­rıl­ma­sı ge­re­ken dö­ne­mi ta­kip eden en geç 2 ay içe­ri­sin­de­ki dö­nem son­lan­dı­rıl­ma­sı­na dâ­hil edi­le­cek­tir. Ay­rı­ca Ku­rum­dan kay­nak­la­nan se­bep­ler­den do­la­yı elekt­ro­nik or­tam­da Ku­ru­ma fa­tu­ra edi­le­me­yen sağ­lık hiz­me­ti be­del­le­ri ile pro­viz­yon alma sü­re­si içe­ri­sin­de ve­fat eden has­ta­la­rın te­da­vi be­del­le­ri ma­nu­el ola­rak fa­tu­ra edi­le­bi­le­cek­tir.”

MADDE 19 – Aynı Teb­li­ğin 9.3. nu­ma­ra­lı mad­de­si­ne aşa­ğı­da­ki mad­de ola­rak ek­len­miş­tir.

9.3.4. Tıbbi malzeme şahıs ödemelerinde istenecek fatura ve eki belgeler

(1) Ayak­tan Te­da­vi­ler­de Re­çe­te Kar­şı­lı­ğı Has­ta Ta­ra­fın­dan Te­min Edi­len Tıb­bi Mal­ze­me­ler için fa­tu­ra eki bel­ge­ler;

a) Fa­tu­ra aslı,

1- Fa­tu­ra üze­rin­de Kü­re­sel Ürün No (Bar­kod), var­sa SUT kodu be­lir­til­miş ola­cak

2- Fa­tu­ra ar­ka­sın­da re­çe­te­yi ya­zan il­gi­li branş uz­man he­ki­mi ta­ra­fın­dan re­çe­te­de ya­zan mal­ze­me­nin (eks­ter­nal pro­tez ve or­tez­ler için) has­ta üze­rin­de uy­gu­lan­dı­ğı­nın gö­rül­dü­ğü ve uy­gun­lu­ğu­nun be­lir­ti­le­rek onay­lan­ma­sı. (tıb­bi uy­gun­luk ge­rek­tir­me­yen tıb­bi mal­ze­me­ler ve işit­me ci­haz­la­rı ha­riç)

3- Fa­tu­ra­da has­ta­nın ken­di­si­nin veya ya­kı­nı­nın ken­di el ya­zı­sı ile tes­lim al­dı­ğı­na dair “tes­lim al­dım” iba­re­si, TC kim­lik nu­ma­ra­sı, adı ve so­ya­dı, te­le­fon nu­ma­ra­sı ve im­za­sı bu­lun­ma­lı­dır.

b) Re­çe­te aslı,

c) Sağ­lık ra­po­ru aslı (sü­rek­li ku­la­nım arz eden mal­ze­me­ler­de, ra­po­ru dü­zen­le­yen sağ­lık ku­ru­mu veya re­çe­te­yi dü­zen­le­yen he­kim ta­ra­fın­dan veya SGK İl Mü­dür­lük­le­ri yet­ki­li­le­rin­ce “Aslı gi­bi­dir” ona­yı ya­pıl­mış su­re­ti ka­bul edi­lir)

ç) Bar­kod ve var­sa eti­ket aslı,

d) SU­T­’­ta tıb­bi mal­ze­me­ye özel ola­rak be­lir­ti­len di­ğer bel­ge­ler,

e) Ku­rum­ca iade alı­nan tıb­bi mal­ze­me­ler için ta­ah­hüt­na­me. (Ku­rum stok­la­rın­dan te­min edil­me­si du­ru­mun­da sa­de­ce bu fık­ra­nın (b), (c), (d) bent­le­rin­de be­lir­ti­len bel­ge­ler is­te­ne­cek­tir)

(2) Ya­ta­rak te­da­vi­ler­de te­mi­ni zo­run­lu tıb­bi mal­ze­me­le­rin, has­ta­ya al­dı­rıl­ma­sı du­ru­mun­da;

a) Fa­tu­ra aslı ve fa­tu­ra­da TİTUBB kodu Kü­re­sel Ürün No(Bar­kod), var­sa SUT kodu,

b) Re­çe­te aslı veya ıs­lak im­za­lı epik­riz notu veya tıb­bi mal­ze­me­nin kul­la­nıl­dı­ğı­na dair sağ­lık ra­po­ru aslı,

