Dikkat! Sağlık Faturalarınızı Kontrol Ettirin!-Sadettin Orhan

Bugün Gazetesi-20.05.2009

Sadettin ORHAN

sorhan@bugun.com.tr  

DİKKAT! SAĞLIK FATURALARINIZI KONTROL ETTİRİN! 

Genel sağlık sigortasının geçtiğimiz yıl yürürlüğe girmesiyle beraber, sağlık alanında bir devrim gerçekleşti diyebiliriz.

Yeşil kartlılar, SSK’lılar ve Bağ-Kur’lular dahil olmak üzere tüm sigortalılar, kamu hastanelerine ilave olarak üniversite ve özel hastanelere de gidebiliyor. Sağlık ve sosyal güvenlik alanında vatandaştan tam not alan bu uygulama, aile hekimliğinin de devreye girmesiyle birlikte bütüncül bir yapıya kavuşmuş olacak.

Özel sektörün sağlık alanında ciddi bir alternatif haline gelmesi, hizmet kalitesi yönünden olumlu bir gelişme olmakla birlikte, sigortalıların dikkat etmesi gereken çok önemli bir nokta var. Şöyle ki, herhangi bir özel sağlık kuruluşu (tıp merkezi, dal merkezi, hastane vb.), SGK ile anlaşmalı olarak vermiş olduğu sağlık hizmetine mukabil, hastadan en fazla %30 oranında fark alabiliyor. Peki bu %30 fark neye göre belirleniyor? Sağlık Hizmeti Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenmiş paket fiyata göre. Yani SGK bir liste yayınlıyor. Diyor ki “ben özel sağlık kurum ve kuruluşlarına şu hizmetler için şu kadar ödeme yapabilirim“. Bakanlar Kurulu kararı da diyor ki, “ey özel sağlık kurum ve kuruluşları, siz verdiğiniz hizmet karşılığı SGK’dan aldığınız paranın en fazla %30’u kadar hastadan para alabilirsiniz, bundan fazlasını alamazsınız“.

Düzenleme gayet basit ve net. Ancak uygulamanın kontrolü bu kadar basit değil. Örneğin bir hasta, herhangi bir özel hastanede paket fiyata tabi ameliyat olduğunda, cebinden ne kadar fark vereceğini nereden bilecek? Bunu bilebilmesi için, aldığı sağlık hizmetinin Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yer alan liste fiyatını bilmesi gerekiyor. Bu da hemen hemen mümkün değil. Bu durumda sağlık kuruluşu hastaya ne kadar fatura çıkarırsa, hasta da bu faturayı ödemeye mecbur kalıyor.

Çözüm nedir?

Hastalardan, yasal sınır olan %30 farktan fazla tahsilat yapılmasını önlemek için iki yol var. Bunlardan birincisini SGK buldu ve 2008 yılında 10 bin TL’nin üzerinde sağlık gideri olan 88 bin vatandaşa mektup gönderdi. Bu mektupta, özel sağlık kurumları tarafından SGK’ya hangi hizmetlerin faturalandırıldığı, bunlar için SGK’nın ne kadar ödeme yaptığı bilgileri yer alıyor. Böylece vatandaş, hem özel sağlık kuruluşunca herhangi bir usulsüzlük yapılıp yapılmadığını hem de cebinden ödemesi gereken gerçek fark tutarını öğrenmiş oluyor. Gelen mektupta, eğer kendisine verilmeyen bir hizmetin SGK’ya fatura edildiğini veya cebinden ödemesi gereken farktan daha fazla ödeme yaptığını fark ederse, SGK’ya şikayette bulunması gerekiyor.

İkinci çözüm ise SGK’dan böyle bir mektup gelmemiş olsa bile, eğer size verilen sağlık hizmeti (ameliyat, tahlil, tetkik) karşılığında fahiş bir ödeme yaptığınızı düşünüyorsanız, size en yakın Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurun. Burada aldığınız hizmetleri ve yaptığınız ödemeyi yetkililere bildirin. Böylece sizden %30 farkın üzerinde bir ücret alınıp alınmadığını öğrenmiş olursunuz. İyi niyetli, dürüst ve kaliteli hizmet veren özel sağlık kurum ve kuruluşlarını tenzih ediyoruz. Ancak mezardaki ölüye ameliyat yapan ve erkeğe doğum yaptıran kimi sağlık kurumları, pekala hastadan da %30’un çok üzerinde tahsilat yapabiliyor.

Okur sorularına cevaplar…

Basın çalışanı olarak ne zaman emekli olurum?

Soru: Merhaba Saadettin Bey, ben 17.08.1965 doğumluyum. Sigortalılık başlangıç tarihim 01.12.1985. Şu ana kadar 4702 gün prim ödedim. Ancak bu primin 2012 günü basın iş kanununa (212’liydim yani) tabi olarak ödendi. Söz konusu 2012 günün tamamı, yıpranma payı kaldırılmadan önce ödenmiştir. Bildiğim kadarıyla yıpranma payı kaldırılırken, kazanılmış haklar korundu ve 3600 gün şartı kaldırıldı. Basın iş kanununa tabi olarak prim ödenen bu 2012 gün, benim emeklilik yaşımı ve prim ödememi nasıl etkiler? Alper Arapkir

Cevap: Alper Bey, sizin de bildiğiniz üzere basın çalışanlarının yıpranma payı kaldırıldı ancak kazanılmış haklar korundu. Yani siz kazanmış olduğunuz 2012 gün için erken emeklilik hükmünden yararlanacaksınız. Buna göre 503 gün yıpranma payı (itibari hizmet süresi) kazanmış bulunuyorsunuz ve bu süre, tabi olduğunuz 49 yaştan indirilecek. Böylece 5300 günü doldurduktan sonra 25.03.2013 tarihinde emekli olacaksınız.

Print Preview

Site içeriği Mali Müşavir İsmail ŞENGÜN tarafından sağlanmaktadır. Hizmet sağlayıcı İzmir merkezlidir.

Detaylı bilgi için ortakmusavir.com adresini ziyaret ediniz.

© 2009 - 2018 vergiburosu.com
- Tüm hakları saklıdır.

modul
single - 26 - 0,069