Maliye Bakanlığı Beyannamelerde değişiklik yaparak bilgi alma yetkisini ANGARYA yaratma şeklinde tekrar kullandı. Artık kdv beyannamelerinde kayda alınmış belgelerin adedi de girilecek. Sadece adet girilmekle kalmayıp bir de türlerine göre de ayrılacak…
Gelir İdaresinin son yaptığı güncelleme kanımca her yönü ile tartışılması gereken bir durum.
İster bağımlı olsun ister bağımsız tüm küçük/büyük işletmelerin sırtına yüklenen yük artmakta, bu yük yoluyla da idare ANLAMSIZCA vergi gelirlerini artırmayı düşünmektedir.
Sistemin en TEMEL TAŞI olan muhasebe mesleğine her geçen gün angarya yüklenmesi sistemin temellerinin bozuk şekilde atılmasına neden olmaktadır.
Temeli bozuk olan sistem üzerinde ne Yeminli Mali Müşavirler doğru ve zamanında rapor yazabilirler, ne Bağımsız Denetçiler denetim raporu hazırlayabilirler, ne finans kuruluşları doğru mali tablolar üzerinden finans sağlayabilirler ne de şirket ortakları şirketlerinin gidişatını takip edebilir, şirketlerine yön verebilirler… Örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür.
Sistemin tıkandığı en önemli nokta Türkiye de vergi gelirlerinin USUL e dayanan bir yöntemle artırılmaya çalışılmasıdır.
Avrupa’da onaylı fatura ve diğer bizdeki yasal belgeler, bu tür angaryalar yok…
Neden ?
Çünkü Avrupa da 3 lira beyan edip 10 lira harcama yapmak sorgulanmak için yeterli..
Tabii ki burada durumun siyasi yönünü bir kenara bırakırsak, YETKİLİLERİN KONULARA HAKİMİYETİNİN de tartışılması gerekir.
Örneğin;
Yeni düzenleme ile getirilen “toplam fatura adedi” uygulamasına karar verilirken, muhasebeciye getireceği yük, vergi gelirlerinde yaratacağı artış gerçekten hesaplanmış mıdır ?
Alınan bu tür kararlar İDAREYE ve bu durumu idareye anlatamayan TÜRMOB’a ve bağlı odalarına güveni her geçen gün azaltmaktadır.
Bu ve bunun gibi uygulamaların artık kaldırılması gerekliliği, odalar yolu ile idareye anlatılması gerekmektedir.
Görüldüğü üzere mali sistemimiz angaryalar üzerine kurulmuş bilimsel geçerliliği olmayan kurallar üzerine yürütülmeye çalışılmaktadır.
Bu angaryalar yüzünden mali/muhasebe sistemimizde gelişme sağlamak mümkün değildir.
İsmail ŞENGÜN
Smmm-Bağımsız Denetçi
ismail@ortakmusavir.com
_
© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.