c) Var­sa tıb­bi mal­ze­me­nin ge­rek­li­li­ği­ne dair sağ­lık ra­po­ru aslı,

ç) Fa­tu­ra ar­ka­sın­da has­ta­nın ken­di­si­nin veya ya­kı­nı­nın ken­di el ya­zı­sı ile tes­lim al­dı­ğı­na dair “tes­lim al­dım” iba­re­si, Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti kim­lik nu­ma­ra­sı, adı ve so­ya­dı, te­le­fon nu­ma­ra­sı ve im­za­sı,

d) Bar­kod ve var­sa eti­ket aslı,

(3) Kul­la­nı­mı sağ­lık ra­po­ru­na bağ­lı tıb­bi mal­ze­me için dü­zen­le­necek re­çe­te­le­re ait aslı gi­bi­dir ona­yı ya­pıl­mış ra­por fo­to­ko­pi­si, fa­tu­ra ekin­de Ku­ru­ma gön­de­ri­le­cek­tir. “Aslı gi­bi­dir” ona­yı, ra­po­ru dü­zen­le­yen sağ­lık ku­ru­mu veya re­çe­te­yi dü­zen­le­yen he­kim ta­ra­fın­dan veya SGK il mü­dür­lük­le­ri yet­ki­li­le­rin­ce ya­pı­la­cak­tır.”

MADDE 20 – Aynı Teb­li­ğin 10.3 nu­ma­ra­lı mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“(1) 5510 sa­yı­lı Ka­nu­nun 4 üncü mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı­nın (c) ben­din­de sa­yı­lan ki­şi­ler ile bak­mak­la yü­küm­lü ol­duk­la­rı­nın sağ­lık hiz­met­le­ri­nin kar­şı­lan­ma­sın­da; Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğın­ca 31/​12/​2009 ta­rih ve 27449 sa­yı­lı Be­şin­ci Mü­ker­rer Res­mi Ga­ze­te­’­de ya­yım­la­nan “Kamu Per­so­ne­li­nin Sağ­lık Hiz­met­le­ri­nin Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu­na Dev­ri­ne İliş­kin Teb­liğ” hü­küm­le­ri de dik­ka­te alı­na­cak­tır.

(2) Bu Teb­li­ğin 7.1 nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin (21) nci fık­ra­sı­nın (a), (b), (c), (ç) ve (d) bent­le­rin­de sa­yı­lan bel­ge­le­ri ib­raz ede­me­yen veya ek­sik ib­raz eden fir­ma­la­rın ürün­le­ri­ne SUT Eki EK-5/​E ve EK-5/​F Lis­te­le­rin­de yer alan tu­tar­la­rın % 60’ı ora­nın­da öde­me ya­pı­la­cak­tır. An­cak söz ko­nu­su bel­ge­ler 31/​05/​2012 ta­ri­hi­ne ka­dar ib­raz edi­le­mez veya ta­mam­la­na­maz ise bu ta­rih­ten son­ra kul­la­nı­la­cak olan ürün be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­ya­cak­tır.”

(3) 7.3.7 nu­ma­ra­lı mad­de­sin­de ta­nım­lan­mış olan işit­me ci­haz­la­rı ile il­gi­li ola­rak;

a) Ana­log işit­me ci­ha­zı be­del­le­ri 1/​9/​2012 ta­ri­hi­ne ka­dar, di­ji­tal tri­mer­li işit­me ci­haz­la­rı­nın be­del­le­ri ise 31/​12/​2012 ta­ri­hi­ne ka­dar Ku­rum­ca kar­şı­la­na­cak olup bu ta­rih­ler­den son­ra ana­log işit­me ci­ha­zı ve di­ji­tal tri­mer­li işit­me ci­haz­la­rı­nın be­del­le­ri Ku­rum­ca kar­şı­lan­ma­ya­cak­tır.

b) 7.3.7 nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin (5) inci fık­ra­sı­nın (d) ben­din­de is­te­ne­ce­ği be­lir­ti­len ger­çek ku­lak öl­çü­mü so­nuç­la­rı, 6 yaş üstü has­ta­lar­da 1/​9/​2012 ta­ri­hin­den son­ra is­ten­me­ye baş­la­na­cak­tır.”

MADDE 21 – Aynı Teb­liğ eki “Yurt Dışı İlaç Fi­yat Lis­te­si” nde (EK-2/​G) fi­yat­la­rı gün­cel­le­nen ve lis­te­ye yeni ka­yıt edi­len ilaç­lar,  bu Teb­liğ eki (1) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­til­miş­tir.

