GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TAHSİLAT İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 2)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TAHSİLAT İŞLEMLERİ) (SERİ NO:4)

4 Ocak 2025 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 32772

TEBLİĞ

Ticaret Bakanlığından:

GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TAHSİLAT İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 2)’NDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(TAHSİLAT İŞLEMLERİ)

(SERİ NO: 4)

MADDE 1- 21/1/2014 tarihli ve 28889 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği (Tahsilat İşlemleri) (Seri No: 2)’nin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Gümrük ve Ticaret Bakanlığını” ibaresi “Ticaret Bakanlığını” şeklinde, (ç) bendinde yer alan “Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünü” ibaresi “Gümrükler Genel Müdürlüğünü” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Tebliğin 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “itiraz” ibaresi “istinaf” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Tebliğin 12 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Gümrük Kanununun 232 nci maddesinde, Gümrük Kanunu uyarınca idari yaptırım kararlarının gümrük idarelerinin amirleri veya yardımcıları tarafından verileceği; aynı Kanunun 242 nci ve 244 üncü maddelerinde ise bu kapsamdaki kararlara karşı itiraz ve uzlaşma usulleri belirlenmiş olup 5326 sayılı Kanun hükümleri uyarınca mahkemeler tarafından verilen idari para cezalarına karşı mahkeme kararının icrası kapsamında yine 5326 sayılı Kanunda öngörülen itiraz yolu izleneceğinden bu kararlara karşı Gümrük Kanunu uyarınca itiraz edilemez ve uzlaşma talebinde bulunulamaz.”

MADDE 4- Aynı Tebliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “itiraz” ibaresi “istinaf” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- Aynı Tebliğin 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(6) Yükümlülerin ölümü halinde gümrük vergi borçları, mirası reddetmemiş kanuni ve mansup mirasçılarına geçer. Ancak, mirasçılardan her biri bu vergi borçlarından miras hisseleri nispetinde sorumlu olurlar. İdari para cezasına muhatap olan yükümlünün ölümü halinde ise cezaların şahsiliği ilkesi uyarınca, bu cezalar mirasçılarından takip edilmez ve cezaların tahsilinden vazgeçilir.”

MADDE 6- Aynı Tebliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulu Kararı” ibaresi “Cumhurbaşkanı Kararı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7- Aynı Tebliğin 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “gümrük ve ticaret bölge müdürlükleri” ibaresi “gümrük ve dış ticaret bölge müdürlükleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Tebliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 19- (1) İdari para cezalarının taksitlendirilmesine ilişkin 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü saklı kalmak üzere, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi uyarınca yapılan, gümrük vergilerinin ve para cezalarının tecil ve taksitlendirme taleplerinde;

a) 5.000.000,00 Türk Lirasına kadar olan tutarlar için gümrük müdürlükleri,

b) 5.000.000,00 Türk Lirası ve üzerindeki tutarlar için gümrük ve dış ticaret bölge müdürlükleri,

yetkilidir.”

MADDE 9- Aynı Tebliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “gümrük ve ticaret bölge müdürlüğüne veya bölge müdürlüğü kanalıyla Bakanlığa” ibaresi “gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğüne” şeklinde, altıncı fıkrasında yer alan “gümrük ve ticaret bölge müdürlüğü veya Bakanlık” ibaresi “gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğü” şeklinde, sekizinci fıkrasında yer alan “Bakanlığın” ibaresi “gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğünün” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Tebliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yedi” ibaresi “on beş” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11- Aynı Tebliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan ““Zamanaşımını Tayine Esas Olan Tarih”” ibaresi ““Zamanaşımının Başlangıç Tarihi”” şeklinde, ““Zamanaşımının En Son Kesildiği Tarih”” ibaresi ““Zamanaşımı Kesilmiş İse Son Defa Kesildiği Tarih”” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan ““Zamanaşımı Süresinin Başlangıç Tarihi”” ibaresi ““Zamanaşımının Başlangıç Tarihi”” şeklinde, ““Zamanaşımının En Son Kesildiği Tarih”” ibaresi ““Zamanaşımı Kesilmiş İse Son Defa Kesildiği Tarih”” şeklinde, dördüncü fıkrasında yer alan “Bütçe Gelirleri Tahakkuk Artıklarından Zamanaşımına Uğramış Olanlara İlişkin Ayrıntı Cetveline” ibaresi “Zamanaşımına Uğramış Amme Alacaklarına İlişkin Terkin Cetveline” şeklinde değiştirilmiştir.

