2009 Yılından Akılda Kalanlar- İsmail Kökbulut

Bugün Gazetesi-28.12.2009

İsmail KÖKBULUT

ikokbulut@bugun.com.tr

2009 YILINDAN AKILDA KALANLAR

2009 yılı iyi ve kötüsüyle sona eriyor.

Çok sayıda ülke, ekonomideki daralmayla karşı karşıya kaldı. Özellikle mali konularda dünyada yaşanan durgunluğun atlatılması için birçok tedbir alındı.

Daralan ekonomiyi canlandırmak için ülkeler ardı ardına teşvik ve kurtarma paketleri açıkladılar. En büyük teşvik paketini 787 milyar dolarla ABD oluşturdu. Türkiye de tedbir paketlerini uygulamaya koydu. 2010 yılına hazırlanırken 2009 yılında yaşanan ve akılda kalanlar olacak. 2009 yılı vergi ve mali konularda diğer yıllardan farklı dönem oldu.

Ekonomiyi canlandırmak için vergi indirimleri yapıldı

Ekonomiyi canlandırmak amacıyla, büyük konutlarda, ticari araç ve otomobiller, elektronik, beyaz eşya, mobilya, bilişim, iş makinelerinde vergi indirimleri yapıldı. Tüketici kredilerindeki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF), gayrimenkul alım satımlarında tapu harcı düşürüldü. Model yılı 1979 veya daha eski olan motorlu taşıtların, hurdaya çıkarılması halinde ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ve cezaları silindi. Ayrıca, yeni yatırımları teşvik etmek, istihdamı artırmak ve KOBİ’lere kredi desteği için 4 milyar liralık paket açıklandı. Bazı sektörlerde krizin etkilerini azaltmak için üç aylığına uygulamaya konulan ÖTV ve KDV indirimleri, oranlarda değişiklik yapılarak, daha sonra 30 Eylül 2009’a kadar uzatıldı.

Varlık Barışı

Yurtdışında ve yurtiçinde bulunan varlıkların ekonomiye kazandırılması amacıyla yürürlüğe giren Varlık Barışı uygulaması 2009’un son gününe kadar gündemde kalacak. Önceki vergi aflarından farklılık gösteren Varlık Barışı firmaları 2007 ve öncesi için önemli ölçüde rahatlattı. Bizde köşemizde zaman zaman Varlık Barışı uygulamaları konusunda bilgiler vermeye çalıştık.

Kod uygulamaları hız kazandı

Yılın son aylarında mal ve hizmet alımı yapılan firmaların kodda olması birçok işletmeyi zor durumda bıraktı. Ekonomik durgunluğun etkileri devam ederken Vergi dairelerince geçmişe yönelik olarak kod taraması yapılması birçok firmanın zor günler geçirmesine neden oldu. Gelir İdaresi’nin yönlendirmesiyle Varlık Barışı uygulaması firmaları rahatlattı. Ancak bu uygulamanın bir faydası oldu. Firmalar mal ve hizmet alımı yaptıkları firmaları daha yakından takip etmeye başladılar. Gelir İdaresi adeta bu uygulama ile firmaları birbirine kontrol ettirmeye başladı. Böylelikle sahte ve muhteviyatı itibarıyla belge kullanımının önüne geçilmeye çalışılıyor.

Vergi incelemeleri kamuoyu gündemine girdi

Geçmiş yıllarda Maliye’nin denetim etkisini sadece vergi incelemesi geçirenler bilirdi. Bunun dışında fazlaca gündeme gelmezdi. 2009 yılında yapılan incelemelerin kamuoyuna yansımış olmaları firmaların bir gün vergi incelemesi ile karşı karşıya kalacaklarını hatırlattı. Gelir İdaresi’nin bu konuda proje ve yatırımlarını kamuoyu ile paylaşması önemli. Adeta radar bulunan yollarda önceden sürücülerin uyarılması gibi mükellefler de önceden bilgilendiriliyor. Unutmadan söylemekte fayda var son yıllarda bilgi işlem teknolojisine en büyük yatırımı Gelir İdaresi yaptı. Bu konuda mükelleflerin haberi olmadan birçok firma denetlenmiş oluyor.

2010 yılının bol kazançlı ve vergi problemlerinin yaşanmadığı bir yıl olması dileğiyle…

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,064