MADDE 22 – Aynı Teb­liğ eki “Has­ta Sevk For­mu” (EK-4/​A) bu Teb­liğ eki (2) nu­ma­ra­lı lis­te­de yer al­dı­ğı şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MADDE 23 – Aynı Teb­liğ eki “Acil Ha­lin Sona Er­me­si­ne İliş­kin Ta­ah­hüt­na­me” de (EK-4/​C) yer alan for­mun baş­lı­ğın­da bu­lu­nan “TA­AHHÜTNA­ME” iba­re­si “BİLGİLENDİRME FOR­MU” ola­rak de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MADDE 24 – Aynı Teb­liğ eki “Fi­yat­lan­dı­rıl­mış Tıb­bi Sarf Mal­ze­me­le­ri Lis­te­si” nde (EK-5/​A-1) aşa­ğı­da be­lir­ti­len de­ği­şik­lik­ler ya­pıl­mış­tır.

a) Lis­te­de “380.040” SUT kodu ile yer alan “KU­LAK KA­LI­BI” adlı mal­ze­me lis­te­den çı­ka­rıl­mış­tır.

b) Lis­te­den çı­ka­rı­lan di­ğer tıb­bi mal­ze­me­ler bu Teb­liğ eki (3) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­til­miş­tir.

MADDE 25 – Aynı Teb­liğ eki “Fi­yat­lan­dı­rıl­mış Tıb­bi Sarf Mal­ze­me­le­ri Lis­te­si” nden (EK-5/​A-2) çı­ka­rı­lan tıb­bi mal­ze­me­ler bu Teb­liğ eki (4) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­til­miş­tir.

MADDE 26 – Aynı Teb­liğ eki  “Pro­tez ve Or­tez Lis­te­si” nde (EK-5/​C) aşa­ğı­da be­lir­ti­len de­ği­şik­lik­ler ya­pıl­mış­tır.

a) “207.701” SUT kod­lu “İ_şit­me ci­ha­zı (ana­log)” ve “207.702” SUT kod­lu “İşit­me ci­ha­zı (di­ji­tal)” adlı mal­ze­me­ler, lis­te­den çı­ka­rıl­mış­tır.

b) Lis­te­ye ek­le­nen tıb­bi mal­ze­me­ler, “Özel Grup” baş­lı­ğı al­tın­da “207.410” SUT kod­lu “Ha­va­lı Ya­tak” adlı mal­ze­me­den son­ra gel­mek üze­re, bu Teb­liğ eki (5) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­til­miş­tir.

MADDE 27- Aynı Teb­liğ eki  “Tıb­bi Uy­gun­luk Ara­na­cak Pro­tez ve Or­tez Lis­te­si” nde (EK-5/​C-1) aşa­ğı­da be­lir­ti­len de­ği­şik­lik­ler ya­pıl­mış­tır.

a) 207.701 SUT kod­lu “İşit­me ci­ha­zı (ana­log)” ve 207.702 SUT kod­lu “İşit­me ci­ha­zı (di­ji­tal)” adlı mal­ze­me­ler, lis­te­den çı­ka­rıl­mış­tır.

b) Lis­te­ye ek­le­nen tıb­bi mal­ze­me­ler, “Özel Grup” baş­lı­ğı al­tın­da yer al­mak üze­re, bu Teb­liğ eki (6) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­til­miş­tir.

MADDE 28 – Aynı Teb­liğ eki “Ku­rum­ca Be­de­li Kar­şı­la­na­cak Omur­ga Cer­ra­hi­si Tıb­bi Mal­ze­me Lis­te­si” nde (EK-5/​E) aşa­ğı­da yer alan de­ği­şik­lik­ler ya­pıl­mış­tır.

a) Lis­te­nin baş­lı­ğı “Be­yin Cer­ra­hi­si Bran­şı Omur­ga Cer­ra­hi­si Alan Gru­bu­na Ait Tıb­bi Mal­ze­me Lis­te­si” (EK-5/​E) şek­lin­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

b) Lis­te­ye ek­le­nen tıb­bi mal­ze­me­ler bu Teb­liğ eki (7) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­til­miş­tir.