“(1) 6183 sayılı Kanunun 102 nci maddesine göre zamanaşımına uğramış alacakların terkin izninin alınması için, 30/6/2007 tarihli ve 26568 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1’in EK-10’unda yer alan “Zamanaşımına Uğramış Amme Alacaklarına İlişkin Terkin Cetveli” kullanılır (Ek-8). Zamanaşımına Uğramış Amme Alacaklarına İlişkin Terkin Cetveli, tahsil daireleri tarafından her borçlu için ayrı ayrı olmak üzere 3 nüsha düzenlenir.”

MADDE 12- Aynı Tebliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “form ile” ibaresi “Geri Verme veya Kaldırma Başvurusu Formu ile elektronik olarak” şeklinde, aynı maddenin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde, altıncı fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.

“(4) Bir gümrük beyannamesine dayanılarak ödenmiş olan gümrük vergileri bu beyannamenin iptal edilmesi üzerine ilgilinin talebiyle geri verilir. Gümrük beyannamesinin iptalinin eşyanın tesliminden önce yapılması halinde ödenmiş gümrük vergilerinin geri verilmesine ilişkin talebin Gümrük Kanununun 46 ncı maddesinde ve 70 inci maddesinin ikinci fıkrasında; diğer iptal durumlarında iptal sebebine göre Gümrük Yönetmeliğinin 124 üncü, 125 inci, 127 nci ve 129 uncu maddelerinde belirlenen süreler içerisinde yapılması gerekir.”

MADDE 13- Aynı Tebliğin 31 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Geri verme veya kaldırma işleminin bölge müdürlükleri veya Bakanlıkça sonuçlandırılacak olması halinde, ilgili gümrük idaresince başvuru formu ekine beyanname, dolaşım belgeleri ve ekleri, menşe belgeleri ve ekleri eklenir ve geri verilmesi veya kaldırılması talep edilen tutarın doğruluğu kontrol edilerek ve görüş belirtilerek ilgili gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğüne veya Bakanlığa gönderilir. İlgili gümrük idaresince geri verilmesi istenilen vergi ve cezaların tahsilatına ilişkin olarak sistem üzerinden gerekli kontroller yapılır. Yapılan kontroller neticesinde tahsilata ilişkin veri bulunmaması halinde başvuru sahibinden ödemeye ilişkin belge istenilir ve bu durumda söz konusu belge de ilgili gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğüne veya Bakanlığa gönderilir.”

MADDE 14- Aynı Tebliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu süreler içerisinde başvurunun yapılması halinde Gümrük Kanununun 242 nci maddesinde düzenlenen itiraz hakkından yararlanmak için süresi içerisinde itiraz başvurusunda bulunulmaması geri verme veya kaldırma başvurusunda bulunulmasına engel teşkil etmez.”

MADDE 15- Aynı Tebliğin 34 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Geri Verme veya Kaldırma Başvurusu Formu ile” ibaresinden sonra gelmek üzere “elektronik olarak” ibaresi eklenmiş, aynı fıkrada yer alan “gümrük ve ticaret bölge müdürlüğü” ibaresi “gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüğü” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 16- Aynı Tebliğin 39 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“(1) 6183 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrası doğrultusunda yapılacak işleme esas olmak üzere, geri verilmesi gereken amme alacakları ile ilgili olarak gümrük idaresine yapılacak başvurular, geri verme talepli veya geri verilmesi gereken amme alacağının Bakanlıkça muaccel hale gelmiş borçlarına mahsup edilmesi talepli olması gerekir. Bu nedenle, geri verme başvurusu yapanlardan, Bakanlığa kesinleşmiş borcu olup olmadığı hususunda Geri Verme ve Kaldırma Talep Yönetimi Sistemi üzerinde bildirimde bulunmaları istenir. Bildirim doğrultusunda Ek-9’da yer alan belge anılan sistem tarafından otomatik olarak oluşturularak başvuruya eklenir.”

“Borç durumunu gösteren belge e-Devlet üzerinden de temin edilebilir.”

MADDE 17- Aynı Tebliğin 43 üncü maddesinin başlığında yer alan “BKK” ibaresi “Cumhurbaşkanı Kararı” şeklinde ve birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulu Kararı” ibaresi “Cumhurbaşkanı Kararı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 18- Aynı Tebliğin 48 inci maddesinde yer alan “Gümrük ve Ticaret Bakanı” ibaresi “Ticaret Bakanı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 19- Aynı Tebliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer alan “GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI” ibareleri “TİCARET BAKANLIĞI” şeklinde, Ek-4, Ek-6 ve Ek-9’unda yer alan “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” ibareleri “Ticaret Bakanlığı” şeklinde ve aynı Tebliğin Ek-8’i ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 20- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 21- Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,092