Emekli Aylığı Neden Kesilir?-Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-14.01.2010

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

EMEKLİ AYLIĞI NEDEN KESİLİR?

Soru: Sadettin Bey, babam 13 aydan beri SSK’dan emekli maaşı almaktadır.

Kasım maaşını almak için gittiğinde emekli maaşının kesildiği tespit edilmiştir. Bu konuyla ilgili başvurduğumuzda açıklama olarak bize askerlik borçlanmasını 1990 yılında SSK’ya ödediği ancak askerlik borçlanmasını ödediği dönemde Bağ-Kur’a kamyonetinden dolayı kaydı olduğunu bu nedenle emekliliğinin iptal edildiği söylendi. SSK yetkilileri borçlanmayı SSK’ya değil Bağ-Kur’a yapması gerekir diye askerlik borçlanmasını yersiz ödeme olarak kabul etmiş ve bugüne kadar aldığı 13 aylık emekli maaşını yasal faizi ile birlikte geri istemekte ve icra takibi başlatmış bulunmaktadır. Babam emekliliğinden dolayı işten de çıkarılmıştır. Bu konuyu ilgili (SSK) kişilerle görüştüğümüzde yapacak bir şey olmadığını, talep ettikleri parayı geri ödememiz gerektiğini belirttiler.

Mağdur olan babam bu konudan dolayı çok üzgün. Şahsı adına herhangi bir menfaat sağlamadığı halde devletin iki kurumundan birine bu tutarları ödemiş, borçlanmış ve emekliliğine onay verilmiş. Üzerinden 13 ay geçmiş bir durumu bizden talep ediyorlar. Mahkeme yoluna başvursak netice alabilir miyiz? Lütfen sorumuza siz bilirkişi olarak cevap veriniz. Cihan Keser

Cevap: Cihan Bey, babanızın durumuna gerçekten üzüldüm. Esasında bu sorunuza cevap verebilmek için sosyal güvenlik uzmanı olmaya da gerek yok. Birazcık hukuk bilgisi yeterlidir. Size tavsiyem ilgili SGK müdürlüğüne dilekçe vererek şunları sorun:

1. Babanızın askerlik borçlanması mademki yasaya ve usule uygun değildi, 1990 yılında SSK tarafından niye borçlanma başvurusu kabul edildi ve para tahsil edildi?

2. Madem 1990 yılında kabul edilen borçlanma yersizdi ve SSK’nın hatasıydı, neden 13 ay önce emekli olurken bu size bildirilmedi? Neden emeklilik başvurusu kabul edildi ve aylık bağlandı?

3. Madem 1990 yılında SSK’nın birinci hatasıyla askerlik borçlanması kabul edildi ve madem 13 ay önce SGK’nın hatasıyla emeklilik talebi onaylandı, neden bu hataların sorumlusu olan personele fatura çıkarılmıyor da gariban emekliye çıkarılıyor?

Bu sorularınızı yazılı olarak yönelttikten sonra aynı dilekçenin bir örneğini de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer‘e gönderin. Bizzat biliyorum ki Sayın Bakan’ın bürokrasinin vatandaşı mağdur eden bu tür hatalarına müsamahası yok. Dilekçelerden bir sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açacaksınız.

Yurtdışı çalışmalar ve iş göremezlik ödeneği

Soru: Sadettin Bey ben 1999-2005 tarihleri arasında yurtdışında bir inşaat firmasında toplam 60 ay gibi bir süre 1500 $ maaşla çalıştım. 2005 yılının 1. ayında işten çıkartıldım. Tazminatımı şirketi mahkemeye vererek kazandım ve paramı aldım. Bu süre içerisinde toplam 1420 günlük sigorta primim yatmadığından dolayı yetkililerle görüşmem neticesinde yatmayan primlere karşılık 8.500 TL para verdiler. Biraz da cahilliğimden olsa gerek parayı aldım. Bana kâğıt imzalattılar. Fakat şimdi ben bu konuda rahatsızlık duyuyorum. Bunla ilgili ne yapabilirim? Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.

İkinci bir sorum, şu anda yabancı bir şirkette teknisyen olarak çalışmaktayım. Ayak bileğimdeki rahatsızlıktan dolayı 12.12.2009 tarihinde 10 gün, bitiminde tekrar 10 gün ve gene rapor bitiminde 15 gün iş göremezlik raporu aldım. SGK’dan paramı neye göre ödeyecekler? Brüt maaşım 1.550 TL ve bu istirahatlı olduğum toplam 35 günlük sürede sigortalı olarak günlerim haneme işlenecek mi? Hakan Polat

Cevap: Hakan Bey, bildirilmeyen çalışmalarınız için şirket tarafından size para verilmesi, sizin yasal haklarınızı aramanıza engel değil. Bu yılın sonuna kadar iş mahkemesine başvurarak ya da SGK’ya şikâyette bulunarak, SGK’ya bildirilmeyen hizmetlerinizin tescilini isteyebilirsiniz. Gelelim ikinci sorunuza. İstirahatınızın başladığı tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde 90 gün sigorta bildiriminiz varsa, istirahatlı olduğunuz günler için brüt ücretinizin, yatarak tedavi gördüyseniz yarısı, ayaktan tedavi gördüyseniz 2/3’ü oranında iş göremezlik ödeneği alırsınız. Buna göre ayakta tedavi gördüyseniz 36 günlük istirahat için 1.206 TL ödenek alırsınız. İstirahatlı olduğunuz sürede işvereniniz sigortanızı bildirmek zorunda değildir. Ancak bildirmişse prim gününüze eklenecektir.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 21 - 0,065