MADDE 29 – Aynı Teb­liğ eki “Ku­rum­ca Be­de­li Kar­şı­la­na­cak Or­to­pe­di ve Trav­ma­to­lo­ji Bran­şın­da Yer Alan Art­rop­las­ti Ala­nı Tıb­bi Mal­ze­me Lis­te­si” nde (EK-5/​F) aşa­ğı­da yer alan de­ği­şik­lik­ler ya­pıl­mış­tır.

a) Lis­te­nin baş­lı­ğı “Or­to­pe­di ve Trav­ma­to­lo­ji Bran­şı Art­rop­las­ti Alan Gru­bu­na Ait Tıb­bi Mal­ze­me Lis­te­si” (EK-5/​F) şek­lin­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

b) Lis­te­ye ek­le­nen tıb­bi mal­ze­me­ler bu Teb­liğ eki (8) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­til­miş­tir.

MADDE 30 – Aynı Teb­li­ğe, bu Teb­liğ eki (9) nu­ma­ra­lı lis­te­de yer alan branş lis­te­le­ri ek­len­miş­tir.

MADDE 31 – Aynı Teb­li­ğin eki “Gör­me­ye Yar­dım­cı Tıb­bi Mal­ze­me­ler Lis­te­si” (EK-6), bu Teb­liğ eki (10) nu­ma­ra­lı lis­te­de yer al­dı­ğı şek­li ile de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MADDE 32 – Aynı Teb­liğ eki “Sağ­lık Ku­rum­la­rı Puan Lis­te­si” nde (EK-8) ya­pı­lan de­ği­şik­lik­ler bu Teb­liğ eki (11) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­til­miş­tir.

MADDE 33 – Aynı Teb­liğ eki “Ta­nı­ya Da­ya­lı İşlem Lis­te­si” nde (EK-9) ya­pı­lan de­ği­şik­lik­ler bu Teb­liğ eki (12) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­til­miş­tir.

MADDE 34 – Aynı Teb­liğ eki “Fi­zik Te­da­vi ve Re­ha­bi­li­tas­yon Tanı Lis­te­si” nde (EK-9/​A) aşa­ğı­da be­lir­til­di­ği şe­kil­de de­ği­şik­lik­ler ya­pıl­mış­tır.

a) “E66.0 Obe­zi­te, aşı­rı ka­lo­ri­ye bağ­lı” ve “E66.1 Obe­zi­te, ila­ca bağ­lı” ta­nı­la­rın­dan son­ra gel­mek üze­re “(İç has­ta­lık­la­rı veya ço­cuk sağ­lı­ğı ve has­ta­lık­la­rı uz­man he­ki­min­ce son 3 ay için­de dü­zen­len­miş uz­man he­kim ra­po­ru ile)” ifa­de­si ila­ve edil­miş­tir.

b) Lis­te­nin B gru­bun­da yer alan “M89.0 Al­go­nö­ro­dist­ro­fi” ta­nı­sı, “M75 Omuz lez­yon­la­rı” ta­nı­sın­dan son­ra gel­mek üze­re C gru­bu­na alın­mış­tır.

MADDE 35 – Aynı Teb­liğ eki “Hi­per­ba­rik Ok­si­jen Te­da­vi­si Uy­gu­la­ma Lis­te­si” (EK-9/​D) bu Teb­liğ eki (13) nu­ma­ra­lı lis­te­de yer al­dı­ğı şek­li ile de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MADDE 36 – Aynı Teb­li­ğin 4.4.1 nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sın­da yer alan “SU­T­’un 1.2(1)a ben­din­de sa­yı­lan si­gor­ta­lı­lar­dan iş­ve­ren­le­ri ta­ra­fın­dan, SU­T­’un 1.2(1)c ben­din­de” iba­re­si “5510 sa­yı­lı Ka­nu­nun 4 üncü mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı­nın (a) ben­din­de sa­yı­lan si­gor­ta­lı­lar­dan iş­ve­ren­le­ri ta­ra­fın­dan, 5510 sa­yı­lı Ka­nu­nun 4 üncü mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı­nın (c) ben­din­de” ola­rak de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MADDE 37 – Aynı Teb­li­ğin 5.2.1. nu­ma­ra­lı mad­de­si­nin do­ku­zun­cu fık­ra­sın­da yer alan “SU­T­’un 1.2(1)c ben­din­de” iba­re­si “5510 sa­yı­lı Ka­nu­nun 4 üncü mad­de­si­nin bi­rin­ci fık­ra­sı­nın (c) ben­din­de” ola­rak de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MADDE 38 – Bu Teb­li­ğin;

a) 2 nci mad­de­si 16/​5/​2012 ta­ri­hin­den ge­çer­li ol­mak üze­re ya­yı­mı ta­ri­hin­de,

