Emekliye “IMF’siz Türkiye” Zammı-Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-07.01.2010

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr

EMEKLİYE “IMF’SİZ TÜRKIYE” ZAMMI

Emekliler yaklaşık bir yıldır intibak düzenlemesi bekliyordu.

Sayın Ömer Dinçer’in bizzat takip ettiği çalışmalar sonuçlandı ancak bütün emeklileri kapsayan bir intibak tasarısı çıkartılamadı. Ancak yine de bütçe imkanları ölçüsünde fena olmayan bir zam açıklandı. Başbakan tarafından Salı günkü grup toplantısında açıklanan zamla, emeklilere 63 ila 101 TL arasında bir zam verildi. Temmuzda da yine kısmi bir iyileştirme yapılacak.

Emekli okurlarımızdan aldığımız ilk tepkiler, beklentilerin tam olarak karşılanmadığı yönünde. Özellikle 1980’li yıllarda tavandan emekli olanlarla süper emekliler umduğunu bulamadı. Ancak şunu da ifade etmekte fayda var ki, içinde bulunduğumuz ekonomik ortamda %24,2’yi bulan zam oranı gerçekten iyi bir rakam. Eğer Türkiye, geçtiğimiz yıl içerisinde IMF ile yeni bir program üzerinde anlaşmış olsaydı, emeklilerimiz bu zammı da göremeyecekti. Dolayısıyla 2010 yılına IMF’siz girilmesinden belki de en kârlı çıkan emekliler oldu diyebiliriz.

İntibak çalışmaları sonrasında bir kere daha görüldü ki, Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminin en sorunlu ayağını emeklilik rejimi oluşturuyor. Her 8-10 yılda bir değişen sistem, emekliler arasında pek çok dengesizliği ve adaletsizliği üretmiş durumda. Bu dengesizliğin giderilmesi bir düzenlemede olacak gibi değil. Umarız son zamlarla ortaya koyulan irade önümüzdeki yıllarda da devam eder de, en azından yıllara sari bir çözüm üretilmiş olur.

Dul ve yetim aylıklarına zam var mı?

Emekliler için açıklanan zam oranlarından sonra okurlarımızdan gelen en fazla sorulardan birisi de açıklanan zam oranlarının dul ve yetim aylıklarına yansıyıp yansımayacağı. Evet, söz konusu zam oranları, dul ve yetim aylıklarına da yansıyacaktır. Zira Sayın Başbakan yapılan zammın yaklaşık 7,3 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendirdiğini söyledi ki bu rakamın içerisinde dul ve yetim aylığı alanlar da bulunmaktadır.

SSK mı iyidir, Tarım Bağ-Kur mu?

Soru: Sadettin Bey, 2000 yılından beri Tarım Bağ-Kur’luyum. En son 8. basamaktaydım. 1996 yılında başlayan SSK kapsamında da 570 prim günüm var. Bundan sonra SSK’ya geçsem bir avantajım olur mu? Hangisini tavsiye edersiniz? M.B.

Cevap: Değerli okurum, bundan sonra SSK’ya geçerseniz 5825 günü doldurduktan sonra 56 yaşınızı tamamladığınız tarihte emekli olursunuz. Tarım Bağ-Kur kapsamında devam ederseniz 9000 gün prim ödeyerek 58 yaşınızda emekli olursunuz. Yani SSK’dan hem daha erken hem de daha az prim ödeyerek emekli olma şansınız var. Tercih sizin.

Babam nasıl emekli olur?

Soru: Sadettin Bey, babam için bir sorum olacaktı. 1956 doğumlu kendisi ve sigorta başlangıcı 1987/Şubat’tır. Halihazırda 3169 gün primi bulunmaktadır. Askerlik borçlanmasını da henüz yapmadık (20 ay). Yani toplamda 3769 günü bulunmaktadır. Daha önceki iş yeri tam gün çalıştığı halde primlerini yarım ödemiş. Bunu bile bile babam 9 sene boyunca bu şekilde çalışmak zorunda kaldı. Bu durumda yarım günleri tamamlamak veya bir şekilde ödemek mümkün mü ya da hangi yolla en kısa sürede emekli olabilir? Ömer Düzgün

Cevap: Ömer Bey, geçmiş yıllarda bildirilmeyen günlerin ödenmesi söz konusu değil. Ancak babanız işyeri hakkında SGK’ya şikayette bulunur ya da iş mahkemesinde dava açarsa, bir ihtimal söz konusu günleri tescil edilmiş olur. Öte yandan verdiğiniz bilgilere göre babanız SSK’dan yaştan emekliliğe hak kazanabilir. Babanızın doğum tarihi 23 Mayıs 1956’dan önce ise 58, bu tarihten sonra ise 59 yaşını tamamlayarak emekli olabilir.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 28 - 0,072