b) 8 inci mad­de­si 1/​5/​2012 ta­ri­hin­den ge­çer­li ol­mak üze­re ya­yı­mı ta­ri­hin­de,

c) 15 inci mad­de­si 1/​7/​2012 ta­ri­hin­de,

ç) 17 nci mad­de­si ile de­ğiş­ti­ri­len “Tıb­bi Mal­ze­me Te­min Esas­la­rı” baş­lık­lı 7.1. nu­ma­ra­lı mad­de­nin yir­mi do­ku­zun­cu fık­ra­sı 1/​11/​2012 ta­ri­hin­de, 17 nci mad­de­si­nin di­ğer hü­küm­le­ri ya­yı­mı ta­ri­hin­de,

d) 18 inci mad­de­si 1/​6/​2012 ta­ri­hin­den ge­çer­li ol­mak üze­re ya­yı­mı ta­ri­hin­de,

e) 20 nci mad­de­si ile de­ğiş­ti­ri­len 10.3. nu­ma­ra­lı mad­de­nin; bi­rin­ci ve üçün­cü fık­ra­la­rı ya­yı­mı ta­ri­hin­de; ikin­ci fık­ra­sı 1/​5/​2010 ta­ri­hin­den ge­çer­li ol­mak üze­re ya­yı­mı ta­ri­hin­de,

f) 21 inci mad­de­si bu Teb­liğ eki (1) nu­ma­ra­lı lis­te­de be­lir­ti­len yü­rür­lük ta­rih­le­rin­den ge­çer­li ol­mak üze­re ya­yı­mı ta­ri­hin­de,

g) 24 üncü mad­de­si­nin (a) ben­di ile 26 ncı mad­de­si 15/​6/​2012 ta­ri­hin­den ge­çer­li ol­mak üze­re ya­yı­mı ta­ri­hin­de,

ğ) 28 inci ve 29 uncu mad­de­le­ri­nin (a) bent­le­ri ya­yı­mı ta­ri­hin­de, 24 üncü, 28 inci ve 29 uncu mad­de­le­ri­nin (b) bent­le­ri ile 25 ve 30 uncu mad­de­le­ri 1/​7/​2012 ta­ri­hin­de,

h) 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 16, 23, 32, 33, 34 ve 35 inci mad­de­le­ri ya­yı­mı ta­ri­hin­den 5 iş günü son­ra,

ı) 7 nci mad­de­si ile de­ğiş­ti­ri­len 4.2. nu­ma­ra­lı mad­de­nin al­tın­cı fık­ra­sı 15/​03/​2012 ta­ri­hin­den ge­çer­li ol­mak üze­re ya­yı­mı ta­ri­hin­de; ye­din­ci fık­ra­sı ya­yı­mı ta­ri­hin­de;

i) 36 ncı ve 37 nci mad­de­le­ri 15/​03/​2012 ta­ri­hin­den ge­çer­li ol­mak üze­re ya­yı­mı ta­ri­hin­de,

j) Di­ğer mad­de­le­ri ya­yı­mı ta­ri­hin­de,

yü­rür­lü­ğe gi­rer.

MADDE 39 – Bu Teb­liğ hü­küm­le­ri­ni Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu Baş­ka­nı yü­rü­tür.

Liste 1 için tıklayınız.

Liste 2 için tıklayınız.

Liste 3 için tıklayınız.

Liste 4 için tıklayınız.

Liste 5 için tıklayınız.

Liste 6 için tıklayınız.

Liste 7 için tıklayınız.

Liste 8 için tıklayınız.

Liste 9 için tıklayınız.

Liste 10 için tıklayınız.

Liste 11 için tıklayınız.

Liste 12 için tıklayınız.

Liste 13 için tıklayınız.
_____
www.ver­gi­bu­ro­su.com

Print Preview
S.M.Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN - info@ortakmusavir.com - 232.4843627 -İzmir

Site içe­ri­ği Mali Mü­şa­vir İsma­il ŞENGÜN ta­ra­fın­dan sağ­lan­mak­ta­dır. Hiz­met sağ­la­yı­cı İzmir mer­kez­li­dir.

De­tay­lı bil­gi için ortakmusavir.com ad­re­si­ni zi­ya­ret edi­niz.

© 2009 - 2025 ver­gi­bu­ro­su.com
- Tüm hak­la­rı sak­lı­dır.

modul
single - 51 - 0,592